Flektogon 2.8/20 MC, f2.8

Mám verzi pro bajonet Pentax, jeden z mých nejlevnějších objektivů, měl zaseklou clonu, oprava na 20 minutno-X píše:S tím Komine máš teda štěstí, MC verze není moc častáCA to určitě nebude, má jí opravdu nízkou. Nižší kontrast může způsobit víc faktorů. Antireflex na zadních čočkách si nemusí sedět s antireflexem na senzoru, co máš v zrcadlovce, design může obsahovat dvě čočky vedle sebe, které mají nižší zakřivení, takže se mezi nimi může odrážet víc světla, než je obvyklé, může to být částečně i sférická aberace (ale to asi moc ne). Zkoušel jsi ten objektiv zezadu prosvítit, jestli na čočkách není nějaký povlak nebo stopy po čištění? Další věc taky je, že MC vrstvy zpočátku nebyly příliš extra, může jít třeba o 2-3 vrstvý antireflex. Taky byly drahé, takže se používaly jen na některé povrchy, přičemž ostatní nesly jen jednu vrstvu.
Tak jediná čočka, která šla opravdu dát obráceně byla ta třetí od předku. Bohužel na obě strany stejně špatné... Takže buď je obrácená některá z čoček, které jsou nalepené na jiné díly, nebo je to opravdu špatný kus. Na druhou stranu, ještě sem nikdo nedal fotku z Pentaconu 2.8/29 v plném rozlišení, bez silného doostření, abych mohl srovnat jak moc špatný kus to je....no-X píše:Ad pentacon - může to být otočená čočka, tři prostřední vypadají poměrně souměrné, takže by nebylo divu. Ale taky to může být blbě vyrobená čočka nebo mechanická část, ve které je čočka usazena (nějaká deformace např.). Ale pokud je hodně špatný i po zaclonění, tak je asi vážně špatně složený.

Já jsem dával sem ty jeho testovací obrazce (ty, kde jsem ho porovnával s MIRem), kde jsem teda silné doostření nepoužil. Z RAWu to šlo pod +3, cj. standartní nastavení. Nicméně pokud by jsi to chtěl, tak ty fotky mam v rawu. Doostřování testovacích obrazců je k ničemu, to pak není test skla, ale spíš toho, jak to člověk umí pomocí SW zamaskovat nedokonalost... Ti testy od Matrixe mi také přijdou přeostřené, díky té strašné kresbě, která při tomto procesu vzniká.BRunner píše: ještě sem nikdo nedal fotku z Pentaconu 2.8/29 v plném rozlišení, bez silného doostření, abych mohl srovnat jak moc špatný kus to je....

Klidně mohl bejt blbě složenej už z výroby.BRunner píše:Tak jediná čočka, která šla opravdu dát obráceně byla ta třetí od předku. Bohužel na obě strany stejně špatné... Takže buď je obrácená některá z čoček, které jsou nalepené na jiné díly, nebo je to opravdu špatný kus. Na druhou stranu, ještě sem nikdo nedal fotku z Pentaconu 2.8/29 v plném rozlišení, bez silného doostření, abych mohl srovnat jak moc špatný kus to je....

Tak to hlavně záleží na tom, na co ten objektiv budeš používat ... já mám v plánu koupit 400/5,6L, která stabilizaci nemá ... pro to co fotím je totiž stabilizace k ničemu.no-X píše:kupovat dneska třístovku bez stabilizace snad ani nemá smysl.