Asus Crosshair V Formula (AM3+, 990FX+SB950)

Základní desky firmy Asus a firmy MSI.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: ASUS Crosshair V Formula (AMD990FX) AM3+ - info, zkušenosti

Příspěvek od flanker »

Světový rekord v taktu pamětí :!: RAM běžely na frekvenci přes 3800 MHz (resp jeden modul) :!: Bulldozer je na IMC prostě brutální, Ivy Bridge jej sice předčí za běžných podmínek na vzduchu (cca 2600 MHz vs 2900 MHz), ale pod LN2 je Bulldozer zatím nedostižitelný. Paměti byly GSkill a deska populární Crosshair V Formula.
Obrázek

Obrázek

http://www.hwbot.org/submission/2287562 ... 1918.5_mhz

Mimo jiné, vyšel také nedávno nový BIOS 1402 pro tuto desku, změnilo se mírně grafické rozhraní, jinak jsem zatím nějaké jiné změny nepostřehl. Udajně se zlepšil OC potenciál pamětí.
ftp://ftp.asus.com.tw/pub/ASUS/mb/Socke ... V_Formula/
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

Obrázek
Na dveře nám klepou poslední dobou informace o blížících se DDR4, ale domnívám se, že DDR3 stále mají co nabídnout a ještě tu s námi několik dalších let budou. Za poslední měsíce se vyrojila spousta zajímavých a vysokofrekvenčních paměťových modulů. Jedny z nich jsou od u nás ne příliš známého výrobce GSkill, to je bohužel škoda, protože GSkill rozhodně patří k absolutní špičce jako jsou Kingston a nebo Corsair. Alespoň ve světě je takto lidi vnímají. Podíváme se na sérii TridentX, ta nabízí maximální výkon a přesto přijatelnou cenu, to platí hlavně pro tyto 2400 MHz moduly.

Obrázek
Obrázek

2400 MHz jsou již vysoko taktované paměti, které ne každý procesor zvádne. Tyto jsou určené pro platformu Ivy Bridge. Ten je opravdu velmi silný na pamťovém řadiči. Rozjet je na této frekvenci však dokážou ještě alespoň dva procesory- Sandy Bridge-E s trochou štěstí (problémy mohou nastat při plně obsazeném Quadchannellu) a jako druhý AMD Bulldozer.
http://i.imgur.com/iqUAX.jpg

Specifikace a zajímavosti
CPU-Z záložky nám ukazují základní informace nejen o pamětech, ale také o testovací sestavě. Paměti běži v XMP režimu jako 2400 MHz s časováním 10-12-12-2T a napětí 1.65V. Zároveň se jedná o 4GB kity, které jsou osazeny čipy Hynix a nebo Samsung. To záleží na kusu, může se to tedy lišit.
Obrázek

Obrázek
V jednoduchém plastovém balení dostaneme jako menší bonus líbivou samolepku. Mimo to, tyto RAmky jsou zajímavé také tím, že můžeme jednoduše odšroubovat červenou část pasivu a najednou z nich máme nízkoprofilové paměti. Pokud chceme lepší chlazení a vyšší takty RAM, doporučuji pasivy znovu zpátky namontovat.

Testovací sestava:
Obrázek

AMD FX-8150
AMD vodní set all in one
ASUS Crosshair V Formula (bios 1304)
2x 4GB GSkill TridentX
zapůjčený Radeon HD7870
Corsair AX1200

Výsledky měření a pár poznatků

Na základním nastavení i při časování 10-12-12-1T paměti běžely bez sebemenších problémů, proto jsem se poté rovnou vrhl na taktování. Na AMD platformě a této desce je přímo profil DOCP a v něm je správně rozpoznána celá specifikace OC profilu.

