Windows10 vs Linux CachyOS Test

Cokoli se týká koupě nové grafiky, upgradu starší či porovnání různých typů.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO

Odpovědět
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Windows10 vs Linux CachyOS Test

Příspěvek od Krteq »

jctrnacty píše: sob 8. srp 2026, 18:29 Udajne: Linux Hits 10% Market Share
Lidé se probouzi?
nope, je to lehce nad 7%. Těch 10% udělali AI boti :-D

PCWorld - No, Linux didn’t actually hit 10% market share. Blame bots
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

CyberDeath píše: úte 4. srp 2026, 21:38 imgbb radsi priste prosim , -> nemuzu prijit na to proc mi freeimage.host nefungue , na linuxu ani frefox ani edge . A nemuze za to ani pi.hole bo ani pri jeho "vypnuti" nic -> absolutne nechapu -> mrknu zitra v praci.

EDIT: -> tak freeimage.host rozhodne ne -> v podrobnejsim logu sem prisel na to proc nejede bo se pripojuje na "yadro.ru" ... coz mam blobke natvrdo jeste jinde :-D
https://ibb.co/hFvM0YL6
https://ibb.co/5x9k0v0F
https://ibb.co/6c78j19F
https://ibb.co/7NXJVP3P
https://ibb.co/d4HYJvVZ
https://ibb.co/WWNbG87n
https://ibb.co/s9mMwLHN
https://ibb.co/wZx6TNjF
Rovnou sem dam i test na RX480.Chtel jsem udelat test starsich karet RX480 vs 290X a GTX970.Jenze 290X pod cachyos blbne.Stuttering kazdych 2-3vterin na 500-1000ms i v menu a GTX970 mi nejde zasunout na tu cisnkou X99 desku :mrgreen: Takze nic.
Co se RX480 tyce je to dost zamotane.Nekde je rychlejsi pod linuxem a jinde zase propada.Rozhodne se neda doporucit jen linux narozdil od 6800XT, ktera s cpu fixem je da se rict lepsi a nebo stejne rychla jako pod win10 a neni duvod vubec pouzivat win10(snad krome forza6)
https://ibb.co/RpzTgJmb
https://ibb.co/Q3WP8fjx
https://ibb.co/F4TrCCt9
https://ibb.co/JWFTSv0W
https://ibb.co/1YDkww7K
https://ibb.co/9mb6hvBr
https://ibb.co/KxB8z69y
https://ibb.co/rGRNZH1M
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CyberDeath »

HEAD píše: pát 7. srp 2026, 21:32 Dneska jsem chtel otestovat R9 290x a RX480 pod linuxem a prdlajs.290x je absolutne nepouzitelna.Hry padaj a nebo to kazdych par vterin laguje(pravidelnej jakoby spike i v menu).Nevim co by mohlo byt spatne.Po prehozeni za RX480 vse funguje normalne.Zacal jsem s mesa-git 26.2 a pak i normalni mesa 26.1.6 nebo jake jsou posledni.
btw tohle je zajimavé protože 290X je GCN -> a od GCN věci byly u AMD OK -> není nějaký "problém" s kartou který se na Win neprojevil ?
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W -> Endeavour OS - Hyprland
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - MangoVC
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W -> Win 11 Hell
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 2x8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN -> ZimaOS
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Já k tomuihle moc nemám komentáře, já Hawaii nemám, mam tu Tahiti karty a pak další GCN1 a zkoušel jsem to jen na Mintu a od Kernelu 7 co se tam dostal ten novej driver i pro tyhle starý karty (a Mesa co tam tehdy byla ani jsem neřešil, jediný co jsem řešil byly verze protonu protože ne vše bylo ok s tou co steam cpal jako default) tak mi to fungovalo bezproblémově. OK netahal jsem na to moderní tituly, ale co jsem zkoušel to jelo, od starýho UTčka až po Unigine Superposotion, final fantasy 14, EZbench (free Unreal 5 benchamrk) a pod vše jelo jak mělo, samo sebou s ohledem na výkon karty.

