Asus M2N-E (AM2, nF570 Ultra) - tipy a rady
Moderátor: Eddward
- xecuttor
- Začátečník
-
Re: Asus M2N-E (AM2, nF570 Ultra) - tipy a rady
Tak ten dotaz uvedu jinak: Jak může základní deska ovlivňovat teploty CPU a co se proti tomu dá dělat?
zkusil jsem fakt všechno možný a jsem přesvědčenej, že za vysoký teploty mýho CPU může ta deska.
zkusil jsem fakt všechno možný a jsem přesvědčenej, že za vysoký teploty mýho CPU může ta deska.
- flanker
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
no je obecně známo, že tento čipset celkem topil, částečně by pomohl leda nějaký přídavný větrák směrovaný na napájecí bolast CPU a aby to foukal od ní dozadu. . Jinak 37 C na CPU není až tak špatné přeci...Nikdy nemůžeš mít teploty procesoru jako teplotu v místnosti, většinou to bývá cca +10-15C navíc. Ttyo teploty ti ukazuje Coretemp? Sleduj teploty jader, ne ani tak CPUčka.
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
- xecuttor
- Začátečník
-
No ale těch 38 stupňů mám při úplně studenym kompu jen čistě při startu. Navíc se nějak nemůžu smířit s tím, že v testech chladičů mají na o 25% přetaktovanym Phenomu II X6 se stejnym chladičem v zátěži 45°C a v idle 30°C při otáčkách 1200 rpm, já mám 55°C na nepřetaktovanym II X4 při 1600 rpm
teploty jader jsou vždycky cca o 2°C vyšší než teplota cpu, sleduju to v AIDA64 i v BIOSu
navíc fakt si myslíš, že mám teplotu v místnosti 25 - 30 °C?
teploty jader jsou vždycky cca o 2°C vyšší než teplota cpu, sleduju to v AIDA64 i v BIOSu
navíc fakt si myslíš, že mám teplotu v místnosti 25 - 30 °C?
- neon4
- Nováček
-
jses si jistej ze ten chladic na phenomu x6 je stejnej? co vim tak na pretaktovani se pouziva spis vodni chlazeni a v extremech dusik
- xecuttor
- Začátečník
-
neon4 prosím neodpovídej když nevíš o čem mluvíš
- Phobos
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím, mám tuto desku a je tam psáno že to má slot PCIe x16, odchází mí grafická karta, a potřebuju koupit novou, u nových je psany PCIe x16 2.1 atd, asi nějaká nová verze? bude tedy fungovat tato grafická karta s PCIe x16 2.1 ve slotu PCIe x16 této postarší desky? Případně jakou grafiku by jste mi doporučili v kombinaci s komponenty co mám v podpise? děkuju
CPU: AMD Athlon 64 X2 4200+ (2,21GHz) VGA: Sapphire ATI Radeon X1900GT MB: ASUS M2N-E RAM: 4GB Kingstom 800Mhz ZDROJ: Fortron 400W
- neon4
- Nováček
-
Dobre, mas pravdu.xecuttor píše:neon4 prosím neodpovídej když nevíš o čem mluvíš
- Phobos
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím, dostal jsem se do problémů při update BIOSU, mám desku M2N-E a měl jsem tam BIOS 402, tak jsem to aktualizoval na 1202 a bylo vše ok, pak jsem to aktualizoval na 1305 s došlo k problému. Po dokončení updatu a rebootu pc už mi nenajel obraz (pravděpodobně to nenačte BIOS). Po zapnutí pc najedou větráky, ale obraz ne, monitor svítí jakoby byl pc vypnutý. Zkusil jsem vyměnit grafiku, místo PCIE 16x jsem tam dal nějakou starou, která nemá ještě ani DVI ale je to bez výsledku, pořád bez obrazu. Napadá někoho co s tím? Jiný BIOS tam nedostanu když mi nejde obraz už jsem z toho zoufalý...
CPU: AMD Athlon 64 X2 4200+ (2,21GHz) VGA: Sapphire ATI Radeon X1900GT MB: ASUS M2N-E RAM: 4GB Kingstom 800Mhz ZDROJ: Fortron 400W
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Obraz ti nejde protozže deska nepostuje, asi se nahrál špatně nebo byl corruptní image, pokud ani nepípne speaker ani po vymazání cmos, tak sorry, sbohem, deska death.
