AllowedCry píše: ↑čtv 15. srp 2024, 10:24
GD mám zatím disabled, 1T mám zaplé (u ryzenu jde mít 2T?)
Každopádně jak si tak čtu tvou radu, tak to asi nechám být, nerad bych zase rok provozoval pc na hraně stability, ale díky za rady.
Kdyby to někoho zajímalo jde o fury 3200mhz s xmp, jeden z nejlevnějších kitů single ranked, takže ideální provoz je se 4 kusy, mám za to, že dokud jsem měl jen 16GB, tak to zvládalo cl 16 19 a s ryzen 5700x v aidě dávaly 62ns (teď jsem na 66).
Prave ze GearDown mode na Enabled je lepsi pro lepsi stabilitu.
S onim nastavenim by ti trebas mohlo jet agresivnejsi nastaveni by default.
Tohle bude trochu lame ode me, ale ta deska vypada celkem low.
Jestli nebude mit dobrou integritu signalu - coz asi nema protoze bude mene vrstve pcb a nebude kryte nejak extra zhora a zespoda tak nastav comozna nejagresivnejsi EXPO/XMP. pak tam dej 1.4V RAM. jako basic RAM mivaji 1.30~1.35V v EXPU/XMP by default. dodatecnych 0.05 je jen pro ujisteni stability s hratkama.
Co chci rict je ze potom co nastavis Gear Down mode na Enablet s XMP/EXPO tak dejte refresh rate na max. To je safe, nikdy jsem nemel problem a bez toho aniz by jste takrka menili nejak zasadne subtimingy tak Memory si drzi v bunce dele data a nerefresujou se dokola ty bunky jak blbe. V Aide a podobnem sintetickem softwaru to docela poznatelne zlepsi latence. A opet nepotkal jsem se s nestabilitou.
Kdyz tohle splnite tak muzete zkouset jit s Frekvenci vyse.
Pokud mate ale X3D chipy mejte na pameti, ze SOC Voltage ovlivnuje boost kvuli temperature a Watum.
Takze na SOC ja osobne bych nedaval nikdy vice nez 1.150V SOC. to by melo zajistit stabilitu jak u AM5 tak AM4 ale take nebyt vysoko.
Casto najdete ze X3D chipy na netu jsou vyhnane s 1.2V soc ale to je dle meho soudu vysoko kdyz se honite za post score ale dlouhodobe bych to nedelal.
Pak projedete nejaky memtest a jak to bude OK tak to nechate aspon 2 tydne tak. Budete hrat, delat office veci, nejaky workload a pod.
Ulozite si profil v biosu jako stable! a pak zkusite Gear Down Mode vypnout. uvidite jestli to bude stable, nebo pokud vam nabootuje PC. Ale mejte na pameti ze nastane re-treaning ram takze PC muze zas postovat a byt v loopu i trebas 3 minuty.
Jak to najede parada muzete zkouset znova stabilitu.
Jestli to nenajede, tak musite dat Clear Cmos a nahrat Stable profil.
Mozna se vam muze zdat clear cmos jako moc ale pravdepodobne je to nekdy nutne protoze nebudete mit jak bootnout do BIOSu.
A jako posledni... nevim odkud to mam ale AMD jak u AM4 tak AM5 nemelo snad nikdy rado Liche cisla v Primarnich timing?
Alias 17-19-19-19...... ale radeji bych proste zkusil ziskat s nizsi frekvenci trebas 16-18-18-18...... pri 3600 MHz a pak zkouset u DDR4 trebas 3733 MHz. Ale dalsi issue je ze mejte na pameti ze umerne zvedejte BCLK pomerove k FCLK.
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury 96GB @6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).