GeForce RTX 5090 - info, recenze, zkušenosti

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
Egosef
Začátečník
Začátečník

Re: GeForce RTX 5090 - info, recenze, zkušenosti

Příspěvek od Egosef »

Zdravím,

tak mě ta zdejší diskuze o leakingu Gigabyte karet dokopala k tomu, že jsem tu svou chudinku (5090 AORUS) celou vykuchal ze skříně (protože z boku, zezadu apod. samozřejmě nebylo vidět ani prd...) a za sebe můžu nyní zodpovědně prohlásit, že za 7 měsíců (kupována v březnu) nedošlo k ničemu podezřelému a nikde nic (co by bylo bez sundání chladiče vidět) nevykukuje, nevytéká ani neemigruje směrem do PCIE slotu...

Holka je celou dobu "na stojato" tzn. že by se dalo konstatovat, že z pohledu onoho leakingu ta horší varianta...

Má za sebou cca 100 hodin Cyberpunku, Baldurs Gate 3 apod... (vše ve 4K bez FPS limitu, resp. na doraz, co holka zvládla vykouzlit...) a pravidelný stress v Lightroom, takže věřím, že se ohřála dostatečně....

Takže za mě spokojenost a klid a jediné co můžu konstatovat, že se na mě teď holka tváří poměrně ukřivděně, že jsem jí nedůvěřoval a zbytečně ji "hobloval" PCIE a napájecí plošky... Achjo a teď abych zase oprašoval termokameru, zda si ty debilní napájecí piny sedly tak spokojeně, že nebudou v noci svítit....
jikleser
Nováček
Nováček

Příspěvek od jikleser »

A co teploty při gamingu? Jedeš na stock nebo undervolt nastavení ? Silent nebo performance BIOS? Jaký máš teploty a kolik točí fany ?
Egosef
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Egosef »

Teploty ani nevím. Kontroloval jsem to po začátku a teď už to nesleduji - nebylo to nic, co by mě uráželo nebo děsilo, jinak bych si to pamatoval... Myslím, že to odpovídalo recenzím... Na druhou stranu se nyní GPU nechová nějak jinak, tzn. nepředpokládám, že by se efektivita chlazení časem snižovala...

Jedu na Silent BIOS, stock napětí a power limit mám stažený na 85 %... Vím, že uV by byl lepší, ale nemám na to čas a popravdě ani chuť... Nikterak mě to v současných aplikacích neomezuje a až jednou bude nějaká aplikace/hra, kde už výkon nebude stačit, tak se tomu začnu věnovat... Takhle jsem alespoň sundal teploty na napájecím konektoru cca o 10°C, což třeba někdo řekne, že je zbytečné, ale mám lepší pocit...
StepanPepan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od StepanPepan »

Egosef píše: pon 27. říj 2025, 18:21 5090 AORUS ... za 7 měsíců (kupována v březnu) nedošlo k ničemu podezřelému a nikde nic (co by bylo bez sundání chladiče vidět) nevykukuje, nevytéká ani neemigruje směrem do PCIE slotu...
Jaké je datum výroby? Proč jsi nic nevyfotil? Je to potřeba vyfotit velice pečlivě.

Na té hmotě je vidět otisk komponentů z doby, kdy byla ještě na původním místě, když je na spodní straně, a dá se docela přesně odhadnout, o kolik mm povylezla, nebo se naopak trochu oškrábne a nechá stopy na kompontech, když je na horní straně.

Taky můžou být v hmotě vidět praskliny, vystouplý olej nebo mezery mezi hmotou a komponenty.
Egosef
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Egosef »

SN začíná 2506. Fotil bych, když by bylo co... Shora jsou pod gelem dva zřejmě kondenzátory, kde není znát nějaký posun nebo degradace gelu a ze spodní strany toho moc vidět není kvůli zakrytování, ale z toho co je vidět, tak zde rozhodně není nikde nic "povylezlého"...

Ty "typické" fotky leakingu na webu podle mě nejsou ani z AORUSu, protože to okolí PCIE slotu je na mé kartě mnohem víc zakrytované...
jikleser
Nováček
Nováček

Příspěvek od jikleser »

Tak jsem zkoušel MASTER 5090 a Vanguard. A mohu říct, že Vanguard je prostě lepší karta, co se týče chlazení fakt tiché, to samé teploty. Master je při už 1400ot hlučný a coil stejný jako na Vanguard. Přijde mi Vanguard s chlazením stejný jako SUPRIM a výkonově také.
karel88l
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od karel88l »

Tak to u mě zase vyhrál aorus nad suprim i vanguard.Ano větráky točili u aorus malinko víc při podobnejch teplotách,ale coilwhine byl menší.
michalos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od michalos »

jikleser píše: pát 31. říj 2025, 08:46 Tak jsem zkoušel MASTER 5090 a Vanguard. A mohu říct, že Vanguard je prostě lepší karta, co se týče chlazení fakt tiché, to samé teploty. Master je při už 1400ot hlučný a coil stejný jako na Vanguard. Přijde mi Vanguard s chlazením stejný jako SUPRIM a výkonově také.

