Vodní chlazení - obecná diskuze

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

Odpovědět

Jaké používáte čerpadlo?

Eheim 1046
8
3%
Eheim 1048
23
9%
Ponorný Eheim
10
4%
HPPS
8
3%
Ponorné ostatní (Sicce, a pod.)
12
5%
Laing D4
8
3%
Laing D5
72
27%
DDC 9W (s topem i bez)
27
10%
DDC 18W (s topem i bez)
48
18%
Jiné
48
18%

Celkem hlasů: 264
Bedas
Začátečník
Začátečník

Re: Vodní chlazení - obecná diskuze

Příspěvek od Bedas »

Highlander píše:
Bedas píše:Odvzdušněno mám. Ale co jsem si ted všiml, tak ty mikrobublinky co se vytvoří tím vírem v expě, tak je pumpa nasaje a putují pěkně celým okruhem :) Slyším akorát takový mírný šumění z radiátoru, který vytváří právě ty bublinky procházející jím.
njn, máš dvě možnosti... buď nějak snížit průtok v okruhu, protože ta expa není vhodná na tak velký průtoky a nebo ju vyhodit a koupit si klasickou velkou expanzní nádobu....
k tomu víru, co se tvoří v té expě, jsem našel jakousi fičurku, která by tomu měla zabránit Filtr pro Laing DDC Expanzku
myslíte, že by to pomohlo? (samozřejmě, že 100kč za to nedám, to si zbastlím sám)
CPU: AMD Phenom X4 9950 BE RAM: Kingston HyperX 1066MHz 4GB(2 x 2GB) Motherboard: Asus M2N32-SLI Deluxe HDD: SAMSUNG HD501LJ, 2x 500GB + 1TB Grafika: ASUS ENGTX275 896MB
..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..:: Water cooling ::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::....::..::..::..::..::..::..
[pumpa]Laing DDC 12V PRO AGB + Alphacool TOP -> [cpu blok]EnzoTech SCW-1 - Sapphire revA -> [chipset blok]by Wroom -> [mosfet blok #1]by Wroom -> [radiátor #1]Alphacool NexXxoS PRO I rev2 -> [mosfet blok #2]by Wroom -> [gpu blok]Swiftech MCW60 -> [radiátor #2]Magicool Copper Radiator Triple Xtreme 360 -> [expanzka] [url=ttp://wroom.wz.cz/komponenty/exp_v2/exp_v2.html]by Wroom[/url]
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

jj pomůže, ten filtr sníží průtok v celým okruhu a nebudou se přes to dostávat ty nejvetší bubliny tak snadno.
Bedas
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Bedas »

je to tak :) našel jsem tady ten materiál doma, "nacpal" to do té expy a je po problému. Jenom se bojím, že když se tím v podstatě přiškrtí přívod vody k pumpě, tak ta jestli se nějak víc nenamáhá, tak aby se po dělším čase nespálila třeba...
CPU: AMD Phenom X4 9950 BE RAM: Kingston HyperX 1066MHz 4GB(2 x 2GB) Motherboard: Asus M2N32-SLI Deluxe HDD: SAMSUNG HD501LJ, 2x 500GB + 1TB Grafika: ASUS ENGTX275 896MB
..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..:: Water cooling ::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::....::..::..::..::..::..::..
[pumpa]Laing DDC 12V PRO AGB + Alphacool TOP -> [cpu blok]EnzoTech SCW-1 - Sapphire revA -> [chipset blok]by Wroom -> [mosfet blok #1]by Wroom -> [radiátor #1]Alphacool NexXxoS PRO I rev2 -> [mosfet blok #2]by Wroom -> [gpu blok]Swiftech MCW60 -> [radiátor #2]Magicool Copper Radiator Triple Xtreme 360 -> [expanzka] [url=ttp://wroom.wz.cz/komponenty/exp_v2/exp_v2.html]by Wroom[/url]
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

Bedas píše:je to tak :) našel jsem tady ten materiál doma, "nacpal" to do té expy a je po problému. Jenom se bojím, že když se tím v podstatě přiškrtí přívod vody k pumpě, tak ta jestli se nějak víc nenamáhá, tak aby se po dělším čase nespálila třeba...
To se neboj, nic se jí nestane ;-)
cykloblazen
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cykloblazen »

