Windows10 vs Linux CachyOS Test

Cokoli se týká koupě nové grafiky, upgradu starší či porovnání různých typů.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO

DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Windows10 vs Linux CachyOS Test

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Jak kde, spíš ale bude trpět nestabilitou, nekompatibilitou a random problémy.

Paradoxně největší problémy jsou s věcma co používaj RT který je u NV pod Linuxem dost unstable, nedávno jsem někde viděl video kde to někdo testoval versus rok starej driver a ten rok starej padal méně... prostě fail a vůbec bych s tin neztrácel čas. Nvidia je pod Linuxem cuda akcelerátor a Radeon vedle se používá jako primární GPU. To je jediný co funguje fajn.
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CyberDeath »

Tak osobně jsem na herním PC přešel na Linux cca před 2-3 měsícy.
Endeavour OS s CachyOS reporitaři (optimalizovanymi pro zen4).

Muj důvod pro přechod byl nehorazná nenažranos Windows a 2-3h aktualizace ničeho -> + neustále otravování v pravidelných itervalech s otázkami které jsem už 100x zamítl že nechci.

Moje zkušenost -> teď hraji X4 s cca 350h savem ... tzn brutus naroky na singlecore v určitych situacích a pokles na windows pod 30FPS (na 250h savu) ... po přechodu na linux = hra má nativní build .. stejné situace skoro 40FPS (se stejně naladěným CPU).

Co sem testoval pár dalších věci co jsem hrál v posledních měsících , pokud má hra nativní build pro linux běží lépe na linuxu (mám 7900GRE).
Pokud nemá nativní build tak běží buť stejně jako na windows nebo lehce hůře = ale za ten klid a systém sestaven tak jak mi vyhovuje (Hyprlad+DMS shell).

Ano online hry s anticheat nejdou = a je spousta her které mají výrazně horší běh na linuxu nebo nejdou vůbec = ale zatím sem na žadnou nenarazil.
Valve udělalo se steamem a potažmo protonem pro líné vývojáře co nechtěj portovat opravdu brutální kus práce !

A upřimně až narazím na hru která půjde špatně -> asi i přes to mi to za ten přechod bude stát. Na svém notebooku jedu na linuxu už přes 2 roky (riverVM , a 2 měsice zpět změna na mangoWM+DMSshell)
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W -> Endeavour OS - Hyprland
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - MangoVC
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W -> Win 11 Hell
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN -> Endeavour OS
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Otestoval jsem dalsi 2 hry:
Resident evil2 4K vse max RT medium
win10 1%low 64fps, avg 73fps
Cachyos 1%low 63.5fps, avg 75fps
Lost records bloom a rage 4K vse max FSR3 Q
win10 1%low 33,8fps, avg 37,7fps
cachyos 1%low 30fps, avg 39fps

U Lost records je zvlastni, ze linux hlasi nizke vytizeni GPU jen 80-90% a win10 hlasej 99% a vykon je pritom skoro stejnej.
jctrnacty
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jctrnacty »

CyberDeath píše: úte 21. črc 2026, 12:07 Tak osobně jsem na herním PC přešel na Linux cca před 2-3 měsícy.
Planuju prechod tento tyden, tak jsem zvedavej jak to pujde......
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, X52 Pro, Benq ew3280u, WMR HP Reverb G1
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Dulezite je vybrat si spravnou distrubuci o které něco málo víš .. nebo má luxusní dokumentaci.
A v rámci hraní jsou OS (i přes větší složitost , ale luxusi dokumentaci) založené na Arch nejlepší volba i SteamOS běží na Archu a tuďíž jsou optimalizace nejblíže.

Endeavour OS = je nejblíže co se k čistému archu můžeš dostat = s jednoduchou instalaí , je to víceméně grafický instalátor archu s pár vlasníma skriptama (třeba pro aktualizace) nebo hookama kde má arch problémy.
A switch na repozitáře z cachyOS má zase výhodu v tom že pojedeš vlastně stejný systém ale budeš mit baličky optimalozovane pro x86-64v3,x86-64v4 nebo x86-64zen4/5 což přidá nějake procenta v určitých situacích a u heavy desktop jako KDE / Gnome udělá systém responsivnější.
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W -> Endeavour OS - Hyprland
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - MangoVC
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W -> Win 11 Hell
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN -> Endeavour OS
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Hraní hraní hraní... už se ňák vyřešilo přes Walyand remote připojení? Tim myslim na login screenu, ne jen do už aktivní loglé sesstion? Co streming/recording, už zmizely rpoblémy s mizejícim/blikajícim/random se neměnícim kurzorem když se wayland session nahrává přes Sunshine? Jak vlastně řešíte storage, kde máte disky, jak je sdílíte po sídi?

