Klonování disku SSD, pomalé OS, zaseky
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Jey
- Středně pokročilý
-
Klonování disku SSD, pomalé OS, zaseky
Potřeboval jsem přenést menší disk 840 Evo 250 na 850 Evo 500 a po jednom dni provozu byl schozeny boot sektor a bylo potřeba provést opravu t usb. Následně vyzkouseno.. dost často vytuhne načítání z SSD, během práce v os, otevření nabídka start apod, objeví se že se nenacetlo Centrum zabezpečení, ale nejvíc je znát když otevřu total cmd, tak vždy píše ..priojovani k $recycle Bin... a tím to končí.
Pak jsem zkusil naklonovat na jiný SSD stejný typ a to samé, totožné. Program partitionn minitool Wizard poslední verze. Zkousen SFC scan, chkdsk, scandisk.
Mám zvolit čistý install OS, nebo nápad?
Pak jsem zkusil naklonovat na jiný SSD stejný typ a to samé, totožné. Program partitionn minitool Wizard poslední verze. Zkousen SFC scan, chkdsk, scandisk.
Mám zvolit čistý install OS, nebo nápad?
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Re: Klonování disku SSD, pomalé OS, zaseky
Zkus napřed jinej program, bootovatelnej Acronis nebo Marcium reflect. Taky napřed zkus ono SSD mít jako datové, jestli neni problém s kompatibilitou. To co popisuješ je hodně divný a vapadá to spíš jako HW problém s přenosem dat. Co říká na výkon disku HDtune? Neroste ti ECC error count na satě?
- alienGT
- Začátečník
-
Já teď tohle dělal 2x Samsung Magicianem a pohoda. Klidně ho zkus, když máš Samsung disky
7800X3D|Silent Loop 2|ASUS Strix B650E-E|2x32GB 6000CL30|RTX 4090 Gaming OC|FD Meshify 2 XL|RM850i|42" LG C2 120Hz OLED
- Jey
- Středně pokročilý
-
Odpojil jsem všechny periferie, nechal připojené jen CPU, HDD, RAM bez grafického výstupu a připojil se přes RDP. Ale pořád to samé. Boot celkem ok, některé operace zpomalené na desítky vteřin jako třeba otevření start menu, načtení Total comanderu, občas se něco nespustí. Ae když dám test povrchu disku, tak probíhá cca 20 procent ok, víc jsem už včera nestihnul. CRC chyby tam nějaké byly z dřívějška, ale stabilní pocet, a jen u jednoho disku. Oba nové disky mirrornute z původního se chovají stejně. Napadlo mě jen buď špatný paměťový řadič, nebo špatná kopie. Zkusil jsem i smazat hiberfil, memorydump a swap soubory, ale žádná změna. Jediné co se změnilo hw byl disk a sw jsem přepnul TPM z discrete na fTPM (firmware) a zapnul secure boot. Tímhle to asi být nemůže? Zkusím dát do původních hodnot.
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Nemělo by, pokud by tam byl konflikt v tomhle vůbec by to nenabootovalo. Sorry to co popisuješ nedává moc smysl. Teď si začal mluvit o diskovim řadiči, + vytaháváš periferie který s diskem nijak nesouvisej.
Základní otáza je: S púvodnim disekm to stále chodí OK? Pokud ano, zkus to jinym programem jak viz výše, tim bych začal. Ujisti se že před klonovánim neni nic zašifrované, žádnej bitlocker a tak.
Základní otáza je: S púvodnim disekm to stále chodí OK? Pokud ano, zkus to jinym programem jak viz výše, tim bych začal. Ujisti se že před klonovánim neni nic zašifrované, žádnej bitlocker a tak.
- Jey
- Středně pokročilý
-
Odpojil jsem vše na PCI-E, možná špatně specifikováno jako periferie. Ještě zkusím odebrat instalační USB disk W10. Pak zbývá připojené jen CPU+RAM+HDD+DESKA+ZDROJ.
Ten systém nabootuje vcelku ok, přihlášení ať už běžné, nebo přes RDP trvá o dost déle. Děje se tam nějaké načítání něco děsně pomalu. Když spustím TCMD, tak je tam okno připojování k disku (složce), jak když se nějak odmlčí. Taky spadne třeba centrum zabezpečení, ani se nespustí. Nabídka start (otevření a zavření) reaguje s 30-60s zpožděním, jinak scrolluje ok. Nejde o grafické výtuhy, ale příčina je disk nebo sběrnice, popřípadě cpu, deska.
