PCI Express 5.0 a grafiky na PCIe 5.0 x1 ve slotu x16 na deskách Gigabyte

Socket AM5 pro procesory Ryzen.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
Adam Vágner
Redaktor PCT
Redaktor PCT

PCI Express 5.0 a grafiky na PCIe 5.0 x1 ve slotu x16 na deskách Gigabyte

Příspěvek od Adam Vágner »

Nevím, jestli jste zaregistrovali, ale Gigabyte v úterý nebo ve středu vydal update BIOSů F5a pro své desky na AM5.

Řešil jsem s nimi, že ne vždy najíždí grafiky na PCIe 5.0 na plném počtu linek PCIe. Nikdo si toho zatím asi velice nevšiml, na mě taky nejdřív koukali jako na vola, co mám za problém, když si na něco takového nikdo jiný nestěžoval.

TLDR: u grafik ve slotu x16 na starších biosech asi nějak blbne inicializace slotu PCIe, takže se může stát, že po studeném startu PC grafika najede s nižším počtem linek. Na RTX 5060 Ti jsem viděl všechno od x1 do x8, na RTX 5090 a RTX 5080 se to nestávalo tak často, ale občas najely na PCIe 5.0 x8 a nějaké Radeony RX 9070 mi taky najely jen v režimu PCIe 5.0 x4. Pomáhají opakované restarty, když to najede třeba na x1, tak to s restartováním na jeden nebo více pokusů postupně naskáče na x8.

Detailněji je to popsané v https://www.hwcooling.net/geforce-rtx-5 ... e-tu-svou/ a https://www.hwcooling.net/gigabyte-opra ... ce-rtx-50/

Zkoušeli to nejdřív na X870E Aorus Elite WIFI7, tam s tím problém nebyl na třicet startů, ale na X870 Aorus Elite WIFI7 nakonec měli s PCIe lanes stejný problém, takže to fixnuli v novém BIOSu F5a, se kterým už to (snad) nedělá.

Netuším, jestli to postihlo jenom jediný model jejich desky, nebo měli stejný problém u více modelů, a asi se mi to z nich ani nepovede vytáhnout vzhledem k tomu, že se tím fixem nechlubí ani v release notes. Každopádně BIOS F5a vyšel současně pro hromadu modelů. Jenže zároveň updatovali i AGESu a memory compatibility, takže nevím, jestli to vydávali kvůli fixu PCIe, nebo kvůli AGESA a fixovali jen jednu desku, u které to měli hlášené.

X870 a X870E se liší počtem linek, tam by dávalo smysl, že s tím problém nebude, ale nezdá se mi, že pokud jde třeba o desky s X870, měl bych kliku zrovna na ten jediný model, u kterého to blbne a všechny ostatní by měli v pořádku. Už jen proto, že PCB je mezi modely často sdílené a nemalá část BIOSu asi taky.

:?: Nenarazili jste na na něco takového na nějakých jiných modelech desek?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: PCI Express 5.0 a grafiky na PCIe 5.0 x1 ve slotu x16 na deskách Gigabyte

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Řeknu ti pouze to že nevim. Co se přestala vyrábět Asus X670-P tak do pracovních AM5 PC nasazuju Gigabyte X870E AORUS PRO a co jsem zkoušel 5090tky tak vše bylo ok. Problém je ale v tom že já jsem nastavil forced GEN4 v biosu tak jako tak, protože u 5090 bylo na launchday spousta reportů o problémech s GEN5 a vzhledem k tomu že ty kompy stavym ve většim množství a vše je vyladěné tak aby žádné "řešení problémů" pokud možno nenastalo, tak ti nemůžu říci jak je na tom GEN5 protože vše běžim v GEN4, storage i v 3. Řeknu jen že když jsem měl v rukou první kusy 5090tek a zkoušel jsem to tak GEN5 běhala v pohodě.
michalos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od michalos »

