Nicméně mám tam login a heslo jen na ten "download" server, takže v případě utečení by si někdo sosl nějaký data...
Aký Linux? Alebo výber linuxovej distribúcie..
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: Aký Linux? Alebo výber linuxovej distribúcie..
No právě, to je to, jak tohle všechno pořešit.
Nicméně mám tam login a heslo jen na ten "download" server, takže v případě utečení by si někdo sosl nějaký data...
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
- mr.qeg
- Začátečník

-
Tak nějak podobně jsi popsal moje pocity a dojmy, co jsem taky absolvoval už hned, jak jsem viděl první verzi Win11, kde bych asi ty indické omalovánky, bugy a pomalost možná i přežil, ale sere mě to šmírování, nucení služeb, které nechci a čím dál větší směřování k placení Windows, jako služby. Takže jsem se cestou Linuxu vydal už v roce 2021.DOC_ZENITH píše: ↑stř 11. úno 2026, 10:43 ...
Já mám co hlavně přijde pod ruku. Na Linuxu jsem Nvidii odmítnul použít protože problémů bylo všude 100x více, čehož je ostatně plnej internet. Z mé vlastní zkušenosti třeba se mi stávalo že pousta proton knihoven co normálně fungovala tak na NV ne, pak také, když se nabootoval Mint a logla se waylad session tak framerate celé plochy / svižnost systému byla občas katastrofická. Goto záleželo i na připojeném monitoru. O to více funny bylo zjištění, že když Nvidii nechám jen jako druhou GPu a výstupy připojim přes Radeona, tak 90% problémů zmizí i když necham renderovat přes Nvidii, tzn většina těch NV versus wayland problémů je na popud display enginu / outputů u NV, ne 3D jádra. Proto na linuxu používám na výstupy integrovanou GPU v 9800X3D.
Ostatně ale, 90% času mam nvidii přes proxmox hozenou do win, do linuxu nikdy jako primary, jen vzácně jako sekundární pro cudu. Kdybych potřeboval používat něco od MS tak bych si to radši rozjel ve virtuálu a nezasíral si tim OS kterej je nainstalovanej aby člověk naopak neměl bordel od MS duh.
Když už mluvíme o výstupech, to je další velkej problém linuxu obecně. Už jsem mluvil o tom že nejde klonovat obraz stejně efektivně jak na win, ale ono je to mnohem horší. Žádnej GPU vendor nemá tradiční control panel kde by si člověk mohl změnit rozlišení, typ výstupu, barvy, atd. Jediné co jde měnit je rozlišení a refresh raqte, nuo jo, ale co když ti grafika defaultuje omylem do RGB ale ty potřebuješ YBCR? Limited versus full range? Kolika bitové barvy? Atd. V Linuxu pokud si to nesedne a default co monitor posílá dle EDID neni to co ti vyhovuje tak megaprůser, věci nejdou prakticky změnit, nikde se nedá nic ovládat, člověk musí editovat EDID ručně a pod věci. HDMI je taky vždy min o generaqci pozadu oproti tomu co tvé GPU podporuje, protože je to licensovanej standard anemůžou to plně implmentovat, atd, jsem zvědavej co tady vymyslí Gabecube, jestli přijdou s ňákym svym workaroundem a nebo při připojení 4K 120hz+ obrazovky člověk bude mít 8-bit 4:2:0 barvy a čau.
Jo ještě, další problém waylandu - když se na jeho session člověk připojí přes sunshine tak blbne kurzor. Mění se random nebo se spožděnim a člověk často kouká na špatnej kurzor. Další deal breaker.
Jo a to jsem ještě nezačal mljuvit o audiu, pipewire a latence a latence měnící se dle CPU loadu a uuuuh. Pokud je něco na linuxu extrémně bad, tak je to audio. Čistej playbakcuž celkem fajn ale jakmile má člověk nahrávat nebo mixovat nebo cokoliv, prostě jakákoliv situace co používá inputy a outputy najedou, eh, good luck. Vyberte si mezi praskáním nebo megalatencema.
Obecně, linux tak ja dnes je je dobrej pro 2 skupiny lidí. Za prvné tu co v něm už přes dekádu žije, zná z hlavy tunu užitečnejch věcí co řešej přímo z terminálu a obecně je jim fuk jak strašně je vše komplikované a ledasky nestabilní a easy se to rozbije. Pak je tu druhá skupina a to jsou naprostá BFU, takoví ti lidé co ani nevědi co je to OS, a jediné co je zajímá je jestli půjde pustit video, browser, a maximum co zkus je možná nainstalovat steam. Průser maji ti co chtěji něco více ale zároveň nejsou tak kovaní jak skupina 1, ala úpoweruseři z windows, pro ty je linux celkem peklo. Blbé nasdílení souborů přes sambu? Vítej v terminálu a ještě pak budeš měnit configy ručně. Jo a list samba userů je jinej než list systémovejch userů a dávej si sakra bacha ať některé jména nejsou identická. Mountnout si korektně další disk aby to zapisovalo OK a tak? Vítej v FStabu. Zapoměl jsi si tam dát -nofail c ož neni default? Ok tak když tam ten disk nebude tak už nenabootuješ. To samé platí i pro síťové disky.
