Windows10 vs Linux CachyOS Test
Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Windows10 vs Linux CachyOS Test
Udelal jsem takovej malej test win10 vs linux.
Test sestava je:
Xeon 2696V3 turbo unlock+UV
64GB ram 1866mhz
RX 6800XT
U linuxu jsem v kazde hre nasel nejrychlejsi proton verzi a pak to otestoval.Treba Rise of the tomb raider beha dost blbe s nejnovesi proton/GE/cachyos
Forza6 a chef life jsou pod linuxem nehratelne.Forza ma stuttering a kazdych par vterin se cela hra jakoby zpomali a u chef simulator je silenej microstuttering.
https://freeimage.host/i/CHAgowF
https://freeimage.host/i/CHAgTMJ
https://freeimage.host/i/CHAgIna
https://freeimage.host/i/CHAgxZg
https://freeimage.host/i/CHAgRFR
https://freeimage.host/i/CHAg5ap
https://freeimage.host/i/CHAg78N
https://freeimage.host/i/CHAga9I
Celkove je hrani pod linuxem OK, ale nefunguje to vsude.Taky je o dost narocnejsi na CPU.Coz jsem si myslel bude naopak a win10 na tom budou hure.
Test sestava je:
Xeon 2696V3 turbo unlock+UV
64GB ram 1866mhz
RX 6800XT
U linuxu jsem v kazde hre nasel nejrychlejsi proton verzi a pak to otestoval.Treba Rise of the tomb raider beha dost blbe s nejnovesi proton/GE/cachyos
Forza6 a chef life jsou pod linuxem nehratelne.Forza ma stuttering a kazdych par vterin se cela hra jakoby zpomali a u chef simulator je silenej microstuttering.
https://freeimage.host/i/CHAgowF
https://freeimage.host/i/CHAgTMJ
https://freeimage.host/i/CHAgIna
https://freeimage.host/i/CHAgxZg
https://freeimage.host/i/CHAgRFR
https://freeimage.host/i/CHAg5ap
https://freeimage.host/i/CHAg78N
https://freeimage.host/i/CHAga9I
Celkove je hrani pod linuxem OK, ale nefunguje to vsude.Taky je o dost narocnejsi na CPU.Coz jsem si myslel bude naopak a win10 na tom budou hure.
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Re: Windows10 vs Linux CachyOS Test
Jaká je pod CachyOS verze mesa driveru, protonu atd. Jaké používáš proměnné při spouštění?
Např. "RADV_EXPERIMENTAL", "PROTON_*" atd.?
Např. "RADV_EXPERIMENTAL", "PROTON_*" atd.?
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Mesa driver posledni co je u cachyos pri autoupdatu.Proton zalezi na hre.Vetsinou cachyos latest.Prikaz jen co je v goverlay/high priority for games a mangohud.
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Tak to je pak jasný, že s tím máš takový problémy
Prvně, swapni mesa za mesa-git
Až budeš na mesa-git, pouštěj to s tímhle:
Až budeš na mesa-git, pouštěj to s tímhle:
Kód: Vybrat vše
RADV_EXPERIMENTAL=heap PROTON_VKD3D_HEAP=1 VKD3D_CONFIG=descriptor_heap,dxr12 radv_wait_for_vm_map_updates=true mangohud %command%- dexterav
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
to je ten easy prechod pre hráča z win na linux, ktorého je plný net? 
