Fallout 4

Problémy, zážitky, rady či pořádání LAN party

Moderátor: Baneshee

Odpovědět
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Fallout 4

Příspěvek od AllowedCry »

Chtěl jsem teď rozehrát fallout znovu s češtinou a ideálně 60+ fps a našel jsem
https://www.nexusmods.com/fallout4/mods/44798
Funguje to naprosto precizně, na ultra, native ale s rays na high (prej lepší stabilita) 110-230fps, v ovladačích jsem musel dát freesync on a vsync off, běží to lahodně a bez chyb ve fyzice atp, naprostá pecka :thumbsup: funguje s posledním update, cz zde https://prekladyher.github.io/fallout4-cestina/
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Já zkusím nainstalovat a napíšu zkušenosti. Debris mám na minimum, vše ostatní na ultra, vsync on (60hz displej), ale cokoliv by bylo zlepšení. Používám steam verzi bez češtiny. (tj. bez jediného zásahu) Samozřejmě poznám-vidím rozdíl v input lag a frametime.

S hrou mám v zásadě jen technické problémy. 1) občas nesmyslné loadingy.. loading screen tam visí třeba 3-5minut *) lze obejít trikem: stisknout alt+tab do windows a nazpět, lokace se načte téměř instantně (proč to k*rva neopraví, nedávno vyšel update.. ) 2) při používání alt+tab do windows a nazpět (tedy triku výše) se velmi často rozhodí rozlišení a textury hry na nějaké prapodivné 640x480 a už to nejde vrátit zpátky *) takže je nutno vypnout zapnout celou hru

- což bych mohl - říkám si měl - zdokumentovat videem. (ale vývojáři o tom musí vědět, viděl jsem to i u jiných lidí na jiných pc)

--- což je dohromady "zábava" na celé další hodiny, devalvující hraní i samotnou hru. Chyby ve fyzice jsou minimální problém, ale pokud způsobují dropy fps (typicky jako debris), tak by se ten mod určitě hodil. A třeba opraví loading lokací. Pokud nejde o load-save.
Still.Lord
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Still.Lord »

Hrál jsem to po vydání a u toho taky skončil. Ty výše popsané nesmyslné chyby a bugy co jsou tam roky, mě prostě nebaví.
Téma je to dobré, ale zpracování Bethesdí :D
Loadingy všude, to je na vyhození PC z okna...
satanicek666
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od satanicek666 »

ja som to hral cca pol roka a aj nedohral. to je problem u kazdej hry od bethesdy. ze hra je na zaciatku paradna a potom uz sa nudim... tu sa mi stalo to, ze hra ma vtiahla do deja a i hratelnost dobra ale uz som bol cez polovicku hry a som mal lvl na full a full upgrade brnenie a zbrane. vsetko bolo lahke :D :D proste nuda uz
AMD 9800x3d 5,3Ghz CO-40 = NOCTUA d15 G2= MSI B850 Tomahawk = KINGSTON 64gb 6000mhz cl30 = MSI 5090 Vanguard = Ssd: M2 WD 850x 1tb Win11 + M2 WD 850x 4tb + 850 evo 2tb = LIAN LI 217 black = Fany: 3x NOCTUA a14x25 G2-in + 3x NOCTUA a14x25r G2-out + 3x NOCTUA a12x25 G2-bottom = FSP Hydro Ti Pro 1kw = LG C2 42" = Per: LOGI g915 tkl + LOGI g pro wire + LOGI g440 hard + XBOX Wire Controller = Audio: TOPPING dx5 II = MACKIE mr524 = MEZE 99 classic V2
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Jey píše: čtv 18. pro 2025, 06:57 Já zkusím nainstalovat a napíšu zkušenosti. Debris mám na minimum, vše ostatní na ultra, vsync on (60hz displej), ale cokoliv by bylo zlepšení. Používám steam verzi bez češtiny. (tj. bez jediného zásahu) Samozřejmě poznám-vidím rozdíl v input lag a frametime.