+ To jak se vše musí mountovat do složek na disku, ugh, protože když ten mount nevyjde tak ta složka na tom disku reálně existuje a SW si ani nevšimne že mount nevyšel a začne zapisovat do ní, čímž se data lejou na systémovej disk, kde když dojde totálně místo tak zase.... nenabootuješ. Aaaaah! No, byla to sranda když jsem to rozcházel, trvalo mi to přes měsíc a pak jsem se přesvědčil že každej upgrade v budoucnu to může killnout.
Začátky nebyly tak bolestivé, jelikož Linux pracovně nebo školně alespoň na serverech přes ssh používám cca od roku 2010, ale problémy také byly. Nakonec jsem vše rozchodil, nové hry nehraju, výkon GPU mě už taky moc netankuje, o to pro mě jednodušší a teď už mi ty jejich faily typu fstab apod ani nepříjdou. Naopak mi dnes připadá rozchodit čistý Linux se SW jen, co potřebuju a tedy base instalací + posléze nějaké DE, jednodušší a rychlejší jak debloating a instalace programů ve Win10 či 11.
Problémy, co jsem já řešil. Onedrive nějak rozjet, to se povedlo přes rclone, ale poslední 2 roky už stejně jedu jen vlastní nextcloud. Další fail byly filesystémy. Btrfs je nestabilní joke a ext4, aby jsi tam neměl méně využitelného místa, než na NTFS, taky musíš "správně" naformátovat + ještě vypnout extra alokaci pro roota i na datovém disku. Aka je supr koupit si disk a smět z něj využít jen max 85-90% či ještě méně, pokud to necháš na defaultu
No a co mě s*re dodnes je to RDP, co sice nějak funguje, ale také ji musím jet přes XWayland nebo X11 DE Session, abych ji měl přes všechny 3 monitory. Ale co jsem nevyřešil, jsou naprosto otřesné fonty v nějaké Windows RDP vzdálené ploše. To když potřebuji pracovat dýl, tak raději pořád použiju portable Win, co jsem si udělal na staré Intel SSD v rámečku.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Ono taky když mountuješ NTF volume tak to musíš mountnout jako "big writes" a "async" jinak budou zápisy ukrutně slow (tak 200MB/s), on ten můj "wall of text" by byl 4x delší kdybych měl jít do různejch dalších detailů, ten systém prostě neni ani na míle blízko něčemu co je user-friendly, je perfektní na běh ňáké služby někde na seerveru, ale audio a video jsou prostě stále dost weak. Jsem zvědavej jak valve bude rozjíždět třeba různé dolby standardy TVE, nebo tam prostě nebudou? Spíš varianta B. HDR je taky teď, v r 2026 zatim v kompletních základech implementace a ona implementace je... tadá... wayland only. Ono taky jak dělat HDR když pořádně nefunguje ani HDMI.
- mr.qeg
- Začátečník

-
Ono taky záleží, čím ten ntfs mountuješ. Jsou snad 3 drivery a paradoxně ten, co je přímo v jádře, je celkem shit. Takže většina rozumných distrubucí raději používá FUSE NTFS-3G, který taky neoplývá výkonem, ale aspoň se ukázal nejspolehlivější. Naštěstí audio a video je mi u PC celkem u zadele, je to pro mě pracovní nástroj a u spotify a nějakých svých běžných sluchátek mi stačí i to polofunkční, co tam je. Mám oproti tobě holt štěstí 
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Jo a takhle je provozována většina linuxů, celkem úzkoprofilovka na 1 činnost. Ale sorry, nasdílet disk do sítě by mělo bejt něco co je easy na 2 kliky. Nastavení display outputů by měla bejt nativní součást samotného OS, nebo alespoň každé GUI, atd, atd. Prostě to má k dobré prkatické činnosti hodně daleko no.
- Natural
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
No vcelku se to tu zaseklo na UX a driverech, ale tak musíte zkusit jiný distribuce a jiným jádrem... Fedoru, suse... Jako když spustí člověk distribuci a nejde mu třeba víc obrazovek out of box a potřebuje to k životu, tak prostě vezmu další. Každý má to svoje. Tohle není jako rozdíl mezi home a pro edicí windows
Jo je to vopruz, ale windowsy taky potřebují péči po instalaci. Akorát na Linux se instaluje, na windows odebírá.
Stačí vzpomenout na zlatý doby win95/8 nebo i XP, kde polovina věci nefungovala out of box a člověk měl strach, aby neztratil disketu s ovladacema, protože internet nebyl atd atd. Lidi jsou prostě moc rozmazlení dneska
Stačí vzpomenout na zlatý doby win95/8 nebo i XP, kde polovina věci nefungovala out of box a člověk měl strach, aby neztratil disketu s ovladacema, protože internet nebyl atd atd. Lidi jsou prostě moc rozmazlení dneska
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Sorry ale win9x byly lepší než je dnes linux heh. Ty drivery jsi alespoň měl a jejich instalace byla oproti něčemu co v linuxu neni součástí kernelu naprosto easy. Taky veškerej dobovej HW měl drivery, na linuxu spousta věcí nemá a nikdy nebude mít drivery. Musíš vybírat HW dle toho co OS podporuje. A jen vůl by si nechával "disketu", mohl jsi si je uložit kam jsi chtěl, udělat kopie. Na linuxu nenii zrovna easy řešit věci lokálně, všichni spolehlaj na to že to bude v repozitáři. U spousty věcí jsem ale narazil že rok poté třeba už nebylo, protože to autor odstranil protože deprecated. Jsi easy v situaci že to co jsi si instaloval před pár lety ti nyní už nepůjde stejnym zplůsobem nainstalovat. Co se týče sítě, tak nasdílení disku přes starou sambu byly fakt 3 kliky. Naprosto neporovnatelné a horší co se týče i dnešního linuxu.