2432 MHz při stejném časování proběhl jako po másle
Obrázek

I vysoká frekvence 2504 MHz nezapříčinila nestabilitu, stále hladce s 1.65V.
Obrázek

2528 MHz již bylo prvním neúspěchem, zvýšil jsem však lehce voltáž a bylo po problému, napětí kolem 1.688V je stále pro paměti bezpečných.
Obrázek

2540 MHz proběhlo na daném napětí také, ale zkusil jsem i druhý pokus a tam se již vyskytla chyba. Napětí 1.7V již bezpečnou hranici zajistilo.
Obrázek

První neřešitelný error se základním časováním přišel na frekvenci 2552 MHz. Nepoimohlo ani navýšení napětí na 1.73V
Obrázek

Proto jsem chtěl zkusit vyřešit problém jinou cestou, navýšit časování. Ale ani časování 11-13-13 nepomohlo.
Obrázek

A zde vlastně moje testování pomalu končilo. V dané chvíli jsem to však ještě netušil... Navýšil jsem tedy napětí RAM na 1.75V (a mírně i IMC v procesoru) a doufal v nejlepší. Zhruba po 19 průbězích (tedy skoro u konce) se najendou objevila modrá smrt a byl jsem nucen manuálně restartovat. Po restartu mě čekalo nemilé překvapení - nic se totiž nedělo. Svítila pouze led kontrolka na GPU, případně po dalším restartu na DRAM. Zkusil jsem pochopitelně i různé triky na základě mých zkušeností, včetně odzkoušení jiných slotů jednotlivě. Nic nevedlo k úspěchu :( . S nahradními RAMkami PC znovu s chutí nabootoval. No, paměti prostě a jednoduše bohužel zemřeli. Nyní jsou zaslané na reklamaci a zyblé testy s 2T a na platformě Ivy Bridge dodělám až po jejich navrácení.

Jak jsem se dozvěděl, problém tkví právě v použitých čipech. Právě abych nepřišel o možnost reklamace, neoddělával jsem celý plechový kryt na čipech a pouze se s vyšší jistotou domníval, že moje Tridenty mají čipy Hynix. Ty totiž snesou napětí i kolem 1.85 V při běžném chlazení. Samsungy trpí právě tím neduhem, že 1.75V je na nich za běžných podmínek už risk a já na něj dojel :-).

I přesto znovu chci tyto RAMky a nebojím se je doporučit. Pokud hledáte 8 GB RAmek do dual channelu s vysokým výkonem a také pěkným vzhledem a slušným potenciálem k přetaktování za rozumných hodnot, mohu je téměř vychválit do nebes :). Pozor si ale tedy dejte na napětí a zbytečně je netrapte více než 1.7V.
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

Teda testování stability pomocí Super PI 32M, to teda hodně slabé a o stabilní frekvenci, kdy si člověk může být jistý, že to jen tak nespadne, nevypovídá vůbec nic. Krom toho dosažené výsledky jsou hodně slabé. 2504 MHz 10-12-12-31 při 1,65 V je nic moc na takové paměti. Potvrdilo se, co jsem si myslel, že ty levnější budou stát za nic za tu cenu a vyšší už budou poměrně v pohodě, ale za hodně solidní příplatek. Za ty ceny se rozhodně nevyplatí a je lepší vzít jiné paměti na OC. A tvé vychvalování do nebes považuji jen za zaujatost, něco jako je u tebe ASUS nebo AMD, protože vliv na výkon je nula nula nic a benchmarky lidi opravdu nehrají, takže je naprosto zbytečné dávat skoro 3k za tyto paměti, když za nějakých 1250 Kč mají rovněž 2× 4 GB 1600MHz Kingstonů.
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
froxic
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od froxic »

Jak říká Adam, testování "stability" v Superpi 32M je blbost. Jedině se to dá brát v potaz, pokud se stejnou metodikou testuje více modulů. Nicméně rozptyl chyb může být u určitých typů modulů větší než u jiných. Např PSC pojedou max na 2500, ale na 2450 budou už stabilní v nějakém náročnějším testu, ale např Samsungy mohou mít rezervu stability i 100MHz (a nebo opačně, říkám to jenom jako příklad). Já uvažuju, že do příštího testování stability ram zahrnu alespoň Hyperpi 32M případně nějakou alternativu jako Memtest pro Windows v Pro verzi.

