Gainward RTX 4090 - drobný coilwhine?
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- iambenny
- Začátečník
Re: Gainward RTX 4090 - drobný coilwhine?
Každopádně dej pak vědět, jak to dopadlo. Mám zkušenost, že než výměna zdroje pomohla změna zásuvky na jiný okruh v domě.
Přijde mi, že ten coil whine je fakt random věc, věřím, že totožný HW může u někoho dělat větší pazvuky, ale naopak jinde být minimální. Těch věcí, co to ovlivňují je fakt hodně...
To zkoušení různých věcí je asi to nejlepší. Kup zdroj, vyzkoušej a kdyžtak ho ve 14d lhůtě vrátíš.
Přijde mi, že ten coil whine je fakt random věc, věřím, že totožný HW může u někoho dělat větší pazvuky, ale naopak jinde být minimální. Těch věcí, co to ovlivňují je fakt hodně...
To zkoušení různých věcí je asi to nejlepší. Kup zdroj, vyzkoušej a kdyžtak ho ve 14d lhůtě vrátíš.
- kazim
- Nováček
-
Ok, dám vědět. Rozhoduji se mezi FSP Fortron Hydro Ti PRO 1000W a nebo jak říkal Trek - Corsair s kabely, které mají filtračními kondenzátory.
- Trek
- Začátečník
Tak hlavně ke grafické kartě za 50k co žere 450W a více v přetaktu by se měl kupovat nový zdroj s kartou, pokud možno se všemi funkcemi a kabely v aktuálním standardu, minimálně platinum účinnost. Pokud teda nemáš dobrý 2-3 roky starý zdroj.
- Natural
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
To je ale blbost...
- kazim
- Nováček
-
Mimochodem k té reklamaci, toto mi psali z Gainward servisu tento měsíc:Trek píše: ↑pon 23. zář 2024, 11:35 Ok, v tom případě by ti ji měli vyměnit za novou se domnívám. Nicméně pokud je ten coil whine tichý a zrovna ty máš dobrý sluch na 8kHz, tak nevím no, protože někdo to ani nemusí slyšet, tak když to technik nebude slyšet ...
Záleží i na zdroji, některé už mají kabely s filtračními kondenzátory a ty taky to zřejmě pomáhají utlumit, takže když připojí kartu k takovému zdroji, tak tam třeba ani problém nebude.
Dear Sirs,
Please keep in mind that we can’t assure your graphics card has a defect based on a video.
The coil whine appears to be louder than usual. In this case, we would recommend you contact your responsible dealer and claim warranty so we can inspect the card further.
A tohle mi psali minulý rok, když jsem měl 4080 Gainward:
Dear Sirs,
Thank you for your message.
Kindly bear in mind that this sound does not represent a defect and occurs due to the construction of modern computers.
Because of that it is not possible to resolve the sound with an RMA.
But there are some ways to reduce the coil whine.
Test different power supply units
Undervolt the card to reduce the sound
Limit and stabilise the PFS you play with
Usage of a silent case
Takže nevím, zbytečně čekat na reklamaci bez uznání ….
- kazim
- Nováček
-
- Trek
- Začátečník
20kHz je samozřejmě nesmysl, takže jsem to investigoval a je to interference z mobilu nebo podobně. Těch 20kHz se dá teda ignorovat.
Ten zbytek v podstatě nemáš skro žádný coil whine. Když ty větráčky trochu jedou tak tam ani není nic vidět, jenom v tom druhém případě, když je celkově tichý PC máš o 14 decibel nižší coil whine, ale nejsem si jistej jestli to je PC nebo nějaká ta zásuvka.
Jako de facto není o čem mluvit podle měření.
Pokud by ten coil whine kolem 7-8kHz byl stejně hlasitý jako větráčky tak budiž, ale když je tichý PC tak máš cca 15db tišší a když PC jede tak cca 30db nižší. Nevím ale reklamace se zamítá.
Ten zbytek v podstatě nemáš skro žádný coil whine. Když ty větráčky trochu jedou tak tam ani není nic vidět, jenom v tom druhém případě, když je celkově tichý PC máš o 14 decibel nižší coil whine, ale nejsem si jistej jestli to je PC nebo nějaká ta zásuvka.
Jako de facto není o čem mluvit podle měření.
Pokud by ten coil whine kolem 7-8kHz byl stejně hlasitý jako větráčky tak budiž, ale když je tichý PC tak máš cca 15db tišší a když PC jede tak cca 30db nižší. Nevím ale reklamace se zamítá.
- kazim
- Nováček
-
- ericc6464
- Začátečník
coilwhine nikto nevyreklamuje. Daval som reklamovat Strixu 4090, kora piskala asi 10x viac ako tato tvoja a zamietli to.
