AM5 deska do 4k

Vše ohledně rad s nákupem a srovnání desek - libovolný výrobce, socket i čipset.

Moderátoři: Eddward, PKBO

Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Re: AM5 deska do 4k

Příspěvek od Dithius »

Bohuzel neexistuje Zakladovka AM5 do 4K, co ma 8 vrstev PCB, slusne napajeni, a ktomu ma spusnou zvukovku.

Pak je strasna dira na trhu a dobre desky jsou az kolem 6K+
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Trident Z5 Neo 32GB 6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
iambenny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iambenny »

Ještě pár let zpět se řešilo, jestli i na OC má smysl 8 vrstev, dneska už se řeší, jestli 8 vrstev stačí.

Má to na AM5 vůbec smysl řešit? Vím, že tenkrát to bylo téma kvůli OC ram u Intelů, ale u dnešních Ryzenů pro to nevidím smysl. Pokud základní deska splňuje to, co člověk požaduje od PCIE až po zvukovku a jiný vlastnosti, přijde mi škoda ji vyřadit jen kvůli tomu, že nemá více vrstev.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Nemá to smysl, pokud nechceš lámat rekordy v OC... jen tady Dithius na to má úchylku.

U BFU je to tuplem jedno a jde o vybavení desky, to jak ti sedí BIOS a jestli je to funkční.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete na zde!
marek16
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od marek16 »

PCB úplně neřeším, BFU úplně taky nejsem, jen jsem teď celou generaci nekoukal, co že to AM5 vlastně umí, tak musím dostudovat ty OC featury co jste tu psali, PBO a podobně.

Jinak konečně jsem se dostal k tomu, udělat si nějakou analýzu a vypadá to, že požadavky splňujou jen dvě desky. Všechny další co jsem koukal jdou nad 6k, takže to už jsem ani nevyplňoval.

Gigabyte B650 AERO G (6100)
MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI (4800) (ale u té psali na redditu, že má problémy s audiem).

Musím pogooglit nějaký zkušenosti s tou MSI a pak se rozhodnout jestli mi Gigabytí bios a hezčí vzhled stojí za ten příplatek, a asi to skončí jednou z těchto. Pokud mi někdo nenapíšete, že s ní jsou nějaký problémy :)) Jinak gigabyte hodně zklamal, v minulosti mi přijde že mívali decent desky za rozumnou cenu, teď jsou ty levný hrozně ojebaný.

(horní části si nevšímejte, to jsou starý data ještě z výběru předchozí desky.)
Obrázek
Quis custodiet ipsos custodes?
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

BTW na tohle jsem narazil, a nevim jestli vidim spravne.
Ackoliv to neni pro normalni uzivatele, protoze podpora a zaruka (A bios updates?):

https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... ry_from%3A
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Trident Z5 Neo 32GB 6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Ta deska je celkem slušná, BIOS se musí přepnout do angličtiny, XMP se zapíná na dvakrát, ale podle všeho to není zas tak špatné. Vzhledem k ceně a výbavě.

Mít čas na hrátky, tak ji vezmu a zkusím, ale čas mi nikdo nezaplatí a kam ji nasadit doma nemám kam. Jestli vyjdou drby, tak koupím akorát novej full Big Core intel do 1700 a vyřešené.

Nicméně ta akční cena, to by stálo za hřích.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete na zde!
mouldy
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od mouldy »

Dithius píše: ned 3. lis 2024, 15:01 BTW na tohle jsem narazil, a nevim jestli vidim spravne.
Ackoliv to neni pro normalni uzivatele, protoze podpora a zaruka (A bios updates?):

https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... ry_from%3A
Jak to souvisí s tématem? Vždyť je to zas deska s ALC897, neplní žádné požadavky. Někdo tu shání ITX? :?

Každopádně abych nebyl OT, pokud lpíš na ceně, zkusil bych tu desku od MSI a v případě problémů, bych ji vrátil. Za ty peníze je slušně vybavená.

EDIT:
Pokud už uvažuješ o desce kolem 6k, tak můžeš zařadit třeba ASROCK X870 Pro RS WIFI. Přepálené napájení, 8 vrstev, SPDIF, PCI 5.0, wifi 7.
Jen trošku omezení pramenící z chipsetu 870:
* If M2_2 is occupied, PCIE2 will be disabled.
* If SATA3_1 or SATA3_2 is occupied, M2_3 will downgrade to
Gen3x2 mode.
Ryzen 9800X3D@PBO/-40CO|| iCUE H150i ELITE CAPELLIX || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz CL28 TUNED || Sapphire RX7900 XTX@2,95GHz 1,07V~385W || Kingston KC3000 2TB || Toshiba 6TB Surveillance S300 || ROG STRIX 1000W GOLD || Be quiet! Silent Base 802 Airflow mode + iCUE || Dell S3422DWG
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“