Cachy je ale úplně jinej systém takže mu nemám co poradit. A ano Hawaii může i chcíat přeci jen spolehlivé GPU to nebyly.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Nevim co by mohlo byt s kartou pod linuxem vs vse v poradku pod win10.Spis to tipuju na ovladace.Mam jeste 280X coz je jeste starsi karta a tak ji zkusim pod cachyos.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Já na cachy testovat nic nebudu, nevim co bych s Arch-based OS dělal. Cokoliv tam udělat je totální pain. 100x hacknutej AUR, a zkoušet random vygooglované skripty kterejm nerozumim s tim že budu doufat že udělaj to co já chci? Uff. Nepodařilo se mi na tom ani nainstalovat rustdesk. Chybělo tomu asi 7 z 15ti dependencí a u některejch jsem ani nenašel návod na arch wiki jak je tam dostat. Pokud to někdo používá jen jako loader browseru, steamu a her tak je jim to asi fuk, ale jako OS? Na tohle fakt nemám.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Ja to tu 280X zkusil pod cachyos a ty spiky tam nejsou.Ale vykon je dost spatnej.Black mesa 1080P high preset jen kolem 50fps a control pod dx12 jede 5fps a pod dx11 kolem 20.Pod win10 jel control ve stejnem nastaveni blizko 40fps.
Takze pod cachyos jsou tyhle prvni GCN karty uz absolutne nepouzitelne.Minimum je polaris/RX480 cokoliv starsiho uz je 100% nepouzitelne.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Otestoval jsem dalsi hru pod bazzite s 5070TI a to Alien dark descent.Jedna z nejlepsich her v roce 2023 na UE4 engine a je to teda hruza.Podobne jako u UE5 cca 22% snizeni vykonu.
Win11-91fps
Bazzite-74fps
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

HEAD píše: stř 12. srp 2026, 15:34 Ja to tu 280X zkusil pod cachyos a ty spiky tam nejsou.Ale vykon je dost spatnej.Black mesa 1080P high preset jen kolem 50fps a control pod dx12 jede 5fps a pod dx11 kolem 20.Pod win10 jel control ve stejnem nastaveni blizko 40fps.
Takze pod cachyos jsou tyhle prvni GCN karty uz absolutne nepouzitelne.Minimum je polaris/RX480 cokoliv starsiho uz je 100% nepouzitelne.
Jakej Proton?
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Nekolik.GE9,GE lastest, cachyos latest, Hotfix, experimental.
jctrnacty
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jctrnacty »

Heade, jakou verzi pouzivas na unreal E5 hry, aby tam fungovaly kodeky. Pouzivam bottles a jediny runner ktery prehrava ingame videa je, built-in wine. Mas doporuceni?
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, 8TB HDD, X52 Pro, LG OLED 32GX850A-B, WMR HP Reverb G1
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Vubec netusim.Nic specialniho jsem neinstaloval.Ja to spoustim ve steamu(pridam i non steam hry)
marek16
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od marek16 »

