Upgrade PC - sestavení druhého PC z přebytků

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Luke___
Nováček
Nováček

Upgrade PC - sestavení druhého PC z přebytků

Příspěvek od Luke___ »

Pěkný den všem,
chtěl bych také požádat o radu, co v PC upgradovat nebo zda raději nekoupit novou sestavu (obdobná se tu řešila nedávno, ale s jiným zadáním). Řeším situaci, že při střihu 4K videa bych klidně využil o něco výkonnější počítač a zároveň bych z přebytků (procesor/grafika/zdroj) mohl sestavit PC pro syna, kterému by to na Minecraft a Roblox v pohodě stačilo (stávající ntb moc nevyhovuje, plus by rád zkusil VR, a na notebooku není display port)
Nehoním úplně výkon v nových hrách, sestavu mám jako all-in-one centrum doma (práce, filmy, render videa,...). Vzhledem k cenám komponent aktuálně v roce 2026 bych byl asi raději, pokud by se vymyslel nějaký upgrade, ale nechám si poradit :) (zůstat u AM4 - koupit třeba 5800x3d ae + nějaká grafika + 16GB DDR a udělat 2 sestavy na AM4; nebo tohle celé poslat prckovi a plácnout se přes kapsu; přejít na AM5? )

Díky moc za rady a feedback, sestavu jsem pořizoval na přelomu 2019/2020 :) Monitor mám aktuálně QHD.

AMD Ryzen 5 3600
Seasonic Focus Plus Gold - 550W
Arctic Freezer 34
Crucial Ballistix Sport LT Grey 16GB (2x8GB) DDR4 3000
SilentiumPC Armis AR7X TG RGB Black, okno, černá
Seagate IronWolf, 3,5" - 2TB
ASUS PRIME X370-PRO GAMING/MINING - AMD X370
ADATA XPG GAMMIX S11 Pro, M.2 - 1TB
MSI Radeon RX 5700 XT GAMING X, 8GB GDDR6
Sasakr
Začátečník
Začátečník

Re: Upgrade PC - sestavení druhého PC z přebytků

Příspěvek od Sasakr »

No nevypadá to, že bys byl úplně v tísni, tak možná čekat na dobré příležitosti na bazaru? Obligátní 5700x (3D procesory se prodávají za nesmysl, který za to imho nestojí) a k tomu grafiku takovou, kolik budeš ochoten dát a co kdo nabídne. Problém je, že 5700 XT je furt relativně silná a aby sis výrazně pomohl, mířil bych k 6800, spíš výš. A RAM jestli tě nelimituje, tak třeba ani neřeš.

Varianta dvě - vše komplet nové, ale jelikož jsi neřekl rozpočet...
PC: Gigabyte B550M DS3H, Ryzen 7 5700x3D; 2×8 GB DDR4 3600 Mhz, Sapphore Pulse RX 9070, WD SN7100 1TB
TV: Samsung S95F
Audio: Denon X1500h, Wilson Movix 5.0
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Tak pokud chceš dělat render, práce, video, tak prostě vzít nějaké 12 - 16 jádro pro AM4 a neřešit. Vzít 5700X3D nebo 5800X3D je nesmysl, to je tak na hry. V AM5 se nevyznám.
Luke___
Nováček
Nováček

Příspěvek od Luke___ »

Díky. Představa je se vším se vejít do 20-30k. Notebook prodám cca kolem 10k (Lenovo Gaming 3-15IHU6), tak se mi to o to poníží. S výkonem opravdu "trpím" jen u renderu videa, kdy třeba 8k video stávající sestava vůbec nedává (ne, nepotřebuju 8K výstup, ale třeba u timelapse jsem chtěl mít širší frame na ořez-zoom a výsledek vyrenderovat ve 4K, DaVinci to už nepřechroupe). :)
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Tak jestli je to něco takhle extra náročného, tak se asi AM5 nevyhneš. :-( Synkovi by mělo nějaké 5700X3D / 5800X3D na hry nějakou dobu stačit, ale nákupní cena bazar je nesmysl, tak třeba 5700X nebo nějaký X(T) AM4 refresh.
TomasX
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TomasX »

Luke___ píše: pát 5. čer 2026, 08:08 S výkonem opravdu "trpím" jen u renderu videa, kdy třeba 8k video stávající sestava vůbec nedává (ne, nepotřebuju 8K výstup, ale třeba u timelapse jsem chtěl mít širší frame na ořez-zoom a výsledek vyrenderovat ve 4K, DaVinci to už nepřechroupe). :)
S DaVinci nemám přímo zkušenost ale limit bude nejspíš 16GB RAM - to je na takovéto hrátky s videem dost málo a možná i 8GB na grafice (pokud se to na ní akceleruje)
Zbytek sestavy bude spíš o tom jak rychle se to pak zpracuje.

AI tvrdí, že na 4K v DaVinci je minimum 32GB RAM, optimální 64-128.
Luke___
Nováček
Nováček

Příspěvek od Luke___ »

Říkal jsem si právě, jestli to teď nevyřešit nějakým upgradem CPU/GPU/Zdroje. Prckovi (je mu 12, tak zatím to nemusím hrotit) koupit nějakou AM4 normal desku, hodit na ni můj stávající Ryzen 5 3600 + 5700 XT + zdroj a u mě to vyřešit nový procesor + GPU + zdroj + RAMka. Na upgrade na AM5 počkat, co se stane s cenami, páč ty jsou aktuálně docela úlet. Trh jsem nesledoval, tak jen co jsem hodil očko, tak patrně něco ve stylu 5700X, 5800X (a nebo má význam jít teď do rerelease 5800X3D?). Grafiku nevím, RAM bude asi cílem na 32GB (tak možná koupím 2x16GB a tu moji 2x8GB bych hodil taky prckovi). Bylo by to takto validní? Zdroj asi bude potřeba kolem 650W...
Luke___
Nováček
Nováček

Příspěvek od Luke___ »

TomasX píše: pát 5. čer 2026, 10:37
Luke___ píše: pát 5. čer 2026, 08:08 S výkonem opravdu "trpím" jen u renderu videa, kdy třeba 8k video stávající sestava vůbec nedává (ne, nepotřebuju 8K výstup, ale třeba u timelapse jsem chtěl mít širší frame na ořez-zoom a výsledek vyrenderovat ve 4K, DaVinci to už nepřechroupe). :)
S DaVinci nemám přímo zkušenost ale limit bude nejspíš 16GB RAM - to je na takovéto hrátky s videem dost málo a možná i 8GB na grafice (pokud se to na ní akceleruje)
Zbytek sestavy bude spíš o tom jak rychle se to pak zpracuje.

AI tvrdí, že na 4K v DaVinci je minimum 32GB RAM, optimální 64-128.
Já začal stříhat přes proxy soubory - tedy prerender na nižší rozlišení/bitrate; střih; final render pak DaVinci udělá na originálech (jako zabere to, ale spíš je pro mě důležitější workflow při střihu, a tam mě to nepustí ani na import 8K, tak si ani tu proxy neudělám)
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“