Intel Haswell/Haswell refresh/Broadwell 2014 - infa, novinky

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
Riku
Začátečník
Začátečník

Re: Intel Haswell a Broadwell - infa, novinky

Příspěvek od Riku »

No hlavně že tam bude hyper-super-dupr výkoná integrovaná GPU kterou všichni tak strašně potřebujou... :dry:
PS5 | LG OLED CX55
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

No jo, zase ta DOCova a Hladisova demagogie, že dneska jedině, jak již napsal Vivec, Ivy Bridge na 4,5 GHz a vůbec nejlepší by bylo takové 3930K či 3960X. Zrovna dneska vyšel na Ocaholic test porovnávající 3770K, FX-8150, FX-4170, Q6600 na 3 GHz a E8400. Q6600 zhruba na úrovni FX, akorát E8400 ztrácí trochu znatelněji. 3770K je úplně na vrcholu se solidním náskokem samozřejmě, ale nemám pocit, že by si člověk s dnešním "osmijádrovým" FX (a tedy i s Q6600) nezahrál.
Naposledy upravil(a) Blue Storm dne stř 15. srp 2012, 10:49, celkem upraveno 1 x.
PC: Intel Core i7-8700K | Asus Strix Z370-G Gaming | GTX 980 Ti | Corsair Vengeance LPX 2× 8 GB | HyperX Fury 240 GB | Intel 600p 512 GB | WD Blue SSD 250 GB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Pro 13" 2020 | Phone: Apple iPhone XS
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

Blue Storm píše:No jo, zase ta DOCova a Hladisova demagogie, že dneska jedině, jak již napsal Vivec, Ivy Bridge na 4,5 GHz a vůbec nejlepší by bylo takové 3930K či 3960X. Zrovna dneska vyšel na Ocaholic test porovnávající 3770K, FX-8150, FX-4170, Q6600 na 3 GHz a E8400. Q6600 zhruba na úrovni FX, akorát E8400 ztrácí trochu znatelněji. 3770K je úplně na vrcholu se solidním náskokem samozřejmě, ale nemám pocit, že by si člověk s dnešním "osmijádrovým" FX (a tady i s Q6600) nezahrál.
Ale samozřejmě že zahraje, to se jen některým uživatelům polapených "Matrixem" poněkud pokřivila realita a když už nestačí tabulková smršť různých syntetických SuperΠ(čovin) nebo oblíbený Flash, tak se hned začne argumentovat mizerně optimalizovanými ( a na zastaralých x87 instrukcích běžícími ) MMO :lol:
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

Case NZXT H230 Silent, CPU AMD Cezanne, Ryzen 7 5700G + SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024, GPU Sapphire Radeon RX 7600 8GB, MB Gigabyte Aorus B550-PRO V2, 16GB DDR4 4400Mhz CL18 Patriot Viper 4 Blackout, system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB, Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III , data HDD WD RED 1TB SATA III, Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR, Win 10-64 bit Pro, zdroj Cooler Master V550 Semi-Modular 550W 80 PLUS GOLD
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Syntetika nikdy nic neznamenala. Já jsem sílu CPU vždy hodnotil dle her. Je to totiž to jediné co mě zajímá. Herně silenj CPU totiž nikdy nebyl slabej na ostatní věci tak jako tak. Dokud to nebylo 100%, testovalo se na starym UT. Pak na UT2004. Pak na Lineage2, a nyní si můžeme vybrat SCII, civilizaci, či ňákou totál neoptimalizovanou sračku jako třeba Tera onlike. Chci prostě to nejlepší. Slovo "dostačující" není "dobrý". Když vidim FX kterej mi podává výkon na takt někde na úrovni K8. tak logicky nemůžu bejt uspokojen. Core2 byla out jakmile se vynořil Nehalem. To jsem taky jasně cejtil.