Povedlo se mi v létě onemocnět, tak jsem včera konečně nainstaloval CachyOS a jedno odpoledne si s tím hrál. Zde je stručné shrnutí mých zkušeností:
-strávil jsem asi hodinu instalací, která sama o sobě trvá pět minut. Automatický vytvoření partitions selže a musí se to dělat manuálně a musíte vědět jak
- Limine si neumí automaticky nastavit dualboot s Win na jiné partition/disku. ASi 15 pokusů a 15 vyplňování všech údajů do toho setupu
- pak jsem se na to vysral a hodil tam ten IRcosi bootloader. Vypadá přesně jako SW z 90. let.
- nemá to rozumnej grafickej updater systému/balíků, musí se přes konzoli (really? v 2026?).
- Shelly (package manager) vypadá jako by to někdo splácal v QT v prvním projektu na FITu a dále se tomu nevěnoval. JE to hnusný jak prdel a checkboxy u těch aplikací jsou tam umístěný tak, že jsem poprvé nainstaloval špatnej program místo toho, co jsem chtěl (UI/UX jak víno!)
- nemá to rozumnej task manager, jen takovej co vypadá jako z 90. let. Zkusil jsem nainstalovat MissionCenter, ten sice funguje, ale je to nějaká divná binárka co se nedá normálně nainstalovat, nemá ikonku, neřkuli klávesovou zkratku. Musí se to pouštět z konzole (!!), a po spuštění tu konzoli nesmíte vypnout, nebo to shodí i ten program (???!!!)
- obecně instalace čehokoliv je naprosto masivní oser, protože linux má asi 15 různých package managerů, každej z nich má X různých repozitářů a vy nacházíte návody zásadně na ten, co tam nemáte :D
- odmítalo to namountovat NTFS partition s windows. Prej za to může Fast startup, leč ten mám vypnutej
- zkoušel jsem Hogwarts legacy jako hru, co údajně jede na linuxu líp než na win - nastavila si na 4k monitoru rozlišení něco jako 4400x1600 (větší a menší než má), borderless window a na normální 4k se nedala přepnout.
- zkoušel jsem instalaci notepadu++ přes Wine, přestože je tam Proton. Selhalo. NAinstaloval jsem Wine. Ukázalo mi to titěrnej modální dialog s velikostí písma asi tak 2px, na kterým to crashlo a program nenajel.

Obecně celá ta věc působí neuvěřitelně amatérským a nedotaženým dojmem, jako by to dělal někdo, komu je výsledek úplně u prdele a jen splácal dohromady pár balíků a called it a day.
Absolutně si nedokážu představit, že by tohle byl schopnej rozjet někdo, kdo není programátor, neřkuli provozovat a řešit problémy s tím :-D
ASi vyzkouším ještě jedno nějaký civilnější distro, ale na to jak tohle lidi propagujou jako nejvíc seamless experience jak hrát na linuxu, tak jsem to málem prohodil oknem a velice rád nabootoval zpátky do win :-D
pls, berte to trochu s rezervou a ušetřete si psaní že jsem kkt, nemám skills a trpělivost řešit milion a jeden problém na každou marginální 3.14čovinu co potřebuju udělat.
Řeším tyhle problémy každej den v práci, a u OS bych rád, aby prostě fungoval a instalace aplikací byla na 1 klik/command. Očividně chci moc.
Zkusím ještě nějakou Fedoru/Kubuntu a dám vědět :-D
Quis custodiet ipsos custodes?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Můj největší problém s windows 11 je obecná pomalost. I kdybych pominul vše ostatní, systém prohnal všemi možnými debloat skripty a tak, tak jsou pořád slow. I čisté 24H2 LTSC jsou slow. Tou pomalostí nemyslim výsledky benchmarků nebo FPS her ale samotnej pohyb v OS.

Já jsem člověk hrozně háklivej na latence. Spoustakrát jsem se tu hádal s lidma ohledně inputlagu a pod, věci co většina přechází bez povšimnutí tak já z toho dostávám takovej vztek že bych tu věc nejraději rozmlátil (ano mít inputlag na ovládání u mě vyvoválá únavu/vztek). Windows 11 jsou OS co je extrémně línej, jejich novej způsob renderování GUI (vše je defakto emulované skrz XAML/WinUI) způsobuje že vše je prostě slow. Kliknu pravym pro kontext nabídku? Trvá to půl sekundy než se oběví, otevírá se nové okno? Doslova vidim jak se otevírá, neni to instantní. Je tam masivní zpomalení v porovnání s win10, na každym stroji trochu jinak, paradoxně na Intelech je to horší, nebo nedejbože starších Intelech je to děsný, občas to trvá i přes sekundu než se oběví něco co bejvalo dekády instantní. I blbej notepad nebo Mspaint člověk čeká než se naloadujou. Věci co na 486tce s win95 byly instantně. Nové okno exploreru? OK jdu si udělat kafe a koukat se jak se otevírá. Můj odchod z win je z donucení, ne že bych chtěl.
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