Naklonoval jsem menší na větší disk, původní disk už nemám, takže možnost opakovat proces odpadá. Bohužel. Nejjednoduší bude prostě přeinstalovat OS Windows 10 22H2.
Když tohle dělají dva různé disky, na které jsem naklonoval ten původní. Pak jsem se ptal na možnost, že to způsobuje zapnutí Secure Boot nebo fTPM, obojí se chystám vypnout.
Pak byla možnost opravy z instalačního USB disku W10, zkusil jsem opravu spouštění, nebylo co opravovat. Zkusil jsem ty další možnosti, opět vše ok. Pak už jsem udělal scandisk, chkdsk, kontrolu integrity dat. Poslední možnost je oprava spouštěního sektoru pomocí cmd+bootrec, bohužel tam je problém, že nevidí stávající instalaci Windows 10. Takže jsem vygooglil, jak smazat bootovací záznam a celý znovu vytvořit, ale protože bootuje ok a je to na 10-20 řádků v cmdline, tak se na tohle nechystám.
Stalo se to po jednom dni od naklonování disku. Zprvu tam vypadalo vše ok. Pak tam proběhly nějaké opravy bootování (aby vůbec nabootoval). Takže já si nachystám reistall OS.
Ten systém nabootuje vcelku ok, přihlášení ať už běžné, nebo přes RDP trvá o dost déle. Děje se tam nějaké načítání něco děsně pomalu. Když spustím TCMD, tak je tam okno připojování k disku (složce), jak když se nějak odmlčí. Taky spadne třeba centrum zabezpečení, ani se nespustí. Nabídka start (otevření a zavření) reaguje s 30-60s zpožděním, jinak scrolluje ok. Nejde o grafické výtuhy, ale příčina je disk nebo sběrnice, popřípadě cpu, deska.
Naklonoval jsem menší na větší disk, původní disk už nemám, takže možnost opakovat proces odpadá. Bohužel. Nejjednoduší bude prostě přeinstalovat OS Windows 10 22H2.
Když tohle dělají dva různé disky, na které jsem naklonoval ten původní. Pak jsem se ptal na možnost, že to způsobuje zapnutí Secure Boot nebo fTPM, obojí se chystám vypnout.
Pak byla možnost opravy z instalačního USB disku W10, zkusil jsem opravu spouštění, nebylo co opravovat. Zkusil jsem ty další možnosti, opět vše ok. Pak už jsem udělal scandisk, chkdsk, kontrolu integrity dat. Poslední možnost je oprava spouštěního sektoru pomocí cmd+bootrec, bohužel tam je problém, že nevidí stávající instalaci Windows 10. Takže jsem vygooglil, jak smazat bootovací záznam a celý znovu vytvořit, ale protože bootuje ok a je to na 10-20 řádků v cmdline, tak se na tohle nechystám.
Stalo se to po jednom dni od naklonování disku. Zprvu tam vypadalo vše ok. Pak tam proběhly nějaké opravy bootování (aby vůbec nabootoval). Takže já si nachystám reistall OS.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Sorry ale jestli nemáš ten originál tak jsi vyřízenej. Post-mortem tady neni co řešit.
- zsdx
- Začátečník
-
Taky bych nejprve napnul pozornost sem. Secure Erase pred klonovanim jsi nahodou nedelal?DOC_ZENITH píše:Co říká na výkon disku HDtune?
- Jey
- Středně pokročilý
-
No tak, já myslel jestli nejde nějak jednoduše opravit ten OS. Jinak reinstall udělám jednoduše a configy mám uložené + serverový sw všechno ostatní postahuje.
Dělal jsem secure erase toho originálního disku po naklonování. Bohužel. Vypadalo to funkční. Pak jsem klonoval jeden nový disk na druhý nový. Tudíž.. asi došlo k chybě při tom prvotním klonování, která se přenesla na oba nové disky. Pokud není v pytli řadič, nebo nevadí ten secure boot (má tahle fce nějaký smysl?) a fTPM (což by mělo fungovat pokud neodešel čip), předpokládám při změně obou hodnot není potřeba reinstall OS. Ale vyzkouším změnit v BIOSu večer.
Použil jsem Partition MiniTool Freeware, měl jsem 9.1 ověřenou funkční na W10, ale nabídnul se upgrade, takže jsem použil poslední verzi.