S hrou mám v zásadě jen technické problémy. 1) občas nesmyslné loadingy.. loading screen tam visí třeba 3-5minut *) lze obejít trikem: stisknout alt+tab do windows a nazpět, lokace se načte téměř instantně (proč to k*rva neopraví, nedávno vyšel update.. ) 2) při používání alt+tab do windows a nazpět (tedy triku výše) se velmi často rozhodí rozlišení a textury hry na nějaké prapodivné 640x480 a už to nejde vrátit zpátky *) takže je nutno vypnout zapnout celou hru
Debris už ani není v nastavení hry a co se týče těch loadingů, tak ten fix řeší i je. Samozřejmě souhlas, tyhle bugy co jsou od uvedení, to je na palici, stejně jako limit 60fps :) naštěstí tady máme ty šikovné modery.
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Všichni: Souhlasím že s těmi bugy je to oser, s nějakou tehdejší-up-to-date konfigurací, na které to tehdy sotva běželo. Bohužel s novým, zánovním pc.. je to ještě víc tristní. Navíc jak člověk zjistí, tak má hra jiný konec za každou frakci, a já jsem si nedovedl dlouho představit to jen hrát, natož do-hrát. A teď bych zkusil i ty ostatní frakce. Pokud mám polovinu loading screenů výtuh, pak alt+tabuju a z toho je tak jedna pětina rozhozené rozlišení => nucený restart hry, tak si taky moc nezahraju, ale aspoň trochu.

ad obtížnost, nepřátele taky levelují (nebo to tak bývalo u bethesdy), nikdo vás nenutí použít heavy incinerator nebo alien blaster, spousta zbraní je zajímavých v realtime, nemusí se jít nutně do VATS režimu. loadingy všude nejsou na překážku, kdyby trvaly těch 10s-20s, což většinou jde s tím alt+tabem :-) já hraju bez power armor, jen je sbírám, ale vůbec nepoužívám

+ co se týče kraftování, hráč může úplně vynechat, stejně tak stavění základen

Allowed: tak to se pleteš.. debris není v nastavení hry, ale v menu před spuštěním (advanced), je a byl tam vždycky. Mám aktuální steam verzi. Možná po aplikaci těch neofiko patchů je nastavení schované (EDIT: potvrzuji), nebo někde jinde. /// Stejně jako ten loading bug tam pořád je. Zkoušel jsem po aktualizaci a stejné je to nyní.

EDIT: povedlo se instalovat, F4SE, F4SE knihovny, HighFPSPhysics

HighFPSPhysicsFix.ini vsync=> vypnuto
ovladače Nvidia vsync => vypnuto

fps ve hře 60 => 240
spotřeba 60w => 240w (gpu)
větráky gpu ticho => 75-100% kvílení bánší

(engine je po úpravě jak na speedu, companion dog tam běhá jako pominutý, .. tohle nebude ono, snad najít nějaký kompromis) nebo vše nechám a vrátím tam vsync 60fps cap

.. ještě jsem chtěl přidat video.. ale ... to bych se opakoval.
huhla2
Nováček
Nováček

Příspěvek od huhla2 »

já mám F4 rád, projel jsem ho 3x (po vydání, po vydání gold verze a pak před pár lety)
grafiku jsem nikdy neřešil, ani češtinu. Nicméně furt je to bethesda a jejich hry se bez modů nedají hrát. Už je to nějaká doba, tak si nepamatuju konkrétní názvy modů, ale klasika QoL mody na inventář a menu, pro druhý a třetí průchod nějaké obsahové mody, například mod který na severu přidal celou novou zónu atp.

