SSD technologie, typy, funkce, novinky, volná diskuze

Vše kolem disků bez pohyblivých částí - SSD, flash, nand, atp.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

mouldy
Pokročilý
Pokročilý

Re: SSD technologie, typy, funkce, novinky, volná diskuze

Příspěvek od mouldy »

S přechodem na Arctic AIO jsem si prošel kolečkem prodat/neprodat Crucial T700, ve chvíli kdy otočení čerpadla posvětil samotný Arctic a dle mých testů to nijak nezvedlo teploty, jsem SSD vrátil do sestavy.
Nicméně to už byl disk po "secure erase" přes BIOS, kde jsem právě nastavil 4k. Problém pak nastal, když jsem chtěl druhé SSD zpět naklonovat na původní - tedy T700.
V tuhle chvíli mám Lexar NM790 v 512 a Crucial T700 v 4k.
Ryzen 9800X3D@PBO+200/-38CO/2,2GHz FCLK|| Arctic Liquid Freezer III Pro 360 A-RGB || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB 6GHz CL28 TUNED || RTX 5080 GAMING OC 16G@~3,25GHz/36GHz 420W || Crucial T700 4TB + CL-SSD V2 || Lexar NM790 4TB || XPG CORE REACTOR II 1000W || Be quiet! Silent Base 802 || Dell Alienware AW3425DW QD-OLED / TCL 65C7K QD-MiniLED
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Wow netušil jsem že secure-erase přes bios by dokázal ňák low-level změnit velikost sektorů ok no, tak... ehm radši no comment protože tohle se mi nikdy nestalo.
mouldy
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od mouldy »

Abych dokončil pointu, čeká mě buď čistá instalace OS na T700, nebo ho vrátit do 512 a naklonovat na něj data z druhého SSD.
Ryzen 9800X3D@PBO+200/-38CO/2,2GHz FCLK|| Arctic Liquid Freezer III Pro 360 A-RGB || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB 6GHz CL28 TUNED || RTX 5080 GAMING OC 16G@~3,25GHz/36GHz 420W || Crucial T700 4TB + CL-SSD V2 || Lexar NM790 4TB || XPG CORE REACTOR II 1000W || Be quiet! Silent Base 802 || Dell Alienware AW3425DW QD-OLED / TCL 65C7K QD-MiniLED
zsdx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od zsdx »

mouldy píše:disk po "secure erase" přes BIOS, kde jsem právě nastavil 4k.
Kdyz jsem poprve zahledl v BIOSu ten vyber, tak jsem se vratil k mazani z live linuxu pomoci hdparm ci nvme-cli
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Řeknu to takhle, protože se místo standardu v podobě nativních 4K disků na trhu rozjela ta emulovaná 512e sračka a stala se z ní defakto norma (tak moc že 4Kn disky spousta softů vobec nepodporuje a opíraj se stále o ten 4Ke vohek z doby windows XP), tak bohužel ač disk je interně 4K je dnes prakticky lepší jej stále mít v tom 512 modu aby se tato kompatibilita nepodělala. Takže pokud to jde tak bych tam to SSD vrátil.
iambenny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iambenny »

zsdx píše: včera, , 12:33
mouldy píše:disk po "secure erase" přes BIOS, kde jsem právě nastavil 4k.
Kdyz jsem poprve zahledl v BIOSu ten vyber, tak jsem se vratil k mazani z live linuxu pomoci hdparm ci nvme-cli
+1
nvme-cli a command nvme sanitize je ta cesta :)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ono člověk ani nemusí SSDčko ňáke zero-fillovat nebo secure-erasovat a tak, stačí odstranit partition, vytvořit tam novou po celé ploše a tu pak vytrimovat. SSD si interně refreshne všechny buňky do stavu "volno pro zápis" a defakto se tim komplet refreshne samo.
iambenny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iambenny »

Jako jo, záleží co je cíl.. já se vždy snažím o maximální HW reset - pokud už k tomu má člověk důvod, aby vůbec něco jako secure erase dělal, tak už pořádně.

Tzn. kompletní vymazání tabulky a fyzický reset všech buněk = sanitize.. řadič začíná s čistým štítem, FTL tabulka je prázdná. Poslední roky už ten command umí snad všechny novější SSD řadiče.

V případě smazání partition fyzicky data v buňkách zůstávají a pak to všechno spolehá na TRIM a garbage collector.. jako pro 99,9% userů asi v pohodě, ale už z podstaty věci, kdy něco takového jsem nucený udělat sahám po live linuxu a za pár minut je hotovo. :-)
Odpovědět

Zpět na „SSD a flash disky“