Intel 320
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Bez_n1ck
- Pokročilý
Re: Intel 320 - problém
na životnost použij intel SSD toolbox
Běží pravděpodobně v AHCI (viz moje výsledky o pár stran zpět, tam si můžeš porovnat výsledky s OS)
Běží pravděpodobně v AHCI (viz moje výsledky o pár stran zpět, tam si můžeš porovnat výsledky s OS)
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
- HacIPex
- Začátečník
-
Re: Intel 320 120GB různé modely
Procházel jsem dokumenty u intelu, ale jsem trochu zmatený co to znamená v praxi ... (to omezení) - může mi to prosím někdo vysvětlit? DíkyLukes píše:K5 a B5 ma 5letou zaruku bez omezeni
u OEM verze (bez K5, B5) je zaruka taky 5 let, ale omezena Media Wear-out Indicator a pri te cene je lepsi si priplatit
- Bez_n1ck
- Pokročilý
Přepisováním se buňky SSD disku opotřebovávají. Když začnou odpadávat tímto opotřebením, naběhne wear-out indicator a na OEM disk už tím pádem není záruka. Na krabicový je.
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
- HacIPex
- Začátečník
-
Když to vemu do extremu, tak to poté skončí takto?:
Tedy s OEM zapíšu celkově XX TB dat, a skončil jsem, zaruka na to není.
Na BOX zapíšu XX TB dat, a pote mi ho vymění za nový?
Tedy s OEM zapíšu celkově XX TB dat, a skončil jsem, zaruka na to není.
Na BOX zapíšu XX TB dat, a pote mi ho vymění za nový?
- superja
- Nováček
Pokud jsem ty jejich podmínky správně pochopil, tak je to skoro přesně jak to říkáš (s tímto vědomím jsem ho před dvěma týdny kupoval )
Skoro přesně a né úplně přesně jsem napsal proto, že Wear-indikátor nezavisí jenom na tom, kolik zapíšeš dat, ale i na jiných okolnostech (nechtěj po mě vědět jakých, zas tak až tomu nerozumím )
Skoro přesně a né úplně přesně jsem napsal proto, že Wear-indikátor nezavisí jenom na tom, kolik zapíšeš dat, ale i na jiných okolnostech (nechtěj po mě vědět jakých, zas tak až tomu nerozumím )
PC: MSI 870A-G54, Phenom II X6 1055T @ 3,4 GHz (Gelid Tranquillo), 2x2GB RAM Kingston HyperX Blu @1600MHz, Gigabyte Radeon HD6850, SSD Intel 320 120GB, zdroj Seasonic SS-500ET 500W, case Lancool K58. Mouse: Logitech G400. Keyboard: Logitech Ultra-X Premium. Wheel: Logitech MOMO Force.
Kolejni PC: Gigabyte GA-M56S-S3, Athlon64 X2 5000+ Black Edition @3 GHz, 4x1GB DDR2 RAM Adata @ 800 MHz, Sapphire Radeon HD3850 256 MB, zdroj Seasonic 400W, case Atrix 9001. Mouse: Logitech MX Revolution. Keyboard: Logitech Ultra-X Premium.
Netbook: Asus EEE 1000H (Intel Atom N270 @ 1,9 GHz) Mobil:HTC Desire Z Qualcomm MSM7230 (Scorpion) @ 1 GHz)
Kolejni PC: Gigabyte GA-M56S-S3, Athlon64 X2 5000+ Black Edition @3 GHz, 4x1GB DDR2 RAM Adata @ 800 MHz, Sapphire Radeon HD3850 256 MB, zdroj Seasonic 400W, case Atrix 9001. Mouse: Logitech MX Revolution. Keyboard: Logitech Ultra-X Premium.
Netbook: Asus EEE 1000H (Intel Atom N270 @ 1,9 GHz) Mobil:HTC Desire Z Qualcomm MSM7230 (Scorpion) @ 1 GHz)
- izerS18
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Hoj.
Nějak mi utekla novinka o update firmware i o tom, že disk po špatném odpojení od elektriky může být 8MB... Dle smartu mám Unsafe shutdown count 12x a disk v pohodě.