Nazdar lidi. Na mém PC kofigurace - CPU Q6600, který se chystám vyměnit za Core i7 860 cca v létě, GPU GTX280 od Zotacu, kterou se pouze chystám dokoupit druhou, již nějaký čas kromě občasných her provozuji výpočty v systému BOINC a to jak na CPU tak pomocí GPGPU. CPU jsem pomocí obřího pasivního Ninja chladiče a ventilátoru Noctua 120mm schopen poměrně dobře uchladit na teploty okolo 50ti C v zátěži při přetaktu na 3,4GHz, bohužel z grafikou je to horší a tak zvažuji instalaci vodního bloku, přičemž jsem uplný začátečník v tomto směru. Grafika chrlí v době vytížení tak ohromné množství tepla, že za case se není broblém docela slušně spálit při neopatrném ohmatávání odfuku z druhého slotu, je to podle měření cca 80C na jádře. Prozatím jsem procházel pouze CZC na nějaký slušnější komplet pro GPU, bohužel takový zde neexistuje, pro jádro G80 a výše. Tak jsem se chtěl zeptat na nějaké specializovanější stránky ohledné této tématiky v rámci pozdější rozšiřitelnosti okruhu na druhou GPU (prozatím bych zustal u kompletu), případně CPU. Zatím jsem se dočetl například že pro chlazení několika komponent v serii je nutná velmi rychlá pumpa, kde se voda tolik při cestě přes kompomemnty tolik neprohřeje, což by zde bylo časem potřeba, nevím ale z jakých výrobců si zde vybírat, můj favorit je Thermaltake . Děkuji
Drobek'
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Drobek' »

alphacool.cz
Omlouvám se za hrubky!!
Občasné zobrazovadlo pro noťasy 40" 1920x 1020
NB: Atom & GM3150 & 1GB & 250 GB & 10" 1024x600
Game Notebook: Phenom II BE X4 & HD5850 & 6GB & 2x500GB & 17,3" 1600x1200
Fandím LIQUIDTECH//AQUACOOL//CAWEDOG
Nokia N8 (4gb+16gb) + T-Mobile G1 (2gb)
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

na Thermaltake zapomen, neni to kvalitni reseni. to same zalman...

hlavne si rozmysli, kolik na to mas rozpocet. kvalitni vodni chlazeni na jedno cpu a jedno vga vyjde na 8tisic...pokud mas predstavu, ze se vejdes do 3 tisic a podobne tak ano, muzes koupit nejaky TT set, ale budes z toho asi spis nestastny... :?
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Zdeny
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

Zdarec, mám dotaz na kapalinu do vodního chlazení. Současná náplň je Thermaltake Liquid http://www.thermaltakeusa.com/Product.a ... 55&ID=1795 ale potřeboval bych doplnit hladinu a nechce se mi kupovat už originál. Myslíte, že bych mohl dolít např. destilkou, nebo nějakym "fridexem"? Mám blok na CPU v mědi, na GPU v hlíně.
CPU: Intel Core 2 Quad 9550s 2.8 GHz@3.65 (430x8.5, 1.224 Vcore, burn 55°C), MB: Asus Maximus II Formula, Case Thermaltake Armor LCS (chlazení vodou), RAM: 2 GB Kingston 1200MHz 5-5-5-15 2T 2.25V(KHX9600D2K2/2GN), VGA: Asus nVidia GTX 260 OC Edition, Sound: Asus Xonar DX, Fortron Epsilon700w, 2xRaptor 74GB RAID0 System, WD 250GB Data, WD750GB Storage. Scynthe Kama meter.
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

ten thermaltake je strasny sajrajt a nevic neni rozumne reditelna nicim. na fridex opravdu zapomen. investuj dve kila do innovatek protect ip a budes spokojenejsi :roll:
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Zdeny
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