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Nevim...Jak stahovani nakych beta verzi pomuze ve starsich hrach?Chef simulator je z roku 2023 a rise of the tomb raider z 2015 a ta prave fungue lip s protonem 9 nez s latest.Mozna to pomuze ve forze, ale co ostatni hry?Krteq píše: ↑pát 22. kvě 2026, 21:20 Tak to je pak jasný, že s tím máš takový problémy![]()
Až budeš na mesa-git, pouštěj to s tímhle:Kód: Vybrat vše
RADV_EXPERIMENTAL=heap PROTON_VKD3D_HEAP=1 VKD3D_CONFIG=descriptor_heap,dxr12 radv_wait_for_vm_map_updates=true mangohud %command%
- Hladis
- Moderátor

- marek16
- Začátečník

a tohle jste četli? pro nejlepší UX potřebujete kernel s podporou NTSYNC a verzi protonu, co to využije:
https://www.xda-developers.com/linux-ga ... -features/
https://www.xda-developers.com/linux-ga ... -features/
Ryzen 9800X3D | RTX 5080 16GB | 64GB DDR5 6000 CL30 | Gigabyte B650 Aero G | Samsung 990 PRO 2TB | LG BX 4K
Quis custodiet ipsos custodes?
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Podpora ntsync je už nějaký ten pátek obsažena přímo v kernelu, v aktuálních verzích Protonu taky
@HEAD: Pokud chceš hrát absolutní novinku, tak holt musíš přejít na bleeding edge, kde jsou workaroundy pro totálně rozbité hry co poslední dobou vycházejí včetně FH6. Nevím co čekáš
K Protonu a starším hrám. Přece si můžeš ke každé hře určit pod jakou verzí Protonu chceš aby jela
To samé platí pro ostatní co se diví že je pro rozbité hry potřeba 0-day workaroundy
@HEAD: Pokud chceš hrát absolutní novinku, tak holt musíš přejít na bleeding edge, kde jsou workaroundy pro totálně rozbité hry co poslední dobou vycházejí včetně FH6. Nevím co čekáš
K Protonu a starším hrám. Přece si můžeš ke každé hře určit pod jakou verzí Protonu chceš aby jela
To samé platí pro ostatní co se diví že je pro rozbité hry potřeba 0-day workaroundy
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
To je přesně ten! Jen v podání HEADa no
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ono asi záleží dost co hraješ no. Já takhle přešel na Bazzite a zatím bez problémů.
Nějaký drobnosti si člověk doladí, ale nic zásadního. Hraju aktuálně jen GZW, tam po update musím smazat složku s anticheatem, pak ověřit data a poté chmod, ale jinak nic.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
- jctrnacty
- Začátečník

-
Nic spatnyho na tom nevidim, minimalne bude mit HEAD vyhodu pred tema co musi zustat na tom MS bloatspywaru, jelikoz linux nezvladaji. Kazdej kdo je trochu rozumnej na nej stejne postupem prejde. Statistiky to jenom dokazuji, ze gaming na linuxu je na vzestupu.
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, X52 Pro, Benq ew3280u, WMR HP Reverb G1
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, X52 Pro, Benq ew3280u, WMR HP Reverb G1
- Hladis
- Moderátor

O tom, jak linux prejede Win, jsem cetl od linuxackych "rozumnych" fanatiku, uzavrenych ve svy bubline, uz dekady a je to stale stejna pisnicka. Ten system je pro beznyho usera stale useless a nikdo "rozumnej", co se nechce sebetryznit, na nej fakt prechazet nebude. 
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Situace se dost změnila, hlavně co se do toho začal vrtat Valve se Steamdeckem, Proton a tak doznaly masivního progresu a ano existuje pár her které jedou na Linuxu i lépe než na win.
Jsou zde ale velké problémy.
1. Anticheaty a tak o tom mluvěj všichni nebudu rozvádět.
2. Nvidia a její tragickej stav driverů. Sorry ale na Linuxu Nvidii raději ne a většina lidí jí má což je drobátko problém. Na Linuxu se NV karta používá jako přídavnej cuda compute akcelerátor, ne na display outputy, ne na hraní. Situace se bohužel nezlepšuje nedávno jsem někde viděl test současnejch versus rok starejch driverů NV a ty současné padaly ještě více jak ty staré.