K těm konkrétním Tridentům bych řekl, že jsou předražené a ne moc dobré na přetaktování. Za cenu o 600Kč menší se dají koupit Geil EVO Corsa 2x4GB DDR3 2400MHz s časováním CL10-11-11-30. S největší pravděpodobností půjde o stejné čipy, ale aspoň ušetříte. Ale i tak, pro běžného uživatele je to zbytečné a pro overclockera zase nedostatečné. Na efektivitu jsou lepší Hypery/PSC a na frekvenci zase nějaké Hynixy H9C (BFR/CFR). Toto je prostě pouze nějak mezi a tudíž je to takový šedý průměr. Uživatel typu nadšenec tedy může šáhnout po nějakém 2x4GB 1866 za 1400Kč a 1000Kč raději investuje tam, kde to půjde doopravdy znát (CPU/GPU).
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

1)na testování plné stability není čas, to bych nad tím strávil nejméně týden, abych každý neúspěch ladil přes CPU-NB a DRAM voltage, eventuálně nastavení DRAM driving. Hodně záleží na IMC daného kusu procesoru, to, že Ivy Bridge v prodejní revizi dá 2800 MHz není vůbec zaručené. Může dát i "pouze" okolo 2600 MHz s RAM 2800 MHz.

2)Jsou to 2x 4GB, navíc na Bulldozer si vedly velmi dobře, na Ivy Bridge si stejnou testovací metodikou nevedly o moc lépe (navíc s 2T). Dnes neseženeš za podobnou cenu takto vysokotaktované moduly, pro mě je důležité každé procento výkonu jako pro nadšence. I s horším časováním obecně výkon na nových procesorech roste a ne každý má RAM? co dávají třeba 1866 MHz 6-6-6 nebo eventuálně 6-10-6.
Obrázek

http://pro-clockers.com/memory/2301-gsk ... ml?start=4

Má to tedy smysl pro lidi, co chtějí vysokotaktované RAM a svou podstatou chtějí i těch blbých pár procent výkonu navíc (v kompresi a převodu videa je to poznat i v praxi, nejen benchmarkem). Nějaký příklad RAM na různých CPU byl i na Computerbase. A navíc nevěřím, že se dočkáme v prodeji 2800 MHz kitů, je to pouze promo a ty RAM jsou obecně k nesehnání. Maximem jsou 2666 11-13-13
froxic
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od froxic »

1) Superpi 32M vs HyperPI 32M běží přibližně podobný čas. Navíc se stejným nastavením je metodika podobná, tudíž není nic složitější, jenom se paměti více prověří. Navíc Hyperpi 16M je daleko větší nápor na paměťový subsystém nežli superpi 32M. Nejenom, že by jsi paměti lépe otestoval, ale i za kratší časový úsek. Stejně tak mám velice dobrou zkušenost s Prime95 x64 s nastavením testování RAM. Povětšinou, pokud se neobjeví chyba do 5-10 minut, tak je počítač stabilní co se týče RAM. Nikdy se mi nestalo, že bych potom neprošel Superpi32M - tudíž opět rychlejší testování. Můžeš to navíc kombinovat, že prvně budeš testovat skrze Prime95 a až na konec použiješ Hyperpi32M.

2) To není argument. Geily jsou o 600 levnější a mají ještě lepší časování, obsahují asi i stejné moduly, však horší než Samsungy ani nejsou, tak je to v podstatě jedno. http://www.suntech.cz/produkt/183360-ge ... 11-30-dimm http://www.ab-com.cz/podle-vyrobce/geil ... cene_zbozi Prostě to není vhodná koupě vzhledem k dostupné konkurenci.

Stejně tak argument o procentu výkonu navíc je mylný. Prostě připlatím za lepší procesor a ne RAM. Protože frekvence RAM se projeví jenom při pár jevech, zatímco frekvence procesoru v daleko širším měřítku.

-----

Jinak to neber, že nějak neoceňuji tvou práci ohledně testování těchto kitů. Jenom mě osobně jejich výsledky moc nepřesvědčily. A cena není také dobrá. Nevím proč jsi nevzal raději ty Corsy, tam byla i šance na Hynyx čipy možná.
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

ad 1) Mnoho lidí tu Hyperpí nezná a jak říkám, může chybu odhalit brzo (po prvních loopech), ale může i později a já jsem člověk, co to nevzdává a nesnižoval by hned frekvenci RAM o 1krok BLCK, ale hledal jiné řešení. A to by mohlo/nemuselo skončit úspěchem...A teď si spočítej, kdyby každý krok mi v průměru zabral 3 spuštění Hyperpí 16M a nastavení nějakých hodnot do BIOSu, to máš na jeden krok frekvence přinejlepším 1hodinu. Navíc Hyperpí běh celou dobu nesleduješ nalepen na monitoru, takže erroru si třeba všimneš až po dalších 5-10 minutách :). Nemluvě o dalších možných reálných aspektech.

