Windows 10 se nevypnou po přesunu na jiný disk

Všechny dotazy, problémy a řešení týkající se Windows 10.

Moderátor: Loki5567

Odpovědět
mir77
Začátečník
Začátečník

Windows 10 se nevypnou po přesunu na jiný disk

Příspěvek od mir77 »

Ahoj,
dnes jsem se potkal s takovým prazvláštním problémem. Pořádně nevím, jak ho uchopit a chytré rady z internetu jsem již vyčerpal. Zkusím popsat, co se stalo.

Strýc po mně chtěl vyměnit disk v jeho starším Dell Latitude za větší. Současný disk jsem měl naklonovat právě na ten nový. V notebooku měl v SSD Samsung a místo mechaniky nějaký plotnový HDD. 128GB SSD Samsung jsem vyměnil za Samsung 480 GB SSD PM897.

Před tím jsem použil Acronis True Image, tuším verze 12, nástroj na klonování disků, co mám na CDečku už asi tak milion let a vždy fungoval spolehlivě. Z CD se mi nedařilo nabootovat. Musel jsem vypnout Secure Boot a aktivovat Legacy boot options. Poté šla vybrat CD mechanika. Udělal jsem kopii původního SSD na externí disk, vyměnil disk za nový, a klon původního disku jsem nahrál na nový disk.

Okamžitě poté mě zarazil problém s bootováním. Pamatuji si, že jsem tuhle operaci historicky dělal a nikdy jsem s přenesením MBR neměl problém. No, nicméně vrhl jsem se do řešení a problém jsem vyřešil přes instalačku windows a příkazový řádek. Od té doby systém startuje tak, jak má. Poslední operací bylo zvětšení původního diskového oddílu tak, aby využil celou kapacitu disku.

Práce hotová, vypínám počítač a ejhle -> problém, jehož řešení hledám.
Počítač se nechce vypnout. Kliknu na vypnout, obrazovka zmodrá, ukáze se nápis vypínání, vypne se display a za chvíli se počítač opět zapne. Jako by došlo na nějaký zrychlený restart. Viz video zde:
https://www.youtube.com/watch?v=b-QWDaAjwMU

Samozřejmě jsem pogooglil a naše jsem spoustu chytrých rad, které nepomohly. Respektive - pomůže vypnout Fastboot v nastavení napájení a počítač jde vypnout. Poté ale nefunguje hybernace ani režim spánku, které strýc používá.

Takže ocením jakoukoliv radu, kterou můžete mít. Zde vše, co jsem zkoušel:
- Fast Startup disabled - jak přes menu, tak prostřednictvím regitrů.
- Příkazový řádek a Shutdown/s /f /t 0 funguje, ale přes tlačítko se nic nestane.
- Automatický restart při nějakým failu u vypínání je vypnutý.
- Disk jsem sjel file checkerem. Našel nějaký chyby a opravil je, ale nic nevyřešil.

Nezkoušel jsem změnit nastavení síťového adaptéru a zakázat mu probouzet počítač. Nepřišlo mi to relevantní, protože se problém vyskytuje i když je počítač odpojený jak od LAN, tak od WIFI a má vypnutý WIFI adaptér.

Co s tím?
Díky, Míra
Dell Inspiron 7720, HP Compaq 6530b
zsdx
Začátečník
Začátečník

Re: Windows 10 se nevypnou po přesunu na jiný disk

Příspěvek od zsdx »

Predpokladam, ze puvodni SSD problem nema. Zvladnes to naklonovat do GPT rezimu, jak to bylo puvodne?
A powercfg -a ti rekne, proc nejde hibernace a spanek.
mir77
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mir77 »

Na GPT jsem to prevedl. Powercfg -a zkusim.
Jinak ano, puvodni disk jede.
mir77
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mir77 »

Takže, když je zapnutý fast boot (tedy případ, kdy nejde počítač vypnout), tak lze vypnout příkazovým řádkem přes shutdown /s /f /t 0.

Když je vypnutý fast boot a nejde uspat či hibernovat, tak powercfg -a vypíše následující:
The following sleep states are available on this system:
Standy (S3)
Hibernate
Hybrid Sleep

The following sleep states are not available on this system:
Standby (S1) - The system firmware does not support this standby state.
Standby (S2) - The system firmware does not support this standby state.
Standby (S0 Low Power Idle) - The system firmware does not support this standby state.
Fast Startup - This action is disable in the current system policy.
Moc nevím, co si z toho vzít :D
mir77
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mir77 »

Vyřešeno novým klonem s použitím novějšího Acronis softu.
Odpovědět

Zpět na „Windows 10“