Delid CPU --- AM5 / 1700
PC1: MB: Asus ROG CROSSHAIR X670E GENE CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D - sooon RAM: G.SKILL 32GB 6800MHz CL34 Trident Z5 RGB VGA: ??? SSD: WD Black SN850 1TB PSU: FSP Hydro Ti PRO 1 000W CASE: Streacom BC1 LCD: 32" ASUS ROG Swift PG32UCDM KEYBOARD / MOUSE / PAD: Logitech MX Keys + Logitech G305 + A4tech X7 SOUND: Creative Gigaworks T20 II + Bang & Olufsen Beoplay H95
PC2: MB: Gigabyte Z790 EAGLE AX CPU: Intel Core i5-12400 + AC Freezer 36 RAM: G.SKILL 48GB 8000MHz CL40 Trident Z5 RGB VGA: ASUS DUAL RX 6600 SSD: Kingston KC3000 1TB PSU: ???? CASE: Streacom BC1
COOLING PC1 → CPU: Alphacool Core 1 + TG AMD Mycro Direct-Die Pro RGB V1 VGA: ??? RAM: IceManCooler Nickel Block + Heatsink RADIATOR: TECO TK 2000 Chiller PUMP: 3x D5 TUBING: EK 16/12 FITTING: Barrow 16/10 + Koolance QD3 FANS: 10x ARCTIC P12 PWM PST CONTROLLER: Aquacomputer OCTO FLOW SENSOR: Aquacomputer High Flow LT FILTER: IceManCooler F40 Glass Filter
PC1: MB: Asus ROG CROSSHAIR X670E GENE CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D - sooon RAM: G.SKILL 32GB 6800MHz CL34 Trident Z5 RGB VGA: ??? SSD: WD Black SN850 1TB PSU: FSP Hydro Ti PRO 1 000W CASE: Streacom BC1 LCD: 32" ASUS ROG Swift PG32UCDM KEYBOARD / MOUSE / PAD: Logitech MX Keys + Logitech G305 + A4tech X7 SOUND: Creative Gigaworks T20 II + Bang & Olufsen Beoplay H95
PC2: MB: Gigabyte Z790 EAGLE AX CPU: Intel Core i5-12400 + AC Freezer 36 RAM: G.SKILL 48GB 8000MHz CL40 Trident Z5 RGB VGA: ASUS DUAL RX 6600 SSD: Kingston KC3000 1TB PSU: ???? CASE: Streacom BC1
COOLING PC1 → CPU: Alphacool Core 1 + TG AMD Mycro Direct-Die Pro RGB V1 VGA: ??? RAM: IceManCooler Nickel Block + Heatsink RADIATOR: TECO TK 2000 Chiller PUMP: 3x D5 TUBING: EK 16/12 FITTING: Barrow 16/10 + Koolance QD3 FANS: 10x ARCTIC P12 PWM PST CONTROLLER: Aquacomputer OCTO FLOW SENSOR: Aquacomputer High Flow LT FILTER: IceManCooler F40 Glass Filter
- Trek
- Začátečník
180 jsou vetraky, 9500 je nejakej piskot, trosku vyssi frekvence nez je bezne, obvykle je to kolem 7kHz. Teoreticky to ani nemusi byt coil whine ale neco jineho (loziska, kondenzatory apod). Nebo jina komponenta v PC, zdroj, apod. Protoze co jsem zkousel ruzny videa na whine tak mely konzistentne piskot kolem 7kHz.
Nicmene tohle je hodne potichu. Kdyz je ten piskot hlasitosti na urovni vetraku tak to je jina muzika, tohle co mas ty clovek s horsim sluchem ani nemusi slyset.
- kazim
- Nováček
-
Tyto spektra byly nahrány u 280fps. Přikládám i video mého CW.
Video: https://youtu.be/fTEOgHCyLyU?feature=shared
Také někdy mám u té samé hry i takové spektrum:
Každé spektrum bylo nahrané buď Samsungem S22 a obyčejnou A13.
Naposled, je to tedy u mě zlý ?
- Trek
- Začátečník
Proč naposled? Nic tam není, 18kHz bys neslyšel možná ani. Můžeš ještě stáhnout generátor tónů a porovnat to.
- kazim
- Nováček
-
Myslím to tak, že to tu zasrávám fotkami . Jinak tyto 2 fotky jsem tu včera postoval a jak můžeš vidět, 132hz -78db a 7500hz -82db
132hz -89db a 7875hz -91db. Ty hodnoty kolem 7500 až 8000hz mě trápí. Avšak nedosahovali přesně špičky jako 132hz. Také nebyli konstantní, klesaly párkrát i dolů. To bylo natočené na Samsung A 13.