Jinak jdu udělat čistý reinstall a o nic hrozného co se týče dat nepřijdu. Configy a vše ostatní vytáhnu z disku v pohodě po připojení k jinému PC. Tzn. nabootuje se z jiného disku a data překopírují. Těch nových klonů se dá bootovat, ale děsně se to seká na diskových operacích. Vím, že jsem udělal kokotinu a měl jsem počkat s tím erase o den víc.
Dělal jsem secure erase toho originálního disku po naklonování. Bohužel. Vypadalo to funkční. Pak jsem klonoval jeden nový disk na druhý nový. Tudíž.. asi došlo k chybě při tom prvotním klonování, která se přenesla na oba nové disky. Pokud není v pytli řadič, nebo nevadí ten secure boot (má tahle fce nějaký smysl?) a fTPM (což by mělo fungovat pokud neodešel čip), předpokládám při změně obou hodnot není potřeba reinstall OS. Ale vyzkouším změnit v BIOSu večer.
Použil jsem Partition MiniTool Freeware, měl jsem 9.1 ověřenou funkční na W10, ale nabídnul se upgrade, takže jsem použil poslední verzi.
Jinak jdu udělat čistý reinstall a o nic hrozného co se týče dat nepřijdu. Configy a vše ostatní vytáhnu z disku v pohodě po připojení k jinému PC. Tzn. nabootuje se z jiného disku a data překopírují. Těch nových klonů se dá bootovat, ale děsně se to seká na diskových operacích. Vím, že jsem udělal kokotinu a měl jsem počkat s tím erase o den víc.
Naposledy upravil(a) Jey dne stř 30. říj 2024, 18:18, celkem upraveno 1 x.
- Jey
- Středně pokročilý
-
Jinak já mám pocit, že jsem kdysi prodal nějaký SSD disk nějakému připálenému indočechovi, co tvrdil že je Ital, komunikovali jsme spolu jen anglicky a 3x přijel že mi rozbije tlamu, že mu to pořád nejde, ještě jsem mu dělal poradnu, pak ještě přijel s někým kdo hrál jako právníka, a že chce i výlohy, naftu, benzín, ztracený čas atd.. takže nakonec ve stylu "hele more vole naval fšecko" a taky jsem mu doporučoval neklonovat, ale přeinstalovat OS a on že prej nemá čas.. že to musí chodit, že je disk pomalý. Ale je to XXX let. Tohle je totožná situace. Prostě zkusím, přeinstalnu, funguju, doufám.
Jen se zeptám.. rozdělení disku, jak je nyní, tj 100MB partition systémová, 128GB partition pro OS a 372GB partition pro data můžu ponechat, stačí jen zformátovat? Nebo nato musím nějak speciálně, znovu smazat a rozdělit?
Jen se zeptám.. rozdělení disku, jak je nyní, tj 100MB partition systémová, 128GB partition pro OS a 372GB partition pro data můžu ponechat, stačí jen zformátovat? Nebo nato musím nějak speciálně, znovu smazat a rozdělit?
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Bejt tebou tak smažu všechny partition, ideálně celej disk zero-fillnout, protože to co se ti děje nevypadá jako poškozenej OS, ale poškozenej filesystém, špatné zarovnání partition na fyzické bloky disku, nebo HW problém disku. Tzn zachovat nebo formátovat konkrétní partiton neni vhodné, protože jejich lokace a zarovnání zůstane pořád stejné.
- Jey
- Středně pokročilý
-
Ok, nejspíš máš pravdu. Když se tak děje u dvou zánovních disků. Jdu na to (po tom vyzkoušení BIOSu). Má nějaký smysl Secure Boot? Hele teď na to koukám..DOC_ZENITH píše: ↑stř 30. říj 2024, 18:22 Bejt tebou tak smažu všechny partition, ideálně celej disk zero-fillnout, protože to co se ti děje nevypadá jako poškozenej OS, ale poškozenej filesystém, špatné zarovnání partition na fyzické bloky disku, nebo HW problém disku. Tzn zachovat nebo formátovat konkrétní partiton neni vhodné, protože jejich lokace a zarovnání zůstane pořád stejné.
