Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
HentaiRush
Začátečník
Začátečník

Re: M42 a jiné manuální objektivy na DSLR

Příspěvek od HentaiRush »

Warhawk píše:Je to objektiv Tair, hledej, už se tady o něm psalo
Tolik co jsem pochytil z řeči jiných. Vyzkoušet bych si jej chtěl, ale hitparáda to asi nebude :-)
Jo, o objektivu jsem tu již něco načetl, vzhledem k tomu že to je M42.. :) Jde mi spíše o to, jestli je to dobrá koupě, protože za 2k se mi tahle pistolovka docela líbí a mám sto chutí a myšlenek to překopat na dslr..

Nemáte tuhle věcičku někdo doma? :)
Wannabe dickface... :]
parizov
Nováček
Nováček

Příspěvek od parizov »

Já tu fotopušku doma mám a koupil jsem ji na Aukru za podobnou cenu. Je ale opravdu hodně zachovalá. A mám ji už i zkušebně digitalizovanou. Protože jsem se nechtěl pouštět do větších zásahů na původní pažbě, mám z ní jen vymontovanou originální spoušť a z boku nalepenou spoušť kabelovou. Není to úplně ideální, ale použitelné. Používám Olympus E-510 a ten se k pažbě dokonale hodí. Časem bych rád ještě doplnil opěrnou destičku (bez šroubu) pod aparát a výhoda by byla i redukce s chipem. To ostření kolečkem je v kombinaci s pažbou naopak velice šikovné. Kvality objektivu nedovedu jako začátečník tolik posoudit, ale zdá se mi za tu cenu velice dobrý... 8-)
Metrix1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Metrix1 »

Skušal niekto tento objektiv Meyer- Optik Gorlitz Orestor 2,8/135 aky je ?
Dakujem
DSLR ---Sony A 200
AF Sklá ---Voigtländer 19-35 /f3,5 4,5 ,Tokina AT-X pro 270 28-70 / f2,8 ,Minolta 50 f1,7 , Minolta 70-210 (Bercan) f4
MF Sklá ---Pentacon MC electric 29 f2,8 , Pentacon MC eletric 50 f1,8 , Helios 44M 58/f2 Jupiter Optics,Helios 44M-2 58/f2 KMZ ,Helios 44M-5 MC 58/f2 Jupiter Optics ,Meyer Optik Gorlitz - Domiplan, 50/2,8 ,aus Jena DDR T1 50/2,8 , Makinon makro MC 135/2,5 , Meyer Optik Gorlitz - Orestor 135 F2,8
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

no-X píše:Prozraď... ty první dvě by mohly být stopětatřicítky. Líbí se mi, jaký bokeh má dvojka, ale jelikož Pentacon i TAIR mají dobrý bokeh, tak se to těžko určuje. Hádal bych TAIR, ale jelikož tam nejsou žádná výrazná OOF světla, tak si jistej nejsem :-)
TAIRa si šetřím na makro, protože má kulatou clonu a jde mu ztuha ostření (budu muset namazat). A pak taky moc daleko nezaostřím, protože furt nemám upravenou redukci. První dvě jsou Pentacon, trojka je Tokina a poslední je Helios. Ta poslední je na dlouhej čas z ruky, proto je to neostrý.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
Warhawk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Warhawk »

zítra přidám nové úlovky také já, dnešek byl více než plodný. Ono fotit bazmek ve 100km/hod umí manuálem jen spolubydla :-) A velmi dobře 8)
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

Metrix1 - mělo by být to samé jako Pentacon
All I know is that I know nothing.
Obrázek
Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
tomas-tnt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomas-tnt »

Metrix: Ano, první Pentacony 135/2.8 byly totožné s Meyer Orestorem (zebra provedení). Pak to dostalo novější hábit, ale zůstala původní 15ti lamelová clona, .... potom už je novější verze s tuším 6ti lamelovou clonou a nejnovější MC verze.
Orestor a první Pentacony jsou ceněny především kvůli bokehu - sqvělé na portréty. Novější pentacony mají už slabší clonu a nejspíš nedosahují ostrosti Sonnaru, popř. Jupiteru. Takže pokud chceš bokehmonster, tak Orestor (popř. starší Pentacon)...pokud chceš ostrost , tak Sonnar (popř. Jupiter).
Fotky tu jsou ze všech provedení, nebo zkus flickr, tam je toho taky dost