Btw ukaž mi jedinou distribuci která má ňákej funkční control panel k GPU kde by šly nastavovat věci. Třeba to co jsem zmiňovasl, přepnutí výstupu na YBCR, ovládat u RGB full/limited range, atd, atd. Tohle neni věc distribuce tohle je obecnej problém. Nvidia u starších driverů mívala pro X11 control panel ale tam bylo jen pár OpenGL věcí, nic z tohodle. Dnes neni nikde nic.
Pokud si chceš třeba vynutit stav vsyncu nebo AF, tak tvá jediná naděje je že to pojede přes DXVK protože pak můžeš hodit ini soubor do adresáře programu a tam to vynutit přes parametry. Největší pain jsou paradoxně aplikace co běžej nativně Vulkan či OpenGL, protože ty si to prostě řeknou samy a nic jim nemůžeš vynutit.
Btw ukaž mi jedinou distribuci která má ňákej funkční control panel k GPU kde by šly nastavovat věci. Třeba to co jsem zmiňovasl, přepnutí výstupu na YBCR, ovládat u RGB full/limited range, atd, atd. Tohle neni věc distribuce tohle je obecnej problém. Nvidia u starších driverů mívala pro X11 control panel ale tam bylo jen pár OpenGL věcí, nic z tohodle. Dnes neni nikde nic.
Pokud si chceš třeba vynutit stav vsyncu nebo AF, tak tvá jediná naděje je že to pojede přes DXVK protože pak můžeš hodit ini soubor do adresáře programu a tam to vynutit přes parametry. Největší pain jsou paradoxně aplikace co běžej nativně Vulkan či OpenGL, protože ty si to prostě řeknou samy a nic jim nemůžeš vynutit.
- Natural
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Tak to jsi měl asi jiný windows
Vše co jsi nainstaloval bylo 50/50 a to jsem možná přehnal. Běžně jsi nainstaloval drivery třeba na zvukovku, která fungovala do doby, než jsi nainstaloval drivery pro sitovku a podobný delikatesy. GPU drivery stranou, ty nebyly nikdy ok, jen jak šlo o paměť tak se jednalo o všudypřítomný memory leaky a bsod...
A to jen než jsi nainstaloval holej systém bez ovladačů, tak dneska zvládneš deset Linux distribucí i s Windows, když se ti žádná nebude líbit. Můžeš si udělat image a za minutku se vrátit zpět. Hardware můžeš přehazovat vidlema, máš na výběr a hlavně máš miliony zkušeností na pár kliknutí k dispozici. Pokud je zájem, tak funguje všechno. Podívej se na android... Kdyby byl zájem, aby byla distribuce opravdu pro uživatele, tak už dávno je. Ale určitě ne zdarma.
Jenže už máš ten přístup, že vše dostaneš na podnose, stejně jako mám samozřejmě i já, že "dvakrát kliknu a je to". Jako že dám "install" a ono to udělá ten program na ploše. To "ono se to" ale prostě na linuxu nefunguje
A je jedno jestli to je nějaká rádoby windows distribuce. Tím spíš hůř, nejlepší jsou ty, který se používají na serverech. Tam jsou peníze a podpora je nejlepší. Jestli vyzadujes nějaký ms věci třeba ten dx, tak je to pak složitý. Obecně 3d není doména linuxu, je to takový začarovaný kruh - nejsou peníze - nepoužívá se - nevyvíjí se. Musel by se najít nějaký mecenáš, který by to prostě musel zasponzorovat (takový Elon Linux nebo něco
). Když máš sto distribucí, který používá dohromady hrstka lidí jako desktop na internet a email na starých plečkách, protože to neutahne windows, tak to prostě není reálný. Kór v dnešní době chytrých telefonů a konzolí, kdy desktop prakticky ani nepotřebuješ.
Windows sice jdou směrem kam slunce nesvítí, ale uživatelsky nic lepšího není a nebude, pokud nebereš v potaz Mac OS. Jestli chceš mít Linux, nemůžeš se pokoušet z něj udělat Windows. To je slepá ulička.
A to jen než jsi nainstaloval holej systém bez ovladačů, tak dneska zvládneš deset Linux distribucí i s Windows, když se ti žádná nebude líbit. Můžeš si udělat image a za minutku se vrátit zpět. Hardware můžeš přehazovat vidlema, máš na výběr a hlavně máš miliony zkušeností na pár kliknutí k dispozici. Pokud je zájem, tak funguje všechno. Podívej se na android... Kdyby byl zájem, aby byla distribuce opravdu pro uživatele, tak už dávno je. Ale určitě ne zdarma.
Jenže už máš ten přístup, že vše dostaneš na podnose, stejně jako mám samozřejmě i já, že "dvakrát kliknu a je to". Jako že dám "install" a ono to udělá ten program na ploše. To "ono se to" ale prostě na linuxu nefunguje
Windows sice jdou směrem kam slunce nesvítí, ale uživatelsky nic lepšího není a nebude, pokud nebereš v potaz Mac OS. Jestli chceš mít Linux, nemůžeš se pokoušet z něj udělat Windows. To je slepá ulička.
