Vodní chlazení - obecná diskuze

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

Odpovědět

Jaké používáte čerpadlo?

Eheim 1046
8
3%
Eheim 1048
23
9%
Ponorný Eheim
10
4%
HPPS
8
3%
Ponorné ostatní (Sicce, a pod.)
12
5%
Laing D4
8
3%
Laing D5
72
27%
DDC 9W (s topem i bez)
27
10%
DDC 18W (s topem i bez)
48
18%
Jiné
48
18%

Celkem hlasů: 264
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Vodní chlazení - obecná diskuze

Příspěvek od srna »

expanzni nadoba u topeni skutecne slouzi k vyrovnani tlaku, ale expa u vodniho chlazeni slouzi primarne k odvzdusneni a napousteni...tlak u vodniho chlazeni je nulanulaprd
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Aby se nam lepe zavodnoval okruh. Neni problem postavit okruh bez expy. Expanzi ustoji i samotne hadice. Tlaky nejsou velke.
Pro nas to je spise zasobnik vody, ktera se z okruhu postupne odparuje. Proto na zahranicnich strankach narazis spise na nazev Reservoirs.
Nejlepsi reseni je dat vode do cesty nejakou prekazku. Prutok se trochu zpomali, a trasa vody k sacimu otvoru cerpadla se prodlouzi a bubliny vzduchu maji vetsi sanci dostat se mimo hlavni proud. Koukni na prislusenstvi EK pro jejich expanzni nadoby.

Nevidany: Az skonci prazdniny, tak se dojdi o par pokoju vedle podivat k Myomovi jak vlastne vodnik vypada nazivo. Teorie je pekna vec ale oba dva koukate do stejne knihy a rikate neco jineho.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 550W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

presne, vodni chlazeni lze provozovat i bez expanzky(sam jsem to tak mel, byl tam pouze T kus pro dolevani)
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

Pokud by v okruhu nebyl žádný vzduch pak malé tlaky to rozhodně nejsou. Spočti si změnu objemu a tím pádem i následné změny materiálu- nejde tak ani o onu deformaci tlakem způsobenou, ale hlavně o přetvoření které roste s časem a následnou únavu materiálu.
Ano okruh jde provozovat i bez expy, ovšem jakou dobu bude trvat než dojde k nějaké netěsnosti si netroufám odhadnout... A myslím, že ani vy ne. 100% je lepší neriskovat.

Nevidany: Az skonci prazdniny, tak se dojdi o par pokoju vedle podivat k Myomovi jak vlastne vodnik vypada nazivo. Teorie je pekna vec ale oba dva koukate do stejne knihy a rikate neco jineho.
Vodníka mám. Samozřejmě i s expou. ...

Pouze jsem se ohradil vůči "zjištění", že expa je v okruhu k ničemu.

To s tou trubičkou jenž jsem psal se problém 100% vyřeší.
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

zmeny tlaku pojmou hadice....stejne, to by musela byt expanzka otevrena aby se tlaky skutecne vyrovnaly(mluvim o expe k chlazeni a ne o měchu na topeni)
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

nemusela by být otevřená- vzduch je na rozdíl od vody stlačitelný. (aby mě tu někdo nechytal za slovo, voda je také stlačitelná ale mnohem mnohem méně a za mnohem většího tlaku) Takže změna objemu v pouze vodním okuhu= deformace soustavy. U sestavy s expou dochází ke stlačení vzduchu a pokud tlak vzduchu nebude vyšší nežli pevnost materiálu pak k nevratné deformaci nedojde a k přetvoření nebude docházet (či minimálně).

Zas závisí na modulu pružnosti materiálu hadic atp ztrátě vlastností časem, únavou...
arxeiss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arxeiss »

Pokud vím tak voda není stlačitelná, a to co stlačíš je pouze vzduch který ta voda obsahuje. A jak myslíš že se ti ten tlak v okruhu PC mění?
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

Všechno je teoreticky stlačitelné :-) Teorii o velkém třesku znají všichni.
Mění se na základě rozdílu objemu a vzhledem k nestlačitelnosti (...) vody je tlak takový jaký je potřeba k deformaci.
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

nevidany píše:Pouze jsem se ohradil vůči "zjištění", že expa je v okruhu k ničemu.
a kde jsem prosim te psal, ze je expa k nicemu? to bych prosil ocitovat.

ja jsem narazel na tvoji citaci z wiki, ktera popisuje funkci expanzni nadoby, ale ve vodniku expa v pravem slova smyslu neexistuje. uz to vysvetlil woyta, viz. angl. slovo reservoir -> zasobník. vykyvy tlaku v okruhu jsou tak male, ze je kompenzuje roztaznost hadic, troufam si i rici, ze samotne bubliny ve vode. to, ze se ujalo slovo expa je proste dano ehm. "historicky". asi tak jako lampovani u chladicu.

z toho vyplyva, ze mit "expu" jako nejvyssi bod okruhu neni vubec nutnost. naopak si troufam tvrdit, ze vetsina okruhu to ma presne naopak, jako nejnizssi, nebo v nizsich castech okruhu.

jeste pridam radu. osobne se mi nejvice osvedcil zpusob odstranovani bublin jak z radiatoru, tak cerpadla tak, ze rychle menis prutok v okruhu stlacovanim hadice. a to uplneho stlaceni, az voda skoro neproudi.

problem bublin je stejne dlouhodoby, jelikoz se v okruhu vytvareji neustale. vzduch je ve vode rozpusteny a jeho vyrenim, odstavanim, atd., se z ni zase dostava ven.
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

Ale vůči tobě jsem se Myome neohrazoval (alespoň ne s "nutností" expu mít) ;)
ze je kompenzuje roztaznost hadic
Ano souhlasím, jsou nejsnáze deformovatelné. Ale když se kouknu na moje tygoonky co s nimi dělá tlak tak přetvoření je velice zjevné.
z toho vyplyva, ze mit "expu" jako nejvyssi bod okruhu neni vubec nutnost.
To jsem ani nikdy netvrdil. Jsou dva typy exp. otevřené (atmosférické) a tlakové. expy v 99% okruhů jsou tlakové a ty můžou být umístěny kdekoliv v okruhu.