DSLR : Canon EOS 1000d
Analog SLR (kinofilm) : Praktica MTL5, Asahi Pentax Spotmatic, Zenit TTL
Analog TLR/SLR (středoformát) : Flexaret VI (dvouoké zrcadlo), Pentacon six TL + Biometar 80/2.8
Manual skla : CZJ Triotar 135/4, CZJ Sonnar 135/3.5 (zebra), Pentacon 135/2.8 (zebra), CZJ Pancolar 50/1.8 (zebra, MC), CZJ Flektogon 35/2.4 MC. CZJ Flektogon 35/2.8 (crome) , CZJ Tessar 50/2.8 (chrome, zebra), CZJ Biotar 58/2 (chrome), Pentacon electric MC 50/1.8, Pentax Super Takumar 50/1.4, Pentax Super multi coated Takumar 55/1.8, Vivitar 28/2.8 (komine), Jupiter 37A 135/3.5, Helios 44M-4 58/2, Jupiter 9 85/2 (chrome)
Tak, a už je pomalu čas začít opravdu něco fotit, ne?
Warhawk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Warhawk »

Dotaz na No-x Jaká je reální cena Revuenon 55/1.4 . Vypadá velice zachovale, takřka netknutě, ale je naražený (a odborně opravený závit na filtry (kosmetická vada). Clona i ostřední jde plynule. Jak si vede tento objektiv v porovnání se SMC takumarem 50/1.4 ? Vyskytuje se u nich nějaká "profláklá" vada ?

A další dotaz - co bajonet CONTAX/YASHICA ? Koukám, že se třeba na canon dají sehnat redukce. Některé skla se dají sehnat docela levněji
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Cena těch Revuenonů je dost nestálá, ale je to v podstatě nejdostupnější 5x/1.4 sklo s M42 závitem. Pokud nemá MC verzi, měl by jít prodat v rozmezí 1600-2300.

V porovnání s Takumarem je trochu slabší, ale jinak je to celekm v pohodě objektiv. Samozřejmě taky záleží na kusu, ale velké rozdíly tam nejsou. Vyráběli je různí výrobci, vše ale na stejném optickém designu. Opticky nejlepší byly imho od Cosiny. Dobré kusy jsou pěkně stejnoměrně ostré, prakticky bez náznaku CA. Bokeh není špatný, ale není ani ničím specifický.

U nás je nejrozšířenější verze s gumovým ostřícík kroužkem, na kterém jsou kolečka. Tahle verze je háklivá na clonu.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Warhawk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Warhawk »

Díky za informaci, mám nabídku na verzi s MC vrstvami za 1500, proto jsem se ptal, nasadil si brouka do hlavy :-) Hlavně mi teď dojdo daně :lol:
Warhawk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Warhawk »

Trocha bastlení snad nikomu ještě nikdy neublížila a já jsem odpoledne trochu improvizoval :

- Všechny moje objektivy (moc jich není) postrádají zadní krytku a jelikož v brašně rád nosím objektivy jenom tak, chtěl jsem je nějak nahradit. Paradoxně nejlevnější varianta byla koupit na ebayi redukci M42 na EF-S bez chipu a k tomu používat originál krytku canon. Tahle varianta je zatím na cestě, takže mi padl do oka deo spray (kvality bych raději nerozebíral).

Konkrétně je to Adidas Deo Body Spray, který má krytku, která velmi dobře pasuje na stávající závit. Krytka je velmi měkká a houževnatá, takže se nebojím o to, že by nějak závitu ublížila.
Více napoví snad fotky :

http://gallery.mypoint.cz/index.php?sfp ... QyYTg0NzRi

Víčko jsem jen zkrátil a na dvou místech nařízl (cca 4mm) aby se dalo dobře sundat a přitom slušně drželo.

Neobjevil jsem ameriku, ale třeba někdo řeší podobný problém. Mě se nelíbí, když se mi do objektivů práší :-)
Metrix1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Metrix1 »

Dakujem za odvovede ohladom Meyer- Optik Gorlitz Orestor 2,8/135

Warhawk to je vcelku dobry napad mam tiež par skličok bez zadnej krytky .
DSLR ---Sony A 200
AF Sklá ---Voigtländer 19-35 /f3,5 4,5 ,Tokina AT-X pro 270 28-70 / f2,8 ,Minolta 50 f1,7 , Minolta 70-210 (Bercan) f4
MF Sklá ---Pentacon MC electric 29 f2,8 , Pentacon MC eletric 50 f1,8 , Helios 44M 58/f2 Jupiter Optics,Helios 44M-2 58/f2 KMZ ,Helios 44M-5 MC 58/f2 Jupiter Optics ,Meyer Optik Gorlitz - Domiplan, 50/2,8 ,aus Jena DDR T1 50/2,8 , Makinon makro MC 135/2,5 , Meyer Optik Gorlitz - Orestor 135 F2,8
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Warhawk píše:Díky za informaci, mám nabídku na verzi s MC vrstvami za 1500, proto jsem se ptal, nasadil si brouka do hlavy :-) Hlavně mi teď dojdo daně :lol:
MC Cosinon 55/1.4 na plnou díru (opticky totéž, jako MC Revuenon):

http://img3.abload.de/img/sdim3428hcbm.jpg

Jinak MC Revuenony v M42 závitu nejsou moc častý :-)
Metrix1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Metrix1 »

