ROG Strix B650E a B650 desky - infa, zkušenosti

Socket AM5 pro procesory Ryzen.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
djstudio
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: ROG Strix B650E a B650 desky - infa, zkušenosti

Příspěvek od djstudio »

Jo chápu stejně mrkni Mironet za - 7862,- S DPH - ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI
https://www.mironet.cz/asus-rog-strix-b ... +dp547539/

Základní deska ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI - je za 6650,- s DPH
MB: ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING Bios 3057 CPU: AMD RYZEN 9 7900X + CORSAIR iCUE LINK H170i 420mm GPU: ASRock AMD Radeon RX 7900 XTX Phantom Gaming 24GB OC RAM: 2x16GB - 32GB G.SKILL Trident Z5 NEO DDR5 6000MHz CL30 SSD SYSTEM: SAMSUNG 990 PRO Gen 4 NVMe 2TB SSD DATA A TESTY: KINGSTON RENEGADE, GIGABYTE AORUS Gen 4 NVMe SSD 1TB ZDROJ: FRACTAL DESIGN ION+ 860W PLATINUM Modular CASE: CORSAIR 7000D AIRFLOW Black Bigtower MONITOR: MSI 32" MAG 323UPF IPS FreeSync Premium Pro 160HZ 1ms - 4K NET: VODAFONE Kabel 500 Mb/s - 30Mb/s SYSTEM: Windows 11 PRO 64BIT Build 24H2 FOTO PC: https://cz.pcpartpicker.com/b/pdvfrH
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Mi chces dat brouka do hlavy, ja to mam uz objednany a musel bych to menit. Vesmes dalsi 16x pcie 5.0 slot neni u me potreba, GPU tam bude jedna, tedy jeden by mel stacit. Druha karta je zvukovka a tam je rychlost pcie nepodstatna. Jedine ze by se rychlosti nejak navzajem mlatily pri osazeni SSD, ale to by musel rici ten kdo ji ma, zda se tam nekde rychlosti netlucou a nebude treba 16x 5.0 slot pri odazeni SSD jako 8x atd... Jedno NVM SSD navic neni nic kritickeho, pro vetsi uloziste je SATA ok. Vesmes mam jedno SSD na system, druhy na hry (oboje je 3.0) a dva vysokokapacitni SATA disky jako uloziste. Ma to Ecko silnejsi napajeni 16x2 nez 12x2 u F, ale je to takhle predimenzovany potreba ? Myslim si ze moc ne, kdyztak me vyvedte z omylu. Dignosticky display je spis pro efekt. Tedy nechce se mi moc priplacet za veci, ktery asi nevyuziju.

PS: Koukam ze Ecko stejne nemaji nikde skladem a terminy dodani jsou extremni a potrebuju to co nejdrive.
TankGeorge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TankGeorge »

Zatím si připadám, že jsem asi sám, ale ten cold start mám furt přes 40sec, přestože jsem hned najel na Bios 1616. Nějak extra mi to nevadí, PC jinak funguje parádně, tak nemám potřebu se v tom hrabat. Starty jsou pomalé při default napětí, s Expo bez Expa, s undervoltem. Nemá to vliv u mě. Post trvá dlouho, samotný start od postu už je fast ofc.
Ryzen 7800X3D + Kingston 2x32GB 6000/36 + RTX 4090 sociální Gainward + ROG B650E-E
LG OLED CX 55" + Fractal Design Define S2
alienGT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alienGT »

memory context restore - enabled
power down - enabled

Pak to postne za cca 6s.

Me to takhle frci v pohode. Ve Winech od coldu za 20s.
7800X3D|Silent Loop 2|ASUS Strix B650E-E|2x32GB 6000CL30|RTX 4090 Gaming OC|FD Meshify 2 XL|RM850i|42" LG C2 120Hz OLED
TankGeorge
Začátečník
Začátečník

Ano, tak tohle pomohlo. Post 3-5 sec. Jenže po dvou restartech pravidelný brick při načítání Windows a pro jistotu i pravidelný brick přímo v BIOS menu. Takže clear cmos a test tentokrát bez OC default BIOS. Memory context restore a power down enabled. Výsledek stejný. Jeden rychlý start/restart, ale pak to zase pravidelně kyslo při načítání Win a rovněž v menu BIOSu jsem měl tak 15 vteřin, než se to bricklo.

