Minirecenze ASUS ROG FALCHION ACE

Vše ostatní - tiskárny, skenery, zdroje, klávesnice, myši, herní zařízení, skříně a další.

Moderátor: L4mka

Odpovědět
winycz
Začátečník
Začátečník
Registrován: 17. lis 2012

Minirecenze ASUS ROG FALCHION ACE

Příspěvek od winycz »

Minirecenze ASUS ROG FALCHION ACE
Po prvé v životě se mi dostala do rukou herní mechanická klávesnice, a tak bych se s vámi chtěl podělit o zkušenosti a poznatky s ní.
POPIS

Obrázek

Jedná se o kompaktní mechanickou klávesnici z dílny ASUS ROG. Klávesnice je v menším 65 % provedení, tedy v jejím rozložení chybí některé klávesy, jako oddělená numerická část, ale i řada s funkčními klávesami F1-12, které lze používat klávesovou zkratkou Fn + příslušná číselná klávesa.

Obrázek

Klávesový blok Insert, delete, atd. je umístěn vertikálně na pravé straně. Rozložením pak připomíná některé notebookové klávesnice. Zhruba polovina veškerých kláves má dvě funkce, a to standardní funkci + dodatečnou, která je aktivována ve spojení s klávesou Fn. Prakticky všechny funkce tlačítek z plnohodnotných klávesnic jsou dostupné i na této kompaktní.

Obrázek

Na levé boční straně klávesnice se nachází podsvícený dotykový pruh (panel), kterým je možné upravovat hlasitost zvuku reproduktorů.

Obrázek

Na zadní straně najdeme po levé a pravém boku dva USB-C konektory, které slouží pro její připojení a posuvné tlačítko určující, který z konektorů má být aktivní. Toto nejen usnadní rozložení periferií na stole, ale zároveň je možné mít klávesnici připojenou ke dvěma počítačům zároveň a snadno přepínačem mezi nimi volit.

Obrázek

Ve spodní části klávesnice se nachází už pouze gumové protiskluzové podložky a vyklápěcí nožky pro její naklopení ve třech různých úrovních.

Obrázek

Tělo klávesnice je plastové s hliníkovým krytem kolem spínačů. Klávesy jsou z pevného plastového materiálu, konkrétněji se jedná o ROG PBT doubleshot keycaps. Součástí klávesnice je i integrovaná pěnová vrstva pro snížení hluku stisknutí kláves. V balení spolu s klávesnicí přichází polykarbonátový kryt, kterým je možné přikrýt klávesy pro bezpečnější přenos klávesnice například na lan party.

Obrázek

Mechanické spínače jsou zde speciální ROG NX, které se vyrábějí ve třech variantách známých i z jiných mech. klávesnic Blue, Brown a Red. V mé klávesnici jsou použity ROG NX Red, jejichž přednostmi je plynulý a lineární stisk s extra rychlým záznamem stisku, což je dané tím, že reagují velice brzy po promáčknutí. Začínají reagovat už po cca 1/3 (1.8 mm) jejich promáčknutí. ROG spínače se pak vyznačují zejména nižšími výrobními tolerancemi, tedy vše je „natěsno“ a zároveň tvarem úchytů a jezdců pro maximální minimalizaci vůlí. Dále jsou promazané olejem pro plynulejší chod a zároveň jsou paměťové, tedy se dokáží přizpůsobit síle vašeho stisku. Obecně je pro tyto spínače potřebná síla pro stisk na začátku 40 gf a ke konci 55 gf.

Obrázek

Dlouhé klávesy jako mezerník, shift či enter mají mimo standardní stabilizaci danou výrobou spínačů a kláves také ROG Stabilizátory, což si lze představit jako podpůrné spínače na krajích těchto kláves. Spínače však slouží pouze jako podpora dané klávesy nikoli pro záznam stisku.

Obrázek

Jelikož se jedná o herní příslušenství, tak nesmí chybět RGB podsvícení. Každá klávesa má svoji RGB adresovatelnou diodu, tedy každá klávesa může svítit jinou barvou. Klávesnice má standardně 10 režimů podsvícení, které je možné na klávesnici za běhu měnit včetně intenzity podsvícení. Zároveň je podsvícení kompatibilní s ASUS Aura, tedy lze synchronizovat s ostatními periferiemi.

Obrázek

Svými rozměry 305 x 101 x 38.5 mm cílí zejména na nadšence hledající opravdu kompaktní klávesnici. Váhově se zdá být těžší, než tomu ve skutečnosti je. její hmotnost činí 593 g, což není ideální váha do brašny s notebookem na denní přenášení, nicméně za to mohou zejména mechanické spínače a odolná konstrukce klávesnice.

Obrázek

BALENÍ
Balení je vcelku jednoduché. Na krabici se nachází základní informace o klávesnici a nějaké její klíčové funkce. Uvnitř krabice pak nalezneme samotnou klávesnici, polykarbonátový kryt, opletený 1.8 m propojovací kabel, technické dokumenty a nálepky.