Už to neboli davno fotky tak nejake pridam

Fotene Makinon 135 MC

Kosatec ------------------------- Medzikružok
ObrázekObrázek
Okrasna ruža ----------------------Medzikružok
ObrázekObrázek
DSLR ---Sony A 200
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

OK, taky něco přidám... objektiv z nějaké prastaré promítačky: Ernemann Kinostigmat:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Metrix1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Metrix1 »

No-x pekne to mas na zavit M42 ? :D
DSLR ---Sony A 200
tomas-tnt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomas-tnt »

Metrix...no slušná 135tka, jen cp je pravda....ještě by to chtělo údaj o cloně. Nemá to náhodou pětilístkovou clonu?

No-x : Velice příjemný bokeh. Zbude mi nějaký objektiv od Meopty (buď 50mm, popř 80mm ze zvětšováku ..Anaret, Belar), tak jsem na to zvědavej...myslím, že tam je M39 závit. Že jsi tady s tím něco fotil? ... zájímavá levná alternativa na vyblbnutí (počítám, že bokeh bude taky hodně dobrej)

WarHawk : A pak že adidas nevyrábí objektivy :-D Ne, vážně..taky jsem nad něčím přemýšlel, protože krytek není nikdy dost...a napadla mě novodurová trubka požadovanýho půřezu s nalepenou "zátkou" na konci. Lepí se to parádně, ale to lepidlo je dost silný kafe (úplně rozleptá ten plast), tak bych měl strach, že to něco naleptá i v objektivu

Jo, pánové...narazil jsem na ebay na M42 objektiv Sigma Multicoated (135/2.8)
http://www.rockcameras.com/L1290953.JPG , bohužel jsem propásl závěr dražby, ale tohle mohlo být taky zajímavý sklo
Naposledy upravil(a) tomas-tnt dne pon 18. kvě 2009, 20:31, celkem upraveno 1 x.

DSLR : Canon EOS 1000d
Analog SLR (kinofilm) : Praktica MTL5, Asahi Pentax Spotmatic, Zenit TTL
Analog TLR/SLR (středoformát) : Flexaret VI (dvouoké zrcadlo), Pentacon six TL + Biometar 80/2.8
Manual skla : CZJ Triotar 135/4, CZJ Sonnar 135/3.5 (zebra), Pentacon 135/2.8 (zebra), CZJ Pancolar 50/1.8 (zebra, MC), CZJ Flektogon 35/2.4 MC. CZJ Flektogon 35/2.8 (crome) , CZJ Tessar 50/2.8 (chrome, zebra), CZJ Biotar 58/2 (chrome), Pentacon electric MC 50/1.8, Pentax Super Takumar 50/1.4, Pentax Super multi coated Takumar 55/1.8, Vivitar 28/2.8 (komine), Jupiter 37A 135/3.5, Helios 44M-4 58/2, Jupiter 9 85/2 (chrome)
Tak, a už je pomalu čas začít opravdu něco fotit, ne?
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Metrix1: Ee, to nemá závit, ani clonu, ani ostření... Jen trubka a v ní čočky :-) Tyhle případy řeším kombinací ostřícího helicoidu a pistole na tavný lepidlo :roll:
Warhawk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Warhawk »

no-X píše: Jinak MC Revuenony v M42 závitu nejsou moc častý :-)
No to jsem zvědavý, ochotný pán mi říkal, že MC vrstvy má (nevybavím si zdali, na něm MC napis byl napsán). Snad bude MC (teda jestli si to nemyslel ironicky :lol: )
Mám slíbeno, že si mohu nastřílet snímky, doma to zkouknout a případně si jej vyzvednout. Těším se :roll: Jinak ještě doplním - ten ostřící kroužek byl tuším ve stylu "kůže"

Dotaz všem - již nevím kde, ale někde na netu jsem viděl test "ostrosti" v závislosti na cloně, podle velikosti souboru. (tedy stejná scéna, jiný čas, clona). A podle toho se dá poznat, že třeba nejvíce detailů je na cloně 8. Má to nějakou vypovídající hodnotu pro rychlý test, nebo je to hloupost ?
Naposledy upravil(a) Warhawk dne pon 18. kvě 2009, 21:13, celkem upraveno 1 x.
Metrix1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Metrix1 »

tomas-tnt Prve dva kostce f5,6 a tie druhe dva presne neviem 8 alebo 5,6 . Clona 8 lamelova
Asi budem za lamu ale co je cp?

No-x tak to by som necakal si ozaj fanda do objektivov . :)
DSLR ---Sony A 200
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“