marek16 mám podobnu skusenosť
pri sračkách žo vo wine prudi je to no go ale ked to sere linux je to v poho :mrgreen:
alebo je to tak myslené :mrgreen:
v podstate všetky "herné" distro vždy ukázali nejaký vztýčený ukazovák :D
teraz si cachy zmyslel že tlačareň je zlo a nejde nijak nahodiť, už aj AI kruti hlavou :D
imho pre bfu je linux na hry leda vo sne
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
_vuLva_
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od _vuLva_ »

marek16: Já s tebou třeba soucítím. :D Poslední dva týdny jsem si taky hrál s Fedorou na ntb a Bazzite na hlavním PC a byl to pro mě hroznej pain. Vzdal jsem to. Asi to není pro mě. Hlavně na to nemám ani čas. Na všechno musíš jít od lesa.

Nahodil jsem zpět W11 + debloat a čus.

DOC: Jo ta pomalost je šílená taky to pozoruju čím dál víc. V práci mě ještě nutí dělat na W11 + 4GB RAM. Taky lahoda v roce 2026.
Fractal Design Torrent TG - AMD Ryzen 9 9950X3D - Gigabyte X670E AORUS MASTER - 64GB Kingston Fury Beast DDR5 6000Mhz CL30 - Gigabyte RTX 4090 24GB Gaming OC - Seagate Firecuda 530 1TB - Kingston KC3000 4TB - ADATA SX8200 PRO 2TB - Seasonic Prime PX-1600 - 32" MSI MPG 321URX @ 240Hz (QD-OLED) - 24" AOC Q24P2Q @ 75Hz
KEF LSX II LT + KUBE 8 MIE - Schiit Gunnr + Sennheiser HD 490 PRO
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ty tam máš ještě masivní swapování jako třešničku na dortu heh. V práci je jeden ze strojů kde trávim věšinu času stará vyřzená Haswell workstation, 14 jádro, 3,1Ghz, 256GB RAM, klasika. Na win10 pohodovej stroj. Na win11 se na tom nedá žít. Benchmarky stejný... používání v praxi? K pláči, skoro neovladatelné. Nejhorší je ta nekonzistence, když ňákej task má určitej delay, člověk si na to zvykle (pokud neni extrémní/otravnej) ale zde je ta nekonzistence. Něco dělám a potřebuju si otevřít další okno exploreru. Kliknu na něj pravym a .... občas čekám 0,2 sekundy, občas 0,5.. občas 2 sekundy než se oběví menu. WTF? Na mašině co má 95% RAM volný a nic na ní neběží na pozadí, je v idlu. Jak je tohle vůbec možné!

Krom toho co jsem už zmínil za to může i samotnej SW. MS má k dispozici spoustu toolů a API přes které jde dělat SW malinkej a optimalizovanej, ale i jejich vlastní vývojáři to nepoužívaj. Vše jsou buďto UWP univerzální binárky, ala opak optimalizace a nebo bundled-in browser package protože proč psát program když můžu napsat javascript a bundovat k tomu celej browser aby se to tvářilo jako program. Pak i totální kravinky žerou stovky MB a to je ten dnešní svět Microslopu a jeho Indickejch vibecoderů.
jctrnacty
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jctrnacty »

Muj osobni ranni rant o prechodu z windows plne na Linux, tak kdyby to nahodou nekoho zajimalo, jinak to skipnete

Soucasne pouzivam win 10 , moje sestava viz dole. Od zacatku roku premyslim o plnem prechodu desktopu na linux, duvody win 11, asi na stejne urovni jako win 8.

Neintuitivni, nelogicke, indicke, pojebane UI u ktereho abych neco co potrebuju prepnout , tak musim pokazde googlit a poustet 10 min video na youtube. Kazdy update horsi a sytem pomalejsi a jelikoz uz jsem IT starik, tak jsem kompletne ztratil trpelivost a nebavi me to.
O spyingu , telemetrii, keyloggingu ktery proudi backdoorem do NSA ani nemluvit. Dan za "bezpecnost " zapadni civilizace.
Nutne On line account,(vim , ze jde obejit, u mladeho v pocitaci jsem to nastavil) asi posledni kapka.