add 2)GSkill má jako bonus nízký profil (viz možnost odmontování vyšší části pasivu) a obecně lepší oficiální support v databázi desek (Geil by tam měl pochopitelně jet také, ale nemá tu certifikaci dané desky).Proot možná i stohí o pár stovek navíc. Čistě jen pro zajímavost, Transcend AXE 2400 MHz na tyto frekvence nedosáhnou při OC, i když to jsou 2x 2GB, tak končí frekvenčně dříve na stejném CPU. A i vůči té recenzi na Ivy platformě dopadly tyto GSkill velmi dobře. Ještě je pak odzkouším na Ivy Bridge, kam se až dostanou.
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

flanker píše:Čistě jen pro zajímavost, Transcend AXE 2400 MHz na tyto frekvence nedosáhnou při OC, i když to jsou 2x 2GB, tak končí frekvenčně dříve na stejném CPU.
No to proto, že ti prodali jiné paměti, než sis objednal. Kdybys měl ty, co mám já, tak ty s IB běží 2600 MHz 9-11-9-24. Na bulldozeru při 1,65 V a 9-11-9-24 jedou na něco málo přes 2500 MHz.

//Jinak Aleš má s příplatkem za CPU pravdu. Raději vzít nejlevnější paměti a výkonnější procesor, nebo třeba i grafiku, větší disk,....Btw, těch pár procent určitě v praxi poznáš a určitě tě to vytrhne :wink: Jestli bude enkódování hotové za 5 minut a 30 sekund nebo za 5 minut a 20 sekund, to opravdu moc lidí nezajímá a dávat za paměti víc jak jednou tolik, to už vůbec ne.
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

ale víš co, já jako AMD fanda CPU rozhodně měnit nebudu, za nej FX kus bych klidně dal 15 000Kč+ bonus třeba mou 980x zdarma :).
froxic
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od froxic »

Okej, tak pak ti někdy odprodám ten můj FX křáp. Jinak AMD moc fandím, ale v dalším PC mám jasno - Z77. :lol:
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

tak ten tvůj je OK, ale víš, že existují ještě i lepší kusy, Ten tvůj tak za 4K :)
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

Vyšel BIOS 1503, http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM ... /#download nebo http://www.ulozto.cz/xQ4AhU1/crosshairv ... s-1503-zip

:!: pozor :!: BIOS rozohdně nedoporučuji pro procesory AMD Athlon II, Phenom II (procesor s ním blbne často i na základních nastaveních, support je opravdu zaměřen na nových deskách už pouze na FX). Pouze pro procesory FX a to ještě v případě problémů s USB zařízeními.
thewolf001
Nováček
Nováček

Příspěvek od thewolf001 »

Mohu potvrdit že kombinace biosu 1503 a Phenomu II 1100T je naprosté peklo. Nelze nabootovat do windows z ssd disku a deska se naprosto splaší, hází BSOD apod. S předešlým biosem všechno funguje bez problémů.
l.zdvorak
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od l.zdvorak »

A s BIOSem předtím ti to fungovalo dobře?
thewolf001
Nováček
Nováček

Příspěvek od thewolf001 »

S BIOSem předposledním ano na základních taktech CPU 3.3Ghz, taktovat jsem ani nezkoušel, taktoval jsem jen se staršími biosy. Docela by mě zajímalo kolik ti to žere, mě na wattmetru přetaktované pc skočilo i o 40W nahoru takže jsem ztratil potřebu většího výkonu.
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

ten BIOS je skutečně už dělaný primárně pro AMD FX
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

oprášil jsem starší verzi Crosshair V a odzkoušel, jak umí paměti s AMD FX Vishera. Víme, že FX je na RAM velmi silný, ale musí být chlazen LN2, aby se dostal k hranici 3500+ MHz na pamětech.
Jak tedy to pak vypadá na vzduchu za běžných podmínek pro benchmarkování? I přesto to není tak zlé, rozhodně lepší průměr. Věřím, že díky T-topology by na Crosshair V Formula-Z člověk dosáhl ještě o pár MHz na DRAM taktu více (+- 20 MHz).