No Suprim o vice jak 400g vice...Takze nekde ta vaha bude :)
Case: Jonsbo BO400 + 10x FAN Noctua Sterrox black, CPU: AMD Ryzen 7 9850X3D, MB: ROG CROSSHAIR X870E HERO, RAM: 64GB DDR5, Gskill 6000 MHz CL28 (2x32GB), VGA: Nvidia MSI RTX 5090 Suprim 32GB GDDR7, SSD: Samsung 9100 4TB (System) + USB/Sata 7,68TB Micron 5210 ION (enterprise), Sandisk Professional G-DRIVE 24TB, PSU: Seasonic Prime TX-1600 Noctua Edition, Corsair K100 RGB OPX US layout, Panasonic TX-65JZ2000E, Samsung 27" Odyssey OLED G8 (G81SF) 4K 240Hz, Linksys Velop PRO 7 OS: Windows 10 Enterprise
jikleser
Nováček
Nováček

Příspěvek od jikleser »

Vyzkoušel jsem fakt mnoho 5090. Od AORUS, Xtreme Waterforce, SUPRIM, SUPRIM Liquid. Každá ta 5090 bzučí, SUPRIM u mě nejvíce. AORUS - tam ta hlučnost těch lopatek a teploty nic moc. Vanguard je po UV nejvíce snesitelná, PC mám na stole u hlavy. Ty fany na Vanguardu nejsou slyšet, tak jak u AORUS, to vůbec. Vanguard používá stejné fany jako SUPRIM, teploty možná o 1-2°C horší, než u SUPRIMU.
jardakill
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jardakill »

Dneska jsem se stal šťastným majitelem ASUS Astral 5090 OC. Z hrůzou jsem čekal silné bzučení a ono nic. Prakticky tichá karta, jenom při náběhu hry do menu se něco ozve, ale velmi málo a pak už nic. Měření proudu v jednotlivých pinech bomba, teplota do 63C, jenom to pěkně vytápí skříň. Půjde okamžitě na vodu. Konečně Stalker 2 jede bez jakéhokoliv drhnutí, s 4090 to bylo na hraně. Takže za mne špičková karta.
MB-ASUS Maximus Extreme Z790. CPU-i9 14900KS. Paměti DDR5-Skill 2x24GB 8000.GK-ASUS Astral RTX 5090 OC. Zdroj- Seasonic PRIME TX-1600 Noctua Edition, 1600W. ZK-CSB ZXR.Disky- Samsung SSD M.2 980PRO 1GB, Kingston SSD M.2 FURY Renegate 2GB.Chassis-Corsair iCUE LINK 9000D AIRFLOW White rychlá voda na všem. Monitor Asus 4K PG42UQ.
michalos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od michalos »

Moje Suprimnka nebzuci skoro vubec :-D
Case: Jonsbo BO400 + 10x FAN Noctua Sterrox black, CPU: AMD Ryzen 7 9850X3D, MB: ROG CROSSHAIR X870E HERO, RAM: 64GB DDR5, Gskill 6000 MHz CL28 (2x32GB), VGA: Nvidia MSI RTX 5090 Suprim 32GB GDDR7, SSD: Samsung 9100 4TB (System) + USB/Sata 7,68TB Micron 5210 ION (enterprise), Sandisk Professional G-DRIVE 24TB, PSU: Seasonic Prime TX-1600 Noctua Edition, Corsair K100 RGB OPX US layout, Panasonic TX-65JZ2000E, Samsung 27" Odyssey OLED G8 (G81SF) 4K 240Hz, Linksys Velop PRO 7 OS: Windows 10 Enterprise
Bernardito
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Bernardito »

Michalos: jedeš na 1440p? A používáš undervolt?
jardakill
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jardakill »