- CyberDeath
- Začátečník

Tak nevím asi sem masochysta , ale přidat disk do FSTAb nebo jej ručně mountount , sudo mount /dev/sdx /mnt/disk1 je jednoduchý přikaz , sudo nano /etc/samba/smb.conf , a jeho edit , sudo systemd restart smb.service , a jede -> mě to teda přijde více easy jako pul hodiny klikani založkami v GUI a hledání spravnýh položek které odkliknoutDOC_ZENITH píše: ↑včera, , 10:19 Jo a takhle je provozována většina linuxů, celkem úzkoprofilovka na 1 činnost. Ale sorry, nasdílet disk do sítě by mělo bejt něco co je easy na 2 kliky. Nastavení display outputů by měla bejt nativní součást samotného OS, nebo alespoň každé GUI, atd, atd. Prostě to má k dobré prkatické činnosti hodně daleko no.
Hele na drivery eee . Drivery pro win9x byly jen hovna co padaly dle nálady a funkčnost byla loterie na rulete. Linux sice nepodporuje všecek HW ... ale ty normalní a mnoho dalších je v jádru , zbytek tam dostaneš jednoduše přes DKMS a NVIDIA Fuckoff.DOC_ZENITH píše: ↑včera, , 12:10 Sorry ale win9x byly lepší než je dnes linux heh. Ty drivery jsi alespoň měl a jejich instalace byla oproti něčemu co v linuxu neni součástí kernelu naprosto easy. Taky veškerej dobovej HW měl drivery, na linuxu spousta věcí nemá a nikdy nebude mít drivery. Musíš vybírat HW dle toho co OS podporuje. A jen vůl by si nechával "disketu", mohl jsi si je uložit kam jsi chtěl, udělat kopie. Na linuxu nenii zrovna easy řešit věci lokálně, všichni spolehlaj na to že to bude v repozitáři. U spousty věcí jsem ale narazil že rok poté třeba už nebylo, protože to autor odstranil protože deprecated. Jsi easy v situaci že to co jsi si instaloval před pár lety ti nyní už nepůjde stejnym zplůsobem nainstalovat. Co se týče sítě, tak nasdílení disku přes starou sambu byly fakt 3 kliky. Naprosto neporovnatelné a horší co se týče i dnešního linuxu.
Control panel na tyto věci pro GPU je jsou na to min 3 nástroje které fungují včetně OC , napriklad CoreCtrl nebo LACT.
Jo DXVK je na linuxu poměrně nutnost pokud si chceš jednodušeji zahrát -> mám takový pocit že snad pro to i vznikl
A BTW pokud instaluješ windows automatizace tvých věcí je maso humus a vše děláš ručně ... na linuxu si uděláš jednoduchej skript a mužeš valit jeden PC za druhým
EDIT: A drivery třeba pro různé BT moduly jsou hovna dodnes
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
- killerek
- Začátečník

-
Co si pod timhle predstavujes? Protoze tu mas moznosti sysprepu a PS scripty zvladnou ledacos.CyberDeath píše: ↑včera, , 15:18
A BTW pokud instaluješ windows automatizace tvých věcí je maso humus a vše děláš ručně ...
- Natural
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
No spíš tak, že není problém si udělat řekněme custom instalaci, akorát to pak chytne internet a polovina věcí je stejně jinak. Windows update je prevít 
- CyberDeath
- Začátečník

Asi tak nějak udělaš si fakt jednoduchy skript s prikazy které by si použil po instlaaci pro tvou konfiguraci (klidně z přikazového řadku) a nahodiš ještě z instalačního media vč chrootu a nabootuješ do finalního plně funkčního PC.....
A windows update ? Každý rok slibují jak jej vylepši a fixnou .... za nékolik let ani na rooling distro semi nestalo aby mi totálně rozbil systém ,.. windows update naposled loni v listopadu kdy sem se na pracovním PC přihlásil do prázdné plochy a celý muj profil byl fuč -> jedina pomoc obnova ze zálohy -> To v linuxu nepotřebuješ = na windows se bez pravidelného zalohováni imgae disk (i když třeba incermentalně) neobejdeš -> A windows 11 potěš koště (i když jej mám už dva roky na PC kde musí být windows) a je to od major verze k major verzi horší a horší -> zlatá Vista.
Ale i přes poměrně brutální pokrok v některých věcech jako gaming na linuxu ... pořád to ještě není tam kde by to mělo být a hraju z windows.
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
- Jey
- Středně pokročilý

Já třeba nevím, proč když existuje Windows update a win testují už za běhu na uživatelích, kteří si systém legálně zakoupili, teda nefixnou ty bugy. Sdílení připojení k internetu, VPN, je potřeba restartovat po restartu OS, aby se to vůbec rozjelo a je to tam roky. Kontaktoval jsem třeba přímo vývojáře OS a prostě nebudou fixovat neopravený bug Windows, ve svém programu, což zcela chápu.
Na druhou stranu (Linux) rozchodit sdílení složky přes sambu pro win, do site lan, nebo rozchodit RDP, byl docela porod, a ještě se do toho sám zapínal firewall, který služby blokoval (to byl ale nejmenší problém).
Jako mě nebaví programovat nebo cokoliv opravovat v PS win (PowerShell), tak podobně v Linuxu, nebo aspoň co nešlo na první dobrou. (člověka nebaví každou věc, problém vyhledávat na internetu).
