Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: M42 objektivy na DSLR

Příspěvek od no-X »

Mám světelnou osmdesátku, která je ostrá na plnou díru - to bych si musel dřív obě ruce zurážet, než bych přiclonil :oops:
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Jester
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od Jester »

Jsem si ten Helios docela oblibil. Zvlaste na portret a floru je bozi. Ma podle me lepsi kresbu nez canon 50/1.8. Trosku horsi je chovani v protisvetle a na APS-C je uz docela dlouhy. Ted koukam po nejakym levnym max. 30mm. Uvazuju o PENTACON MC 29mm f/2.8, da se sehnat docela levne. Ma s nim nekdo osobni zkusenosti?
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Osobní zkušenosti s ním nemám, ale v poslední době jsem narazil na několik reakcí, kdy od něj uživatelé čekali víc. Sám tedy nemohu soudit, ale vypadá to na přeceňované sklo. Pod 30 je vůbec těžké sehnat jakékoli dobré sklo za slušnou cenu.

Za sebe mohu doporučit Komine Vivitar 28/2.8, ten má poměr cena/optická kvalita nejlepší z toho, co jsem pod 30mm pro M42 zkusil. Taky mi byla mezi levnějšími doporučena Accura Diamatic, ale nejsem si jistý, jestli je (podobně jako Vivitary) nedělalo víc výrobců - krom toho se ne zrovna snadno shání.
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

jestli tě baví kytičky, tak 135 uvítáš s plnou náručí :)

Pentacon mě nijak neoslovil, za to TAIR 11A je jiný kafe (135/2.8 ), ale občas mývá ten "ruskej bokeh". A nebo pak rovnou jít do SONNARa (135/3,5) :wink:
All I know is that I know nothing.
Obrázek
Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

135mm je pro mě nějak moc. Takumara 135/3.5 jsem se zbavil už dávno. Časem nějakou 135 koupím, ale Sonnar to nebude (pokud bych ho teda nesehnal nějak levně), radši bych něco světlejšího.
Sinpa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Sinpa »

Sony AF DT 18-70 F3.5-5.6 SAL-1870 vs HELIOS 44-2

Sony AF DT 18-70 - 50mm F10
Obrázek

HELIOS 44-2 cca F10
Obrázek

Sony AF DT 18-70 - 50mm F5,6 (míň na 50mm nedá)
Obrázek

HELIOS 44-2 cca F5,6
Obrázek
AMD RYZEN 5 3600/Noctua NH-U12P, ASUS TUF B450-PRO GAMING, Patriot Viper 4 Series 16GB KIT DDR4 3200Mhz CL16, Sapphire NITRO+ Radeon RX 5700XT 8G, Corsair RM750x, Samsung 970 EVO 500GB, Samsung 860 EVO 500GB, Intel SSD 530 120GB, WD AV Green Power 2TB, Chieftec Mesh LCX-01SL-SL-B silver, FiiO E10k OLYMPUS 2, EDIFIER R1280T WOOD , Sennheiser HD 4.40 BT, Dell Alienware Low-profile RGB Mechanical Gaming Keyboard AW510K Dark Side of the Moon, Logitech G502 Proteus Spectrum
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Je výborné, jak cca 40 let staré sklo postavené na optickém návrhu z roku 1936, které je k sehnání za pár stovek, dokáže konkurovat moderním objektivům :)

Před pár týdny se mi podařilo zjistit, že existují i MC objektivy postavené na stejném optickém návrhu, jaký využívá Revuenon 55/1.4. Obsence MC u Revuenonu byla právě jedna z jeho největších slabin. Přestože všechna tahle skla vyráběl jeden výrobce (Tomioka), jsou antireflexy každého z nich jiné:

Obrázek

Obrázek

pár zkušebních z Cosinonu (ten si z nich asi nechám...)

f/7.1:

Obrázek

f/1.4:

Obrázek
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Dostal se mi do rukou jeden velice zachovalý Super Takumar 50/1.4, takže než skončí na aukru, dávám možnost uživatelům fóra ho získat levněji tady v bazaru - byl bych radši, kdyby se dostal do dobrých rukou, byť za nižší cenu.
Jester
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od Jester »

