pc nejde vypnout

Socket AM5 pro procesory Ryzen.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
papa George
Nováček
Nováček

pc nejde vypnout

Příspěvek od papa George »

Dobrý den. Nedávno jsem zakoupil nový hardware na stavbu pc. Po sestavení ihned po prvním zapnutí jsem zjistil že počítač nejde vypnout přidržením spínače na front panelu case. Problém jsem odložil s tím že až nainstaluji win, drivery a flash biosu tak se to nějak vyřeší.. Ale nevyřešilo.. ukázalo se že pc nejde vypnout ani z prostředí Windows ani přidržením spínače na skříni. V prohlížeči událostí to vyhazuje známou chybu power kernel 41. Dojde vždy k restartu. Měl jsem podezření na vadný front panel na skříni tak jsem celou desku připojil k jiné odzkoušené ale k ničemu to nevedlo. Kablík od spínače je k desce připojen 100% správně. Vzhledem k tomu že je to už ten moderní kdy jsou všechny ty malé spojeny v jeden tak je tam vlastně jen jedna možnost.. pátral jsem samozřejmě i ve Windows jestli něco od něj nenutí restartovat pc ale pokud nejde vypnout stroj ani natvrdo z biosu tak v operačním systému zakopaný pes nebude. Upgadoval jsem všechny drivery včetně nového biosu, také jsem otestoval RAM, vyčistil CMOS ale nic nepomohlo. Jal jsem se tedy postupně odpojovat všechny zbytečné konektory, usb huby, větráky šasi, audio hub a take m2 disk se systémem, nakonec zbyl už jen cpu, ram a deska i ten větrák cpu jsem zkusil přehodit na opt jak mi kdosi doporučil ale všechno marné.... co si o tom myslite? Budu rád za jakoukoli radu.. Gygabyte B650 Eagle, cpu AMD Ryzen7 7700x, RAM Kingston Fury 32 GB Kit DDR5, SSD Kingston Fury NVMe 1TB. case Bequiet! Pure Base 501
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: pc nejde vypnout

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Zdroj bez desky se sám rozjede nebo ne? Pokud ne tak asi deska. Power zdroje se aktivuje spojením "zeleného" vodiče a země, obvykle si to řídí deska přes southrbidge kterej je napájenej z 5VSB větve a je stále aktivní, proto ti funguje power tlačítko na vypnutém PC. Pokud se nedovede vypnout ale zdroj jako takovej žádnejma sólo samostartama netrpí, tak deska.
papa George
Nováček
Nováček

Bez desky se ten nový zdroj sám nerozjede a tak to má asi být.. jinak ta druhá skříň na které jsem to testoval má i svůj zdroj.. takže tím že se problém vyskytoval i na ní jsem vyloučil že by to mohly tyto dva komponenty způsobit..
martin333
Nováček
Nováček

Příspěvek od martin333 »

Pokud se počítač nevypne ani při dlouhém stisknutí a vyloučil si problém se zdrojem, tak je něco špatně s napájecím řídícím obvodem, tedy ze základní deskou.
segestes
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od segestes »

DOC_ZENITH píše: pát 10. led 2025, 13:20 Zdroj bez desky se sám rozjede nebo ne? Pokud ne tak asi deska. Power zdroje se aktivuje spojením "zeleného" vodiče a země, obvykle si to řídí deska přes southrbidge kterej je napájenej z 5VSB větve a je stále aktivní, proto ti funguje power tlačítko na vypnutém PC. Pokud se nedovede vypnout ale zdroj jako takovej žádnejma sólo samostartama netrpí, tak deska.
No, rozjede, ale musi tam být nějaká zátěž. Stary levný zdroje při běhu naprázdno začaly kouřit a odešly. Novy se nemusí vubec zapnout...
Takže připojit sata disk nebbo mechaniiku apod...
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ještě jsem neměl zdroj co by odešel na to že neni loaded a nový (posledních 15 let) min odběr nemaj. Rozjede se to tak jako tak.
yut
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od yut »

PCI Express Native Control mas v biosu Enable?
papa George
Nováček
Nováček

Děkuji za vaše názory.. zitra půjdu alzákovi desku omlátit o hlavu :)
Odpovědět

Zpět na „Socket AM5“