256GB DDR ve 4 slotech?

Paměťové moduly DDR5 pro stolní PC i pro notebooky.
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Re: 256GB DDR ve 4 slotech?

Příspěvek od Dithius »

Tak CUDIMM Crucial 4x64GB (256 GB) na Tech powerUP.

https://www.techpowerup.com/review/cruc ... -gb/8.html

4400 MHz v plnem osazeni na Intel s 285K.....

Takze to je fakt i na Intelu low takze cesta k 5600 MHz 256GB je prekerne dlouha.
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury 96GB @6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
elpin
Nováček
Nováček

Příspěvek od elpin »

Pročetl jsem toto vlákno a koukám na to jak puk. Poslední dny googlím a ptám se v různých skupinách a fórech a nikdo mi nedokáže odpovědět jak spolehlivě rozjet AM5 desku s 128GB paměti.

Potřeboval bych upgradnout komp s Ryzen 5950x na nový 9950x (Tak jako kolega na render, After Effects, Photoshop, atd.) a potřebuji minimálně 128GB paměti. Chtěl bych něco fool-proof a zároveň za to ale nechci dát majlant.

Vždy jsem v minulých letech kupoval desky od Asusu, popřípadě Gigabyte, ale jsem trochu znechucený z Asusu, jeho problémů a pak všudypřítomného bloatwaru. Co jsem četl tak desky ASRock na tom dnes nejsou vůbec špatně a jsou to takové ty Asusy jako za starých časů.

Koukal jsem tedy po nějaké desce s B850 chipsetem a podle toho co jsem se tady dočetl tak by k tomu byly ideální již zmíněné Crucial 2x64GB. Je nějaká šance tohle rozjet aspoň na avizovaných 5600Mhz aniž bych musel cokoli ladit? Prostě zacvaknout, v biosu nastavit EXPO nebo prostě 5600Mhz a hotovo?

Ideální je myslím 6000Mhz, kdy Infinity Fabric jede na 2000Mhz, ale v současnosti bych se fakt spokojil i s 5600Mhz. Méně už bych moc nechtěl, přeci jen chci aby byl komp rychlý a systém měl dobrou odezvu.

Díky za radu!
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Jestli jsi to opravdu četl tak odpovědi už ode mě máš. Sežeň si ty nový 64GB moduly od Crucialu/Micronu v počtu 2, a jdou i celkem hezky ocnout, jen nemaj rády voltáž. Toto bude ten nej setup s jakym můžeš dosahnout 128GB.
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

elpin píše: pát 25. dub 2025, 19:45 Pročetl jsem toto vlákno a koukám na to jak puk. Poslední dny googlím a ptám se v různých skupinách a fórech a nikdo mi nedokáže odpovědět jak spolehlivě rozjet AM5 desku s 128GB paměti.

Potřeboval bych upgradnout komp s Ryzen 5950x na nový 9950x (Tak jako kolega na render, After Effects, Photoshop, atd.) a potřebuji minimálně 128GB paměti. Chtěl bych něco fool-proof a zároveň za to ale nechci dát majlant.

Vždy jsem v minulých letech kupoval desky od Asusu, popřípadě Gigabyte, ale jsem trochu znechucený z Asusu, jeho problémů a pak všudypřítomného bloatwaru. Co jsem četl tak desky ASRock na tom dnes nejsou vůbec špatně a jsou to takové ty Asusy jako za starých časů.

Koukal jsem tedy po nějaké desce s B850 chipsetem a podle toho co jsem se tady dočetl tak by k tomu byly ideální již zmíněné Crucial 2x64GB. Je nějaká šance tohle rozjet aspoň na avizovaných 5600Mhz aniž bych musel cokoli ladit? Prostě zacvaknout, v biosu nastavit EXPO nebo prostě 5600Mhz a hotovo?

Ideální je myslím 6000Mhz, kdy Infinity Fabric jede na 2000Mhz, ale v současnosti bych se fakt spokojil i s 5600Mhz. Méně už bych moc nechtěl, přeci jen chci aby byl komp rychlý a systém měl dobrou odezvu.

Díky za radu!
128 GB neni problem.
Dokonce ani s chladicem, flow a pokud nemas vyrazne horsi kus tak 6200 MHz RAm pri 2133 MHz pri FCL clock das. nekdo dokonce i daval 6400 MHz. Ale to jsou tweeekeri.
Co doopravdy nefunguje u DDR5 na jakekoliv platform jsou 4 obsazene sloty.

Dal jsem tu jedno YT video ale jak ten clovek opravdu zastabilizoval 192 GB na 6GHz nechapu. Musi mit super stesti na pametovy radic nebo necim, kdyz ani Intel s CUDIMM proste je na 4400 MHz na 4DIMMech.

Za me vem Crucial PRO:
https://www.euroking.cz/crucial-pro-128 ... 5600-udimm

Co se tyce desek... je to problem. ASUS je predrazenej. Gigabyte Zabugovanej, a MSI nemuzu hodnotit moc nemam rad jejich biosy. ASRock rad mam ale ukazovaly se nejake issue s odpalovanim hlavne X#D CPU. na kolik to je legit procentuelne nevim.
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury 96GB @6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
elpin
Nováček
Nováček

Příspěvek od elpin »

Díky za odpovědi!

Zkusím objednat ty Crucial Pro u Xevosu. Jsem ze severní moravy, tak si pro ně může třeba i dojet.

Jen mě zajímalo jestli ty paměti jedou na přijatelné frekvenci i bez ladění v Biosu. Vůbec se ve všech těch tCasech a tRasech nevyznám. Četl jsem nastavení jaké jsi dával Zenithe pro tyhle paměti na 6000Mhz. Můžu pak zkusit dát stejné a uvidím jestli mi to nevybouchne :-D Mohl bych pak eventuelně napsat o pomoc s nastavením kdybych se nedostal ani na avizovaných 5600? Nebo tobě jely na kolik Mhz když jsi je poprvé zapnul?

Dithius, díky za postřehy. Zkusím tedy ten ASRock B850 a uvidím jak to pofrčí. Dám pak kdyžtak vědět.

To s tím odpáleným CPU jsem viděl, ASRock prý uživatele kontaktoval, vzal si od něj zmiňovanou desku a ta s novým CPU běží jako by se nic nestalo :-D Nejspíše smůla na kus CPU. Při těch milionech prodaných kusů bych se nedivil kdyby prostě nějaké to 0.00001% dělalo problémy. Dneska se to akorát všechno hrozně zveřejňuje. Což je dobře, ale může to zkreslit skutečnost.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Nemá co vybouchnout, to ani nemůže když nebudeš zvedat volty. Jediný co se může stát je že ti deska spustí sama automaticky zbytečně moc do NB či mem controlleru, což si musíš pohlídat. Do těhlech ram vždy nastav ručně 1,1v protože více u nich prostě OC nezlepšuje, naopak. Jinak jsou ty ramky super studený, nemusíš tedy nijak řešit ofuk/chlazení.
TomasX
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TomasX »

G.Skill přichází s 256GB (4×64GB) kitem pamětí DDR5 pro AMD
https://www.svethardware.cz/g-skill-pri ... -amd/61757
Odpovědět

Zpět na „DDR5“