Staré win (95, 98) nelze srovnávat, konflikty zařízení, sdileni IRQ, DMA a s tím spojené problémy, instalace ovladačů z disket (SATA řadič) a instalace ovladaču, které zbořily ostatní, nebo způsobovaly celou serii BSOD.
Na druhou stranu (Linux) rozchodit sdílení složky přes sambu pro win, do site lan, nebo rozchodit RDP, byl docela porod, a ještě se do toho sám zapínal firewall, který služby blokoval (to byl ale nejmenší problém).
Jako mě nebaví programovat nebo cokoliv opravovat v PS win (PowerShell), tak podobně v Linuxu, nebo aspoň co nešlo na první dobrou. (člověka nebaví každou věc, problém vyhledávat na internetu).
Staré win (95, 98) nelze srovnávat, konflikty zařízení, sdileni IRQ, DMA a s tím spojené problémy, instalace ovladačů z disket (SATA řadič) a instalace ovladaču, které zbořily ostatní, nebo způsobovaly celou serii BSOD.
Naposledy upravil(a) Jey dne pát 13. úno 2026, 16:09, celkem upraveno 1 x.
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- killerek
- Začátečník

-
Krome par bugu priznanych MS v minulosti uz se mi dlouho na zadnem stroji nezmenilo nejake nastaveni po updatech. Preppripravene instalacky Win i s nainstalovanymi programy tretich stran sem delal uz pred 20 lety pomoci sysprepu. Ted by dali jeste vice doladit pustenim PS scriptu pri instalci.
Naposled sem teda resil rozbitej profil uzivatele ve Win pred mnoha a mnoha lety a ve vysledku za to mohl SSD, ktery skoncil na reklamaci.
Naposled sem teda resil rozbitej profil uzivatele ve Win pred mnoha a mnoha lety a ve vysledku za to mohl SSD, ktery skoncil na reklamaci.
- CyberDeath
- Začátečník

Jo zde za to mohly WIN -> bo sem našel v profilech po dvou restartech dva temp profily -> které měly mé data -> ale fixnout tohle bylo jedodušší obnovit ze zálohy .killerek píše: ↑včera, , 16:09 Krome par bugu priznanych MS v minulosti uz se mi dlouho na zadnem stroji nezmenilo nejake nastaveni po updatech. Preppripravene instalacky Win i s nainstalovanymi programy tretich stran sem delal uz pred 20 lety pomoci sysprepu. Ted by dali jeste vice doladit pustenim PS scriptu pri instalci.
A BTW Co do toho vůbec hrabou ? TWL do toho snad nemaj aktualizace so makat -> a změnit přistupové práva systému aby do nékterých věci nemohl sahat (tak jak jednoduše uděláš na linuxu) si nech zdát -> se ti odměí tím že po restartu budeš znova obnovovat
Ne prostě od té doby co vyvíjí windows Indové tak ta kvalita tomu odpovídá . A lepší to už nikdy nebude.
Naposledy upravil(a) CyberDeath dne pát 13. úno 2026, 16:21, celkem upraveno 1 x.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Kecáte mi tady chlapci, kecáte.
Ano tve než bych nainstaloval správně nastavil win98 tak mam dnes nainstalovanejch 10 linuxů, ano, ale žádnej z nich by nefungoval tak jak chci a nedělal to co chci. Win bych dnes rozhodně nainstalovaný neměl protože než win11 nastavíš taky aby to bylo aspoň trochu OK a deblot a tak, bude to trvat déle jak instalace těch historickejch win i se všemi dobovými drivery.
Ani na jednom z těch linuxů mi nepůjde dobře nastavit output, či rozject klon obrazovek s neidentickym refreshem/rozlišenim, prostě to nejde, už jsem to studpoval, nejde. Či udělat audio passtrough z jednoho vstupu do určitýho výstupu aniž by tam byla 256+ latence a ještě praskání při velkym CPU loadu, atd, atd. Na žádnym. Po dekádách boje s pulseaudio předvedli pipewire kterej NENI LEPŠÍ. Něco jak owayland tve jen v audio světě. Kolik jsem toho musel vystřídat než se vůbec stal realitou rustdesk na loginu. A to se bavíme o relativně normálních věcech ala něco Debian či Fedora based třeba. Když do dveří vejde Arch tak to aby člověk měl univerzitu i na naprostý banality. Proto jsou taky poslední dobou tak populární flatpacky, ač to neni efektivní a neni to ten nej způsob tak než řešit to šílený špagetový monstrum v podobě různejch dependencí pro různé věci tak zavládla rezignace a radši z toho uděláme flatpack. Blbej mint se nedokázal na první pokus sám upgradovat, ještě že dělám zálohy, i proxmox ač jsem jej úspěšně upgradovat z 8 na 9 tak tam pak jsou různé random errory a znefunkčnilo mi to rc.local, pěkně děkuju, radši jsem udělal rollback. Když použiju kernel novější jak 6.11.11-2, tak mi ve VMku klesně herní výkon na straně CPU asi o 1/4. Proč? WTF? Nikdo nic neví.