X870E Hero s RTX 5090 na GEN 5 v cajku, vždy koukám, kolik to jede linek a je to ok (krom toho, že jsem dal jedno M.2 SSD do random slotu a pak mi jela grafika jen Gen 5 x8...Takze jsem ho musel prehodit a uz to jede x16.
Case: Streacom BC1 V2 – Open Benchtable, CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D, MB: ROG CROSSHAIR X870E HERO, RAM: 64GB DDR5, Gskill 6000 MHz CL28 (2x32GB), VGA: Nvidia MSI RTX 5090 Suprim 32GB GDDR7, SSD: 2x Samsung 990 PRO 2TB in RAID (System) + USB/Sata 7,68TB Micron 5210 ION (enterprise), Sandisk Professional G-DRIVE 24TB, PSU: Enermax MaxTytan 1050W, Corsair K100 RGB OPX US layout, Panasonic TX-65JZ2000E, Samsung 27" Odyssey OLED G6 (G60SD) Linksys Velop PRO 7 OS: Windows 10 Enterprise
Adam Vágner
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Ad X870E – jo, k těm mi psal přímo Gigabyte, že tam jim v pohodě prošlo třicet startů. Ale to má s X870E víc linek než ty desky s X870 a asi to mají na desce jinak zadrátované.

Jde mi spíš konkrétně o ty modely od Gigabyte s X870, případně slabší čipsety.

U ASUSek by to snad mělo být v pohodě, pokud na tom není dva roky starý BIOS. Osmilinková RTX 5060 Ti mi zablbla na PRIME Z690P s Core i7-13700K, kde byl BIOS někdy z prosince 2022 a nabíhalo to s jednou linkou, po flashi posledního už to jelo na osmi. Projel jsem hromadu recenzí z videocardz na Asuskách a kde bylo GPU-Z, tam to jelo na osmi. Bohužel má jen málokdo v těch testovacích sestavách něco jiného než ty Asusky.

Ale narazil jsem na nějaké screenshoty v recenzi ze Španělska, kde jim to jelo na čtyřech linkách na Asus ROG Z790 Hero s 12900K.

A tam to teda taky šacuju na hodně starý bios.

Ona je asi taky větší pravděpodobnost, že to zablbne na těch osmi linkách (které má zatím jenom RTX 5060 Ti), se šestnácti mi to nedekovalo všechny linky jenom jednou za čas.
michalos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od michalos »

Bacha na to, sice jim to tam ukazuje x4 3.0, ale pokud ta grafika není zatížená, tak si to deska může ,,podtaktovávat,,. Plný počet linek se ti ukaže až při 3D zatěži...Většinou stačí pustit ten 3D testík v GPU-Z a ukaže to už plný počet linek.
Case: Streacom BC1 V2 – Open Benchtable, CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D, MB: ROG CROSSHAIR X870E HERO, RAM: 64GB DDR5, Gskill 6000 MHz CL28 (2x32GB), VGA: Nvidia MSI RTX 5090 Suprim 32GB GDDR7, SSD: 2x Samsung 990 PRO 2TB in RAID (System) + USB/Sata 7,68TB Micron 5210 ION (enterprise), Sandisk Professional G-DRIVE 24TB, PSU: Enermax MaxTytan 1050W, Corsair K100 RGB OPX US layout, Panasonic TX-65JZ2000E, Samsung 27" Odyssey OLED G6 (G60SD) Linksys Velop PRO 7 OS: Windows 10 Enterprise
alienGT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alienGT »

A neni to to spis naopak?
V IDLE se grafika podtaktuje, ale z 16x 4.0 to padne na 16x 1.1
Cili pada PCIe GEN, nikoliv pocet linek. .
Naposledy upravil(a) alienGT dne ned 11. kvě 2025, 11:26, celkem upraveno 1 x.
9800X3D|Silent Loop 2|ASUS Strix B650E-E|2x32GB 6000CL30|RTX 4090 Gaming OC|FD Meshify 2 XL|RM850i|42" LG C2 120Hz OLED
Adam Vágner
Redaktor PCT
Redaktor PCT

