AMD Radeon RX 5700 (XT) - Info, recenze, zkušenosti

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
skaven321
Začátečník
Začátečník

Re: AMD Radeon RX 5700 (XT) - Info, recenze, zkušenosti

Příspěvek od skaven321 »

ja dokonca nerobim ani to(reinstally). system mi bezi sam, drivery instalujem len updatovanim a cuduj sa svete, len jeden konkretny docasny blackscreen v total war2 WH na konkretnom mieste(hra sa koreknte loadne po cca 7sekundach vypadku). Fakt krutim hlavou, co to tu vsetci pisu, ze sa im deje :)
R7 5800X3D, 32GB DDR4 3200Mhz CL14 G.SKILL FlareX@3600MHz, RX 9070 XT Pulse, GB2770QSU - Red Eagle
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

ToxicTears píše:A když si tady lidi ani nepřeinstalují systém, když mění grafickou kartu z nVidia na AMD, což je jasná věc už x desítek let, tak je to taky těžký.
Uz zase tenhle mytus? Vzdyt je to nesmysl.

GPU AMD pouzivaji svoje soubory, NV GPU zase jine, Intel dalsi, atd. Vzdyt klidne muzes provozovat v jednom PC grafiky AMD+NV dohromady. A slo to tak vzdycky uz od dob Windows 98 dodnes, s jedinou vyjimkou - Win Vista.
Takze fakt neni nutne sirit tyhle povery.

Btw - ja mam stejnou instalaci Win10 od roku 2015 a za tu dobu jsem postupne vystridal:

5 CPU
4 desky
4 GPU

A svete div se, nikdy jsem na problemy nenarazil. Dokonce jsem sveho casu prohazoval GTX 760 a R9 290 pomerne casto - podle toho, co jsem zrovna chtel hrat. Od obojiho jsem mel nainstalovane ovladace a podle aktualne zapojene karty se nacetly ty spravne a jelo se. Ani jsem se neobtezoval ovladace od neaktivni grafiky mazat.

Zkratka Navi grafiky maji s ovladaci kopec problemu, to je obecne zname. U CGN trvalo 5+ let, nez se to trochu vychytalo. Tady, mno - uvidi se.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
ToxicTears
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ToxicTears »

Tak takový štěstí a zkušenost jsem neměl. Měl jsem nVidii, pak jsem zkusil RX580, protože jsem dělal testy a porovnání výkonu. AMD se chytlo, to fungovalo, pak jsem nahodil zpět nVidii a konec. Černo, nic, žádný signál a systém v trapu. Tak jsem musel dělat kompletní reinstall.

Ale jako jo, každý máme prostě jiný zkušenosti a od toho se opíráme.
discord IT & racing: https://discord.gg/JaGehGp
PC1: PC1: R7 5700X|X470 Taichi|32GFlareX@3200CL14|6900XT Red Devil|6xSSD|1xNVME|CustomLoop EKWB feat Alphacool///NAS: Synology 1515+ a DS513 expanze
Srandista
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Srandista »

havli ma v tomto pravdu, mne pri poslednom velkom PC upgrade prezili Windows 10 aj prechod z AMD platformy na Intel platformu (jedine co pochopitelne skapalo bola aktivacia Windowsov, ale to som vtedy vyriesil s MS supportom). A uz na Windows 7 som mal nainstalovane drivre pre Intel aj AMD GPU naraz, a Win pouzil, co bolo zrovna vhodne (ked som mal pripojenu dedikovanu AMD grafiku, tak jej drivre, ked sla z PC von, tak Intel drivre na ich iGPU).