Obrázek
Obrázek

FUNKCE A SOFTWARE

Na klávesnici je možné využít až 5 vlastních profilů, na které lze nastavit zejména vlastní makro klávesy, měnit režimy a intenzitu podsvícení, tvořit vlastní makra či resetovat klávesnici do továrního nastavení, a to bez potřeby použití jakéhokoli software.

Obrázek

Podporu dostala i možnost nastavit vlastní makra bez nutnosti použití jakéhokoli software. Stačí pro to stisknout klávesy Fn + Alt, po klikat na klávesy, jež mají představovat makro, po opětovném stisknutí Fn + Alt vybrat klávesu, která má fungovat jako makro klávesa a je hotovo.
Mezi užitečné klávesové zkratky patří také Fn + Ins, který přepíná, zda mají číselné klávesy standardně fungovat jako číslice či jako funkční klávesy F1-12, klávesová zkratka Fn + Win Lock deaktivuje tlačítko otevírající start menu a klávesová zkratka Fn + Tab deaktivuje dotykový panel.

Pokud se rozhodnete stáhnout software ke klávesnici, kterým je ASUS ARMOURY CRATE, odemkne se mnoho dalších možností nastavení klávesnice.

V první záložce „Klávesy“, je možné nadefinovat si prakticky všechny klávesy dle vlastních potřeb. Při výběru klávesy a rozevření seznamu jakou funkci má zastávat je zde možné zaměnit funkce kláves mezi sebou či na ně nastavit funkce myši, automatizovat spouštění aplikací/webových stránek, si vytvořit vlastní multimediální klávesy anebo dokonce klávesu zcela deaktivovat.
Dále se zde nachází funkce herního režimu pro deaktivaci dvou klávesových zkratech pro přepínání oken, či okamžitého ukončení aplikace. V pravém horním rohu je pak rozevírací seznam, kde je možné vybírat mezi upravovanými profily klávesnice, kterých je dohromady 6 (vč. Defaultního).

Obrázek

Ve druhé záložce „Dotykový panel“ se nachází prakticky stejné možnosti customizace dotyků a gest jako pro klávesy. Velikou výhodou zde však je, že onen dotykový panel běžně pro práci s klávesnicí nepotřebujete, a tak je možné rozšířit funkce ke standardním navíc.

Obrázek

V další záložce „Osvětlení“ se nachází možnosti nastavení podsvícení klávesnice. Je zde 11 přednastavených režimů včetně synchronizace s ostatními periferiemi, jas podsvícení či poměrně nová funkce Aura Creator, kde je možné vytvořit si vlastní styl podsvícení.

Obrázek

No a dostáváme se k poslední záložce „Aktualizace firmware“, která neslouží pro nic jiného než onu aktualizaci firmware v klávesnici, což bývá také často potřebná funkce.

ZÁVĚR

Z klávesnice jsem měl celkově dobrý dojem, líbí se mi, jak se podařilo dostat prakticky všechny funkce standardní klávesnice do klávesnice takto malých rozměrů, díky tomu že větší polovina kláves zastává funkce dvou kláves.

Zároveň konstrukce působí opravdu bytelně, přičemž používání klávesnice je velice pohodlné i přes chybějící podložku pod zápěstí. Tomuto však napomáhá nastavení sklonu ve třech různých úrovních.

Zkoušel jsem klávesnici přenášet s notebookem v brašně. Váha klávesnice v těchto případech je znát. Po chvíli cesty se opravdu pronese. Pro podobné způsoby manipulace je velice užitečný přiložený kryt kláves, díky kterému opadá strach z poškození kláves.

Design je velice jednoduchý, kde není čemu se divit vzhledem k minimalistickým rozměrům, nicméně podsvícení s širokými možnostmi nastavení dává opravdu ten správný „vibe“ herní klávesnice.

Většinu užitečných funkcí včetně definice makro kláves je možné nastavovat za běhu, tedy bez nutnosti instalace dodatečných software. Tento software však doporučuji nainstalovat už jen vzhledem k aktualizacím firmware klávesnice, ale také díky tomuto software si můžete naprogramovat jiné funkce na všechny klávesy mimo dvou.

Co mě však velice zaujalo je dotykový panel a dva konektory pro připojení s přepínačem. Dotykový panel je také plně konfigurovatelný a je možné na něj nastavit velké množství funkcí než standardní zesilování/zeslabování zvuku, nicméně jsem občas bojoval s jeho umístěním, kdy jsem se jej omylem dotkl při posouvání klávesnice po stolu.

Provedení klávesnice je pouze americké (US), v českém provedení ji neseženete, což někomu nemusí vyhovovat, ale je to čistě o zvyku. Důvod to má jednoduchý. Není to klávesnice pro každého, a tedy se jich nevyrobí a neprodají statisíce kusů, výroba českého provedení by se nevyplatila. Důvodem je i poměrně vysoká cena kolem 2500 Kč s DPH a zároveň vysoká existence konkurence, nicméně svoje místo na trhu určitě má. Nyní v době od 6.3. do 14.5.2023 nabízí ASUS slevu na klávesnici ve formě cashback, tedy vrácení přeplatku 719 Kč.

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Ostatní hardware“