satik píše:petsild píše:Asi před rokem jsem viděl dokument, kdy měl profi hráč CS odhadnout, na jaké rychlosti monitoru vlastně hraje. Rozsah byl 60, 80, 120, 144, 165 a 240Hz, no nebudu vás napínat, protože ve hře nerozpoznal 80 od 144Hz!
To se mi moc nezdá nebo to byl zrovna někdo, kdo to moc nepozná, chtělo by to asi víc subjektů. Já bezpečně poznal (10 pokusů, náhodná frekvence 120/144) i rozdíl mezi 120Hz a 144Hz na jednom monitoru při hře (CSGO) běžící 250+fps.
No ja taky u staryho CS (uz to nehraju) bezpecne poznal, kdyz se zvysil i mirne inputlag, nebo pocet snimku klesnul pod 100. No ale od 90 fps opravdu s postupne se zvysujici se frekvenci odpadaji i trenovanejsi jedinci. Rozdil mezi 120 a 144 je tak maly, ze by mel byt velky problem to poznat. Od 90 uz zacne pripadat obraz stejne plynuly i lidem s lepsim vnimanim a u 120+ uz je dost tezky to rozeznat.
havli píše:Ale jo, zvyknout se da na ledacos. Pri testech grafik treba kdyz jsem dost dlouho koukal na 20-30 fps, zacalo mi to pripadat skoro jako normalni.
No prave, zvyknout se da na vsechno i na nekvalitni sluchatka, to ale neznamena, ze ten zvuk z nich je kvalitni ze.

Lidi to muzou vnimat rozdilne, ale urcity hodnoty jsou stanoveny jak mozek vnima pohyb a svetlo. Prakticky aby hra mela pohyb jako v realnym svete, potrebuje hodnoty cca 200+, ale tolik lidi zase realne nepotrebujou a to by potrebovalo super HW. Hry zacinaji byt hratelne od tech 30 fps (zvlaste ty pomalejsi), ale plynule zacinaji byt od 60 fps a tech 60 je pro vnimani plynulosti takova zakladni hodnota (od tehle hodnoty prestava mozek vnimat flickering) a aby to vylucovalo i vnimave jedince, je ideal tech 120. Vys uz to je spis pro ty nejtrenovanejsi.
PS: Ja bych napral vyssi framerate i do filmu. To poskakovani obrazu na 24fps me otravuje.