Mně pořád vrtá hlavou proč někomu bzučí skoro každá 5090 a někomu ne. Nechce se mi věřit, že jsou takové rozdíly v kartách. Vždyť se to vyrábí na plně automatických linkách, všecko na chlup stejně udělané, cívky taky musí být stejné, jedině v jádru můžou být rozdíly. Nejsem žádný velký odborník, ale aspoň 50% problému budou dělat nekvalitní nebo nesplňující poslední normu ATX 3.1, PCIe 5.1 zdroje, nedejbože ještě použití nějaké redukce.
Já mam tento https://www.tsbohemia.cz/seasonic-prime ... on_d534355 a nebzučela mi na něm ani předchozí 4090 Strik.
MB-ASUS Maximus Extreme Z790. CPU-i9 14900KS. Paměti DDR5-Skill 2x24GB 8000.GK-ASUS Astral RTX 5090 OC. Zdroj- Seasonic PRIME TX-1600 Noctua Edition, 1600W. ZK-CSB ZXR.Disky- Samsung SSD M.2 980PRO 1GB, Kingston SSD M.2 FURY Renegate 2GB.Chassis-Corsair iCUE LINK 9000D AIRFLOW White rychlá voda na všem. Monitor Asus 4K PG42UQ.
michalos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od michalos »

Jedu 1440p a nepouzivam undervolt, jedu vse stock :-D

Hodne dela zdroj, dalsi vec jsou proste vysoke FPS ve hre nebo v menu...

Ale jo, karty jsou kus od kusu, to je proste realita.

Na 600W kartu mi to bzuci uplne minimum, u hrani nic neslysim, bedny mam vedle hlavy a je dost perforovana, obcas se mi ale stane, ze pri hledani v prohlizeci a pohybu mysi slysim lehounke mini bzuceni, ale to je fakt minimum a nevim, zda to dela karta, to je takova ta klasika, co se obcas deje...Vypnu prohlizec, zapnu znovu a uz to nedela...

Jj ten samej zdroj mam i ja 🤣 Ale davat 14500,- Kc za zdroj uz bylo docela moc i na me 🤣🤣🤣
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ze všech 5090 co jsem měl měly nejvíce sklony k pískání astraly, ale nebyla to žádná hrůza, jediná hrůza byl jeden MSI Ventus to ale byla kusovka, protože ostatní Ventusy nijak extra nekvílely. TUFky byly rovněž OK, Pality a Gainwardy všechny ok.

jardakill - Zbytečná fantasmagorie, málokdo má dnes špatné zdroje. Starý nerovná se špatný a nativní kabel VS redukce, časem se ukázalo že spíš ta redukce je spolehlivější. Lidí co pomohla od coil whine výměna zdroje tak těch je taky minimum, i když exempláře se najdou.

Závěr je teda jednoznačnej, může to dělat špatnej zdroj ale na 90% je to prostě o štěstí na kus.
jardakill
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jardakill »

Prosím o radu, z 5090 nemám žádné zkušenosti. V někrerých náročných hracích titulech jako Stalker 2 a cyberpunk 2077 se dostává karta na power limit a sráží frekvence třeba na 2340MHz u v cyberpunku a FPS klesne na 34-je to nehratelné . Je to normální stav u těchto karet nebo mám nějaký špatný kus a co s tím ?
iambenny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iambenny »

V CB2077 asi 2650Mhz+ když to vymaxuješ bez DLSS/FG, 4K, pathtracing.. 30-40 FPS.
michalos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od michalos »

Na kolik % ti jede grafika?
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Stalker je UE5 hra, ktery ma typicky u NV notoricky podprumernou spotrebu (UE4 hry tyhle grafiky paradoxne vytizi mnohem vic), takze dostat se tam na 600W PL je hodne podivne, to by se nemelo stavat. Se svym UV+OC nastavenim (na 1V napeti) mam v UE5 hrach kolem 3Ghz a spotrebu kousek nad 500W. U Cyberpunku to bez FG (ten snizuje spotrebu) zere asi 560-570W a frekvence kolem 2950 Mhz. Takovy framerate muzes mit v nativnim 4K bez upscalingu a framegenu se zaplym path tracingem, coz je samozrejme nesmyslne nastaveni - u PT se pocita s pouzitim minimalne DLSS, pripadne jeste FG navic k tomu.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
kazim
Nováček
Nováček

Příspěvek od kazim »

Dá se SUPRIM SOC považovat za nejlepší vzduchovou 5090ku ? Nebo je to právě Astral? Ať už se to týká cívek, chlazení, atd? U Astralu je plus to, že dokáže sledovat ampéry na kabelu, což SUPRIM nemá, ale ani žádná jiná, krom Astralu.
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“