3. Člověk to musí aktivně řešit. Ano někdy je to simple ala nahraju hru ze steamu dám play ono to jede, ale dost často taky ne, a hlavně u starších titulů novější proton nemusí zdaleka znamenat lepší, člověk si s tim musí hrát.
4. Hry co jsou nativně OGL nebo Vulkan tak jsem nenašel způsob jak vynucovat vypnutí vsyncu, forcování AF a podobně pokud to sama hra nedělá. U DXVK se to dá udělat config souborem u exe hry. Na linuxu neexistuje něco jako control panel pro GPU, nejde nastavovat skoro vůbec nic a to mě vede k bobu 5.
5. Nejde nastavovat skoro nic. GPU (žádné) nemá control panel (ani přes terminál a tak) tzn pokud potřebujete něco nutně změnit, typu potřebuju YBCR výstup místo RGB, nebo můj monitor defaultuje do limited RGB místo full a potřebuju tam full, atd, atd? Smůla. Nejde s tim skoro vůbec nic dělat a lidi se ze zoufalství pouštěj do věcí typu editace EDID aby jim to chodilo. Věci typu SDR nebo virtual super resolution rovněž neexistujou. Možnost klonovat obrazovky v různejch rozlišeních či refresh ratech také ne.
6. Linux a protony se velice rády rozbíjej když člověk věci autoupdatuje. Já jsem pořád ve stasvuže než napíšu apt upgrade tak dělám backup celého disku protože vim co už se mi mnohokrát stalo. Naproti tomu mé od win7 beta nereinstalované windows mluvěj samy za sebe.
7. Wayland a celá sága kolem něj. Wayland je renderig engine resp desktop compositor kterej se spousta distribucí snaží nuceně protlačit, ala u nich už člověk nemůže switchnout do staré X11, a wayland je nutnej pro věci typu VRR, nebo v budoucnu snad i funkční HDR. Wayland má ale masivní problémy (na straně NV) ale i s obecou kompatibilitou. Já třeba potřebuju se na mé systémy remote připojovat. Roky tečou a stále neexsitujhe něco jako Teamviewer,Anydesk,rustdesk co by se dokázal připojit na Wayland login screenu. Prostě ne. Je to tlačení nedodělaného systému ač má masivní nedostatky které nejsou vyřešeny.
Osobně, ty různá "gaming distra" jsou mimo hraní hrozně omezený a pro mě to neni náhrada plnohodnotnýho OS, ihmo provozuju Mint bez Waylandu. Pokud člověk chce hrát všechno a hlavně novinky, sorry Linux pro tebe neni.
U win je to těžký. Stále provozuju mé Win10 na které se nešahlo od 21H2 a je to, uzamčený, funkční, svižný. Win11 nikdy doma nebudou.
- Win11 jsou stále ve stavu kde na čisté (klidně i deblotované či IOT LTSC je to fuk) instalaci člověk klikne pravym tak čeká random 0,5-2 sekundy!!! než se oběví menu. Občas už otevírám task-manager (kterej je taky slow a bloated) protože si myslim že mi vytuhnul explorer ale nabídka se pozdějí oběví.
- I blbej paint je tak slow že člověk čeká když udělá výběr nebo copy/paste a tak. V tom systému se obecně furt na něco čeká, win běhaly lépe v době 486tek než dnes.
- V exploreru když napíšu \\*názevkompu*\ tak to trvá random 5-30 sekund než jej to najde? WTF. Když mi to už dříve použitou cestu našeptá a já jí nekliknu tak onen našeptávač zůstane na popředí a nezmizí ani když člověk klikne jinam do okna. Musíte jej buďto použít nebo jít úplně pryč z aplikace.
- UAC prompt při potvrzení NÁHODNĚ PROKLIKNE do aplikace pod sebou, nebo náhodně otevře start menu.