A pak nejduležitější mody na opravu špatného game designu. Třeba to, že v půlce hry jste na max levelu a nezranitelný jak robocop je strašný průšvih, řešil jsem to modem na snížení xp na polovinu, případně zvyšováním obtížnosti v průběhu hry (stejně je to na prd). Nebo to stavění vesniček, které v základní hře nedává vůbec smysl, jsem vyřešil dalším modem (Sim settlements) a naráz to bylo úplně o něčem jiném.

proto nechápu proč začali dělat updaty do 10 let staré hry, jako opraví 2 bugy z 10 000, ale rozjebou půlku modů? Takže jim musí jít o to rozjebávání, ale proč? Proč se rozhodli pro neoficiální likvidaci modů? Je to kvůli fallout london? aby už nikdy nikdo neudělal takový masivní mod do jejich hry? Nebo kvůli starfieldu, protože omodovaná 10 let stará hra je lepší než jejich přehypovaná novinka?
I kdyby ve vedení bethesdy byl nějaký altruista, který zařídil postupné patchování chyb, tak na steamu mohli jednoduše zapnout/povolit beta verze, přes které by si hráči mohli vybrat nějaký předchozí build, ale to samozřejmě taky neudělali.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Ne, to byl nějaký anniversary update, jen kosmeticky kvuli vyroci-eventu. Ani ty dva bugy neopravili. (0 z 10000) Zakladny ani kraftovat se ve hre nemusi rozvijet vubec. Nepouzivat (podivne graficky zpracovany) power armor ti prida trochu obtiznost. Beham tam jen v trenyrkach, chranice nohou-stehen (preventuji zraneni padem), naky sotva light armor a kouzelny piratsky klobouk (nake +++ abilities). A jsem prakticky na konci hry.
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Jey píše: čtv 18. pro 2025, 12:35 EDIT: povedlo se instalovat, F4SE, F4SE knihovny, HighFPSPhysics

HighFPSPhysicsFix.ini vsync=> vypnuto
ovladače Nvidia vsync => vypnuto

fps ve hře 60 => 240
spotřeba 60w => 240w (gpu)
větráky gpu ticho => 75-100% kvílení bánší

(engine je po úpravě jak na speedu, companion dog tam běhá jako pominutý, .. tohle nebude ono, snad najít nějaký kompromis) nebo vše nechám a vrátím tam vsync 60fps cap

.. ještě jsem chtěl přidat video.. ale ... to bych se opakoval.
Spouštěl jsi to přes ten launcher? Chová se ti to právě jako bez toho fixu, nemám problém při žádné hodnotě fps. Mimochodem doporučuji u AMD zapnout enhanced sync (nulový stutter) u nvidia obdoba je fast sync a určitě freesync gsync on.

Jinak já ten config nechal stock.
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Vyšel teď další update

Kód: Vybrat vše

[quote]Patch Notes

Crash and Stability Fixes 

Fixed crash when starting a new game with Creations installed on PS4. 

Fixed crash when quitting after exiting an interior with Pip-Boy open (PS4/PS5). 

Guest/local users can no longer access the Creations menu, which resulted in an inoperable state 

Addressed rare crashes when choosing to use the save data load order, especially when loading saves with missing Creations. 

Fixed a crash that could occur when selecting 'Purchase Credits' on PC 

Fixed a crash when selecting "Download all owned Creation Club Creations" 

Save/Load & Profile 

Exit saves are now correctly created when exiting to the main menu 

Fixed infinite loading when downloading missing Creation Club content from a save made on a different platform. 

Switching Xbox user profiles no longer causes softlocks or loss of controls. 

Fixed an issue where loading a save file with different creations enabled did not prompt a load order warning 

Downloading a creation and disabling it immediately, will no longer cause content that relies on it to become permanently disabled 

UI & User Experience 

Performance improvements in the Creations menu across platforms. 

Fixed softlocking when entering/exiting the Creations menu repeatedly. 

Fixed infinite loading/hang when loading a save file that requires creations.  

Bundle prices now update immediately after purchasing individual items in the bundle. 

Bundles now show correct file sizes for included creations. 

Localization improvements. 

In-game Creations menu now respects the load order set by the player, not alphabetical order. 

Players can now like/unlike creations in the Load Order menu as intended. 

Guest/local users can no longer access the Creations menu; option is now greyed out as on PS4. 

