ATi/AMD Southern Islands (HD 7xxx) - informace, spekulace

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
Comby
Začátečník
Začátečník

Re: ATi/AMD Southern Islands (HD 7xxx) - informace, spekulace

Příspěvek od Comby »

Ak by bola 7950 s 1,5GB za primeranú cenu vôbec by som sa nenahneval. Som zvedavý či vôbec bude 7950 s 3GB.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

1408MB a 352-bit za předpokladu že jeden čip bude odpojenej. Já bych každopádně šel do 3GB karty. Do skyrimu jsem si nahrál tunu modů a high res textur a při 1920x1080 FSAA4x+TRAA4x mam na GTX480 zabráno v průměru 1480MB vram a už mi to i jednou přeteklo.
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Další fotky, tentokrát bez chladiče

Obrázek Obrázek

Viz: TechPowerUp - původní článek na VR-Zone je zřejmě stažený.

//Edit: Původní zdroj - VR-Zone - More AMD Tahiti / HD 7900 Pictures
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Pěkná kaskáda, připomíná mi tu z X1800XT. Oproti těm dnešním měla 2 sec sakra velké výhody.

1. Nikdy nepadla přetížením.
2. Nikdy jsem jí neviděl chcípnout.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Ache píše:Hmm... Jakpak se asi soudruzi z Kalifornie vypořádají s 384bit sběrnicí vs. 64 ROPs? :?
Ber to asi takhle... ta tabulka není nic jiného než tohle, kde někdo pár hodnot nahradil jinými, zatímco další zůstaly. Dá se říct, že je to blíž realitě, ale pořád je tam řada chyb.

Pokud se vrátím k tomu článku, na nějž odkazuju:
  • Jak píšu v závěru, jeden z deseti rozebíraných bodů autorovi tabulky vyšel, ač se mi zdál nepravděpodobný (1 z 10 beru jako dobré skóre).
  • Nezávisle na tom mám nyní radost z bodu 9
:)
Nejlepší moderátor ve výslužbě
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

no-X: To je dost, že jsi se tu objevil, už to vypadalo, žes nám na diit zpychnul :)
Takže ROPs 64 nebo spíše 48? Nějaké ověřené (nepublikovatelné) novinky?
Řekni všechno nebo :twisted:

PS: Tady se imho může nejen naznačovat :)
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Je jedno jestli tady nebo kdekoli jinde - nemůžu :-) Nicméně když AMD přiznala, že Barts by s 16 ROPs dosáhl prakticky stejného výkonu jako se 32 (32 jich použili jen pro snazší konstrukci), tak... A nebo ještě jinak. Pokud by pro paměťovou propustnost Bartse (134 GB/s) vyhovovalo 16 ROPs, kolik by logicky stačilo pro tohle ? :wink:
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Počkat, ale Nvidia má mnoho ROPs a docela na nich straví (u Fermi jejich počet narostl i když TMU šly dolu), nebo u Radeon 5830 třeba, pokles ROPs znamenal děsnej pád výkonu, proč si myslíš že jsou nepotřebné či že je jich přebytek? Já si myslim že klidně může nastat stav že jejich počet naroste společně se sběrnicí.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Propad výkonu u HD 5830 nebyl daný počtem ROPs, ale tím, že s jejich deaktivací se zúžilo propojení ROPs na paměťovou sběrnici na polovinu. Z pohledu ROPs se HD 5830 chovala více méně jako grafika se 128bit sběrnicí, plná šířka byla k dispozici jen pro ostatní části čipu.

Nvidia má ROPs natvrdo nalinkované k blokům paměťového řadiče. Navíc 48 ROPs není Fermi schopna efektivně využít, protože unifikované jádro dokáže vyprodukovat maximálně 32 pixelů za takt. Zbytek ROPs může být využit jedině na Z-operace.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

No ale to neni negativní že je jich tam více, když stejně budou mít co na práci. Ty Z-operace stejně budou při renderingu probíhat, tak alespoň stávající rops nebudou přetížené. Vždyť přece v minulosti se obecně lidi shodli proč je GT240 horší než třeba 9600GT ačkoliv má více SP? Hlavně horší když dojde na FSAA? Protože má málo rops. Rops jsou důležitá, v minulosti se mnohokrát spekulovalo že ATI se rops úplně zbaví a bude je emulovat přes sp, ale nikdy k tomu nedošlo, asi k tomu byl důvod. Nejsem takovej expert jako ty ale podceňovat vliv rops si myslim že neni na místě.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Já jejich vliv nepodceňuju. Není na škodu, když jich je tam víc, než je třeba? Takové tvrzení mi v případě jednotky, která ze všech jednotek v GPU stojí nejvíc tranzistorů, připadá poměrně neuvážené. Jakýkoli kus křemíku, který není využit, je na škodu, když jeho místo může zaujmout jiný kus křemíku, který se vytížení dočká a přinese nějaké procento výkonu.