- Po aktualizacích cca 5-6 měsíců dozadu se RDP a samba začaly řídit dle SID místo GGUID systému, tzn pokud máte v síti klonované systémy se stejnym SID a oba dva maj vyaktualizované win11 už si spolu nepokecaj, super. Rovněž by default systémy odmítaj navázat připojení na samba share co je bez hesla (dá se zatim změnit v registrech aby to zase fungovalo).
- Náhodné problémy s jazyky. Nainstaluju systém v Angličtině, lokaci dam ČR, defender si stahne novej security applet při upgradu a najedou je security součást OS česky... WTF. Už jsem viděl i artefakty a náhodné asijské jazyky ve startu defakto z ničeho nic.
-Po 24H2 upgradu ala přepisu části jádra do Rustu se zhoršila zpětná kompatibilita se starym SW.
- I z notepadu se stal bloatware a takhle můžu pokračovat dále a dále a tohle byly zhoršení jen proti win10 což už sám o sobě byl uff systém co bez kastrace dělal vynucené aktualizace a plnej šmírovací telemetrie a nefunkčnim search systémem co hledal pojmy na netu dříve než na lokálnim disku. Alespoň to ale fungovalo, bylo to stále NT6 kompatibilní defakto stejně jak win7 x64 a obecně to stále bylo svižné. To ale už neplatí, sorry MS, downgrady nedělám.
Jsou zde ale velké problémy.
1. Anticheaty a tak o tom mluvěj všichni nebudu rozvádět.
2. Nvidia a její tragickej stav driverů. Sorry ale na Linuxu Nvidii raději ne a většina lidí jí má což je drobátko problém. Na Linuxu se NV karta používá jako přídavnej cuda compute akcelerátor, ne na display outputy, ne na hraní. Situace se bohužel nezlepšuje nedávno jsem někde viděl test současnejch versus rok starejch driverů NV a ty současné padaly ještě více jak ty staré.
3. Člověk to musí aktivně řešit. Ano někdy je to simple ala nahraju hru ze steamu dám play ono to jede, ale dost často taky ne, a hlavně u starších titulů novější proton nemusí zdaleka znamenat lepší, člověk si s tim musí hrát.
4. Hry co jsou nativně OGL nebo Vulkan tak jsem nenašel způsob jak vynucovat vypnutí vsyncu, forcování AF a podobně pokud to sama hra nedělá. U DXVK se to dá udělat config souborem u exe hry. Na linuxu neexistuje něco jako control panel pro GPU, nejde nastavovat skoro vůbec nic a to mě vede k bobu 5.
5. Nejde nastavovat skoro nic. GPU (žádné) nemá control panel (ani přes terminál a tak) tzn pokud potřebujete něco nutně změnit, typu potřebuju YBCR výstup místo RGB, nebo můj monitor defaultuje do limited RGB místo full a potřebuju tam full, atd, atd? Smůla. Nejde s tim skoro vůbec nic dělat a lidi se ze zoufalství pouštěj do věcí typu editace EDID aby jim to chodilo. Věci typu SDR nebo virtual super resolution rovněž neexistujou. Možnost klonovat obrazovky v různejch rozlišeních či refresh ratech také ne.
6. Linux a protony se velice rády rozbíjej když člověk věci autoupdatuje. Já jsem pořád ve stasvuže než napíšu apt upgrade tak dělám backup celého disku protože vim co už se mi mnohokrát stalo. Naproti tomu mé od win7 beta nereinstalované windows mluvěj samy za sebe.
7. Wayland a celá sága kolem něj. Wayland je renderig engine resp desktop compositor kterej se spousta distribucí snaží nuceně protlačit, ala u nich už člověk nemůže switchnout do staré X11, a wayland je nutnej pro věci typu VRR, nebo v budoucnu snad i funkční HDR. Wayland má ale masivní problémy (na straně NV) ale i s obecou kompatibilitou. Já třeba potřebuju se na mé systémy remote připojovat. Roky tečou a stále neexsitujhe něco jako Teamviewer,Anydesk,rustdesk co by se dokázal připojit na Wayland login screenu. Prostě ne. Je to tlačení nedodělaného systému ač má masivní nedostatky které nejsou vyřešeny.