A sorry tvůj postup na mount a rozchození samby neni zdaleka kompletní, u samby ti toho dost chybí, kde máš usery a jejich práva a tak. U fstabu jsi si nedal nofail takže hádej co se stane až budeš bootovat a ta síťová cesta nebude v tu chvíli dostupná, atd, atd. Sorry ale je to pain. Hlavně kde se tohle naučíš, kde to zjistíš? Rozchodil jsem to podle postupů a manuálů po určitém tápání a zkoušení, ale neřekli mi co se stane když tam zapomenu dát nofail, stejně tak mi neřekli že když u mountovaný NTFS nedám async a big writes tak že zápis bude línej. Prostě aaaa proč to neni nastavený logicky a optimálně by default. Proč nemůžu někde otevřít správce disků, tam určit disk, nastavit jak se má mountnout mít tam jen zaškrtávadlo "add to fstab". Tve proč. Proč jsou disky vlastně obecně pojmenovaný jako sda sdb sdc a pod, když pak třeba člověk klonuje tak je v tom chaos, člověk si musí pečlivě vše vylistovávat a porovnávat dle sériovejch čísel aby náhodou neudělal špatnej target.
Nainstalovat celej DOS a nakonfigurovat extended/expanded memory a soukat DOS drivery do hroní paměti je easier a zabere méně času než tohle. Tohle fakt neni ani easy ani simple a easy to může připadat jen někomu kdo je v té skupině jak jsem zmínil výše, ala už v tom mnoho let dělá a tenhle stav je pro něj normal a je na to zvyklej. Můžu tě ale ujistit že to rozhodně neni stav dobrej.
Jo a když už jsme u barev tve... kalibrace. Taky mega věc, test profil zafungoval, reálnej nefungoval. Proč? Nuo protože fungovaly jen body a křivky co se snažily snížit saturaci určitejch barev v určitech bodech. Všechny co se jí snažily zvýšit byly ignorovány. ještě že jsem si toho všimnul, a našel 3rd party tool (z hlavy teď nedám jméno) co dokáže zvedat saturaci, ale ofiko implementace icc profilů v OS selhala.
Já jsem starý windows měl hodně rád protože se to nebránilo a člověk tam mohl prostě všechno. Žádný instalace na dvě kliknutí, ale správně funkční device manager huh. Když jsem TVE po linuxákovi kterej je adminem 20 let chtěl aby mi řekl jakej driver používá to a to zařízení v jeho systému a jestli jede v PCI-E GEN3 nebo 4 tak se hodinu hrabal v terminálu, snažil se zoufale věci najít něco v lspci, fyltrovat si to a pod a pak to stejně vzdal. Úplně jinej svět, linux je fakt fajnt pokud to běží "by default" ale pokud ne jsi v pekle.Natural píše: ↑včera, , 13:41 Tak to jsi měl asi jiný windowsVše co jsi nainstaloval bylo 50/50 a to jsem možná přehnal. Běžně jsi nainstaloval drivery třeba na zvukovku, která fungovala do doby, než jsi nainstaloval drivery pro sitovku a podobný delikatesy. GPU drivery stranou, ty nebyly nikdy ok, jen jak šlo o paměť tak se jednalo o všudypřítomný memory leaky a bsod...
Jenže už máš ten přístup, že vše dostaneš na podnose, stejně jako mám samozřejmě i já, že "dvakrát kliknu a je to". Jako že dám "install" a ono to udělá ten program na ploše. To "ono se to" ale prostě na linuxu nefungujeA je jedno jestli to je nějaká rádoby windows distribuce. Tím spíš hůř, nejlepší jsou ty, který se používají na serverech. Tam jsou peníze a podpora je nejlepší. Jestli vyzadujes nějaký ms věci třeba ten dx, tak je to pak složitý. Obecně 3d není doména linuxu, je to takový začarovaný kruh - nejsou peníze - nepoužívá se - nevyvíjí se. Musel by se najít nějaký mecenáš, který by to prostě musel zasponzorovat (takový Elon Linux nebo něco
). Když máš sto distribucí, který používá dohromady hrstka lidí jako desktop na internet a email na starých plečkách, protože to neutahne windows, tak to prostě není reálný. Kór v dnešní době chytrých telefonů a konzolí, kdy desktop prakticky ani nepotřebuješ.
Ano tve než bych nainstaloval správně nastavil win98 tak mam dnes nainstalovanejch 10 linuxů, ano, ale žádnej z nich by nefungoval tak jak chci a nedělal to co chci. Win bych dnes rozhodně nainstalovaný neměl protože než win11 nastavíš taky aby to bylo aspoň trochu OK a deblot a tak, bude to trvat déle jak instalace těch historickejch win i se všemi dobovými drivery.
Ani na jednom z těch linuxů mi nepůjde dobře nastavit output, či rozject klon obrazovek s neidentickym refreshem/rozlišenim, prostě to nejde, už jsem to studpoval, nejde. Či udělat audio passtrough z jednoho vstupu do určitýho výstupu aniž by tam byla 256+ latence a ještě praskání při velkym CPU loadu, atd, atd. Na žádnym. Po dekádách boje s pulseaudio předvedli pipewire kterej NENI LEPŠÍ. Něco jak owayland tve jen v audio světě. Kolik jsem toho musel vystřídat než se vůbec stal realitou rustdesk na loginu. A to se bavíme o relativně normálních věcech ala něco Debian či Fedora based třeba. Když do dveří vejde Arch tak to aby člověk měl univerzitu i na naprostý banality. Proto jsou taky poslední dobou tak populární flatpacky, ač to neni efektivní a neni to ten nej způsob tak než řešit to šílený špagetový monstrum v podobě různejch dependencí pro různé věci tak zavládla rezignace a radši z toho uděláme flatpack. Blbej mint se nedokázal na první pokus sám upgradovat, ještě že dělám zálohy, i proxmox ač jsem jej úspěšně upgradovat z 8 na 9 tak tam pak jsou různé random errory a znefunkčnilo mi to rc.local, pěkně děkuju, radši jsem udělal rollback. Když použiju kernel novější jak 6.11.11-2, tak mi ve VMku klesně herní výkon na straně CPU asi o 1/4. Proč? WTF? Nikdo nic neví.
