rád bych zeptal všech, kteří se hluboce zajímají o PC komponenty, na váš názor na mojí sestavu. Jsem si vědom, že toto jsem měl udělat před nákupem a sestavením, ale co naplat.
Trocha pozadí:
Od mala je mou vášní hraní PC her. Vždy jsem toto řešil herním notebookem (přešel jsem z 5 let starého Lenovo Legion s RTX 2060 a Ryzen 5 4800), takže nejsem tak náročný. Nyní jsem si řekl, že si postavím PC, trochu impulzivně jsem začal pátrat co a jak, a to hned koupil. Dost jsem se v tomto s AI, pročítal recenze komponent a různě kombinoval.
Důležité je říci, že mým cílem bylo sestavit levný PC pro dalších cca 5 let hraní her v dobré kvalitě. Levný znamená, že si uvědomuji, že existují lepší nebo kvalitnější komponenty. Bohužel však tato konfigurace překročila můj původní rozpočet, proto jsem často vybíral „levné“ komponenty, ale s nějakým přihlédnutím k cena/výkon. To by nemělo být předmětem vašich případných názorů. Nejvíce mě zajímá, zda jsem někde neudělal nějakou zásadní chybu.
Konfigurace:
https://pcpartpicker.com/user/DejvSest/saved/6BvVGX
S čím jsem počítal:
- MOBO -> deska nemá potenciál k budoucím zásadním upgradům (RAM max 6000 MHz, PCIe 16 4.0 ...), vycházel jsem z toho, že bottleneck v této sestavě bude CPU, které díky socketu AM5 můžu v klidu upgradovat na lepší ještě dlouho, grafika mi přijde dostačující, PCIe 16 5.0 padl za oběť úspory
- SSD -> šel jsem do nich s vědomím "SSD chip loterie" u ADATA, kterou jsem bohužel nevyhrál a na disku jsou nějaké čínské chipy, dle všeho by mě to nemělo nijak ovlivňovat
Co už teď vím, že nebylo moudré:
- Zdroj -> nevěděl jsem o nevýhodách verze „VE“, ten mi leží furt v hlavě, protože mi přijde, že ho slyším hučet, ale odrazuje mě pakárna s prodejem a překabelováním komplet PC
Poznámka: Tuto konfiguraci mám přes 3 týdny a jsem z tohoto upgradu nadšený. Všechny moje hry běží v nejvyšší kvalitě a dosahují limitu FPS monitoru.
Ocením váš čas při posuzování mé konfigurace.