Dobrý den, taky sem přispěji. Disk už mám delši dobu. Všimnul jsem si, že spouštění pc a spouštění programu po startu trvá delší dobu. Poté už je běh v pořádku. Zde přikládám screenshoty.
Rozhodně data zazálohuj, disk má problémy s roztáčením plotem, takže se jednoho dne už ani roztočit nemusí.
Pokud pominu jeden přealokovaný sektor v záložní oblasti a problém v komunikaci desky s HDD (možná jen špatný SATA kabel nebo jeho kontakt), tak to vidím jako nejzávažnější problém.
... Don't give the noise a chance ... ULN PC:MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE:Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
Nebyl disk náhodou používanej jako externí? Tam se toto stává, CRC errory + spin retry county jsou typické kombo u exteráků kde bylo nedostatečné napájení. Pokud je ale disk interní a byl vždy interní v PC, tak ihmo zálohovat odchází pravděpodobně motor.
Zdravim,
mam problem s HDD Seagate barracuda 7200.14 1TB.
Stava se mi, ze se HDD zastavi, kontrolka nereaguje a pocitac zamrzne, trva to asi 10-15 sekund, stane se to nekdy i 3x denne, nekdy zase ani jednou...
Taky se mi zda, ze nestiha nacitat data v narocnych hrach, napriklad v GTA 5 se mi detaily, stiny a ruzne castice dokresluji hodne opozdene, FPS mam ale stale kolem 60. Takze grafika by to mela stihat zobrazovat.
Napadlo me, ze by to mohlo byt spatnym kabelem, ale i po vymene problemy pretrvavaji. System je cisty, nedavno nainstalovany Windows 8.1 64bit.
Sestava viz podpis. Mam na ten disk jeste zaruku.
Hmm, máš tam 2 command timeouty (to se státá když disk naprosto selže v příkazu typu "přečti tohle" a hlavně hodně unsafe shutdownů (ala že se vypnul aníž by byla vyprázdněná cache a zaparkovaná hlava). Ala disku selhalo napájení za chodu, mnohokrát, to může bejt chyba ledasčeho, od blbýho zdroje, přes konektor, až k vadný elektronice disku.
Takze idealne vyzkouset v jinem PC a pak pripadne reklamovat? Protoze podle toho co pises se klidne muze stat, ze to poslu na reklamaci a oni mi reknou, ze to je v poradku...
Ne, ten co má ten vadnej sektor, tam bych udělal scan povrchu, a pak zero-fill. Na méně důležitá data (jako sklad filmů) bych ho ještě klidně nechal. Ten druhej mi přijde celkem v cajku.
Měl bych tady menší svízel. Do disků moc nevidím, proto se raději poptám. Před nedávnem jsem pořídil zde na bazaru starší Seagate Green 2 TB, používaný v serveru. Má nalítáno celkem dost, ale snad by mohl ještě nějaký ten pátek vydržet.
Co mě trápí, je jeho neustálý cvrkot. Každou cirka půl vteřinu cvrkne. Cítím se u PC, jako uprostřed louky.
Posílám výpis z HD Tune + odkaz na zvuk, který HDD vydává.
Někdo nějaké nápady?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Projekt: Corsair 300R Black&Gold. Finální fotky ZDE
Currently notebook user only - Dell XPS 15 9550 - i5 6300HQ 2800MHz@undervolt 0.870V / GTX 960M / 8 GB / Kingston SSDNow 120 GB M.2 / WD Blue 1TB Má krátká recenze k vidění zde
@prograw: Mrkni se, jestli tato verze disku má odemčené ovládání AAM (záložka v HDTune). Pokud ano, nastav tu nejnižší možnou hodnotu (zřejmě 128). To by mělo zpomalit pohyb hlav, ale jestli to zabere, tak to netuším.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600.Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
Zkusil jsem to přes utilitku quietHDD - beze změny. Existuje nějaká možnost, jak disk softwarově ve Windows vypnout, abych nemusel pokaždé, když budu něco potřebovat připojovat kabely? Zkoušel jsem nastavit automatické vypnutí po minutě, což mi příliš nevyhovovalo. 1) odpojuje i WDčko, které používám celkem často a 2) disk se stejně po čase sám spustí
Projekt: Corsair 300R Black&Gold. Finální fotky ZDE
Currently notebook user only - Dell XPS 15 9550 - i5 6300HQ 2800MHz@undervolt 0.870V / GTX 960M / 8 GB / Kingston SSDNow 120 GB M.2 / WD Blue 1TB Má krátká recenze k vidění zde
@prograw: Pokud půjdeš do toho šuplíku, tak uvedená verze je zatím jediná na našem trhu, která oficiálně podporuje SATA III. Zřejmě bude fungovat stejně jen o desetikorunu levnější a konstrukčně podobný rámeček ICY BOX 168SK-B, ale ten oficiálně podporuje jen SATA II.
Tyhle otevřené rámečky jsou výhodné jednak proto, že disk nemusí být separátně chlazen a také je jejich vnitřní část uložena na robustních silentblocích, takže eliminují případné vibrace.
Jen bacha na uzavřené boxy s nuceným chlazením malým ventilátorem, který nebývá zrovna tichý a často nejde bez štípaček vypnout. Také se často ohánějí antivibračními vlastnostmi, které se nějak nekonají.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600.Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
Ten zvuk je způsobenej na 90% tim že disk ztratil kontrolu nad zaparkovanou hlavou, ala nenei tam kde má bejt když jí disk zrovna neovládá, odjede si, a disk to posléze zjisttí a znovu se nakalibruje (ten cvrdlikavej zvuk), a to pořád dokola a dokola, tohle už jsem u pár disků viděl, kupodivu když se p onich něco chce a hlavu v tu chvíli přímo ovládaj řídící magnety tak ještě funguje, ale je jen otázka času než to hlava nebo plotna odnese, takovej disk je prostě tfuj.
Naposledy upravil(a) DOC_ZENITH dne úte 12. kvě 2015, 13:04, celkem upraveno 1 x.
Hlavně si jej nastav jako AHCI a jeko removable (hodně desek to nastavuje pro konkrétní sata porty) a před odpojenim používej "bezpečně odebrat" jako u flashy. U disků maj totiž win (pokud je dostatek RAM) tendenci nezapsat vše hened, ale nechat si to chvíli v RAM a postupně to po kouscích dopisovat, tzn když tam něco nakopíruješ, ono se to tváří že už jen hotovo tak v praxi pořád neni, tak aby jsi v tu chvíli neodpojil ten disk.