Osobně, ty různá "gaming distra" jsou mimo hraní hrozně omezený a pro mě to neni náhrada plnohodnotnýho OS, ihmo provozuju Mint bez Waylandu. Pokud člověk chce hrát všechno a hlavně novinky, sorry Linux pro tebe neni.
U win je to těžký. Stále provozuju mé Win10 na které se nešahlo od 21H2 a je to, uzamčený, funkční, svižný. Win11 nikdy doma nebudou.
- Win11 jsou stále ve stavu kde na čisté (klidně i deblotované či IOT LTSC je to fuk) instalaci člověk klikne pravym tak čeká random 0,5-2 sekundy!!! než se oběví menu. Občas už otevírám task-manager (kterej je taky slow a bloated) protože si myslim že mi vytuhnul explorer ale nabídka se pozdějí oběví.
- I blbej paint je tak slow že člověk čeká když udělá výběr nebo copy/paste a tak. V tom systému se obecně furt na něco čeká, win běhaly lépe v době 486tek než dnes.
- V exploreru když napíšu \\*názevkompu*\ tak to trvá random 5-30 sekund než jej to najde? WTF. Když mi to už dříve použitou cestu našeptá a já jí nekliknu tak onen našeptávač zůstane na popředí a nezmizí ani když člověk klikne jinam do okna. Musíte jej buďto použít nebo jít úplně pryč z aplikace.
- UAC prompt při potvrzení NÁHODNĚ PROKLIKNE do aplikace pod sebou, nebo náhodně otevře start menu.
- Po aktualizacích cca 5-6 měsíců dozadu se RDP a samba začaly řídit dle SID místo GGUID systému, tzn pokud máte v síti klonované systémy se stejnym SID a oba dva maj vyaktualizované win11 už si spolu nepokecaj, super. Rovněž by default systémy odmítaj navázat připojení na samba share co je bez hesla (dá se zatim změnit v registrech aby to zase fungovalo).
- Náhodné problémy s jazyky. Nainstaluju systém v Angličtině, lokaci dam ČR, defender si stahne novej security applet při upgradu a najedou je security součást OS česky... WTF. Už jsem viděl i artefakty a náhodné asijské jazyky ve startu defakto z ničeho nic.
-Po 24H2 upgradu ala přepisu části jádra do Rustu se zhoršila zpětná kompatibilita se starym SW.
- I z notepadu se stal bloatware a takhle můžu pokračovat dále a dále a tohle byly zhoršení jen proti win10 což už sám o sobě byl uff systém co bez kastrace dělal vynucené aktualizace a plnej šmírovací telemetrie a nefunkčnim search systémem co hledal pojmy na netu dříve než na lokálnim disku. Alespoň to ale fungovalo, bylo to stále NT6 kompatibilní defakto stejně jak win7 x64 a obecně to stále bylo svižné. To ale už neplatí, sorry MS, downgrady nedělám.
Naposledy upravil(a) DOC_ZENITH dne úte 26. kvě 2026, 23:03, celkem upraveno 1 x.