Všichni kdo proti tomuto názoru brojí maj doma Staré Phenomy, FXka nebo Core2.... zajímavé. Zde spíš narážíme na to že každej si hájí to své a demagogové jste vy, když odmítáte vidět ten naprosto evidentní, doslova propastnej rozdíl. Nikdo neříká že ty CPU jsou nepoužitelný, ale ta díra jeprostě velká. AMD se hernim výkonem nepohlo od roku 2008 a dodnes paběrkuje právě na úrovni oclé Q6600. Jestli to někomu stačí, ok, ale mě ne.
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

DOC_ZENITH píše:Syntetika nikdy nic neznamenala. Já jsem sílu CPU vždy hodnotil dle her. Je to totiž to jediné co mě zajímá......
myslím že to ani nepotřebuje další komentář.
DOC_ZENITH píše:Zde spíš narážíme na to že každej si hájí to své a demagogové jste vy, když odmítáte vidět ten naprosto evidentní, doslova propastnej rozdíl
:lol: :lol:
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

Case NZXT H230 Silent, CPU AMD Cezanne, Ryzen 7 5700G + SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024, GPU Sapphire Radeon RX 7600 8GB, MB Gigabyte Aorus B550-PRO V2, 16GB DDR4 4400Mhz CL18 Patriot Viper 4 Blackout, system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB, Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III , data HDD WD RED 1TB SATA III, Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR, Win 10-64 bit Pro, zdroj Cooler Master V550 Semi-Modular 550W 80 PLUS GOLD
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

DOC_ZENITH píše:Všichni kdo proti tomuto názoru brojí maj doma Staré Phenomy, FXka nebo Core2.... zajímavé.

Alespoň u mne tě z tohoto omylu hodně rázně vyvedu.
DOC_ZENITH píše:Zde spíš narážíme na to že každej si hájí to své a demagogové jste vy, když odmítáte vidět ten naprosto evidentní, doslova propastnej rozdíl. Nikdo neříká že ty CPU jsou nepoužitelný, ale ta díra jeprostě velká. AMD se hernim výkonem nepohlo od roku 2008 a dodnes paběrkuje právě na úrovni oclé Q6600. Jestli to někomu stačí, ok, ale mě ne.
Ale kdo tady řeší AMD? Tady se řeší to, že výkon Q6600 je dostačující i na dnešní hry. To je možné, že tam rozdíl je, ale kdo má Q6600, jehož výkon na ty hry stačí a zkrátka není potřeba dělat upgrade, a nemá zrovna peněz na rozhazování, tak ten ti na tenhle názor hází bobek. Ty jsi demagog kvůli tomu, že tady do lidí liješ názory, že pokud to není nejvýkonnější a nejlepší řešení, tak je to k ničemu a nepoužitelné, což dokazuje i tvá poslední věta.
PC: Intel Core i7-8700K | Asus Strix Z370-G Gaming | GTX 980 Ti | Corsair Vengeance LPX 2× 8 GB | HyperX Fury 240 GB | Intel 600p 512 GB | WD Blue SSD 250 GB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Pro 13" 2020 | Phone: Apple iPhone XS
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

přesně tak, DOCe, mš v lecčem pravdu, ale příliš čsot vyhrocuješ t pravdu do extrémů. J8 mám defakto skoro všechny procesory vyjma LGA775 (AMD i Intel), na všech se "pracuje" komfortně. ANo, jeden má plus tu, jiný jinde - to je bez debat. Ale že by nějaký moderní CPU dnes byl slabý? Nemít peníze, být třeba studentem, byl ybch z Q6600 nesmírně rád.
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Blue Storm píše: Hladisova demagogie..........
WTF :? Ja myslim ze cesky pisu jeste srozumitelne. Uz si ale zvykam ,ze se rado prekrucuje a hleda neco co neni :roll: Uzijte si flame. Ja se vratim do reality.
Naposledy upravil(a) Hladis dne stř 15. srp 2012, 13:55, celkem upraveno 1 x.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Flanker -

Rozumim, ale pak mi nejde do hlavy to co se často děje v nákupní poradně. Upřímně, spousta lidí tam třeba vidí Phenom II 940 jako nedostatečnej k GTX560TI a Phenom II 965 již jako dostatečnej.... přitom mezi nim ije rozdíl naprosto neznatelnej, mrňavej, ňákejch 5%. To samé ve vztahu k FX, to samé ve vztahu k Core2 quadům (pokud maj ok frekvecni). Kdežto rozdíl mezi tím vším a třeba ivy bridge je masivní. A lidi ten rozdíl stíraj. Ale on je masivní.