Takze Linux: Uz jsem zkousel na svem NTB lenovo Anduinos, s gnome, nejsem uplny linux panic a nejakou zkusenost mam.
Zvolil jsem CachyOS a umyslne vybral KDE abych si rozsiril obzory, system jsem hodil na obyc 8tb HDD ( ktery se mi valel na stole asi rok)jestli to vubec pujde pouzit.

Vyhody: 1.I s obyc HDD je ten system "svizny"
2. Da se ten system pomerne rychle zvladnout naucit, vetsinou jsou veci logicky v systemu usporadane, takze clovek nemusi bloudit
na youtube
3. Hry: Podarilo se mi rozchodit vse , veskery posledni UE5 hry as jine. Pouzivam bottles vse bez problemu, RDR2 , stalker 2, death stranding 2, ac shadow, crimson desert, ac black flag, uboat, commandos origins,cac generals, indiana jones, 007 first light bla bla, vse funguje, jsou to casto repacky. instalage v pohode. takze palec hore. Rychlost srovnatelna s windows, casto rychlejsi.
4. vesobec. programy funguji a zatim se mi podarilo najit veskere alternativy k windows programum na ktere jsem byl zvykly. Nepouzivam photoshop ani CAd, takze NP.
Jedine co mi schazi, je Everything, tady zatim alternativa neni
5. video kodeky, audio , vse v puvodni instalaci, neni treba slozite hledat, zakladni programy taktez
6. S kazdym updatem se ten system zrychluje, presny opak windows

Nevyhody: Je to rolling, takze kazdy den bezi updaty.... Zatim bez problemu, nic se mi zatim neborklo (je moznost zvolit stable verze, fedora asi nejlepsi adept)
Itunes .... apple to proste na linux nechce napsat a tady vidim velky problem, palec dolu
Tiskarna: mam brother t425 a nejsem schopen to rozchodit, v cups mi to najde ovladac, ale pak to chce nejaky PDD nebo PPD a nevim kde to najit( pokud je tu nejaky linux guru, tak rad odmenim za radu ktera mi to zprovozni)palec dolu
MSFS 2024 , mam MS store verzi, takze musim koupit znovu steam verzi. Nastve

Záver: Takze muzu uplne prejit na linux a opustit plne v roce 2026 windows?
Asi ne, deal breaker jsou itunes a neschopnost zprovoznit tiskarnu. Pokud se tohle vyresi, tak je cesta volna.

Reseni: Hodim linux na ssd jako hlavni system a na jeden z vnme hodim win11 a budu muset dual bootovat....zatim.
Soucasne travim 95% casu v linuxu. Kvuli tisku, itunes a msfs 2024 skacu do win.

PS: Ted jsem docetl zkusenost marek16 cachyos a mam to uplne naopak, vse mi fungovalo. No flame.
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, 8TB HDD, X52 Pro, LG OLED 32GX850A-B, WMR HP Reverb G1
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Ohledně tisku - v drtivé většině jede všechno hned a bez konfigurace, ale... výrobce tvé tiskárny nemá žádný open-source driver a používá jen prorpietární - proto potřebuješ PPD file. CUPS dokáže s tiskárnou komunikovat, ale neví co ta tiskárna vlastně umí.

Tedy postupuješ jak na Windows - stáhneš balík, rozbalíš a "nainstaluješ":
(Typ tiskárny jsem jen odhadnul, případně na tom supportu najdi přímo pro svůj model)
https://support.brother.com/g/b/downloa ... 425w_eu_cn -> stáhnout .deb nebo .rpm -> rozbalit -> poskytnout v tom CUPS dialogu ten obsažený PPD soubor.

iTunes - web app neběží? Nebo jak to nejede?

Ohledně rolling dister - nikdo nikoho nenutí každý den updatovat :D Můžete si nastavit klidně i měsíční schedule a notifikace jdou vypnout.
jctrnacty
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jctrnacty »

Diky krtecku, zkusim. Itunes myslim native kvuli zalohovani a updatu iphone
Rolling distro, myslel jsem to spis jako, ze nekdo muze mit strach, ze mu spatny update slozi system. Me se to zatim nestalo.
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“