OLED diskuze a zkušenosti
Moderátor: maXXmilian
- Riku
- Začátečník

Re: OLED diskuze a zkušenosti
4 roky stará LG CX.. docela dostávala bídu od kluka když byl malej, takže pořád upatlaná.. beru to hadříkem z mikrovlákna namočeným pouze v teplý vodě a ani škrábanec
PS5 Pro | LG OLED CX55
- Epidot
- Středně pokročilý

To na ten panel plivete, nebo co, že ho musíte utírat? Nejčistší je z výroby, prach jde sfouknout fénem. Jakékoliv patlání je kontraproduktivní. Jak je čistý je vidět, když slunce na TV svítí z velmi malého úhlu z boku, to je pak překvapení
Iluze o čistotě povrchu jsou pryč, šmouhy od čištění všude.
13600k@54x/44x+Noctua D15SG2, MSI Z690 Tomahawk, 32GB Kingston DDR4 3600, ASUS TUF RTX 5070Ti, ASUS ROG SWIFT PG279Q HW G-Sync, Samsung 990Pro 2TB, 970Evo+2TB, 970Evo+1TB, Intel 660p 2TB, Dell EMC/PM893 1,92TB, Intel X25-M 80GB, Fractal Torrent Solid, Corsair RM1000x('24), Logitech G502+G815 tactile US, Secretlab OMEGA, RME ADI-2 DAC FS+Denon AH-D9200
- stylar
- Začátečník

U mého je teda zajímavý, že má po celé ploše rovnoměrně takové tečky/třpytky po celé ploše, ale jde to vidět jen při nasvícení silným světlem, což vypadá hůř jak škrábance.
Občas utřu utěrkou z mikrovlákna, prach se na tom docela drží.
Občas utřu utěrkou z mikrovlákna, prach se na tom docela drží.
DISPLAY: LG OLED48CX 3840x2160@120Hz 4:4:4 HDR 10bit GPU: MSI GeForce RTX 4090 SUPRIM X 24GB GDDR6X CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D CPU COOLER: ARCTIC Liquid Freezer II 420 MB: MSI MPG X870E CARBON WIFI BIOS 7E49v1A3 (AGESA PI-1.2.0.3a) RAM: Corsair 64GB (2x32GB) KIT DDR5 6000MT/s CL30-36-36-76 Dominator Titanium EXPO STORAGE: Samsung 990 PRO 2TB@PCIe x4 4.0 (OS), Samsung 980 1TB@PCIe x4 3.0, Samsung 870 EVO 2TB@SATA, HDD Seagate BarraCuda - 4TB (ST4000DM004) PSU: Corsair RMx Series RM850x (v.2021) - 850W CASE: Corsair iCUE 7000X RGB Black (5x Noctua NF-A14 PWM) KEYBOARD: SilentiumPC Gear GK550 Omnis Kailh Brown RGB MOUSE: Glorious Model D Wireless (+Grip Tape) SPEAKERS: Edifier R1280T (42Watt RMS) OS: Microsoft Windows 11 Pro CZ 64-bit v24H2
- AllowedCry
- Mírně pokročilý