Takže opět clear cmos a návrat k původnímu nastavení a OC. I tak díky za radu, ale bohužel fakt nemůžu říct, že se mi daří na BIOSu 1616 Win11 hOme dosáhnout rychlých startů (cold start/restart) - furt odhadem 40-45 sec od zmáčknutí tlačítka k zadání pinu. Jinak teda EXPO, PBO -20, vSOC 1.15V - jede to krásně v aplikacích a hrách žádný problém. Prostě jen ten pomalý start.
Ryzen 7800X3D + Kingston 2x32GB 6000/36 + RTX 4090 sociální Gainward + ROG B650E-E
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Jeden rychlý start/restart, ale pak to zase pravidelně kyslo při načítání Win
Tohle znamená že ty paměti nejsou korektně vytrénovaný a nejsou bez dlouhého trainingu schopné ject stable na danném nastvení, ala jsou moc na hrot. Uber 200Mhz a uvidíš.
TankGeorge
Začátečník
Začátečník

Když zapnu ten memory context (content?) a power down, tak mám výše popsanou nestabilitu i na default BIOS, tzn paměti jsou bez EXPO (asi 4800 a CL40?), tak mi nepřijde smysluplné kvůli rychlému startu zkoušet ubírat po 200MHz, když mi přes měsíc jedou naprosto fajn na 6000/CL36. Z prdele jsem zkusil ještě jednou pozapínat ty fce na rychlejší start a dal jsem 5800 místo 6000 u pamětí v AI tweakeru, ale opět jsem narazil a myslím, že tudy cesta nevede.

Každopádně EXPOII s agresivnějším časováním mám odzkoušené, že ten cold start ještě prodlouží o 15-20 sec a navíc není 100% stabilní u mě ještě v kombinaci s PBO, takže jedu na "EXPO1" a utaženější časování podle zdejších tunerů jsem raději ani nezkoušel - pro mé použití víceméně nesmysl, max tak když se někdy budu nudit o víkendu.

TLDR: Pomalé starty zatím řeším /shrug a čekám, že třeba za půl roku bude nový odzkoušený BFU BIOS, který to vyřeší.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Tak to by samo sebou bejt nemělo a jedná se o ňákou nekompatibilitu. Každopádně ten bios co tam máš je známej dost tim že má kompatibilitu pamětí na prd. Dej tam 1414 a zkus to znova.
alienGT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alienGT »

Ja se vrátil právě na 1409 a za mě lepší.
1616 mi po rekneme tydnu zacal prave s context - enabled zlobit.

VSoC 1,2V
MC 1,25V
VDD a VDDQ 1,3V

CL30 a utahle casovani. Zkus pozvedat volty.
7800X3D|Silent Loop 2|ASUS Strix B650E-E|2x32GB 6000CL30|RTX 4090 Gaming OC|FD Meshify 2 XL|RM850i|42" LG C2 120Hz OLED
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Tak mam to doma sestavene, BIOS mi v desce prisel 1413. Zajimavy, popis ma shodny jako 1414 beta. Kazdopadne 1413 ma mit opravenu voltaz a pamet hned nabehla na EXPO1 profil a nezaznamenal jsem zadny problem, takze asi to tak necham, nez zkouset posledni BIOS.
djstudio
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od djstudio »

A co to teda přesně všechno máš za konfiguraci jestli to není tajné. Poděl se prosím.
MB: ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING Bios 3057 CPU: AMD RYZEN 9 7900X + CORSAIR iCUE LINK H170i 420mm GPU: ASRock AMD Radeon RX 7900 XTX Phantom Gaming 24GB OC RAM: 2x16GB - 32GB G.SKILL Trident Z5 NEO DDR5 6000MHz CL30 SSD SYSTEM: SAMSUNG 990 PRO Gen 4 NVMe 2TB SSD DATA A TESTY: KINGSTON RENEGADE, GIGABYTE AORUS Gen 4 NVMe SSD 1TB ZDROJ: FRACTAL DESIGN ION+ 860W PLATINUM Modular CASE: CORSAIR 7000D AIRFLOW Black Bigtower MONITOR: MSI 32" MAG 323UPF IPS FreeSync Premium Pro 160HZ 1ms - 4K NET: VODAFONE Kabel 500 Mb/s - 30Mb/s SYSTEM: Windows 11 PRO 64BIT Build 24H2 FOTO PC: https://cz.pcpartpicker.com/b/pdvfrH
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

To co jsem psal: ASUS B650E-F / G.Skill 2x16GB 30CL 6000MH / 7800X3D

//
Hmm tak dva bugy(?), integrovana grafarna na Auto se porad cpe aktivne do systemu, musim ji uplne vypnout. Z nejakyho duvodu mi neco "rezervuje" 270MB RAM. Nekdo resil neco podobneho ?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Všechny systémy s X670-P co jsem stavěl do práce maj tuhle věc s integrovano ugrafikou. auto = on a je to od launche přes všechny verze biosů dodnes. Je to tedy spíš vlastnost Asusu a nevim jeslti jen tam. Boardy jinejch značek pro AM5 nemam.

