ransomware - zakryptovany NAS

Problematika virů a antivirů, zabezpečení PC - firewall, spyware, atd.
Odpovědět
deputy
Začátečník
Začátečník

ransomware - zakryptovany NAS

Příspěvek od deputy »

Stal sem se obětí vyděračského zakryptování domácího NASu ds420j. Všechny soubory mají příponu nsm.
Jak moc je to fatální? Všechny 4 disky byly jako single volume s NTSF filesystémem.
nasdec.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Epidot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: ransomware - zakryptovany NAS

Příspěvek od Epidot »

Zjisti si jaký kmen ransomwaru tě napadnul (sis spustil ručně :roll: ) podle toho buď je nebo není decrypt utilitka.
Taky pozor na šíření po síti.
13600k@54x/44x+Noctua D15SG2, MSI Z690 Tomahawk, 32GB Kingston DDR4 3600, ASUS TUF RTX 5070Ti, ASUS ROG SWIFT PG279Q HW G-Sync, Samsung 990Pro 2TB, 970Evo+2TB, 970Evo+1TB, Intel 660p 2TB, Dell EMC/PM893 1,92TB, Intel X25-M 80GB, Fractal Torrent Solid, Corsair RM1000x('24), Logitech G502+G815 tactile US, Secretlab OMEGA, RME ADI-2 DAC FS + Adam Audio A4V + Denon AH-D9200
TomasX
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TomasX »

Obnovit zařízení - se ztrátou dat:
https://kb.synology.com/cs-cz/DSM/tutor ... ransomware

Data - buď máš zálohu nebo bych si zakryptovaná data zkopíroval jinam a pak hledal třeba tady jestli to nepůjde zachránit.
https://www.nomoreransom.org/cs/decryption-tools.html

A zkontrolovat důkladně všechny další zařízení v síti.

Pokud tam byla cenná data a nemáš zálohu tak hodně štěstí nebo spíš upřímnou soustrast.
deputy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od deputy »

>epidot: rucne sem si nic (vedome) nespoustel. Naopak sem zil v domeni, ze kdyz sem investoval do synology zarizeni a pravidelne updatoval, ze sem safe. Celkem by mne zajimalo jak se tam utocnik dostal, jestli primo z internetu na to synology zarizeni, nebo z nejakyho zarizeni z vnitrni site.

>tomasx: zalohu nemam, byl to domaci medialni fileserver. Filmy a serialy mne nemrzi. Za 20 let nastradana muzyka uz trochu jo. 20 let rodinech fotek mne sere dost.
zkousel sem nejakej online ransomware detektor a byt jich prej umi pres 1100 poznat tak v mym pripade nic. tezko muzu zkouset neco desiforvat, kdyzz nevim kterym neradem je to zasifrovany.
TomasX
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TomasX »

Jestli to Synology bylo vystavené do internetu tak asi přímo z internetu. Různé zero day zranitelnosti jsou každou chvíli.
Pokud by to bylo přes zařízení v síti tak bych očekával zavirované nejspíš i to další zařízení.
Naopak sem zil v domeni, ze kdyz sem investoval do synology zarizeni a pravidelne updatoval, ze sem safe.
Tohle nikdy není safe. Může se posrat disk nebo celý NAS a ani nepotřebuješ ransomware abys o to přišel.

Pro podobné případy bych doporučil koupit další disk a tak jednou za měsíc na něj překlopit data a pak ho strčit třeba do trezoru.
V nejhorším přijdeš o poslední měsíc dat.

Pokud to chceš brát víc vážne tak řeš "zálohování 3 2 1".
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

To je jako s Windows, tam taky existuje většina virů, a na Synology budou asi nejvíc zaměření. Kdysi jsem vzal Netgear NAS, který není mainstream, a udělal jsem dobře. O data jsem se připravil maximálně vlastní snahou. A taky protože jsem jelito. Kdybych tehdy uměl mountovat btfrs, jednoduše příkazem mount, tak jsem je možná obnovil. Když se přeinstalovává OS, je potřeba vyjmout datový disk :-) což teda není úplně logické, jinak si to vše přemázne a vytvoří si novou prázdnou partition. :-) Jedině (snad pomůže) podpora výrobce. Přeji hodně štěstí.
deputy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od deputy »

jen pro info: k utoku nedoslo proto, ze bych si zavlekl do vnitrni site nejaky brekerky, ale byla zneuzita zranitelnost synology sluzby quickconnect. Ve stejny cas bylo napadeno 177 synology zarizeni.
TomasX
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TomasX »

Smutné ale to je riziko vystavit cokoli do internetu.
Vždycky se může objevit 0 day zranitelnost, kde ti ani celkem slušně udržovaný systém nepomůže.
Bezpečnější je řešit přístup zvenku přes vlastní VPN - např. wireguard (pokud ho tedy nutně chceš).

Poznámka: Teď mám Unifi cloud gateway a ten unify cloud jsem jí nepovolil. Prostě pohodlnost administrace odkudkoli zvenku mi za potenciální riziko nějaké budoucí zranitelnosti nestojí.
A navíc mám domů stejně vlastní VPN.
malli
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od malli »

Mám u NAS povolený QuickConnect jen kvůli tomu, abych se mohl vzdáleně připojit ke kamerám. Od té doby jsem ale z NASu odstranil vše důležité a mám tam jen filmy, hudbu a stažené věci, o které můžu přijít. Fotky, dokumenty jsou na druhém NASu, který je obvykle vypnutný a bez QuickConnectu. Fotky a dokumenty se pravidelně zálohují na externí disk, který se připojuje jen kvůli zálohám. Čas od času tam nahraju i tu hudbu, aby jí člověk nemusel shánět znovu.
Odpovědět

Zpět na „Viry, antiviry a bezpečnost“