Ako, keby som siel z AMD na Nvidiu, tak prezeniem systemom DDU, ale ze bych sa hned jal preinstalovavat Win, kym tam nie je ziaden problem, to by ma ani nehlo (bol som nuteny to spravit pred mesiacom a vobec sa mi do toho nechcelo a po tom co som si tym presiel som si velmi dobre spomenul na to, ze preco)...
MTB: MSI MAG B550 Tomahawk, CPU: AMD Ryzen R5 3600 + Arctic LF III 240, RAM: Corsair 32GB DDR4 3600MHz CL16, GPU: AMD RX 6800 16GB RAM, SSD: Corsair MP600 PRO LPX 1TB + Corsair MP510 1TB, SC: Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Professional, PSU: Corsair RM650x, Case: Fractal Design North Mesh, Monitor: Dell S2721DGFA
Google Pixel 8 256GB, Nexus 7 (2013) 32GB
killerek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od killerek »

Vetsina systemu to prezije, ale tolikrat zalezi, co za zuzo tunidla ma uživatel nainstalovano nebo jaky bordel si casem natahal.

U Win 10 je preinstalce dost rychla, takze ji zkusit při reseni problemu nezabere moc casu, pokud není nainstalovana hromada dalšího SW.
HafanPetr
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od HafanPetr »

ToxicTears píše:Tak takový štěstí a zkušenost jsem neměl. Měl jsem nVidii, pak jsem zkusil RX580, protože jsem dělal testy a porovnání výkonu. AMD se chytlo, to fungovalo, pak jsem nahodil zpět nVidii a konec. Černo, nic, žádný signál a systém v trapu. Tak jsem musel dělat kompletní reinstall.
Mám podobné zkušenosti, určitě bych doporučil min. odinstalovat předchozí drivery přes DDU. AMD+NV na jednom PC mi nefungovalo (pády, problémy, nízký výkon, atd).
durod
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od durod »

del42sa píše:Ještě veselejší to bude s RDNA2
Jsem zvedavy, jak se s tim poperou v novych PS5/Xbox...mozna to pote zacne poradne fungovat i na desktopu :roll:
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

del42sa píše:....nějakou chvíli to bylo lepší.....
Ikdyz Koduri skoncil jak skoncil, tak co se tyka pozvednuti kvality AMD driveru, tak na zlepseni mel velkou zasluhu.
havli píše:Uz zase tenhle mytus? Vzdyt je to nesmysl.
Ano, zadna preinstalace systemu se nedela. I to DDU je spis pro dobry pocit. Osobne jsem instaloval Win naposled roku 2013 verzi 8.1 a od te doby i pres mnohe zmeny HW funguji Win bez problemu. Na ostatnich pocitacich podobne. Jedina otravna vec je reaktivace systemu. Win tohle nema polozit, ikdyz tam dam vice ruznych GPU a ikdyz prehazuju cely platformy. To uz chce poradnou tafku, aby se Win 10 neopravitelne polozil.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Driv AMD/ATI ovladace byli daleko lepsi.Tehdy jsem mel 2x5850 crossfire a vse fungovalo jak melo.Dokonce i crossfire skalovalo jak melo.Zadnej blackscreen ani pad a vynucovani AA v ovladacich tez fungovalo.Dnes nefunguje doslova nic.Mozna tak chill a to je tak vsechno.Vsechno ostatni je nakym zpusobem zabugovany.
Raikkonen
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Raikkonen »

Hladis píše:
del42sa píše:....nějakou chvíli to bylo lepší.....
Ikdyz Koduri skoncil jak skoncil, tak co se tyka pozvednuti kvality AMD driveru, tak na zlepseni mel velkou zasluhu.
No s tím Kodurim nevim nevim. Ati/AMD už mělo slušné ovladače dávno před ním. Kdy to vůbec bylo jak přetáhli ten driver team od NVIDIE? Každopádně v době největší slávy a cenové války Radeonů HD4000 generace si nepamatuju, že by se nějak zásadně řešily drivery, to už bylo myslím tou dobou dávno passé.