Taky bych reportnul jednu další věc co mě absolutně vytáčí a opět je tam od launche dodnes a to jest že bios profily neukládaj všechny položky. Třeba v tom CBS/PBS podmenu je možnost změnit thermal target throttlu. Tohle když si uložíš do profilo a dáš reset cmos a loadneš profil tak se to neloadne. Fakt good job. Prvních pár měsíců bych řekl "nová platforma" ale ta platforma tu za chvíli bude rok a připadá mi že se vůbec nic nezlepšuje. Kompatibilita RAM se dokonce leckomu zhoršila.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

A nevis co mi zere RAM ? iGPU je vypnuta a ta zere prirazenou pamet nad ramec tech rezervovanych 270MB. Vubec nevim co a proc mi to zere.
To rucni vynuceni vypnuti iGPU je detail, ale po prechodu z intelu me to docela zarazilo.

Jinak vykon samo sel v CPU bound scenach u me pomerne nahoru.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Já mam reserved 273, tzn defakto stejně, doteď jsem si toho nevšimnul a nikdy tomu ani nevěnoval pozornost protože těch 300MB se mi ňák "ztratilo". Tu IGP vypínám hlavně proto že se tam pak narve AMD GPU driver a to neni něco co bych v OS chtěl, obvzláště v těch pracovních strojích kde se GPU používaj pro compute a nedej bože kdyby ňákej soft viděl další GPU a snažil se jí použít.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Hmm, takze ta zabrana pamet je asi "featura", ikdyz nevim k cemu to je.

Jo, nechtel jsem si tam srat tyhle drivery a iGPU aktivni nepotrebuju, takze jsem ji rychle zatrhl, co jsem to uvidel. Nedava ale smysl, aby byla aktivni pri dedikovany karte, viz. intel. :roll: Kdybych nosil alobalovou cepici, tak reknu, ze AMD se mi schvalne na silu snazi vnutit jeji GPU. :D
TankGeorge
Začátečník
Začátečník

Ano, to je skvělá fíčura, protože si takhle večer pustíš PC a říkáš si, že to nějak moc hučí ve hře, tak mrkneš na Afterburner a zjistíš, že jedeš na default profilu, protože GPU1 je náhle iGPU. Máš rozjebané položky sledování v HW monitor a na liště na tebe červeně mrká ten jejich Adrenalin. To mi teda zvedlo Adrenalin =O
GamesPeter
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GamesPeter »

Já AMD drivery integrovaný GPU nainstalovaný nemám, ale v BIOSU mám nastaveno u iGPU Auto a u preferované GPU externí a žádný problém. To co píše TankGeorge, tak na to si fakt dám pozor, až budu někdy stavět někomu PC s ZEN4. Stejně je fakt lepší tam ty drivery nedávat, když je PC osazeno externí grafikou a při případné RMA externí GPU či prodeji, jen přehodíš kábl a pokud nemáš iGPU vypnutou, tak automaticky najedeš. To se mi stalo jednou u Intelu, když jsem prodával dedikovanou GPU a čekal jsem na novou, tak že si hezky najedu přes iGPU, ale tu jsem měl právě v BIOSU vypnutou. Tak holt následoval ClearCMOS. :D
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D COOLER: Noctua NH-D14, MB: MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI RAM:, 64GB (2X32GB) Kingston Fury Beast Black 6000MHz CL36 GPU: Gainward RTX 4080 Phantom 16GB, 1. SSD: Kingston A2000, M.2 1TB, 2. SSD: Crucial MX500 1TB, PSU: ASUS TUF GAMING 850W, CASE: CoolerMaster Cosmos II, LCD: LG 27GL850 27" 1440p @ 144 Hz OS: Microsoft Windows 11 Home 64bit MOUSE: Logitech G502 Lightspeed + Logitech G240 mouse pad, KEYBOARD: Logitech G915 Lightspeed TKL GL Tactile
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ono to spíš vytočilo lidi co to prostě nechali bejt, nedávali tam driver a svítílo to jako neznámé zařízení v task manageru. Tak to bylo X měsíců a pak se MS rozhodl přídat drivery pro tyhle integrovaný AMD grafiky do Windows update. Tzn najednou to tam u lidí co to maj povolený (většina) narvalo driver a aktivovalo další GPU což nečekali.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

jj win update mi to tam chtel automaticky narvat, nastesti jsem si toho vsiml hned, co jsem koukal do spravce a divil se, ze je iGPU aktivni a vcas to ve Win updatu zarazil a v UEFI ji natvrdo vypnul. Docela oser.
Odpovědět

Zpět na „Socket AM5“