Díky tomu pak vidíme velice smutné kombinace high end GPU a CPU co to prostě neuživěj. A lidi mi pak na jinejch fórech brečej jak jim to a to jede mizerně, já se jim kouknu do podpisu a vidim tam C2Q (či AMD FX on oto je jedno) a Radeon 7970.... co mam pak říci, než na ně začít ihned řvát. Oni pak začnou argumentovat tím, že nemam pravdu, že jim někdo řekl že jde hlavně o GPU a k tomu hoděj ňákej komplet GPU-limited benchmark co jim někdo podsunul, kde má Athlon II X3 stejnej výkon jak nejvyšší I7... Ale tak to prostě neni. To je vše o co mi jde a co se snažim udržovat na světle.
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

Taky hodně lidí, co znám z mého okolí, těch non-enthusiastů jsou lamy přes znalosti. Mají třeba jakž takž sestavu (asi 2-3 lidi), ale tak neskutečně zabordelenej hardisk kravinama, zavirované celé, hrůza. Ale skončíme a zpět k Haswellu.

Slibovaný nárust cca 10% vidím na mírný nárust frekvence+optimalizované benchamrky co využijí nové instrukce, hlavně jsem pak zvědavej jak se zvedne iGPU...už v IB 35xx/37xx je celkem použitelné (i když prioritu to má v notebook segmentu).
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

flanker píše:Slibovaný nárust cca 10% vidím na mírný nárust frekvence+optimalizované benchamrky co využijí nové instrukce, hlavně jsem pak zvědavej jak se zvedne iGPU...už v IB 35xx/37xx je celkem použitelné (i když prioritu to má v notebook segmentu).
To vidim podobne. U iGPU ale Intel potrebuje zapracovat na ovladacich a celkove podpore ,protoze AMD je v tomhle o dost lepsi a pokud se stavi treba levny pracovni PC ,kde neni potreba nejakych upgradu ,tak tam je lepsi volbou AMD reseni.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

flanker píše:Taky hodně lidí, co znám z mého okolí, těch non-enthusiastů jsou lamy přes znalosti. Mají třeba jakž takž sestavu (asi 2-3 lidi), ale tak neskutečně zabordelenej hardisk kravinama, zavirované celé, hrůza. Ale skončíme a zpět k Haswellu.

Slibovaný nárust cca 10% vidím na mírný nárust frekvence+optimalizované benchamrky co využijí nové instrukce, hlavně jsem pak zvědavej jak se zvedne iGPU...už v IB 35xx/37xx je celkem použitelné (i když prioritu to má v notebook segmentu).
Pokud tam bude skutečně obrovská L4 cache která bude sloužit jako framebuffer pro to GPU, mohl by se výkon skutečně zvednout x-násobně. Bude záležet na hodně faktorech. Drivery jsou kapitola sama, ale dále pak je tu otázka spotřeby. U CPU chace v součtu žerou více jak samotné exekuční jednotky. Ta L4 bude velká a má li běžet na fullspeed s CPU tak to mě podrž. Takže, buďto nepoběží fullspeed, nebo se vše bude obcházet jinak. Samotné GPU nám také opět citelně povyroste i bez té L4.

Dle mého názoru právě proto se intel vydává cestou dynamického TDP které půjde ovládat. TDP těhlech CPU se musí počítat jako situace nejhoršího možného kusu při full loadu CPU i GPU zároveň. A to už si něco vezme. Proto tam Intel dá ty TDP limity a to GPU pokud si to člověk nenastaví vysoko pojede hodně ořezaně. To že to dá i lepší turbo pro CPU bude dle mého názoru sekundární, půjde hlavně o krocení spotřeby GPU části.
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

no dle mě se bude dynamicky vypínat, pokud bude nevyužítá iGPU...já snad slyšel, že se TDP vrátí na 95W...takže možná by to pak smysl dávalo. Případně se bude turbo CPU a iGPU dělit mezi sebe dle vytížení a TDP
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

flanker píše:no dle mě se bude dynamicky vypínat, pokud bude nevyužítá iGPU
Tak to se děje už dnes, ale TDP se počítá při full loadu všeho. (aspoň u Intelu).
Případně se bude turbo CPU a iGPU dělit mezi sebe dle vytížení a TDP
Na tohle bych taky vsadil a taky jsem si myslel že to aspoň u mobilních verzí funguje už dnes. Pokud ne, u Haswellu určitě bude.
Eddward
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Eddward »

Vieme to sice dlhsie ale tak pre info to sem davam. Zaujimalo by ma co to v praxi prinesie a aky to bude mat dopad na taktovanie. Na doskach by sa to tiez malo prejavit v ich zjednoduseni. Co je fajn.

Haswell has on-die voltage regulator

Intel's next generation 2013 processor, currently known under codename Haswell, will come with one big innovation.

The job of a component named FIVR (Fully integrated voltage regulator) is to integrate legacy power delivery onto the processor package and die. Current processors in the market are working via PLL voltage regulators and even thou we don’t understand this part enough to brag about it, we know that Fully integrated voltage regulator will enable designs with less components and save manufacturers a few cents / bucks.

Intel clams that getting the FIVR on die / package will greatly simplify a platform power design and that it can consolidate 5 platform voltage regulators to just one. The Haswell will now come with input voltage regulator that takes to FIVR and this should offer a better arch flexibility and finer grain on die processor delivery control.

We are not sure if this is good or bad news for overclockers as modifying voltage regulator that becomes a part of a CPU is definitely harder than modifying one that is soldered on the motherboard, but it all depends on Intel’s approach. We are sure that Intel won’t abandon the overclocker community that easily and that 2013 Haswell parts will be designed with overclockers in mind.

Zdroj: Fudzilla
Intel Core i7 8700K @ 4.8Ghz + Noctua NH-D15 | 16GB DDR4 3200Mhz CL15 Corsair | MSI Z370 GAMING PRO CARBON | MSI GeForce RTX 2080 GAMING X TRIO 2.1/15.5Ghz
Crucial MX500 2TB | Samsung 970 EVO Plus 500GB NVMe | Seasonic Prime Ti Ultra 750W | W11 x64 Pro | Fractal Define R4 Black + 3x NF-A14 | DELL U2515H 1440p

Phone: Samsung Galaxy S22 Ultra 5G
Time Spy: 11 610
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

takže prostě klasický na deskách kontrolér už nebude? Defakto tmto by pak všechny desky měly stejné možnosti kroků voltáže?
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

VR jsou integrovany v procesoru. Viz stary slide: http://static2.fileconnect.net/sites/de ... 75x429.jpg

Ve svetle propyranych predikci narustu IPC je zajimavy vyvoj u Nehalem vs SB vs IB clock-to-clock: http://ixbtlabs.com/articles3/cpu/intel ... en-p1.html
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

good test, ten mi nějak unikl :)
Eddward
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Eddward »

no nic moc vzhladom na to ze SNB je "nova" architektura oproti Nehalem a IVB zas len vylepseny SNB... v globale by som povedal ze rozdiely su v kazdej generacii skoro rovnako velke...
Haswell zrejme tiez nebude nejaka vynimka, inak povedane nic co by dnesne SNB/IVB nevyrovnali zopar nasobicmi
Intel Core i7 8700K @ 4.8Ghz + Noctua NH-D15 | 16GB DDR4 3200Mhz CL15 Corsair | MSI Z370 GAMING PRO CARBON | MSI GeForce RTX 2080 GAMING X TRIO 2.1/15.5Ghz
Crucial MX500 2TB | Samsung 970 EVO Plus 500GB NVMe | Seasonic Prime Ti Ultra 750W | W11 x64 Pro | Fractal Define R4 Black + 3x NF-A14 | DELL U2515H 1440p

Phone: Samsung Galaxy S22 Ultra 5G
Time Spy: 11 610
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Snb se říká že je new architektura, je new jen v tom že umí AVX, atd. Jinak je to ale jen upgrade nehalemu. Nehalem byla poslední přelomová architektura, Intel na ní makal bůh ví jak dlouho, protože předtim seděl 10 let na P6 architektuře. Pentium PRO až Core2 duo je P6 architektura, jen netbrusty byly vyjímka ale ukázalo se že stará dobrá P6 je po úpravách lepší než netbursty. A až Nehalem přinesl komplet novej základ.

Osobně jsem taky čekal že rozdíl mezi Nehalem a SB bude větší než mezi SB a IB, ale ono moc neni. SB je jen popálrní díky tomu že má oproti Nehalemu menší odběr + startuje defaultně o 600Mhz výše a to už je prostě cejtit. Ale jak už jsem párkrát řekl, moje stará I7 920 @ 4,2Ghz byla poslední CPU u kterýho jsem cejtil pořádnej boost ve výkonu, Sb už jen přidala pár %.
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“