Tak si říkám, zda dávat vůbec nový FW nebo ne. Nejsem fanda aktualizací, když vše jede
Díky za předem za názor
Nějak mi utekla novinka o update firmware i o tom, že disk po špatném odpojení od elektriky může být 8MB... Dle smartu mám Unsafe shutdown count 12x a disk v pohodě.
Tak si říkám, zda dávat vůbec nový FW nebo ne. Nejsem fanda aktualizací, když vše jede
Díky za předem za názor
AsRock Z370 Taichi | 8700K @ 4,9GHz 1.28v @ Corsair 110i GT | Crucial Ballistix 2 x 16 GB 3200MHz CL 16 | Evga RTX 3080 Ti Ultra | Corsair MP510 1GB + 20TB Capacity | Seasonic Prime 1200 W Platinum | PHANTEKS Enthoo Elite
- mr.qeg
- Začátečník
-
Já jsem to v tom létě, kdy ta kauza byla žhavá, přehrál. Vše proběhlo v pohodě během chvilky. A nevšiml jsem si žádné změny.
- Hladis
- Moderátor
Urcite tam novy FW nahraj. Sice to nebyla chyba masova ,ale nahoda je blbec.izerS18 píše:Hoj.
Díky za předem za názor
- izerS18
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Ok.
Dnes to tam nahraji. Systém jsem si zálohnul, provedu flash FW.
Dnes to tam nahraji. Systém jsem si zálohnul, provedu flash FW.
AsRock Z370 Taichi | 8700K @ 4,9GHz 1.28v @ Corsair 110i GT | Crucial Ballistix 2 x 16 GB 3200MHz CL 16 | Evga RTX 3080 Ti Ultra | Corsair MP510 1GB + 20TB Capacity | Seasonic Prime 1200 W Platinum | PHANTEKS Enthoo Elite
- gonsa
- Začátečník
-
Intel 320, otázky k disku
Ahoj,
předem se omlouvám, pokud jsem náhodou vytvořil zbytečně nový příspěvek. Ale samostatné vlákno, kde se řeší vše o tomto disku jsem nenašel. Našel jsem jen Intel 320-problém.
Koupil jsem si včera Intel 320 - 120 GB OEM disk. Už dlouho jsem se nechával zlákavat na rychlost odezvy apod. Disk jsem tedy zapojil, nastavil jsem v bious ahci mód a poté jsem nainstaloval Intel toolbox a nechal si disk optimalizovat. Projel jsem disk AS SSD benchamrkem. Výsledek je zde:
Uploaded with ImageShack.us
Chci se ujistit zda je vše v pořádku. Rychlost 4K se mi zda nějaká niízká oproti ostatním. Dále jak jsem si pročítal tady na fórů FAQ a další info o SSD, tak jsem narazil na tuto informaci:
ovladač řadiče disku
AMD: doporučujeme ovladač Microsoft msahci.sys
řadič Intel P55/ICH10R nebo starší + disk SSD Intel: Intel RST v9.6
řadič Intel P67 a novější: Intel RST v10.1
řadič Intel P55/ICH10R nebo starší + SSD disk se SandForce SF-1200/1500: Intel RST v9.6
ostatní: ovladač Microsoft msahci.sys
Poté si různě čtu a je doporučován stejně ten windows msahci.sys, který mi vlastně i dle screenu jede. Chci se tedy zeptat jestli je nutné, když mám desku Asus P7P55D-E (chipset P55) si instalovat ovladače přímo od intelu ? Co tím získám, ztratím ?
Další otázka je k tomu, že se má nechávat volné místo na disku. Četl jsem 10-15 %, ale pak jsem taky četl, že ten Intel už má od výroby toto místo vyhrazené, takže se o to uživatel nemusí starat. Tak by mě zajímalo, protože o tom volném místu si čtu dnes a denně, jestli si ho tedy musím nechat a mít SSD zaplněný tak max. na 95 GB a nebo díky toho, že to má Intel údajně pořešené, si ho můžu v případě nutnosti zaplnit celý ?
