Externí disk se změnil na RAW po pokusu o odstranění Read-only atributu

Instalace, nastavení, řešení problémů, rady... apod.
Odpovědět
RE_Claire
Nováček
Nováček

Externí disk se změnil na RAW po pokusu o odstranění Read-only atributu

Příspěvek od RE_Claire »

Dobrý den,
rád bych se zeptal, zda má někdo zkušenost s tímto problémem.

Včera jsem chtěl zkopírovat několik souborů z externího disku (H) na jiný disk v PC. Zjistil jsem ale, že disk H neumožňuje kopírování ani mazání souborů – všechny byly označené jako Read-only.
Ve vlastnostech jsem zkusil možnost „Read-only“ vypnout, ale po potvrzení se nastavení hned vrátilo zpět.

Našel jsem na internetu doporučení použít CMD a příkaz diskpart. Po zadání příkazu list disk jsem viděl pouze označení disků 1–4 a jejich velikost, takže jsem jen odhadl, že disk 3 a disk 4 odpovídají mým externím diskům H a J.
Pravděpodobně jsem ale vybral špatný disk a zadal tyto příkazy:

select disk 3
attributes disk clear readonly

Po tomto kroku se disk J začal chovat jinak – ve Windows už neukazuje využité místo, nelze ho otevřít a ve Správci disků se nyní zobrazuje jako RAW.
Podle informací, které jsem našel, by data měla být stále na disku, ale systém k nim neumí přistoupit.

Zkoušel jsem použít program TestDisk pro obnovu dat – momentálně probíhá analýza (velmi pomalu, např. „Analyse cylinder 2098/121596: 01%“ za 16 hodin).

Rád bych poprosil o radu:

Dá se disk převést zpět na NTFS bez ztráty dat?

Je možné urychlit analýzu v TestDisku, nebo doporučujete jiný nástroj?

Předem moc děkuji za jakoukoli pomoc či zkušenosti.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Externí disk se změnil na RAW po pokusu o odstranění Read-only atributu

Příspěvek od python.p »

To je jednoduché, disk naformátuj a data obnov ze zálohy. Otázka pár kliknutí a pár minut.

Pokud zálohu nemáš, tak gratuluji, naučil ses zálohovat.

Disk není partyšna, ani naopak. Pokud ti na datech doopravdy záleží, dej to do ruky někomu kdo tuší co a jak a jak se věci mají.

PS: pro příště se nerejpej v něčem, čemu nerozumíš, kde máš data a tak podobně. Může to být opraveno na pár kliknutí, ale taky ne, podle tvého popisu tak nějak nevím co jsi vlastně posral.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CyberDeath »

Haha :-D ... pravděpodobně dle přikazu zadaného jsi prostě smazal celou partition ... gratuluji :-D
Nerypej do věci kterým nerozumíš hlavně když se to týka dat a nemáš zálohu :-D ... pro přiště si pořiď NAS a zalohuj , zalohuj , zalohuj :-D ... opravdu to stojí za to než řešit tyto problémy , a hlavně můžeš o data přijít i chybou jinou než vlastní :-)

Druhá věc je že se ti data nemusí obnovit , protože dle chování které jsi pospal neni standartní , a pravďepobně byl souborový systém (néli celý disk) těsně před smrtí.

Připrav si druhý disk s dostatkem mista pro tvé data. Sežeň si soft "Active File Recovery" ... nech disk hloubkově oskenovat a zkopiruj nalezene data na nový disk.
PS hlavně nyni do disku nijak nezasahuj a nekopiruj nebo si snížíš množství dat které by se daly vykopirovat. I takto neobnoviš 100% !

EDIT: Ano hloubková analýza i zde bude trvat dlouho 500GB disk cca 4-8h dle rychlosti disku , má i fast detekci ale ta funguje jen v připadě nalezení neporušené MFT tabulky.
A přečti si návod k danemu programu , po analýze najde soubory které jdou obnovit ze 100% ale i častečně obnovitelné , aby si poznal co je co -> ji%z si to nepamatuji z hlavy od té doby co mám NAS a zalohy na 2místech nemusel jsem řešit :-).
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
Shaquille
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Shaquille »

zkus toto video. pokud necemu nerozumis, tak to radeji nech byt a spoj se s nekym, kdo vi co dela...
https://youtu.be/lExa6KUo_FE
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 5700X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Chjo, ani jsi nespecifikoval jakej je to exterák a jaké máš vlastně disky. Pokud se disk přepne do read only tak u SSDček je to failure stav. Pokud SSD detekujou kritické množství mrtvejch sektorů na NAND které už nemůžou nahradit/přemapovat, přepnou se do read-only modu aby člověk mohl ještě naposledy zálohovat co tam ještě zbejvá a pak to vyhodil. Takovejhle disk nejde zachránit a další provoz či pokusy o zápisy většinou končej tragicky.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní programy“