atd, atd. Já zůstávám u Mintu protože je to pro mě nejfunknější OS (s X11 cinamonem). Optimalizovanej cachy asi podá lepší herní FPS, ale hraní neni to jediné co můj PC dělá, v posledních letech spíš už těžce druhořadé.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

jctrnacty píše: úte 21. črc 2026, 22:00
CyberDeath píše: úte 21. črc 2026, 12:07 Tak osobně jsem na herním PC přešel na Linux cca před 2-3 měsícy.
Planuju prechod tento tyden, tak jsem zvedavej jak to pujde......
Jak to dopadlo?
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

DOC_ZENITH píše: včera, , 10:43 Hraní hraní hraní... už se ňák vyřešilo přes Walyand remote připojení? Tim myslim na login screenu, ne jen do už aktivní loglé sesstion? Co streming/recording, už zmizely rpoblémy s mizejícim/blikajícim/random se neměnícim kurzorem když se wayland session nahrává přes Sunshine? Jak vlastně řešíte storage, kde máte disky, jak je sdílíte po sídi?

atd, atd. Já zůstávám u Mintu protože je to pro mě nejfunknější OS (s X11 cinamonem). Optimalizovanej cachy asi podá lepší herní FPS, ale hraní neni to jediné co můj PC dělá, v posledních letech spíš už těžce druhořadé.
Ee Wayland furt nic moc, ale vypadá to, že se na tom maká. :)

Jaký sdílení myslíš? Jak do NAS, tak do Woken, tak jinde se dostanu úplně bez problému a na klid. Jedu teda Bazzite, páč jsem předtím experimentoval s Fedorou a z Archu mám pupínky. :D
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ano já jsem z Archu taky měl dost "pupínky" heh, já se jen ptám kde takhle lidi maj storage, jestli jej maj v nasu, nebo v jinym PC nebo v tom PC s linuxem a ten to hostuje do sítě.

Třeba takovej cachy bych si v roli serveru moc nepředstavova proto spíš jen tak sonduju jak to lidi maj.

Já to mam tak že jak mi tam jeden více OS přes proxmox tak většinu storage stále obsluhujou win a přes virtuální síťovku je mam mountlý do mintu, to neni ideální ale funguje to zatim ok, pak budu muset popřemejšlet co dál až ty win na trvalo vyřadim, protože mam 16TB U2ky a chce je to mít lokálně kvůli rychlosti a mountovat NTFS na přímo na linuxu neni zrovna safe cesta, a zatim se mi je předělávat do jiného FS nechce, i pro easy kompatibilitu s ostatníma kompama co mam doma.
jctrnacty
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jctrnacty »

python.p píše: včera, , 14:33 Jak to dopadlo?
Zatim jsem pouze pridal disk do pc, takze zitra budu instalovat.
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, X52 Pro, Benq ew3280u, WMR HP Reverb G1
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Doc: System je na NVME, hry - jediný co na tom PC realně teď dělám na druhým NVME, data co chcu "rychle" na 2TB SSD. Zbytek je na NASce.

CyberDeath
Začátečník
Začátečník

DOC_ZENITH : Disky pripojuji normalne přes samba , některé natvrdo po připojení k síti přes systemd daemon a některé méňe použivané nebo s kritičtějšíma věcma , ručně přes thunar. Z nasu (ktery taky běži na Endeavour OS = Arch). S kurzorem ani ničím jiným přes sunshine nemam problem (AV1/150mbit) . Ohledně problem s UI -> možna problem velkych DE ? Ja použivam VM.
Nebo problem zastaraleho software v mintu -> a už je v aktualni verzi roky vyřešenej.