Další věc, která by mě zajímala. U plotnového disku, když se používá déle, dochází i díky balastu ve windows k zpomalování. Tzn. na začátku winy najely rychle, teď najíždí minutu a člověk jesště musí čekat než se vzpamatují, aby mohl pracovat. To samé je i co se týče spouštění programů, že to trvá dýl. Zajímá mě jestli toto, po nějaké době užívání SSD hrozí taky a nebo bude disk stejně tak rychle reagovat jako teď po čisté nové instalaci (teď je to perfektní). Teď trvá spuštění PC od loga až po najetí na plochu 20 sekund. A pracovat jde hned. Je ale pravda, že tam mám naintsalováno jen pár programů.
Díky moc za Vaší ochotu a snahu mi pomoci poradit.
předem se omlouvám, pokud jsem náhodou vytvořil zbytečně nový příspěvek. Ale samostatné vlákno, kde se řeší vše o tomto disku jsem nenašel. Našel jsem jen Intel 320-problém.
Koupil jsem si včera Intel 320 - 120 GB OEM disk. Už dlouho jsem se nechával zlákavat na rychlost odezvy apod. Disk jsem tedy zapojil, nastavil jsem v bious ahci mód a poté jsem nainstaloval Intel toolbox a nechal si disk optimalizovat. Projel jsem disk AS SSD benchamrkem. Výsledek je zde:
Uploaded with ImageShack.us
Chci se ujistit zda je vše v pořádku. Rychlost 4K se mi zda nějaká niízká oproti ostatním. Dále jak jsem si pročítal tady na fórů FAQ a další info o SSD, tak jsem narazil na tuto informaci:
ovladač řadiče disku
AMD: doporučujeme ovladač Microsoft msahci.sys
řadič Intel P55/ICH10R nebo starší + disk SSD Intel: Intel RST v9.6
řadič Intel P67 a novější: Intel RST v10.1
řadič Intel P55/ICH10R nebo starší + SSD disk se SandForce SF-1200/1500: Intel RST v9.6
ostatní: ovladač Microsoft msahci.sys
Poté si různě čtu a je doporučován stejně ten windows msahci.sys, který mi vlastně i dle screenu jede. Chci se tedy zeptat jestli je nutné, když mám desku Asus P7P55D-E (chipset P55) si instalovat ovladače přímo od intelu ? Co tím získám, ztratím ?
Další otázka je k tomu, že se má nechávat volné místo na disku. Četl jsem 10-15 %, ale pak jsem taky četl, že ten Intel už má od výroby toto místo vyhrazené, takže se o to uživatel nemusí starat. Tak by mě zajímalo, protože o tom volném místu si čtu dnes a denně, jestli si ho tedy musím nechat a mít SSD zaplněný tak max. na 95 GB a nebo díky toho, že to má Intel údajně pořešené, si ho můžu v případě nutnosti zaplnit celý ?
Další věc, která by mě zajímala. U plotnového disku, když se používá déle, dochází i díky balastu ve windows k zpomalování. Tzn. na začátku winy najely rychle, teď najíždí minutu a člověk jesště musí čekat než se vzpamatují, aby mohl pracovat. To samé je i co se týče spouštění programů, že to trvá dýl. Zajímá mě jestli toto, po nějaké době užívání SSD hrozí taky a nebo bude disk stejně tak rychle reagovat jako teď po čisté nové instalaci (teď je to perfektní). Teď trvá spuštění PC od loga až po najetí na plochu 20 sekund. A pracovat jde hned. Je ale pravda, že tam mám naintsalováno jen pár programů.
Díky moc za Vaší ochotu a snahu mi pomoci poradit.
Intel Core i5-3570K, Gelid Solution Tranquillo rev.2, ASUS STRIX-GTX970-DC2OC-4GD5, ASUS P8Z77-V LE, Kingston 8GB (kit 2x 4GB) 1333MHz, Seasonic SS-500ET F3, Fractal Design Define R4 Black Pearl, Dell U2415M
- Zamek
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Re: Intel 320, otázky k disku
No máš Intel čipset, tak proč nepoužívat nejnovější Intel Rapid Storage Technology. Sosej odsud:
http://www.station-drivers.com/page/asu ... p55d-e.htm
Myslím, že výsledky jsou v poho a s Intel ovladačem o něco stoupne.