MaWa píše:ten thermaltake je strasny sajrajt a nevic neni rozumne reditelna nicim. na fridex opravdu zapomen. investuj dve kila do innovatek protect ip a budes spokojenejsi :roll:
ok, a můžu zkombinovat TT a innovatek anebo spíš doporučuješ náplň kompletně vyměnit?
CPU: Intel Core 2 Quad 9550s 2.8 GHz@3.65 (430x8.5, 1.224 Vcore, burn 55°C), MB: Asus Maximus II Formula, Case Thermaltake Armor LCS (chlazení vodou), RAM: 2 GB Kingston 1200MHz 5-5-5-15 2T 2.25V(KHX9600D2K2/2GN), VGA: Asus nVidia GTX 260 OC Edition, Sound: Asus Xonar DX, Fortron Epsilon700w, 2xRaptor 74GB RAID0 System, WD 250GB Data, WD750GB Storage. Scynthe Kama meter.
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

ta TT neni reditelna nicim, ani destilkou. dela to pak nehorazny bordel. ne hned, ale tak po mesici ano. opravdu to vymen za ten innovatek, komponenty v okruhu ti podekuji :)
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

hlavne bloky ocisti a vymej napr lihem ci necim podobnym.
HentaiRush
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HentaiRush »

Tak si říkám, má smysl udělat vlastní chladicí okruh pro RAM, chipset, pevné disky, (případně zdroj)?
Samozřejmě v tom případě, že člověk má chlazení procesoru a grafiky ošéfované jinak - vzduchově (pomocí kdejakých výkonných monster)..

Nemyslím to konkrétně, ale spíše by mě zajímal Váš názor.. :)
Wannabe dickface... :]
gejmer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gejmer »

RAM,chipset ano.Pevné disky blbost.
Bloky pro zdroj se nedělají,musel bys koupit celý k tomu upravený zdroj a to je velice sranda.
A moc bych těm zdrojům nevěřil,ikdyž by teoreticky měly být dobré,dělají se verze s dostatečně dimenzovanými větvemi pro 12V a měděným blokem,ale ty firmy(Silentmax,Innovatek,Koolance) nemají žádné jméno v oblasti zdrojů.
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

vodou chlazeny zdroje jsou nehorazne poruchovy, to nema smysl...

chipsety urcite smysl maji, obzvlaste pokud se taktuje a kdyz se koupi nejaky univerzalni blok, neni to ani drahe...
HentaiRush
Začátečník
Začátečník

Samozřejmě zdroje jsem myslel jen tehdy, pokud by si člověk udělal vlastní bloky.. (již jsem nějáké funknční pokusy na bit-techu viděl)

Co se týká hdd, tak jsem to spíš myslel tak, že vodou chlazenej disk se dá vždycky mnohem lépe odhlučnit.. :) a všehno tohle, by s přehledem uchladil jeden radiator na jednen 120mm ventilátor, ne? :)

Například tento topic: http://forums.bit-tech.net/showthread.p ... 57&page=11

Obrázek
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

tak samozrejme, neznam lepsi odhlucnovadlo disku nez watercool silent star...tzn to "chlazeni" je tam jen jako bonus. a na zdroj, disky a chipsety by opravdu bohate stacil jeden velmi pomalobezny ventilator...
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Voda a elektrika je pruser.
Opravdu je lepsi koupit kvalitni zdroj Seasonic, Enermax, atd.
U vodnika neodsava teplo. sam ho taky moc neudela, takze fan toci nejakych 500ot. Cili stejne jako fany na radech a nevis o nem.

Box na disky. Proc ne. Taky jsem o ne uvazoval.

Ram beru spise jako zbytecnost. Pokud nemas nejake extra extra topive kousky.

Kdyz to vsechno pripojis do jednoho okruhu a mas lainga tak pomalu nepoznas rozdil.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 550W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
HentaiRush
Začátečník
Začátečník

MaWa: Myslel jsem to spíše tak, že když je to chlazený vodou, tak se může klidně disk s chladicím blokem zabalit do nějáké protihlukové pěny a je vystaráno (což se logicky u vzduchem chlazených udělat nedá)..

Woyta: Já osobně mám tichýho Enermaxa.. navíc, dá se vyřknout řečnická otázka: "Kdo má vodou chlazenej zdroj? :roll: ".. :)
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Nabizi se dalsi otazka. "Kdo ma vzdelani se zamerenim alespon na slaboproud?"
Zdroje chlazene vodou neplni bezpecnostni predpisy.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 550W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Odpovědět

Zpět na „Voda“