A sorry tvůj postup na mount a rozchození samby neni zdaleka kompletní, u samby ti toho dost chybí, kde máš usery a jejich práva a tak. U fstabu jsi si nedal nofail takže hádej co se stane až budeš bootovat a ta síťová cesta nebude v tu chvíli dostupná, atd, atd. Sorry ale je to pain. Hlavně kde se tohle naučíš, kde to zjistíš? Rozchodil jsem to podle postupů a manuálů po určitém tápání a zkoušení, ale neřekli mi co se stane když tam zapomenu dát nofail, stejně tak mi neřekli že když u mountovaný NTFS nedám async a big writes tak že zápis bude línej. Prostě aaaa proč to neni nastavený logicky a optimálně by default. Proč nemůžu někde otevřít správce disků, tam určit disk, nastavit jak se má mountnout mít tam jen zaškrtávadlo "add to fstab". Tve proč. Proč jsou disky vlastně obecně pojmenovaný jako sda sdb sdc a pod, když pak třeba člověk klonuje tak je v tom chaos, člověk si musí pečlivě vše vylistovávat a porovnávat dle sériovejch čísel aby náhodou neudělal špatnej target.
Nainstalovat celej DOS a nakonfigurovat extended/expanded memory a soukat DOS drivery do hroní paměti je easier a zabere méně času než tohle. Tohle fakt neni ani easy ani simple a easy to může připadat jen někomu kdo je v té skupině jak jsem zmínil výše, ala už v tom mnoho let dělá a tenhle stav je pro něj normal a je na to zvyklej. Můžu tě ale ujistit že to rozhodně neni stav dobrej.
Ne, CoreCtrl nebo LACT jsou programy na monitoring případně kontrolu fanů a OC. Neni to něco co dokáže měnit outputy/barvy, úspěšně forcovat vsync, AF a pod. Tohle je přesně ten problém TVE, já jsem zmínil konkrétní případy a konkrétní problémy a vy mi tady podsouváte řešení co to neřešej a tváříte se jak je to easy. Myslíte si že kdyby to bylo easy že by se mi to nepovedlo? Ztrávil jsem tim měsíce když jsem v létě rozcházel ten Linux. Prostě jsem nikde sollution nenašel a zoufalci co se bez toho neobešli museli editovat EDID monitoru a podobné věci. Všechny příkazy na vynucování stavu AF pro OpenGL třeba už dnes nefungujou, prohledal jsem internet snad do poslední díry a prostě ne. Kdysi ano ale támhle se změní driver, támhle něco v distru támhle kernel a čau.CyberDeath píše: ↑včera, , 15:18
Hele na drivery eee . Drivery pro win9x byly jen hovna co padaly dle nálady a funkčnost byla loterie na rulete. Linux sice nepodporuje všecek HW ... ale ty normalní a mnoho dalších je v jádru , zbytek tam dostaneš jednoduše přes DKMS a NVIDIA Fuckoff.
Control panel na tyto věci pro GPU je jsou na to min 3 nástroje které fungují včetně OC , napriklad CoreCtrl nebo LACT.
Jo DXVK je na linuxu poměrně nutnost pokud si chceš jednodušeji zahrát -> mám takový pocit že snad pro to i vznikl
A BTW pokud instaluješ windows automatizace tvých věcí je maso humus a vše děláš ručně ... na linuxu si uděláš jednoduchej skript a mužeš valit jeden PC za druhým
EDIT: A drivery třeba pro různé BT moduly jsou hovna dodnes(windows)
Jo a když už jsme u barev tve... kalibrace. Taky mega věc, test profil zafungoval, reálnej nefungoval. Proč? Nuo protože fungovaly jen body a křivky co se snažily snížit saturaci určitejch barev v určitech bodech. Všechny co se jí snažily zvýšit byly ignorovány. ještě že jsem si toho všimnul, a našel 3rd party tool (z hlavy teď nedám jméno) co dokáže zvedat saturaci, ale ofiko implementace icc profilů v OS selhala.
- killerek
- Začátečník

-
Doc: Zrovna tenhle tyden se nam jeden Proxmox při upgradu z 8 na 9 zasekl ve smycce a rozsipalo se mu GUI, ale virtualka běžela vesele dal. Odliti virtualky na jiny Prox a cista instalace 9 to nakonec vyresila. Tenhle Prox uz, ale v minulosti prosel upgradem ze 7 na 8.
Když ses u tech srand, tak sem si na konci minulého roku vsiml take jedne vtipnosti. Servisoval se stroj s NFS shary a během jeho odstavky prestala odpovídat jedna linux virtualka po SNMP a to do te doby nez byl NFS share pro ni zase online.