- Phobos
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Už mi blikla naděje, už jsem vytáhl cmos a odpojil zdroj. takže se vymazalo nastavení. Po startu pc mi už obraz najede a vyhodí to chybu "CMOS checksum error - Defaults loaded" no a pro continue press F1 a setup press DEL, akorád že mi nereaguje klávesnice... měl jsem ji zapojenou na USB, což vím že by BIOS nevzal, tak jsem tam dal redukci na PS2 a stejně mi klavesnice nereaguje ani po restartu, co s tím teď?
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Zkus použít nativní PS2 klávesnici, ty redukce víc nefungujou než fungujou. Rovněž, pokud by náhodou byla bezdrátová, tak tim odpojením šťávy se ti může rozpárovat dongl.
- Phobos
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Nakonec jsem ji přepojil zpět na USB a už reagovala, už mi pc najel, takže díky moc za tak rychlou reakci
EDIT: ještě jsem se chtěl zeptat, když updatuju BIOS, je třeba to updatovat postupně nebo stačí nahrát nejnovější verzi?
EDIT: ještě jsem se chtěl zeptat, když updatuju BIOS, je třeba to updatovat postupně nebo stačí nahrát nejnovější verzi?
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Postupnym upgradem si akorát zvíšíš riziko že se některej posere, ne, je to flash romky, upgraduješ vždy rovnou na to na co chceš.
- Phobos
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Dobře, tak tady je chyba co jsem udělal. No a ještě dotaz, mám grafiku ATI Radeon X1900GT, a od doby co jsem si koupil nový HD monitor (používám rozlišení 1920x1080) tak mi to čas od času udělá to, že mi zčerná celá obrazovka na pár sekund a pak se rozjedou všechny větráky naplno na dobu 1sekundy a poté se objeví obraz zpátky, s chybovou hláškou od ATI. Nainstaloval jsem nové ovladače ale nepomohlo to. Začalo to dělat při 3D hrách (ale i jednoduchých jako třeba CS 1.6 atd.) a teď se stane, že to udělá i u filmu. Je to od té doby co mám tento monitor. Může to být slabou grafikou (nestíhá nový HD monitor? ale hry nehraju v HD rozlišení ale třeba jen 1280x800), slabým zdrojem nebo třeba starým BIOSEM? nebo poradíte mi co s tím? Info o sestavě mám v podpisu
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Biosem to bejt nemůže, zdrojem ano ale to je velice nepravděpodobné. Zkontroluj jestli nemá ucpané chlazení, nepřehřívá se, atd. Pokud ne, tak bude asi mrtvá. Přeci jen už je to přes 5 let stará karta.
- rigix
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Téhle desce lítá napětí jak na divoké vodě, teploty do 70 stupňů bych zbytečně neřešil, ale pokud nevíš co s časem tak se tim klidně zabývej dál ale nevyřešíš to.
K biosu, než nahraješ novej nech nahrát základní nastavení, pokud se cokoli posere tak deska si dokáže nacucnout nový, stačí do mechaniky CD od desky, a ona si během 30 minut sama natáhne základní bios.
K biosu, než nahraješ novej nech nahrát základní nastavení, pokud se cokoli posere tak deska si dokáže nacucnout nový, stačí do mechaniky CD od desky, a ona si během 30 minut sama natáhne základní bios.
- adfmiga
- Nováček
-
Zdravím,
jáký používáte ovladač k této desce? jakou verzi nforce případně jestli je nějaký neoficiaílní ozkoušený driver pack.
Díkes
jáký používáte ovladač k této desce? jakou verzi nforce případně jestli je nějaký neoficiaílní ozkoušený driver pack.
Díkes
- rigix
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Je to nForce 570 stáhni si nejnovější na stránce nvidia.com ..... dodnes mi tato deska leží ve skříni
- adfmiga
- Nováček
-
Kdyby někdo chtěl tak http://www.nforcershq.com/forum/win7-vi ... 70915.html
nebo http://www.nforcershq.com/forum/xp-opti ... 70968.html
Otestováno a funkční.
nebo http://www.nforcershq.com/forum/xp-opti ... 70968.html
Otestováno a funkční.
- sochymichal
- Nováček
-
Zdravim, chtěl bych do této desky koupit grafickou kartu GeForce ASUS GTX650 Ti( jen dočastně než koupím novou desku a RAM). Tak jsem se chtěl zeptat jestly to ta deska pobere a nebude tu grafickou kartu brzdit PCIe X16 2.0. V desce mam teď 9800GT. Jinak desku mam osazenou AMD Athlon II X4 640,6GB DDR2 a zdroj mam 500W tak doufám že bude stačit.(FORTRON BlueStorm II 500W)