Downloaded Creations will now remain visible in your Load Order after deletion from BethesdaNet 

Please note, PS5 players with low internet speeds or latency may encounter a potential issue that causes the Creations Menu to be grayed out. If encountered, please try refreshing your connection[/quote]
Nastavení se resetovalo, ale mody na fps fix fungují dále v interiérech mám až 240fps a naprosto bez problémů.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Jasně. Mám nvidia (RTX 3070). Config jsem vrátil do výchozí podoby. Podle console ' a příkazu getf4seversion je ten F4SE aktivní i s mody. Buď mám 60fps (v ovladačích nativní vsync on), a nevím na kolik fps "tiká" hra, to nepoznám, nebo nevím jak určit ... nebo jsem zkoušel off, adaptivní, potom celá hra běží cca o 30% rychleji a hodnoty spotřeby, fps jsou 4x vyšší (a větráky skučí sem tam). Nemám teď nainstalovaný-naučený fraps (ale vytvořím obě videa).

Každopádne pokud hra vyšla -oficiálně- steam 2015, krabicovka možná rok-dva-tři dřív, tak někdy snad 2010 možná víc dozadu byla venku testovací-pirátská(pokud někdy unikla) verze a bugy z té doby neopravili ani do toho data vydání. Na hře se dělalo skoro hned po Oblivionu, ten vyšel 2006. F3 vyšel 2008. Tak cca potom. Měl jsem RTX kartu, ve win naprosto bez označení, ale ovladače už ji znaly (zpětne zjištěno to byla rtx 2080). Byl jeden engine, pro Skyrim a F4, bohužel chyby tuny chyb a jen se rozšiřoval kód, aby hra vyšla (Skyrim jsem nehrál). Někde mezitím se už hledali lidi pro london.. internet není co býval cenzor pokročil. I moje příspěvky o cyberpunku a interlude nějak zmizely, :-) zajímavý je i příběh dead island 2. Pravda se nenosí, nikoho nezajímá. :-) :-) :-)

// edit... tohle byl 5 dní starý rozepsaný příspěvek.. a teď po tom updatu. NVIDIA. Config v defaultu. Buď jedu vsync 60fps (takový mám monitor), nebo off, pak 240fps, 240w se všemi problémy (hra je zrychlená). Vyzkoušel jsem ten FAST vsync, ten hra crashuje (skoro všude pořád), adaptivní nemá smysl. Takže nevím, zlepšení? Kolik hra tiká, asi těch 60fps. Přidal bych video, ale tím bych se jen opakoval. /// možná bude nakonec nejlepší zkusit default hru (po údajném bugfixu) bez modů, nebo počkat na update modů (ten asi teď bude potřeba, že?)
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Funguje mi to i po update a nemusel jsem znovu nic přepisovat (i čeština fungovala), možná opravdu začni od začátku s čistou instalací, funkčnost toho fixu ti pak potvrzuje i log, ale tím jsem se ani nemusel obtěžovat, mám 238fps lock, avg 180 a fyzika a vše funguje perfektně, včetně rychlého načítání. Navíc bylo potřeba zapnout enhanced sync, protože ve hře byl stutter, který se tímto eliminoval a potom antilag, protože odezva byla i při vysokém fps nic moc a už jsem tak odehrál asi 8 hodin, hraje se to moc pěkně.
e// když to spouštíš přes fix launcher, tak je potřeba mít už steam zaplý (pokud to hraješ přes něj) jinak se otevře herní launcher a zapne se to bez fixu.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Takhle já to asi vzdám, protože provozuju všechno, jak popisuješ. Steam zapnutý, funkčnost modu potvrzuje příkaz ve hře. Nemám důvod dávat čistou instalaci, když jsem ji měl doteď, do instalace modu (a to je přidání jedné složky). I konfig jsem nahrál nazpět default. FAST vsync crashuje okamžitě hru, nebo každých několik vteřin. Asi to není pro NVIDIA tak vychytaná hra. Budu se spokojit s default hrou (teď po tom druhém updatu, slibují infinite loading stuck - bugfix), nebo s tím že to do budoucna fixnou jinak (update samotného modu). Každopádně díky za snahu, ať se ti dobře hraje. Když se mi povede nahodit fraps, tak schválně vytvořím dané video.
Odpovědět

Zpět na „Hry a zábava“