Když ses u tech srand, tak sem si na konci minulého roku vsiml take jedne vtipnosti. Servisoval se stroj s NFS shary a během jeho odstavky prestala odpovídat jedna linux virtualka po SNMP a to do te doby nez byl NFS share pro ni zase online.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Víš co, já to teď mam jakžtakž rozjetý heh, ale děsim se momentu, někdy v budoucnu, kdy do toho budu muset šahat, třeba s příchoem ZEN6 kde se bude muset nahodit novej kernel kvůli kompatibilitě, uff, to bude zlo.
- havli
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Je pravda, že přechod na jiný HW s existující instalací může být problém. Onehdá jsem v NASu měnil komplet základ - deska + CPU + RAM. Původně bylo nějaké Haswell Pentium, nově pak speciální N100 NAS deska. Měl jsem dualboot - W10 a Debian 11.... a dopadlo to tak, že win normálně naběhly, ale linux byl kaput, musel jsem udělat reinstall. 
Nebo v práci jsem před pár lety předělával starý linuxový server (který byl externě spravovaný) na nový, co mám komplet pod palcem já. Nebylo tam nic extra složitého. V podstatě jen RAID1 pole, na něm pár adresářů sdílených přes SMB s různými přístupovými právy. To problém nebyl (ikdyž jsem musel oželet přístup na ty sdílené adresáře z DOSu)
To už se mi rozjet nepovedlo. Nicméně win9x a vyšší jsou stále v pohodě.
Horší byla mySQL databáze. Byla desktop win aplikace psaná v pascalu, přes kterou se ta databáze obsluhovala. No a na serveru byla 20 let stará verze mySQL. Samozřejmě na moderní distribuce linuxu už takovou verzi mySQL není možné instalovat... a do pascalu zase neexistují knihovny podporující novější verze mySQL. Takže to skončilo nutností přepsat danou aplikaci do moderního jazyka, kde není problém s aktuálními verzemi databází. Několik měsíců práce... ale zase na druhou stranu jsem trochu poladil i SQL dotazy a je to asi 50x rychlejší.
Nebo v práci jsem před pár lety předělával starý linuxový server (který byl externě spravovaný) na nový, co mám komplet pod palcem já. Nebylo tam nic extra složitého. V podstatě jen RAID1 pole, na něm pár adresářů sdílených přes SMB s různými přístupovými právy. To problém nebyl (ikdyž jsem musel oželet přístup na ty sdílené adresáře z DOSu)
Horší byla mySQL databáze. Byla desktop win aplikace psaná v pascalu, přes kterou se ta databáze obsluhovala. No a na serveru byla 20 let stará verze mySQL. Samozřejmě na moderní distribuce linuxu už takovou verzi mySQL není možné instalovat... a do pascalu zase neexistují knihovny podporující novější verze mySQL. Takže to skončilo nutností přepsat danou aplikaci do moderního jazyka, kde není problém s aktuálními verzemi databází. Několik měsíců práce... ale zase na druhou stranu jsem trochu poladil i SQL dotazy a je to asi 50x rychlejší.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
- CyberDeath
- Začátečník

Tak to nevím co děláte... Ale pokud je v systému aktuální jádro a Linux frimware tak přenos není naprosto žádný problém. Před měsícem sem tak přenesl z amd 3400g sytem na nový nas s Intel 12450h a jediné co sem před přenosem nainstaloval byl Intel-ucode který sem v systému neměl a po přenosu odinstaloval amd-ucode. A odstranil z fstab disky které jsem připojoval az později.
Musíte mít v systému něco hodně špatně díky tomu že má Linux většinu driveru v kernelu tak oproti windows je mu fakt fuk na čem jede.
Jak myslite ze fungují live verze distribuci - nemaj nic speciálního jen kompletní balík Linux-frimware a standartni univerzální kernel (žádná special kompilave pro specifický HW). Což se občas dělá když s kernelu při kompilaci odstraníš nepotřebné moduly zkratis cas kompilave a získáš procento výkonu navíc.
Oproti windows které si sice často poradí s přenosem až na nutnost někdy použít ddu pro drivery na grafiku... Ale přežije pár přenosu pak se stejně dosere = (úplně stopy Po předchozích hw nejde z windows odstranit) mam vyzkoušeno.
Zatímco ve Windows po přenosu prakticky reinstalujes všechny drivery (I když některé maj Windows přímo v sobě). Na Linuxu se nic takového neděje (pokud nepoužíváš externí drivery třeba Nvidia) hw je prakticky detekovan nově při každém bootu.
Musíte mít v systému něco hodně špatně díky tomu že má Linux většinu driveru v kernelu tak oproti windows je mu fakt fuk na čem jede.
Jak myslite ze fungují live verze distribuci - nemaj nic speciálního jen kompletní balík Linux-frimware a standartni univerzální kernel (žádná special kompilave pro specifický HW). Což se občas dělá když s kernelu při kompilaci odstraníš nepotřebné moduly zkratis cas kompilave a získáš procento výkonu navíc.
Oproti windows které si sice často poradí s přenosem až na nutnost někdy použít ddu pro drivery na grafiku... Ale přežije pár přenosu pak se stejně dosere = (úplně stopy Po předchozích hw nejde z windows odstranit) mam vyzkoušeno.
Zatímco ve Windows po přenosu prakticky reinstalujes všechny drivery (I když některé maj Windows přímo v sobě). Na Linuxu se nic takového neděje (pokud nepoužíváš externí drivery třeba Nvidia) hw je prakticky detekovan nově při každém bootu.