Skoda ze shanim sirsi sklo, 50mm uz mam vic. Ale urcite az se budes neceho zbavovat, dej zase vedet.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Nechci tu z toho dělat blešák, proto jsem tu zmínil jen tenhle Takumar (je kvalitativně jinde, než většina toho, čeho se zbyvuju průběžně). Z lepších plánuju prodat ještě ten Porst, ale ten tě vzhledem k ohnisku asi taky nebude zajímat...
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

4 z CZJ Pancolaru 80/1.8

f/1.8 - f/4 - f/1.8 - f/4

Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

ta houba vypadá zajímavě :mrgreen: , jinak samozřejmě, co se musí nechat, excelentní bokeh :)

jinak taky stojí za zmínku, že dáváš větší zmenšeniny. To já abych se styděl za 8 mpx s některými skly :mrgreen:
Obrázek
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Jestli zmenšeniny nestačí, můžu dát pro zajímavost i jednu v plném rozlišení a bez doostření, ale nechci, aby to vyznívalo stylem "Heč, můj Pancolar má skvělou kresbu i na plnou díru z RAWu a bez doostření 8-) "

Obrázek
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

super kresbička :mrgreen:

tak to třeba vyznít může, ale aspoň víme, jak na tom sklo je :). A přeci po něčem slintat musíme :). Já příjdu k internetu, sednu, projedu, a odcházím s proslintaným tričkem :lol:
Obrázek
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Já jsem si ho fakt zamiloval. Společně s S-M-C Takumarem 50/1.4 je to moje nejoblíbenější sklo. Oproti ostatním CZJ je imho o dost lepší. Když to tak vezmu - 35/2.4 není špatný, ale není ani excelentní (je vyrovnaně ostrý, ale není skvěle ostrý, neaberuje moc, ale neaberuje ani málo, na plnou díru není špatný, ale zaclonění už moc nepomůže...) 20/2.8 není zdaleka tak ostrý, jak jsem čekal a 50/1.8 je skvěle ostrý, ale trpí víc ne reflexe od čipu, než takumar. Vlastně i 80/1.8 by mohl mít lepší antireflex, ale to už bych asi chtěl fakt moc :)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Vivitar 35/1.9 (made by Komine)

Obrázek

plná díra bez doostření:

Obrázek Obrázek

plná díra bez doostření 100% výřez:

Obrázek

f/8:

Obrázek Obrázek

a takhle, co jsem dával do fotek, je také z tohohle Vivitaru (na f/1.9)

Obrázek
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

Mam ted vyhledly jeden SMC Takumar 50/1.4, ktery vypada v poradku, jen posledni clen je uz hodne zazloutly. Stacila by nas vycisteni obycejna UV "tuning" katoda do PC? To mi prijde jako nejlevnejsi moznost sehnani zdroje UV. Dik
.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Kolika wattová je? Já jsem s 11W výbojkou za 140 korun "čistil" asi 4 týdny nonstop, aby zabarvení úplně zmizelo. Nejrychleji se to zlepšuje ze začátku - první týden odstranil více než 1/2 zabarvení, po druhém týdnu to kleslo na 1/3, po třetím na 1/4 a po čtvrtém zůstalo cca 5% oproti bílému pozadí mimo objektiv (ale určitý úbytek světla má každý objektiv, takže to už je normální jako na ostatních)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Ještě dvě z Vivitaru 35/1.9:

Obrázek Obrázek

A do fotek jsem hodil šestici z Pancolaru 80/1.8... ten objektiv prostě miluju:

http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 3#p7678223
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

no-X píše:Kolika wattová je? Já jsem s 11W výbojkou za 140 korun "čistil" asi 4 týdny nonstop, aby zabarvení úplně zmizelo. Nejrychleji se to zlepšuje ze začátku - první týden odstranil více než 1/2 zabarvení, po druhém týdnu to kleslo na 1/3, po třetím na 1/4 a po čtvrtém zůstalo cca 5% oproti bílému pozadí mimo objektiv (ale určitý úbytek světla má každý objektiv, takže to už je normální jako na ostatních)
To vubec netusim, na invertoru se pise odber 5W/katoda, cili tipuju po ztratach tak 3W/trubici, trubice mam 2. Porad to vypada velmi usmevne oproti tvym 11W.
.
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“