SSD určitě nezaplňuj a nech si tam aspoň 10-15%.
Při zaplňování a déééélším provozu se ti samo SSD o něco degraduje, ale to je normal. Prostě používej/užívej si SSD na systém, programy, nějaké hry a Data (střih videa, torrenty atd) měj na plotnovém. Přečti si nějaké tipy o optimalizaci SSD (i když tu někdo doporučuje nechat optimalizaci být, já doporučim aspoň bezpečný a užitečný SSD Tweaker a zvolit Auto Tweak Settings).
Při zaplňování a déééélším provozu se ti samo SSD o něco degraduje, ale to je normal. Prostě používej/užívej si SSD na systém, programy, nějaké hry a Data (střih videa, torrenty atd) měj na plotnovém. Přečti si nějaké tipy o optimalizaci SSD (i když tu někdo doporučuje nechat optimalizaci být, já doporučim aspoň bezpečný a užitečný SSD Tweaker a zvolit Auto Tweak Settings).
Naposledy upravil(a) Zamek dne sob 7. led 2012, 11:59, celkem upraveno 2 x.
CPU: Ryzen 9 5900X H2O MB: ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO+ EK Monoblock RAM: G.Skill 2x16GB DDR4 3200@3600MHz 16-16-16-34, TridentZ VGA: Asus RTX 4080 Strix 16GB H2O , SSD: Samsung 990 Pro 1TB, Samsung 970 Pro 512GB, Samsung 870 EVO 2TB CASE: Lian Li PC-O11 Dynamic XL ROG + EK-Quantum Reflection PC-O11D XL D5 PWM D-RGB - Plexi Zdroj: Corsair RM750X Monitor/TV: 32" ASUS ROG Swift PG329Q, LG OLED B9 55" OS: Windows 11
- oneill_sx1
- Začátečník
Fyzická kapacita 120GB modelu je 128 GB, spare area už je vyhrazena (8GB ~6,7%), takže na nějaké šetření místem bych se vykašlal.
- gonsa
- Začátečník
-
To je právě to, že někdo píše, že u toho intelu už není třeba, jelikož na to myslel výrobce a někdo píše, ať si každý u každého SSD disku nechává tu rezervu 10-15 %.
Intel Core i5-3570K, Gelid Solution Tranquillo rev.2, ASUS STRIX-GTX970-DC2OC-4GD5, ASUS P8Z77-V LE, Kingston 8GB (kit 2x 4GB) 1333MHz, Seasonic SS-500ET F3, Fractal Design Define R4 Black Pearl, Dell U2415M
- gonsa
- Začátečník
-
Tak toho se děsím, že se ten disk začne po nějaké době chovat jako normální plotnáčZamek píše:No máš Intel čipset, tak proč nepoužívat nejnovější Intel Rapid Storage Technology. Sosej odsud:
Doufám, že to není přímo úměrné počtem nainstalovaných věcí na PC.
Já doufám, že tím intel ovladačem fakt nic nezkazím a že bude zachován trim. V tom benchamarku se to prosím pak bude zobazovat jak ten intel ovladač ? U windows ovladače je zobrazeno toto: msahci.sys. Jinak ty články různé jsem četl a budu se tím řídit.