Loggin ano tam je problem -> a sice jsem našel nějaká řešení ale na "herním" PC mě auto přihlašování nějak nepáli :-)

NTFS v linuxu = No , poslední verze NTFS3G z května/června letošního roku vypadá velice dobře a NTFS disky natvrdo připojuji přes něj :-)
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Nemyslíš spíš novej přepsanej ntfs modul/driver? ntfs3 a fuse ntfs-3g jsou ty starý
mr.qeg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mr.qeg »

Já jedu desktop Arch a nas + kompy, co zapínám jen třeba 1x do měsíce Debian Stable, protože déle neaktualizované rolling-release distro se ti pak sesype. Disky ext4, na nasu ZFS a cold storage exterňáky jsem převedl na exfat. Teoreticky má BTRFS driver i pro Windows, kdybys to chtěl sdílet mezi systémy. Pro mě je však BTRFS nestabilní s*ačka a už se mu vyhýbám obloukem. Ono i Red hat už jej odpískal a v příští Fedoře bude testovat Stratis.
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Krteq píše: včera, , 16:44 Nemyslíš spíš novej přepsanej ntfs modul/driver? ntfs3 a fuse ntfs-3g jsou ty starý
Sorry máš pravdu v fstab mám ntfs3 :-) ... hm další zbytečný baliček co můžu odebrat -> sem si ani neuvědomil že používam inkernel driver :-)

mr.qeg : Tak já mám zase přesně opačné zkušenosti :-) ... disky vždy jen btrfs , na nasu Ext4 -> rychlejší vzpamatování po blbém pádu.
jctrnacty
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jctrnacty »

mr.qeg píše: včera, , 18:44 Já jedu desktop Arch a nas + kompy, co zapínám jen třeba 1x do měsíce Debian Stable, protože déle neaktualizované rolling-release distro se ti pak sesype. Disky ext4, na nasu ZFS a cold storage exterňáky jsem převedl na exfat. Teoreticky má BTRFS driver i pro Windows, kdybys to chtěl sdílet mezi systémy. Pro mě je však BTRFS nestabilní s*ačka a už se mu vyhýbám obloukem. Ono i Red hat už jej odpískal a v příští Fedoře bude testovat Stratis.
No vidis, ja jsem napsal to samy, jedu na ext4 a strhl se tu na me takovej shitstorm :-D....prej btrfs uber alles. kazdej ma neco svyho , nezavrhuju ani jeden.
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Hej za mne je to historická věc.. Ext nesnáším už od ext2... Drive to byl pro mne raiserfs.. Pak spousta experimentu a skončil jsem u btrfs :-D... Ma spoustu užitečných ficurek a jeho snapshot je geniální I když jsem jej použil v životě jednou po spackanem systému ale je dobre vědět že tam je :-).
Ext4 používán jen na nasu protože má nejrychlejsi a nejjednodušší opravu po "havarii". Jinak nexceluje v ničem. Prostě stabilní, líný, feature empty :-D
Jako Debian stabilní ale zastaralý už v den vydání :-D
mr.qeg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mr.qeg »

Nj. ty tvrdíš, že máš Arch na NASu. No proti gustu...ale beru tvé příspěvky celkem s rezervou. Jinak zkus si ten BTRFS zaplnit nad 90procent ;-)
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Tak ja už to v linux topicu vysvětloval několikrát ... Roling release pokud víš co děláš je ve výsledku míň problému než přechody mezi verzemi "stable" distribuce :-) ...
A taky mám nějaké "LTS" verze softu ... MariaDB mám v LTS , kernel jedu na "stabilnějšim" Tachyon atd atd . A aktualně pár věcí které na "NAS" systémech nejdou.

Ale neboj :-) chystám se na přechod na trunas (chci provozovat imnich a pár dalších věcí abych nahradil cely Microsoft(onedrive/MS365) ecosystem a na trunasu s tim bude míň práce :-D

BTW -> ano o problemu s btrfs při velkém zaplnění vím , ale od dob SSD sem se s tím nesetkal protože nikdy nezaplňuji žádné SSD na víc jak 70% -> už jen z toho důvodu že pak klesá brutálně výkon a je jedno co je tam za filesystem.
Super výkon na nasu (z SSD) jsem měl s F2FS -> ale nedaj se upravovat velikosti partition a ma brutálně pomalé opravy a prakticky každý pád = poškození .
mr.qeg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mr.qeg »

A jak třeba řešíš updaty na tom nasu? To opravdu pomalu každý druhý den dáváš Pacman -Syu? Nebo to necháváš déle bez a pak to za delší období updatuješ?

Já jsem MS ekosystém nahradil Nextcloudem už dávno. Immich mám taky někde v todo listu, ale zatím mi stačí i ten Nextcloud, tak s velmi nízkou prioritou, když je málo času :-(
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“