michalos píše: včera, , 08:10 Bacha na to, sice jim to tam ukazuje x4 3.0, ale pokud ta grafika není zatížená, tak si to deska může ,,podtaktovávat,,. Plný počet linek se ti ukaže až při 3D zatěži...Většinou stačí pustit ten 3D testík v GPU-Z a ukaže to už plný počet linek.
Tohle se mi pokoušeli v Gigabyte tvrdit taky. Že tam ty linky prej naskáčou, jak se to zatíží. Právě kvůli tomu vznikl tenhle screenshot: https://www.hwcooling.net/wp-content/up ... r-load.jpg, i když jsem víceméně věděl, že je to kravina, protože jsem na to přišel tak, že jsem při opakovaném měření naměřil nižší výkon, a pátral jsem po tom, proč.

Dohledejte mi kdekoliv jakékoliv info k tomu, že Windows 11 a současný hardware na desktopu umí zapínat a vypínat linky ve slotu on the fly.

Ani GPT o3 s hloubkovým průzkumem na to nestačil (resp. tvrdil, že na to není stavěný ani současný hardware, ani windows.) A jako součást standardu to má být v 6.0, ale jak a jestli to bude někdo implementovat...

Verze sběrnice se shazuje, ale linky ve slotu se mají inicializovat při spuštění PC, a jak to najede, tak to taky jede.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ne, linky se fakt nezapínaj/nevypínaj. Dělat toto by bylo to samé jako dělat hotswap což je na PCI-E forever problematická záležitost.
michalos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od michalos »

Jo, při IDLE se to hází - 16x 5.0 to padne na 16x 1.1 nebo 2.0, ale mám hlavě, že jsem viděl i házet dolu linky, tak buď jsem blbej nebo nevím. Těd mi RTX 5090 na AMD platformě hazí dolu jen verzi sběrnice no...

Jinak jo, ten screen je jasnej, je tam nějakej problém, bez diskuze... Kdysi jsem tohle řešil u kámoše, kterému jsem stavil PC na X38 DFI Lanparty desce s GTX 280 myslím, furt karta jela jen v x1 modu....Nepomohlo nic.

Tak klasika no, zkusit grafiku v jiném modu než 5.0, když nepomůže, tak grafiku zkusit v jiném PC....a když pojede okay tam, tak RMA desky se screnem no, co jiného viď...
Adam Vágner
Redaktor PCT
Redaktor PCT

No v tomhle případě flashnout nový BIOS, no. (:

Na reklamaci si to chtěli stáhnout taky, ale tu jsem jim rozmluvil s tím, že to dělá totéž na dvou kusech desek, které přišly s odstupem nějakých tří měsíců, a těžko to bude problém na reklamaci.
michalos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od michalos »

Jop, tak jestli dvě stejné desky dělají to samé, tak je to jasný, BIOS... Tak držím palce :( Tohle je boj na dlouho...
Adam Vágner
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Není čas číst to celý, co? :D Ani ne, když znáte ty správné lidi s přímým kontaktem, a chvíli si s nimi mailujete, tak vám to fixnou během týdne po tom, co se jim to povede zopakovat. Takže už je to snad opravené a na rychlost opravy si fakt stěžovat nemůžu.

https://www.hwcooling.net/gigabyte-opra ... ce-rtx-50/

Sem to lepím, protože mě zajímá, jestli je to jen problém jediného modelu, nebo k tomu dochází i u jiných desek od Gigabyte, a pokud mají i jiné modely problém, tak jestli to tím novým BIOSem opravili i u nich. Já tu mám na tu platformu od nich jen dvě desky a je to stejný model. Třetí desku, u které jsem to viděl, má v aktuální testovací sestavě na grafiky PCT. Bohužel úplně stejný model, takže z toho, že je to na ní rozbité taky, nejsem o nic chytřejší.

A taky když na to náhodou narazíte, abyste věděli, co s tím. Je to věc, který si asi málokdo všimne, a že vám to jede třeba o 5–10 % pomaleji, od oka prakticky nepoznáte.
Odpovědět

Zpět na „Socket AM5“