132hz -89db a 7875hz -91db. Ty hodnoty kolem 7500 až 8000hz mě trápí. Avšak nedosahovali přesně špičky jako 132hz. Také nebyli konstantní, klesaly párkrát i dolů. To bylo natočené na Samsung A 13.
- Trek
- Začátečník
Jo tech 7500Hz je coil whine. Vcera jsem delal pokusy na lidech a 18kHz malokdo slysi.
Pokud je to mas tak jsou posledni mereni, tak je ten coil whine znacne hlasity.
Pokud je to mas tak jsou posledni mereni, tak je ten coil whine znacne hlasity.
- kazim
- Nováček
-
Jenže tohle ukazovala A13, S 22 a A52S ukazovala 18 000 Hz. Jak jsem posílal ten odkaz na video, to je můj coil whine. Uspěl bych s tím u reklamace tedy? Dnes vezmu všechny 3 telefony a nahraju současně a postnu to sem.
- Trek
- Začátečník
Jo mas blby telefony, sracky, z toho videa jsem to jasne nahral kolem 7khz, dost neprijemny, na bolest hlavy.
Kdyz mas 4090 nemuzes si koupit nejakej lepsi telefon? Je to ostuda.
Tady na ty strance mas tone generator https://www.szynalski.com/tone-generator/
muzes otestovat spectroid jak zachycuje tvuj srackovej telefon ty frekvence.
Mu telefon naprosto presne zaznamenava, coz je impresivni.
- mouldy
- Pokročilý
Coilwhine a výměna zdroje. Prošel jsem si tím s RTX 3080SupremeX, kterou jsem začal provozovat na letitém Corsair TX750W, pískala a druhá RX6900 XT ještě více. Vyměnil jsem zdroj za Asus Rog Strix 1000W, který má filtrační kondenzátory na kabeláži a proti 15 let starému mainstream Corsairu i solidní skok v kvalitě.
Rozdíl tam byl, ale ne citelný.
Ve výsledku si na to prostě musíš zvyknout, nebo kartu střelit a zkusit jiný kus.
Teď na mé sestavě s RX 7900XT nemám coilwhine naprosto žádnej ani v situacích při FPS na hodnotách v řádu tisíců.
Ve výsledku si na to prostě musíš zvyknout, nebo kartu střelit a zkusit jiný kus.
Teď na mé sestavě s RX 7900XT nemám coilwhine naprosto žádnej ani v situacích při FPS na hodnotách v řádu tisíců.
Ryzen 9800X3D@PBO/-40CO|| iCUE H150i ELITE CAPELLIX || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz CL28 TUNED || Sapphire RX7900 XTX@2,95GHz 1,088V~385W || Kingston KC3000 2TB || Toshiba 6TB Surveillance S300 || ROG STRIX 1000W GOLD || Be quiet! Silent Base 802 Airflow mode + iCUE || Dell S3422DWG
- kazim
- Nováček
-
Tvl, já mám iPhone 15 Pro Max a spectroid není na iOS. Samsungy mi leží jen tak v šuplíku. Když mi poradíš appku na iOS budu rád.Trek píše: ↑pát 27. zář 2024, 13:20 Jo mas blby telefony, sracky, z toho videa jsem to jasne nahral kolem 7khz, dost neprijemny, na bolest hlavy.
- kazim
- Nováček
-
Chci stejně pořizovat 5090.mouldy píše: ↑pát 27. zář 2024, 13:59 Coilwhine a výměna zdroje. Prošel jsem si tím s RTX 3080SupremeX, kterou jsem začal provozovat na letitém Corsair TX750W, pískala a druhá RX6900 XT ještě více. Vyměnil jsem zdroj za Asus Rog Strix 1000W, který má filtrační kondenzátory na kabeláži a proti 15 let starému mainstream Corsairu i solidní skok v kvalitě.
- Trek
- Začátečník
Na iOS jsem nasel Analyzer ale neni tak dobrej jako ta Android aplikace.
Pokud si budu kupovat 5090 tak osobne si urcite udelam zebrubnou inspekci a pokud bude jakakoliv nedokonalost tak budu vracet, protoze ta karta bude stat tak 80k.
Ale ani u karty za 50k, ani za 20k lze coil whine stezi tolerovat.
Pokud si budu kupovat 5090 tak osobne si urcite udelam zebrubnou inspekci a pokud bude jakakoliv nedokonalost tak budu vracet, protoze ta karta bude stat tak 80k.
Ale ani u karty za 50k, ani za 20k lze coil whine stezi tolerovat.