Upgrade pro Horizon FW
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- Holda
- Středně pokročilý
Upgrade pro Horizon FW
Ahoj,
hraju už chvíli Horizon Forbidden West na High v 2560x1400, DLSS Balanced. Prvních pár hodin cca. 90 fps s modem dlss3 > fsr3. Postupem hry fps padá a teď jsem začal Burning Shores a je to tristních 30 fps a z toho už to fsr3 moc nenadělá a hrát se to nedá.
Je to 12400 + 3060 Ti + 16 GB 3400 CL16 DDR4.
Čemu dochází dech? CPU jádra vytížená nejsou, GPU si bere 120 W, CPU do 50 W, VRAM v jednom peaku 7,6 GB, teoreticky je málo RAM, ale nezdá se mi to.
Občas se stane, že se to v té samé scéně vzpamatuje a z ničeho nic mám skoro dvojnásobek snímků.
Zkusil jsem schválně i jinou zátěž, Steel Nomad má výsledek v normě.
Ptám se, jestli mám letět pro GPU, RAM, CPU nebo co. Komplet měnit úplně moc nechci, jinak hraju 20 let starý hry.
Níže je pár grafů z HWInfa.
Dííík
hraju už chvíli Horizon Forbidden West na High v 2560x1400, DLSS Balanced. Prvních pár hodin cca. 90 fps s modem dlss3 > fsr3. Postupem hry fps padá a teď jsem začal Burning Shores a je to tristních 30 fps a z toho už to fsr3 moc nenadělá a hrát se to nedá.
Je to 12400 + 3060 Ti + 16 GB 3400 CL16 DDR4.
Čemu dochází dech? CPU jádra vytížená nejsou, GPU si bere 120 W, CPU do 50 W, VRAM v jednom peaku 7,6 GB, teoreticky je málo RAM, ale nezdá se mi to.
Občas se stane, že se to v té samé scéně vzpamatuje a z ničeho nic mám skoro dvojnásobek snímků.
Zkusil jsem schválně i jinou zátěž, Steel Nomad má výsledek v normě.
Ptám se, jestli mám letět pro GPU, RAM, CPU nebo co. Komplet měnit úplně moc nechci, jinak hraju 20 let starý hry.
Níže je pár grafů z HWInfa.
Dííík
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
.
- marek16
- Začátečník
Re: Upgrade pro Horizon FW
Pošli graf po chvíli hraní z task manageru, kde jde vidět zatížení jak cpu, tak gpu. K tomu můžeš přidat i GPU-Z.
Quis custodiet ipsos custodes?
- Holda
- Středně pokročilý
Takhle bych i řekl, že to je fakt ta RAM
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
.
- marek16
- Začátečník
Grafika ti běží skoro na max, trochu by ti pomohl rychlejší procesor, ale max o 10%. Spíš je to na upgrade grafiky nebo i CPU. Ramka, pokud to dobře vidím, je na 6 ze 16GB, tam problém není.
Taky je možný že máš nastavený moc vysoký grafický detaily a grafice došla paměť, tak si to tahá z RAMky, což to brutálně zpomaluje - zjistíš přes "Využití PCI-EX" v GPU-Z. Pokud je nad takový 3-5%, tak je blbě, 8 a víc už je moc.
Na obrázky příště použij https://postimages.org/
Taky je možný že máš nastavený moc vysoký grafický detaily a grafice došla paměť, tak si to tahá z RAMky, což to brutálně zpomaluje - zjistíš přes "Využití PCI-EX" v GPU-Z. Pokud je nad takový 3-5%, tak je blbě, 8 a víc už je moc.
Na obrázky příště použij https://postimages.org/
- Holda
- Středně pokročilý
Z těch grafů nahoře je to všechno vidět dobře. Zkuste to rozkliknout, postnout obrázek umím, na phpbb postuju už 25 let a sem tak 20
RAM je na 15,5 ten taskmgr ukazuje poslední hodnoty, alt tab to využití okamžitě sníží.
GPU limit není, to by nebyla na 120 W.
RAM je na 15,5 ten taskmgr ukazuje poslední hodnoty, alt tab to využití okamžitě sníží.
GPU limit není, to by nebyla na 120 W.
.
- marek16
- Začátečník
aha, tak pak je to jasný. Jak vystoupá zaplnění ram nad takových 80-85%, tak PC začíná swapovat, případně chovat se nestabilně, zpomalení je to nejmenší.
Vyměnit ramku za 2x16GB (lepší), nebo rozšířit (horší).
Jinak moderní GPU (Ampere určitě, Ada ještě víc) dokážou žrát podle hry diametrálně odlišně - někdy 150, jindy 220W, a přitom zvenku "běží na 100%" v obou. Je v tom hromada jednotek a záleží na jejich vytížení. Ale v tomhle případě je to tou ramkou.
Vyměnit ramku za 2x16GB (lepší), nebo rozšířit (horší).
Jinak moderní GPU (Ampere určitě, Ada ještě víc) dokážou žrát podle hry diametrálně odlišně - někdy 150, jindy 220W, a přitom zvenku "běží na 100%" v obou. Je v tom hromada jednotek a záleží na jejich vytížení. Ale v tomhle případě je to tou ramkou.
- Alfajk
- Začátečník
-
podle me je to nedostatek RAM, to ze se to zpomali az po chvili hrani tomu nasvedcuje
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
- Holda
- Středně pokročilý
Trochu jsem si s tím hrál a je to asi vram. Ač je ta alokace docela bezpečně pod 8 GB, tak snížení textur ty problémy eliminuje. No nic běžím pro nějakou 4070.
.