Nvidia má od začátku horší MSAA kompresi, a tak MSAA výkon kompenzuje větším počtem ROPs. Ty nikdy nebudou efektivně využité - jak z důvodu limitu 32 pixelů za takt, tak z důvodu, že maximálního vytížení Z-operacemi v praxi nejde moc dobře dosáhnout, protože tomu nedostačuje paměťová propustnost. Nvidia se snaží maximálně nasytit dostupnou šířku paměťové sběrnice. To ale samo o sobě není nijak elegantní řešení, takže se nedá předpokládat, že by si z něj AMD brala příklad :-)

GT240 bych radši vůbec nezmiňoval, DX10.1 čipy Nvidie byly to nejhorší, co vyprodukovala od doby G70. Celkově fungovaly tak nějak podivně, Nvidia se na nich učila implementaci GDDR5 řadiče a už to, že nejvýkonnější GT212 zrušili, indikuje, že tam nebylo něco v pořádku. Výkonový propad oproti 9600GT mohl být způsoben řadou příčin a není možné s jistotou říct, že by to šlo na vrub nižšímu počtu ROPs.

Jako vhodnější příklad mi přijde Radeon HD 4870/4890 oproti GeForce GTX 280/285. Poloviční počet ROPs a přesto byly propady výkonu při MSAA velice nízké a při MSAA 8× nízké do té míry, že při něm i Radeon jmenované GeForce dotahoval nebo překonával. Čip měl 16 ROPs a nebyly tam sebemenší známky limitace. ROPs se od té doby dále vyvíjely a současné (Cayman) jsou v některých ohledech výrazně výkonnější.

Poslední věc: Počet ROPs má smysl zvyšovat pokud očekáváme, že se zvyšuje i cílové rozlišení. Dá se předpokládat, že v roce 2012 masově nastoupí LCD s výrazně vyšším rozlišením, než mají ta současná? Dá se předpokládat, že čip bude podporovat Eyefinity pro více než 6 výstupů? Odpověď na tyhle otázky a odpověď na otázku počtu ROPs u GCN by měla být stejná :-)
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

No-Xi ty podivný smajlíky za počtem ROPs se mi nelíbí. :twisted: Skoro se mi zdálo, že jich je 32. (indicie 1. 2x taková propustnost - 2x tolik ROPs 2. zachování rozlišení- 6 výstupů => 32 ROPs?)
blekota je boss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od blekota je boss »

pokud by řada HD78xx stavěla na 28nm caymanech udržela by si 256bit?

teď mě napadá, jestli bude HD78xx VLIW4, tak by to mohla být zmenšenina né caymana, ale zrušenýho 32nm high endu...
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Máš k dispozici dvě hotové a funkční architektury. Jednu moderní a druhou dva roky starou - kterou z nich bys chtěl oslnit zákazníky v případě relativně high-endového produktu?
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Je to sice starší graf, ale pravda nebo ne?
Obrázek
http://techiser.com/amd-radeon-hd-7970- ... 46331.html
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

IMO az moc dobre vysledky na to, ze driver je komplet novej;
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Jak na to tak koukám, tak podle tohohle grafu to oproti HD 6970 vychází:
- Crysis +50%
- Metro +112%
- AvP +78%
- BF-BC2 +62%
V průměru asi o 75% rychlejší.

yuri.cs: jaký rozdíl předpokládáš?
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

uvidíme jaký bude taktovací potenciál a jak se k tomu postaví NV s Keplerem ....
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

50+% nad HD6970; cekam Fermi-like vec
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Asi nerozumím. Fermi je tak 20% nad Caymanem když vezmu v potaz testy vycházející pozitivněji pro Nvidii a asi 10% nad Caymanem když vezmu v potaz testy vycházející pozitivněji pro AMD.
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“