Ty tečky jsou prskance, anebo zbytky po perlivé vodě atp, každopádně dokud to nejde vidět, tak na to seru, ten antireflex je extrémní a tohle jde vidět jen při svícení baterkou.
Jinak vyhnout se mikro škrábancům nejde, udělaly se mi tam hned po koupi s novým mikro hadříkem, jsou extrémně jemné a těžko se hledají, ale jsou tam. Všechno to jsou imho naprosté banality, ale pokud je někdo perfekcionalista, tak pro něj je oled s lesklou úpravou to nejhorší. Já oceňuji výhody tohoto řešení a netrpím na stihomam ze šmouh nebo škrábanců, takže je mi to jedno, hned první den jsem do obrazovky omylem práskl rohem ntb a mám tam teď v rohu tečku (vryp)
E// Ale musím pochválit telku, ta sice nemá tak agresivní antireflexní vrstvu, ale obrazovka je i po letech čistá a bez šmouh, občas vemu jen prach utěrkou, samozřejmě mít děti, tak už by bylo nutné nastavit stav mysli na to, že dokud nevyrostou, tak nemá smysl kupovat nic nového
Jinak vyhnout se mikro škrábancům nejde, udělaly se mi tam hned po koupi s novým mikro hadříkem, jsou extrémně jemné a těžko se hledají, ale jsou tam. Všechno to jsou imho naprosté banality, ale pokud je někdo perfekcionalista, tak pro něj je oled s lesklou úpravou to nejhorší. Já oceňuji výhody tohoto řešení a netrpím na stihomam ze šmouh nebo škrábanců, takže je mi to jedno, hned první den jsem do obrazovky omylem práskl rohem ntb a mám tam teď v rohu tečku (vryp)
E// Ale musím pochválit telku, ta sice nemá tak agresivní antireflexní vrstvu, ale obrazovka je i po letech čistá a bez šmouh, občas vemu jen prach utěrkou, samozřejmě mít děti, tak už by bylo nutné nastavit stav mysli na to, že dokud nevyrostou, tak nemá smysl kupovat nic nového
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
- Grim3
- Začátečník

-
Tak to mě pobavilo - "pokud je někdo perfekcionalista, tak pro něj je oled s lesklou úpravou to nejhorší". Je to tak. Jako perfekcionista to musím podepsat a svůj podpis podtrhnout. Děti mám, takže je těžké to ubranit. Ale moje mikrošrábance jsou pravděpodobně od kalibrační sondy. Starší IPS s matným povrchem vydrželo vše. U QD-OLED tedy příjmám měkkost povrchu jako vlastnost a daň za super obraz
.
CPU: AMD R9 9950X3D MB: MSI MAG X870 TOMAHAWK WIFI COOLER: Arctic Liquid Freezer iii 360 PRO A-RGB VGA: Gigabyte GeForce RTX 4080 SUPER GAMING OC 16G RAM: Kingston FURY 64GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Beast Black EXPO HDD: Samsung 990 PRO 2TB + Samsung 870 EVO 4TB PSU: Corsair RM1000x SHIFT CASE: Be quiet! SHADOW BASE 800FX Black MONITOR: MSI MPG 322URX QD-OLED
- stylar
- Začátečník

Právě tohle to nebude a nejde to odstranit, má to blíž k oděrkům a rovnoměrně po celé ploše, asi jak toto: https://www.reddit.com/r/OLED_Gaming/co ... ches_a90k/AllowedCry píše: ↑sob 11. říj 2025, 20:02 Ty tečky jsou prskance, anebo zbytky po perlivé vodě atp, každopádně dokud to nejde vidět, tak na to seru, ten antireflex je extrémní a tohle jde vidět jen při svícení baterkou.
I když jsem zjistil až po pár letech, takže nevím jestli to tam bylo už od začátku nebo nějaká reakce v panelu.
DISPLAY: LG OLED48CX 3840x2160@120Hz 4:4:4 HDR 10bit GPU: MSI GeForce RTX 4090 SUPRIM X 24GB GDDR6X CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D CPU COOLER: ARCTIC Liquid Freezer II 420 MB: MSI MPG X870E CARBON WIFI BIOS 7E49v1A3 (AGESA PI-1.2.0.3a) RAM: Corsair 64GB (2x32GB) KIT DDR5 6000MT/s CL30-36-36-76 Dominator Titanium EXPO STORAGE: Samsung 990 PRO 2TB@PCIe x4 4.0 (OS), Samsung 980 1TB@PCIe x4 3.0, Samsung 870 EVO 2TB@SATA, HDD Seagate BarraCuda - 4TB (ST4000DM004) PSU: Corsair RMx Series RM850x (v.2021) - 850W CASE: Corsair iCUE 7000X RGB Black (5x Noctua NF-A14 PWM) KEYBOARD: SilentiumPC Gear GK550 Omnis Kailh Brown RGB MOUSE: Glorious Model D Wireless (+Grip Tape) SPEAKERS: Edifier R1280T (42Watt RMS) OS: Microsoft Windows 11 Pro CZ 64-bit v24H2
- Grim3
- Začátečník