- jctrnacty
- Začátečník

-
Pockame si par let ty "chytraku", pak se uvidi. Nokia taky mela 90% market share, vsichni vime jak to dopadlo.Hladis píše: ↑úte 26. kvě 2026, 22:04 O tom, jak linux prejede Win, jsem cetl od linuxackych "rozumnych" fanatiku, uzavrenych ve svy bubline, uz dekady a je to stale stejna pisnicka. Ten system je pro beznyho usera stale useless a nikdo "rozumnej", co se nechce sebetryznit, na nej fakt prechazet nebude.![]()
- dexterav
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
treba aj povedať ako po tom nástupe linux zase klesol, verím že veľa ludí nahralo, skusilo a linux znova vyplo
linux má pred sebou hodne dlhú cestu a treba dúfať že to steam potiahne lebo je zatiaľ jediný kto to ťahá, zbytok sa len vezie
alebo možno niekto iný ale potrebuje to plán
x distro tomu nijak nepomáha
btw par let čakáme už hodne dlho
linux má pred sebou hodne dlhú cestu a treba dúfať že to steam potiahne lebo je zatiaľ jediný kto to ťahá, zbytok sa len vezie
alebo možno niekto iný ale potrebuje to plán
x distro tomu nijak nepomáha
btw par let čakáme už hodne dlho
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
- marek16
- Začátečník

To je ten kámen úrazu. Windows má userbase asi 1.5mld lidí, je to primární platforma na hraní a spoustu profi práce, a stejně to MS a nvidii trvalo 15-20 let to dostat do stavu, kdy to každej den nepadá a jakž takž tam fungujou obrazový výstupy a konfigurace toho, co ty grafiky teoreticky umí (opravdu jen jakž takž, protože dementní problikávání obrazu a černý obrazovky kdykoliv zapnu TV jsou na denním pořádku).
Linux má kolik, jednu setinu toho? Vyplatí se vrážet znovu ty desítky a stovky milionů co to stálo stabilizovat na win do 1%? Vyplatí se jim to v situaci kdy jim AI sype stonásobky, pro komunitu, která chce OS "zadarmo" a neutrácet?
A co je horší, namísto aby se zúčastněný firmy domluvily, že udělají jedno distro kde věci fakt budou fungovat, nebude vypadat jako grc (seriously, linuxáci prostě UI neumí, na většinu se nedá koukat).... tak je distribucí stovky, v každé nefunguje něco jinýho; úplně zbytečně tříští pozornost, effort a omezenej čas dobrovolníků na to, aby každou blbost psali desetkrát a ani jedna z nich nefungovala pořádně; a vedli žabomyší války o to, jestli je lepší LILO nebo GRUB (nebo co je současná podoba téhle dementní debaty).
Je to hrozná škoda, protože win už dávno překročily level brutální otravnosti a inkompetence, kde vás to fakt vytáčí 10x denně, je to pomalý, updaty trvají hodiny, rychlost IO operací je kvůli NTFS a jeho stupidním filtrům snad pětinová co na linuxu, absolutně to neumí udržet nakonfigurovanej stav a furt tam jen něco přenastavujete, abyste to nemuseli prohodit oknem...
A stejně, kdykoliv si hodím do VM nějaký distro na vyzkoušení, mám z toho urputnej pocit že je to mega rychlej a principielně zajímavej systém, kterýmu ale dělal GUI nějakej neckbeard s kyblíkem KFC jako ze southparku. A že řešení každýho problému obnáší dvě strany příkazů jako "SUDO %$^^T $^#&#$(*E@# @#&(@%R".
Což je shodou okolností přesně ten dojem, co jsem z toho měl před nějakýma 16 lety, když jsem to zkoušel poprvé.
Ryzen 9800X3D | RTX 5080 16GB | 64GB DDR5 6000 CL30 | Gigabyte B650 Aero G | Samsung 990 PRO 2TB | LG BX 4K
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Ten peak stav u win tu byl cca v letech 2010-2016 (windows 7 u MS a Fermi a dále u NV), od té doby bohužel úpadek a rok od roku čím dál větší, a tak dlouho se se chodí se džbánem pro vodu až se ucho utrhne, a u mě už se utrhlo, win11 jsou nejhorší windows co kdy byly nemá smysl si nic nalhávat a vzhledem k tomu že můj status "hráče" už je defakto minulostí a těch pár věcí co hraju fungujou na Mintu s Protonem, tak za chvíli už win nebudu bootovat vůbec. Resp jen na retro strojích. Konec dlouhé éry.