IMHO ten vzestup kvality za Koduriho je jen zdánlivý. A to proto, že AMD jelo dlouhodobě jen jednu GCN vylepšovanou architekturu. A AMD taky brzy odhodilo podporu starších architektur (nebyl to Richland, co zařízli snad půl roku po vydání?), zatímco u NVIDIE se vystřídalo Fermi, Kepler, Maxwell, Pascal, Turing a u všech se držela podpora déle jak u AMD. A pak mělo AMD ty finanční problémy, ořezávalo finance a dost propouštělo, takže měli dost svázané ruce a právě to rychlejší ukončení podpory starších generací jim prospělo. Vždyť jak dlouho to trvalo do těch "zázračných" driverů, snad dva roky? A i později ještě dokázali nalézt značné rezervy. Proto v poslední době vše zdánlivě klapalo, ale to jen díky tomu, že to vše za ty roky už dávno odbugovali a zoptimalizovali (a i přesto bylo při uvádění na trh skoro vždy nějaký problém) (a vlastně DX11 overhead nevyřešili nikdy). A teď jestliže je Navi výrazněji odlišná (a v budoucnu bude i RDNA2 generace), tak určitě ty problémy s drivery nabeton budou a zase se bude čekat delší dobu na jejich fixnutí a bude se to opakovat do té doby, než bude AMD opět v takové kondici jako před více než dekádou zpět.
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

no když se podíváme na výsledky hospodaření AM za poslední období, tak by se už na peníze vymlouvat IMHO neměli...
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Raikkonen píše: No s tím Kodurim nevim nevim. Ati/AMD už mělo slušné ovladače dávno před ním.
Nekdy davno neni nedavna minulost, kdy bylo normalni, ze u AMD nebyl neco jako Game Ready driver a cerstve AAA hry dostaly opravy kritickych bugu klidne mesic po vydani a vubec o DX11 ere ani nemluve. Koduri po nastupu stanovil jako jeden z jeho cilu tohle zmenit a ten vysledek byl videt. AMD postupne vydavalo drivery s vyssi frekvenci a u vetsiny her primo v day 1. Celkova kvalita a podpora se zlepsila. Samo stale to neni ideal, ale z toho marasmu to byl slusny kvalitativni jump. Podle me je pruser u AMD v hromade zbuglyho balastu v Radeon Settings nez v samotnem core driveru. Si staci project buglisty a drtiva vetsina issues se tyka prave toho. Taky je dobre se podivat na to, jak skokove nabobtnal buglist s 2020 Edition. Neco evidentne nezvladli, ale stale to je kvalitativne jinde, nez leta zpet.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

No je celkem sranda, ze treba crysis jsem tehdy hral na 2x5850crossfire a vynuceni AA v ovladacich fungovalo(tam je potreba transparentni supersampling pac to AA ve hre stoji za hovno).Sice vykon byl nic moc, ale fungovalo.Dneska na 5700xt si tam muzu nastavovat co chci a proste to nefunguje.
Naposledy upravil(a) HEAD dne pát 7. úno 2020, 18:33, celkem upraveno 1 x.
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

To ale myslis TRAA, ne? Protoze vynuceni MSAA mi v Crysis nefungovalo nikdy a na nicem.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Jo transparentni AA.Jinak normalni AA mi slo vynutit u 1080TI v nv inspectoru.Nedavno jsem to hral s 4x MSAA+4SGSSAA
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Heade to nefunguje už min půl dekády, holt jsi moc dlouho neměl AMD a teď poznáváš ten horror.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Zkusil jsem forcnout dx9 mod a asi to funguje.Teda aspon myslim pac zadnej rozdil v kvalite obrazu tam nevidim a jen trochu min fps.
vypnuto- https://abload.de/img/crysis_2020_02_07_20_xokdm.png
zapnuto- https://abload.de/img/crysis_2020_02_07_20_5fkuy.png
danco
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od danco »

Ak sa snažíš o Supersampling, ten skús nastavit v globále. Cez profil dávnejšie nešiel a čo sa doteraz zmenilo netuším.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Ani to nepomohlo.Nakonec jsem pouzil reshade SMAA.Sice to trochu maze ale co se da delat.
https://abload.de/img/crysis_2020_02_07_21_qkkrl.png
danco
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od danco »

A v hre máš zapnuté MSAA?
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“