-
Cítíš to prstem? Pokud ne, neřešil bych to. Beru to tak, že povrchové úpravy OLED jsou měkké, i pod mírným tlakem mění strukturu a tím i odraz světla. Osobně jsem si QD-OLED kupoval kvůli kombinaci výborné odezvy (hry) a perfektnímu podání barev (fotky). Kdybych chtěl panel, který vypadá výborně pod světlem baterky, asi si vyberu jinou zobrazovací technologii
.
Naposledy upravil(a) Grim3 dne pon 13. říj 2025, 11:33, celkem upraveno 1 x.
CPU: AMD R9 9950X3D MB: MSI MAG X870 TOMAHAWK WIFI COOLER: Arctic Liquid Freezer iii 360 PRO A-RGB VGA: Gigabyte GeForce RTX 4080 SUPER GAMING OC 16G RAM: Kingston FURY 64GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Beast Black EXPO HDD: Samsung 990 PRO 2TB + Samsung 870 EVO 4TB PSU: Corsair RM1000x SHIFT CASE: Be quiet! SHADOW BASE 800FX Black MONITOR: MSI MPG 322URX QD-OLED
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Já si teďka nedávno všiml, že mám vypálenou lištu - mám monitor od kámoše co to asi drtil na plno a neschvovával ji. Je to vidět jen na šedé, ale holt to tam je. Konrétně tedy Asus AG27AQDMG. Vizte níže:

Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
- Grim3
- Začátečník

-
Jak je ten monitor starý?
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Já ho mám tak půl roku. Černá obrazovka, vypínaní po 5 minutách a tak. On ho měl předtím tak půl roku maximálně, déle si nemyslím.
Na tohle je trošku analfabet, takže podle mě měl jas furt na plno a neudělal pro to nic.
Na tohle je trošku analfabet, takže podle mě měl jas furt na plno a neudělal pro to nic.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
- hnizdo
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
V systémovém menu monitoru budou možná motohodiny, můžeš se mrknout?
MB: Asrock Z690 Extreme CPU: Core i9-12900K cooler: Be quiet! Dark Rock PRO 4 RAM: 32GB 2x16 DDR4-3600 CL16 Kingston Renegade, VGA: MSI 4090 Suprim Liquid SSD: Samsung 960Pro 1TB + EK-M.2 HS HDD: 3TB Toshiba, 18TB WD DC HC550, 8TB Seagate SMR, 2x12TB HGST DC HC520 - RAID1, Optical: LG BH16NS55 BR-RW , Mouse: Logitech G502X Keyb.: Logitech G15+G13+F710, Case: BQ Dark Base PRO 900 r2 PSU: Seasonic Platinum 860W SS-860XP2, Monitor: Asus ROG Swift PG32UCDP, Repro: Logitech Z-5500, Headset: Logitech G935, OS: Win11/64 Pro
>>>>Fórum pro much VRAM much doge věrozvěsty otevřeno! Vstup ZDARMA<<<<
>>>>Fórum pro much VRAM much doge věrozvěsty otevřeno! Vstup ZDARMA<<<<
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Můžu až budu doma, to jest zítra večer. Jako krom toho, že jsem si ho škrábl když jsem ho bral na LANku, tak jsem objevil i tohle... paráda.
PS: tak já ho mám už rok, ty voe toto letí.
PS: tak já ho mám už rok, ty voe toto letí.
- Grim3
- Začátečník