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Mám to víceméně stejně jak DOC. Z klientských Windows se stal polofunkční OS s hromadou bloatu.
Zpět k tématu:
@HEAD: Zkoušel jsi to vůbec s tím co jsem ti psal nebo jsi klasicky poslal rant a šmitec?
Zpět k tématu:
@HEAD: Zkoušel jsi to vůbec s tím co jsem ti psal nebo jsi klasicky poslal rant a šmitec?
- yuri.cs
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Je to o prioritach. Chci mit grc system, ktery je ale rychly, mam ho pod kontrolou a jde tunit? Mne je najednou vizual uplne ukradeny, kdyz to porovnam s tim, ze bych cekal na otevreni nabidky start a misto vyslekdu dostal otevreny Edge.marek16 píše: ↑stř 27. kvě 2026, 00:29 To je ten kámen úrazu. Windows má userbase asi 1.5mld lidí, je to primární platforma na hraní a spoustu profi práce, a stejně to MS a nvidii trvalo 15-20 let to dostat do stavu, kdy to každej den nepadá a jakž takž tam fungujou obrazový výstupy a konfigurace toho, co ty grafiky teoreticky umí (opravdu jen jakž takž, protože dementní problikávání obrazu a černý obrazovky kdykoliv zapnu TV jsou na denním pořádku).
Linux má kolik, jednu setinu toho? Vyplatí se vrážet znovu ty desítky a stovky milionů co to stálo stabilizovat na win do 1%? Vyplatí se jim to v situaci kdy jim AI sype stonásobky, pro komunitu, která chce OS "zadarmo" a neutrácet?
A co je horší, namísto aby se zúčastněný firmy domluvily, že udělají jedno distro kde věci fakt budou fungovat, nebude vypadat jako grc (seriously, linuxáci prostě UI neumí, na většinu se nedá koukat).... tak je distribucí stovky, v každé nefunguje něco jinýho; úplně zbytečně tříští pozornost, effort a omezenej čas dobrovolníků na to, aby každou blbost psali desetkrát a ani jedna z nich nefungovala pořádně; a vedli žabomyší války o to, jestli je lepší LILO nebo GRUB (nebo co je současná podoba téhle dementní debaty).
Je to hrozná škoda, protože win už dávno překročily level brutální otravnosti a inkompetence, kde vás to fakt vytáčí 10x denně, je to pomalý, updaty trvají hodiny, rychlost IO operací je kvůli NTFS a jeho stupidním filtrům snad pětinová co na linuxu, absolutně to neumí udržet nakonfigurovanej stav a furt tam jen něco přenastavujete, abyste to nemuseli prohodit oknem...
A stejně, kdykoliv si hodím do VM nějaký distro na vyzkoušení, mám z toho urputnej pocit že je to mega rychlej a principielně zajímavej systém, kterýmu ale dělal GUI nějakej neckbeard s kyblíkem KFC jako ze southparku. A že řešení každýho problému obnáší dvě strany příkazů jako "SUDO %$^^T $^#&#$(*E@# @#&(@%R".
Což je shodou okolností přesně ten dojem, co jsem z toho měl před nějakýma 16 lety, když jsem to zkoušel poprvé.![]()
U Windowsu jsem bojoval s tim, ze rada veci se da tunit jen nejakym random toolem, ktery vyrabi nejaky noname cinan a nezbyva vam nez mu verit, ze vam mimochodem neproskenuje disk. Tady navody a tooly jsou taky, ale jsou "pruhledne" a je videt, co delaji. Kdyz navodu nerozumim, tak mi to AIcko vysvetli.
Mimochodem, v dnesni dobe AI agentu nebylo tvoreni oprav komponent nikdy snadnejsi. Priklad: nelibi se mi barva tlacitka, AI agent zmeni a posle navrh na zmenu autorum. U MS muzu dat jen feedback na nejaky sileny MS kanal a doufat.
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com