Tak se to třeba vyřešení jen vypnutím Secure Boot. Vím prd k čemu tahle funkce pořádně je, ale může nejspíš způsobovat problém, nebo chtít novou instalaci OS.Secure Boot must be enabled before an operating system is installed. If an operating system was installed while Secure Boot was disabled, it will not support Secure Boot and a new installation is required. Secure Boot requires a recent version of UEFI.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Je to lockdown boost sektoru, aby systém nemohl nabootovat z jiného OS než je ten jeden certifikovanej, ala tvé windows. Ala prosadil si to kdysi MS aby se nedaly instlaovat jiné systémy, velkej problém je to u laptopů protože tam spoustakrát chyběj ony položky na kontrolu či vypnutí týhle hovadiny. Tohle by nikdy nemělo bejt zapnutý.
- zsdx
- Začátečník
-
.. presto s tim 99% novejsich stroju nema problem a Linux uz tim taky neni diskriminovan delsi cas.DOC_ZENITH píše:Tohle by nikdy nemělo bejt zapnutý.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Jde o to jakej linux, co takhle BSD či jiné ultility typu klonovací programy a tak. Secureboot je fakt píčovina. Sorry ale tohle je můj komp, to že tam někdo strčí flashku a nabootuje si vlastní Os odkud infikuje ten můj je tak strašně "valid" attack vektor že se radši půjdu ožrat.
- Jey
- Středně pokročilý
-
Tak jen abych nějak uzavřel toto téma. Ale klidně pokračujte v diskusi. Pro mě je vše vyřešeno.
OS přeinstalován. Vše ok. Nalezen kámen úrazu. MiniTool Partition Wizard je potřeba normálně nainstalovat, ne jej používat jako "portable" tedy zkopírovanou složku. Sice naoko funguje, ale pak chybí ve Windows nějaký driver (což se člověk nijak nedozví), který dokončuje veškeré operace provedené před nabootováním do OS. Nebo opravuje boot, nevím úplně přesně. A veškeré operace bez tohoto driveru skončí tím, že Windows už pak nenabootují.
Jinak ani by mi nevadilo, kdyby MS konečně nějak vymyslel, že bude na disku maximálně 1 skrytá partition a to na začátku a pak si může uživatel dotvořit prostor k obrazu svému, než stávající rozložení 100MB + 16MB + vlastní + 550MB, tj. 3 skryté obnovovací partitiony. Děkuji za pomoc. Secure boot jsem zapnul, fTPM jsem taky zapnul.
OS přeinstalován. Vše ok. Nalezen kámen úrazu. MiniTool Partition Wizard je potřeba normálně nainstalovat, ne jej používat jako "portable" tedy zkopírovanou složku. Sice naoko funguje, ale pak chybí ve Windows nějaký driver (což se člověk nijak nedozví), který dokončuje veškeré operace provedené před nabootováním do OS. Nebo opravuje boot, nevím úplně přesně. A veškeré operace bez tohoto driveru skončí tím, že Windows už pak nenabootují.
Jinak ani by mi nevadilo, kdyby MS konečně nějak vymyslel, že bude na disku maximálně 1 skrytá partition a to na začátku a pak si může uživatel dotvořit prostor k obrazu svému, než stávající rozložení 100MB + 16MB + vlastní + 550MB, tj. 3 skryté obnovovací partitiony. Děkuji za pomoc. Secure boot jsem zapnul, fTPM jsem taky zapnul.
Naposledy upravil(a) Jey dne čtv 31. říj 2024, 10:24, celkem upraveno 1 x.
- zsdx
- Začátečník
-
100 EFI je tam hlavne kvuli BitLockeru, 16 MSR buhviproc a 550 Recovery muzes klidne presunout na 'vlastni'Jey píše:stávající rozložení 100MB + 16MB + vlastní + 550MB
A k minitool - klonovani provadim zasadne mimo bezici OS.
- Jey
- Středně pokročilý
-
K MiniTool - asi myslis na jinem stroji. Samotny MiniTool totiz provadi klonovani systemovych oddilu mimo OS pred jeho startem ve svem vlastnim prostredi. Jine oddily primo v GUI.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Což je korektní přístup ono to ani jinak nejde protože jsou části OS na které během nabootovaného OS nejde šahat. Nicméně já silně preferuji ty tooly kde člověk separé nabootuje a tak je používá, ne to instalovat do OS. Mít Acronis v OS ač kdysi ok tak jak šel čas a stal se z něj větší a větší bloat tak to jaksi přestalo bejt OK. Přitom ten bootovací z flashky je stále good software.
- Mr.Nigga
- Začátečník
Takový Macrium Reflect s běžícím OS nemá problém, používám ho běžně. Z free věcí je super Clonezilla z live flashky
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur