No, co jsem četl já, tak hlavním důvodem proč fraps "kecá" a neměl by být používaný pro měření frametimes je context queue (prerendered frames queue). Jedná se o frontu, kde se kumulují příkazy pro gpu (příkazy až pro 3 snímky) a jejím účelem je absorbování nárazů, které přes D3D zasílá aplikace, čímž zajišťuje právě pravidelnější odesílání snímků ke gpu.
Přitroublý příklad s přehradou:
Do přehrady vtéká řeka, která ji naplňuje. V létě a zimě tam přitéká méně a na jaře a podzim zase vody více. Přehrada tento variabilní přítoky absorbuje a následně z hráze vypouští vodu už v kontrolovaném množství.
Stejně tak se chová context queue, absorbuje nárazové požadavky aplikace na vykreslení a do gpu posílá tyto žádosti už pravidelně.
Pokud do context queue "přitéká" méně požadavků nežli "vytéká" do gpu, fronta se vyprázdní a je to klasický příklad cpu limited hry. Je-li tomu obráceně a fronta je neustále plná (gpu nestíhá frontu vyprazdňovat) přejde cpu do klidu a další obrázek už nepřipravuje - gpu limited.
No a problém Frapsu je v tom, že ten "průtok" měří na přitékající řece a ne "pod přehradou", kde bychom to potřebovali
To je důvod, proč jsem vývoj FrapsCutu zastavil. Prostě data z Frapsu nejsou přesná a žádná jiná lepší nemáme. FCAT vypadá velmi dobře, ale přece jen je to dost overkill. Kdo si může dovolit měřit frametimes se dvěma PC a "mastnou" grabovací kartou, kromě bohatších redakcí? Je sice pravda, že i výstupy z FCAT se musí nějak vyhodnocovat, což FrapsCut umí, ale myslím, že se k těmto datům jako obyčejní smrtelníci jen tak nedostaneme, i když to adamV přislíbil (pokud mu to nebude přidělávat práci). Takže co zbývá?
1. Budeme plně odkázáni na FCAT a redaktory IT serverů
2. Fraps bude předělán na měření latencí až za context queue, nebo vznikne program jiný
3. AMD do léta napraví ovladače, takže nikoho už latence dále zajímat nebudou a vrátíme se zpět k měření fps. Bohatší redakce nám pak sem tam v roce potvrdí měřením přes FCAT, že latence jsou u obou výrobců v pořádku.
PS: Všimli jste si podle jakých kritérií začali na Coumputerbase.de vyhodnocovat křivky latencí?
http://www.computerbase.de/artikel/graf ... im-test/4/