nope, je to lehce nad 7%. Těch 10% udělali AI boti
PCWorld - No, Linux didn’t actually hit 10% market share. Blame bots
Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO

nope, je to lehce nad 7%. Těch 10% udělali AI boti

https://ibb.co/hFvM0YL6CyberDeath píše: ↑úte 4. srp 2026, 21:38 imgbb radsi priste prosim , -> nemuzu prijit na to proc mi freeimage.host nefungue , na linuxu ani frefox ani edge . A nemuze za to ani pi.hole bo ani pri jeho "vypnuti" nic -> absolutne nechapu -> mrknu zitra v praci.
EDIT: -> tak freeimage.host rozhodne ne -> v podrobnejsim logu sem prisel na to proc nejede bo se pripojuje na "yadro.ru" ... coz mam blobke natvrdo jeste jinde![]()

btw tohle je zajimavé protože 290X je GCN -> a od GCN věci byly u AMD OK -> není nějaký "problém" s kartou který se na Win neprojevil ?HEAD píše: ↑pát 7. srp 2026, 21:32 Dneska jsem chtel otestovat R9 290x a RX480 pod linuxem a prdlajs.290x je absolutne nepouzitelna.Hry padaj a nebo to kazdych par vterin laguje(pravidelnej jakoby spike i v menu).Nevim co by mohlo byt spatne.Po prehozeni za RX480 vse funguje normalne.Zacal jsem s mesa-git 26.2 a pak i normalni mesa 26.1.6 nebo jake jsou posledni.

Jakej Proton?HEAD píše: ↑stř 12. srp 2026, 15:34 Ja to tu 280X zkusil pod cachyos a ty spiky tam nejsou.Ale vykon je dost spatnej.Black mesa 1080P high preset jen kolem 50fps a control pod dx12 jede 5fps a pod dx11 kolem 20.Pod win10 jel control ve stejnem nastaveni blizko 40fps.
Takze pod cachyos jsou tyhle prvni GCN karty uz absolutne nepouzitelne.Minimum je polaris/RX480 cokoliv starsiho uz je 100% nepouzitelne.

pls, berte to trochu s rezervou a ušetřete si psaní že jsem kkt, nemám skills a trpělivost řešit milion a jeden problém na každou marginální 3.14čovinu co potřebuju udělat.-strávil jsem asi hodinu instalací, která sama o sobě trvá pět minut. Automatický vytvoření partitions selže a musí se to dělat manuálně a musíte vědět jak
- Limine si neumí automaticky nastavit dualboot s Win na jiné partition/disku. ASi 15 pokusů a 15 vyplňování všech údajů do toho setupu
- pak jsem se na to vysral a hodil tam ten IRcosi bootloader. Vypadá přesně jako SW z 90. let.
- nemá to rozumnej grafickej updater systému/balíků, musí se přes konzoli (really? v 2026?).
- Shelly (package manager) vypadá jako by to někdo splácal v QT v prvním projektu na FITu a dále se tomu nevěnoval. JE to hnusný jak prdel a checkboxy u těch aplikací jsou tam umístěný tak, že jsem poprvé nainstaloval špatnej program místo toho, co jsem chtěl (UI/UX jak víno!)
- nemá to rozumnej task manager, jen takovej co vypadá jako z 90. let. Zkusil jsem nainstalovat MissionCenter, ten sice funguje, ale je to nějaká divná binárka co se nedá normálně nainstalovat, nemá ikonku, neřkuli klávesovou zkratku. Musí se to pouštět z konzole (!!), a po spuštění tu konzoli nesmíte vypnout, nebo to shodí i ten program (???!!!)
- obecně instalace čehokoliv je naprosto masivní oser, protože linux má asi 15 různých package managerů, každej z nich má X různých repozitářů a vy nacházíte návody zásadně na ten, co tam nemáte![]()
- odmítalo to namountovat NTFS partition s windows. Prej za to může Fast startup, leč ten mám vypnutej
- zkoušel jsem Hogwarts legacy jako hru, co údajně jede na linuxu líp než na win - nastavila si na 4k monitoru rozlišení něco jako 4400x1600 (větší a menší než má), borderless window a na normální 4k se nedala přepnout.
- zkoušel jsem instalaci notepadu++ přes Wine, přestože je tam Proton. Selhalo. NAinstaloval jsem Wine. Ukázalo mi to titěrnej modální dialog s velikostí písma asi tak 2px, na kterým to crashlo a program nenajel.
Obecně celá ta věc působí neuvěřitelně amatérským a nedotaženým dojmem, jako by to dělal někdo, komu je výsledek úplně u prdele a jen splácal dohromady pár balíků a called it a day.
Absolutně si nedokážu představit, že by tohle byl schopnej rozjet někdo, kdo není programátor, neřkuli provozovat a řešit problémy s tím![]()
ASi vyzkouším ještě jedno nějaký civilnější distro, ale na to jak tohle lidi propagujou jako nejvíc seamless experience jak hrát na linuxu, tak jsem to málem prohodil oknem a velice rád nabootoval zpátky do win![]()