Ještě jedna zakjímavá věc se mi stala. Jelikož ještě i teď jedu na windows 7 hozených na normal disku, tak jsem zkoušel jestli by se mi náhodou nespustil systém i z ahci režimu (když už jsem ho musel zapínat kvůli nového ssd disku). Samozřejmě mi hodil systém BSOD. Jenže je zajímavé, že když jsem přistoupil do windows 7 na ssd disku v ide režimu (abych vyzkoušel rozdíl - systém se dýl spouští, horší test v benchmarku), tak se mi najednou objevil na SSD disku nový oddíl: "rezervováno systémem". Má 100 MB. Jak jsem nejdřív instaloval na ten ssd disk v ahci režimu, tak se mi toto nezobrazilo. Nevíte jak se toho zbavit (respektive jestli to jde nějak skrýt) ? Díky
- Zamek
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Nikdy, opravdu nikdy nebude jako plotnáč a až by měl mít před smrtí, tak už určitě dávno pojedeš na nějaké z dalších generací SSD. SSD je pořádný boost a už si neumim představit mít OS, App, Games na klasickém HDD.
Místo msahci tam bude iaStor. Rezervovaný oddíl systému neřeš, ten se vytváří vždy.
Místo msahci tam bude iaStor. Rezervovaný oddíl systému neřeš, ten se vytváří vždy.
CPU: Ryzen 9 5900X H2O MB: ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO+ EK Monoblock RAM: G.Skill 2x16GB DDR4 3200@3600MHz 16-16-16-34, TridentZ VGA: Asus RTX 4080 Strix 16GB H2O , SSD: Samsung 990 Pro 1TB, Samsung 970 Pro 512GB, Samsung 870 EVO 2TB CASE: Lian Li PC-O11 Dynamic XL ROG + EK-Quantum Reflection PC-O11D XL D5 PWM D-RGB - Plexi Zdroj: Corsair RM750X Monitor/TV: 32" ASUS ROG Swift PG329Q, LG OLED B9 55" OS: Windows 11
- gonsa
- Začátečník
-
Díky..Já už sem v životě strašně hodněkrát instaloval systém a nevytvořil se mi ten oddíl nikdy, tak právě proto jsem se divil..
- gonsa
- Začátečník
-
Tak jsem nainstaloval ten intel řadič a spíše zhoršení
Dá se v případě problémů zase v pohodě vrátit na ten windows ovladač ?
Jinak jsem si všiml už prvního určitého zpomalení..Asi první tři starty sem ani nepostřehnul obrazovku Vítejte ve windows 7. Teď už zůstává asi 3 sekundy. Oproti klasického HDD je to i tak šílené zrychlení, ale trochu mě to znepokojilo v tom, že se bude ten systém zase zpomalovat časem
Je čas 25-30 sekund od prvního zobrazení loga (po postu) čas v pohodě ?
Dá se v případě problémů zase v pohodě vrátit na ten windows ovladač ?
Jinak jsem si všiml už prvního určitého zpomalení..Asi první tři starty sem ani nepostřehnul obrazovku Vítejte ve windows 7. Teď už zůstává asi 3 sekundy. Oproti klasického HDD je to i tak šílené zrychlení, ale trochu mě to znepokojilo v tom, že se bude ten systém zase zpomalovat časem
Je čas 25-30 sekund od prvního zobrazení loga (po postu) čas v pohodě ?
- Zamek
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
100MB oddíl je vyhrazený oddíl pro OS W7gonsa píše:Díky..Já už sem v životě strašně hodněkrát instaloval systém a nevytvořil se mi ten oddíl nikdy, tak právě proto jsem se divil..
- dexterav
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
čím viac na SSD zapisuješ tým viac sa spomaľuje je to približne +- 15% hore dole
hlavne ho netreba benchmarkovať každý deň
akonáhle ale zaberie trim všetko sa vráti do normálnych koľají
hlavne ho netreba benchmarkovať každý deň
akonáhle ale zaberie trim všetko sa vráti do normálnych koľají
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
- Zamek
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
No zhoršení bych neřekl, zkus to projet vícekrát a jednou můžeš mít lepší výsledek, jednou horší. Jaký si dal IRST? 11.0.0.1032 nebo 10.8.0.1003? Já jedu na PC a NTB 10.8.0.1003, ale rozdílu tam bude asi minimum. Vždy jsem používal Intel ovld. Vzpomínám si že na NTB Asus N61jq msahci rozjely větráky ve win 7 na max, po nahrání Intel vše ready, výkon byl téměř stejný (Kingston SSDNow V+ 128GB), ale to je mimo mísu.