-
Člověk na to musí koukat jako na spotřebku. Já jsem dříve myslel, že monitor je více nad-časový než zbytek PC, ale když koukám zpětně - při každém větším upgradu jsem měnil i monitor.
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Tak to úplně nesouhlasím, v době kdy jsem psal pro Alzu (cca 7 let) jsem si koupil 27" IPS 165Hz 2k monitor a do teď ho mám jako primární, jen cena podobného je dneska zlomková, tehdá byl za 20 nebo tak nějak já ho sehnal levněji, ale i tak to bylo přes 10 určitě. Dneska ten základ koupíš za 5k a je to ok-ish, tedy ok pro 99% lidí.
Tady ten OLED jsem si původně vzal jen na zkoušku a na test a díky drobnému poškození jsem na něj dostal od kamaráda luxusní cenu, takže nekoupit by byla blbost. Nicméně toho vypálení jsem si všiml až teďka a to ho fakt rok používám, ale je to monitor "jen" na hry, jinak je tam černá plocha a nic s ním vlastně nedělám. Sem tam teda pustím nějakej film, ale primárně ty hry, ale tam to není vůbec vidět.
Tím chci říct, že pokud člověk nepotřebuje hned to nejnovější a nejlepší, tak to nemusí furt měnit.
Tady ten OLED jsem si původně vzal jen na zkoušku a na test a díky drobnému poškození jsem na něj dostal od kamaráda luxusní cenu, takže nekoupit by byla blbost. Nicméně toho vypálení jsem si všiml až teďka a to ho fakt rok používám, ale je to monitor "jen" na hry, jinak je tam černá plocha a nic s ním vlastně nedělám. Sem tam teda pustím nějakej film, ale primárně ty hry, ale tam to není vůbec vidět.
Tím chci říct, že pokud člověk nepotřebuje hned to nejnovější a nejlepší, tak to nemusí furt měnit.
- Grim3
- Začátečník

-
Moje zkušenost je, že při upgradu platformy jsem přecházel i na vyšší rozlišení a úhlopříčku. Tj. posun SXGA -> FHD -> QHD -> 4K
. Plus změna technologie - stále asi nejvýraznější posun bylo pro mě TN -> IPS. Monitor jsem vždy kupoval s výhledem na dlouhé časy, ale vždy jsem jej během 4-5 let vyměnil. Samozřejmě je otázka, co teď - asi už bych na stole něco většího než 32" mít nechtěl. Tj. motivace upgradu monitoru bude menší a spíše bude vyplývat z nějaké životnosti.
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Jop to chápu, já udělal skok na 2k a 27" a to zatím vidím jako takové optimum do mé pracovny. Jediný smysluplný upgrade je 21:9 (nebo podobný) displej s barvami a kontrastem OLEDu, ale bez jeho neduhů a s příjemností kalibrovaného IPS/VA, které je za mě stále na dlouhodobou práci mnohem vhodnější.
- Riku
- Začátečník

- Fox_25
- Začátečník

-
Já měl LG IPS234, Philips 246E7QDSW, pak aoc 24g2u a už druhým měsícem mám aoc 25g4sxu. Všechny monitory stále fungují a ani jeden nemá vypálené lišty. Přitom se jede v režimu na prasáka, lišta nahoře, lišta dole, pěkně bez skrývání a v tomto režimu jedou denně 6 hodin a více. K tomu nějaké hraní a samozřejmě i av kontent.
Příští rok se chystám na MO27Q28G, tož mě nestrašte, protože maximálně se budou schovávat lišty a tmavý režim bohužel není všude.
Příští rok se chystám na MO27Q28G, tož mě nestrašte, protože maximálně se budou schovávat lišty a tmavý režim bohužel není všude.
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Tak ať se snažím sebevíc, tak se mi nepovedlo vyvolat skryté OSD, takže kolik má naběháno nezjistím.
- TomasX
- Začátečník

-
EIZO IPS z roku 2005 - naběháno 57406 hodin
žádné vypálení čehokoli, žádný vadný pixel ani subpixel, podsvícení trubicemi změnilo barvu a musí být nastavené na 10000K aby +- odpovídalo normálním barvám
EIZO IPS z roku 2013 - naběháno 41228 hodin
100% stav (už má LED podsvícení co viditelně nedegraduje)
kvalitní IPS se rozhodně nevypalují a životnost je víc než slušná
(žádné lišty neschovávám)
žádné vypálení čehokoli, žádný vadný pixel ani subpixel, podsvícení trubicemi změnilo barvu a musí být nastavené na 10000K aby +- odpovídalo normálním barvám
EIZO IPS z roku 2013 - naběháno 41228 hodin
100% stav (už má LED podsvícení co viditelně nedegraduje)
kvalitní IPS se rozhodně nevypalují a životnost je víc než slušná
(žádné lišty neschovávám)