Jinak ano souhlasím :-) to vše dokazuje, že expa má v okruhu co dělat (woyta, srna).
Jája
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Jája »

nevidany: když to s tou změnou objemu myslíš vážně, tak mi prosím tě spočti o kolik se mi zvedne objem když když mám v okruhu 1,3l vody a teplota stoupne o 15°C
Jinak můj názor je že u běžnýho vodního chlazení v PC je to vzhledem k použitému materíálu (PVC nebo silikonové hadice) úplně zanedbatelné, navíc v okruh se netlakuje jako třeba topení, nebo nebo expa pro vodovod.
Ještě dodám že mám vodníka přes tři roky a vždycky dolévám vodu až po okraj, a nikdy mi nic nevyteklo a ani neprasklo.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

nevidany píše:Ale vůči tobě jsem se Myome neohrazoval (alespoň ne s "nutností" expu mít) ;)
tak to jsem si to jenom spatne vylozil. omluva :) .
To jsem ani nikdy netvrdil. Jsou dva typy exp. otevřené (atmosférické) a tlakové. expy v 99% okruhů jsou tlakové a ty můžou být umístěny kdekoliv v okruhu.
konkretne tlakovky treba v topenarskych okruzich byvaji prave uplne nejspodnejsi casti. ano, mas pravdu.
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

Zhruba bude objem 1,305 litru (vzhledem k hustotní anomálii vody závisí i na počáteční teplotě atp..)
což znamená, že se ti 0,005l musí "někam" vmáčknout.

Myom: Ok ;)

Mmch všem zůčastněným dnes přeji bohatého Ježíška a celkově veselé Vánoce :-)
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

A to 1,5m silikonovych hadic 10/14 roztahne na neunosnou miru :)
I kdyz se pouzije T tak tam je mala vzduchova bublina. + dalsi bubliny v okruhu. Treba tech v radu se nikdy nezbavis.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 550W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Jája
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Jája »

Když to vemete z druhého pohledu, tak při ochlazení vznikne v okruhu "podtlak" - pokud budu vodu dolévat za provozu :), takže 2,5ml sem nebo tam...

Jinak taky přeju všem pěkné Vánoce
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

woyta:
I kdyz se pouzije T tak tam je mala vzduchova bublina. + dalsi bubliny v okruhu. Treba tech v radu se nikdy nezbavis.
Ano takže i ty připouštíš že vzduch tam má co dělat ....

Mimochodem u desítky hadice je to pěkných pár cm délky.

Jája:
pokud budeš dolévat za provozu tak ano mírně tím zmenšíš tlakové rozdíly a zmenšíš tím namáháni hadic. Nicméně když tam dáš Expu tak nic podobného ani nemusíš řešit.

Doufám, že teď jsme toto téma probrali dostatečně.
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Ja rikam, ze tam v realnem svete je vzdy nejaka bublina + vodni pary.
Spocitej si o kolik se ti zvetsi vnitrni prumer hadic. O moc to neni. Vic deformovany jsou hadice na fitinkach.

nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

A takže jsme to neprobrali dostatečně.
Vic deformovany jsou hadice na fitinkach.
A když k tomu přidáš ještě deformaci tlakem?
=potenciální problém. Probémem je vždy nejhorší součet potenciálních zatížení.

Pro dnešek končím pánové. Jdu se socializovat.
racz
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od racz »

myom píše:
racz píše:a aky je vseobeny nazor na toto: http://www.tichepc.sk/Cape-Coolplex-PRO ... =001013007
v kombinacii s DDC pripadne topom? hadice 8/10
nekolik let jsem ji mel. je to dobra expa, ale je strasne vysoka. respektive u tehle vysky uz vadi vystupy dole. doporucuju expanzky od EK.
mne sa prave ze paci ze je taka vysoka. Mam big tower skrinku ktora je este o 3 cm vyssia. cize by toé bolo na zadnej stene ako "komin". Ze to ma vyvody odspodu sa mi zda ako vyhoda(aspon v mojom pripade). Ale zaujimalo by ma preco doporucujes EK. Maju v ponuke cosi podobne? nejak som nenasiel
AMD Ryzen7 5700X - Zalman WB4 Gold | Gigabyte B450M DS3H | Kingstone Fury BEAST 3600MHz 32GB
MSI RX6700XT MECH | ADATA XPG SX8200 Pro 512GB | OCZ Vertex 460A 240GB | Seagate Barracuda 1TB | Seasonic Focus GX 550W (80gold) | ASUS TUF VB259Q
----
Zalman WB4 Gold | Alphacool Eisblock Aurora Acryl GPX-A | Alphacool NexXxoS Xtreme 2 | Laing DDC 18W | 2x NF-P12-1300
viewtopic.php?t=107883
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Maji o trosku kratsi.
http://www.ekwaterblocks.com/shop/reser ... r-400.html
Vystupy Cape resi L fitinky.

Pripadne Wroom dela expy na zakazku.

Odpovědět

Zpět na „Voda“