Delší (déle trvající) superpi 16M, postupně až po 2580 MHz
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Superpi 1M prošel ještě na 2600 MHz na DRAM, 2608 MHz hodilo bluescreen
Obrázek

Zajímavý výsledek vyhodila AIDA 64, CPU jsem nastavil zhruba na 5 GHz
Obrázek

Nešel jsem však s napětími nijak na krev, takový trapič nejsem. CPUNB napětí bylo po 1.355V, DRAM napětí na 1.7V, takty CPUNB zhruba o 100 MHz vyšší než takty RAM.
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

nedávno vyšel nový BIOS 1403, nicméně nedoporučuji ho instalovat do PC!!! :!:

http://www.xtremesystems.org/forums/sho ... ost5188306
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Asus Crosshair V Formula (AM3+, 990FX+SB950)

Příspěvek od flanker »

Jinak padl nový WR s AMD v Superpi 32M. Na to, že nedisponuje x87 jednotkou je to fajnový výsledek a pomalu se s Visherou dostáváme níž a níž :). Phenom II je dávno překonán...Známej z OC světa Der8auer dosáhl se svou FX-8350 a starší Crosshair V Formula skvělého času 9m 26s!
Obrázek

Obrázek

Obrázek
DominatoryGT, identické mám taky :)

Obrázek
Tady je dobře vidět, že se jedná o starší Crosshairku, nikoliv "Z" verzi

http://hwbot.org/submission/2452475_der ... 26sec_78ms
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Asus Crosshair V Formula (AM3+, 990FX+SB950)

Příspěvek od flanker »

Poslední dny nebyly pouze o taktování Haswellu, jak jsem se pochlubil v jiném vlákně, ale také přišlo na řadu AMD. A ačkoliv jsem to nečekal, čtvrtý kousek FX-8350 mě překvapil (a to jsem další dva ještě neodzkoušel!). Nejprve jsem na Injoy dosáhl 8025 MHz a pak špatně uložených 8155 MHz.
O zhruba dva týdny později jsem se rozhodl s procesorme poprat znova. A nakonec se povedlo, jak uvidíte později.
Zde musím pochválit desku Maximus V Formula, tahle deska u mě zažila snad už více než 10 dusíkových orgií, nespočet těch testování na vzduchu a doposud nevykazuje jediný problém. Aby nedošlo k omylu, v běžném PC používám novější Formulu-Z....

Nejpve znovu pár fotografií. S izolací jsem se nijak nedrbal a nechal ji od dob Injoy tak jak je :). Jen jsem utěsnil drobné otvůrky od distančních tyčí.
Obrázek

GSkill RipjawsX, excelentní paměti 2133 8-9-8 XMP
Obrázek

Osazený komín i s armaflexem
Obrázek

Galaxy HOF 1200W zdroj a starší SSD Intel :razz:
Obrázek

A můžeme nalévat dusík, hurá...
Obrázek

Večer už to vypadalo nějak takto
Obrázek
Obrázek

Prvotním účelem bylo SUperpi 32M, to však shodou okolností se vůbec nedařilo a i když CPU za celou dobu ani jednou nespadl, měl jsem problémy s hláškou "no exact in round". Laboroval jsem hodiny s tímto problémem přes nízká nastavení IMC, CPU taktu, napětích pro IMC i paměti samotné či VDDR nastavení. Tím jsem eliminoval snad veškeré možné běžné limity. příčina byla jednoduchá. Nezalepil jsem volný slot a nepatrná vlhkost způsobovala nestabilitu pro dlouhý výpočet.
Inu, musel jsem se vzdát vidiny pod 10minut a zaměřit se tak na Superpi 1M a maximální takt.

Začneme tím, čím jsem tento den ukončil...Radost byla na místě, tenhle CPU miluje nižší napětí (pro dusík a FX je to málo) a odvděčil se mi krásným taktem.
8201+ MHz :!:
Obrázek
http://valid.canardpc.com/501dv8

Před validací jsem pracoval na SUperpi, škoda že jsem neměl odladěnější systém pro ještě lepší výsledek, zhruba desetina sekundy by se srazit dala...I tak jasný CZ rekord AMD a jeden z top na světě na AMD.
Obrázek

Pro zajímavost ještě PiFast, kde x87 patch nemá vliv
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Asus a MSI“