AM5 deska do 4k
- Dithius
- Pokročilý
Re: AM5 deska do 4k
Bohuzel neexistuje Zakladovka AM5 do 4K, co ma 8 vrstev PCB, slusne napajeni, a ktomu ma spusnou zvukovku.
Pak je strasna dira na trhu a dobre desky jsou az kolem 6K+
Pak je strasna dira na trhu a dobre desky jsou az kolem 6K+
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Trident Z5 Neo 32GB 6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
- iambenny
- Začátečník
Ještě pár let zpět se řešilo, jestli i na OC má smysl 8 vrstev, dneska už se řeší, jestli 8 vrstev stačí.
Má to na AM5 vůbec smysl řešit? Vím, že tenkrát to bylo téma kvůli OC ram u Intelů, ale u dnešních Ryzenů pro to nevidím smysl. Pokud základní deska splňuje to, co člověk požaduje od PCIE až po zvukovku a jiný vlastnosti, přijde mi škoda ji vyřadit jen kvůli tomu, že nemá více vrstev.
Má to na AM5 vůbec smysl řešit? Vím, že tenkrát to bylo téma kvůli OC ram u Intelů, ale u dnešních Ryzenů pro to nevidím smysl. Pokud základní deska splňuje to, co člověk požaduje od PCIE až po zvukovku a jiný vlastnosti, přijde mi škoda ji vyřadit jen kvůli tomu, že nemá více vrstev.
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Nemá to smysl, pokud nechceš lámat rekordy v OC... jen tady Dithius na to má úchylku.
U BFU je to tuplem jedno a jde o vybavení desky, to jak ti sedí BIOS a jestli je to funkční.
U BFU je to tuplem jedno a jde o vybavení desky, to jak ti sedí BIOS a jestli je to funkční.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Delidy a návrhy PC na míru najdete na zde!
- marek16
- Začátečník
PCB úplně neřeším, BFU úplně taky nejsem, jen jsem teď celou generaci nekoukal, co že to AM5 vlastně umí, tak musím dostudovat ty OC featury co jste tu psali, PBO a podobně.
Jinak konečně jsem se dostal k tomu, udělat si nějakou analýzu a vypadá to, že požadavky splňujou jen dvě desky. Všechny další co jsem koukal jdou nad 6k, takže to už jsem ani nevyplňoval.
Gigabyte B650 AERO G (6100)
MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI (4800) (ale u té psali na redditu, že má problémy s audiem).
Musím pogooglit nějaký zkušenosti s tou MSI a pak se rozhodnout jestli mi Gigabytí bios a hezčí vzhled stojí za ten příplatek, a asi to skončí jednou z těchto. Pokud mi někdo nenapíšete, že s ní jsou nějaký problémy ) Jinak gigabyte hodně zklamal, v minulosti mi přijde že mívali decent desky za rozumnou cenu, teď jsou ty levný hrozně ojebaný.
(horní části si nevšímejte, to jsou starý data ještě z výběru předchozí desky.)
Jinak konečně jsem se dostal k tomu, udělat si nějakou analýzu a vypadá to, že požadavky splňujou jen dvě desky. Všechny další co jsem koukal jdou nad 6k, takže to už jsem ani nevyplňoval.
Gigabyte B650 AERO G (6100)
MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI (4800) (ale u té psali na redditu, že má problémy s audiem).
Musím pogooglit nějaký zkušenosti s tou MSI a pak se rozhodnout jestli mi Gigabytí bios a hezčí vzhled stojí za ten příplatek, a asi to skončí jednou z těchto. Pokud mi někdo nenapíšete, že s ní jsou nějaký problémy ) Jinak gigabyte hodně zklamal, v minulosti mi přijde že mívali decent desky za rozumnou cenu, teď jsou ty levný hrozně ojebaný.
(horní části si nevšímejte, to jsou starý data ještě z výběru předchozí desky.)
Quis custodiet ipsos custodes?
- Dithius
- Pokročilý
BTW na tohle jsem narazil, a nevim jestli vidim spravne.
Ackoliv to neni pro normalni uzivatele, protoze podpora a zaruka (A bios updates?):
https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... ry_from%3A
Ackoliv to neni pro normalni uzivatele, protoze podpora a zaruka (A bios updates?):
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Trident Z5 Neo 32GB 6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Ta deska je celkem slušná, BIOS se musí přepnout do angličtiny, XMP se zapíná na dvakrát, ale podle všeho to není zas tak špatné. Vzhledem k ceně a výbavě.
Mít čas na hrátky, tak ji vezmu a zkusím, ale čas mi nikdo nezaplatí a kam ji nasadit doma nemám kam. Jestli vyjdou drby, tak koupím akorát novej full Big Core intel do 1700 a vyřešené.
Nicméně ta akční cena, to by stálo za hřích.
Mít čas na hrátky, tak ji vezmu a zkusím, ale čas mi nikdo nezaplatí a kam ji nasadit doma nemám kam. Jestli vyjdou drby, tak koupím akorát novej full Big Core intel do 1700 a vyřešené.
Nicméně ta akční cena, to by stálo za hřích.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
- mouldy
- Středně pokročilý
Jak to souvisí s tématem? Vždyť je to zas deska s ALC897, neplní žádné požadavky. Někdo tu shání ITX?Dithius píše: ↑ned 3. lis 2024, 15:01 BTW na tohle jsem narazil, a nevim jestli vidim spravne.
Každopádně abych nebyl OT, pokud lpíš na ceně, zkusil bych tu desku od MSI a v případě problémů, bych ji vrátil. Za ty peníze je slušně vybavená.
EDIT:
Pokud už uvažuješ o desce kolem 6k, tak můžeš zařadit třeba ASROCK X870 Pro RS WIFI. Přepálené napájení, 8 vrstev, SPDIF, PCI 5.0, wifi 7.
Jen trošku omezení pramenící z chipsetu 870:
* If M2_2 is occupied, PCIE2 will be disabled.
* If SATA3_1 or SATA3_2 is occupied, M2_3 will downgrade to
Gen3x2 mode.
Ryzen 9800X3D@PBO/-40CO|| iCUE H150i ELITE CAPELLIX || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz CL28 TUNED || Sapphire RX7900 XTX@2,95GHz 1,07V~385W || Kingston KC3000 2TB || Toshiba 6TB Surveillance S300 || ROG STRIX 1000W GOLD || Be quiet! Silent Base 802 Airflow mode + iCUE || Dell S3422DWG