Samsung 830

Vše kolem disků bez pohyblivých částí - SSD, flash, nand, atp.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
felipe25
Nováček
Nováček

Re: SSD disk-ako sa spravat pri prvotnej instalacie? Samsung 830

Příspěvek od felipe25 »

kedze mensie disky su pomalsie ako vacsie

Pokial viem pri SSD to vobec neplati, SSDcku je jedno, ci zapisuje nazaciatku alebo na konci.
Pokial mas 8GB RAM ako ja, je to jedno kde mas pagefile. Pochybujem, ze Windows7 Ti bude ukladat na pagefile, a ked aj, len velmi zriedka. Mimochodom, zapis na dnesny 5400ot disk je okolo 110MB/s, zapis na 7200ot disk je asi 130MB/s, takze velky rozdiel to nieje.
Podla mna pri SSD ide hlavne o CITANIE.. teda nainstalujem system, a toto co najcastejsie pouzivam sa bude citat 4-5x rychlejsie ako pri disku, + ako vsade pisu pristupova doba je okamzita, cize SSD je jedno, kde cita. Kvoli tomu TRIm ak zapises 1GB film a zmazes ho a zapises dalsi, Ti ten druhy 1GB film zapise az ZA 1GB film. Kvoli tomu, aby optimalizovalo to, ze na kazdy sektor SSD sa zapise rovnake mnozstvo dat pocas celej zivotnosti.
Kyselinka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kyselinka »

@van Bellen
Presne, ak mas aspon 8GB RAM, tak staci pagefile vypnut, system si ho automaticky bude ukladat do RAM.
SSD nerozdeluj na particie, nevidim v tom ziadny zmysel.
van Bellen
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od van Bellen »

ja som nastavil page file na 100mb a gta4 bola zrazu nehratelna(nastavil som 2048mb a slo normalne).
rozdelit ssdisk kvoli tomu,ak nahodou trebalo preinstalovat system, tak by data na druhom oddiely ostali.
Kyselinka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kyselinka »

Tak skus pagefile vypnut uplne a uvidis, ze to tiez pojde. Podla mna hlupost delit SSD, ved dolezite data si daj na druhy disk :roll:
Jája
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Jája »

Vzhledem k tomu že neexistuje žádný pádný důvod proč zrovna SSD by se neměl dělit, tak ho klidně rozděl pokud ti to pomůže v přehlednosti uspořádání dat...

A pagefile můžeš klidně nechat na SSD.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
Deegr
Začátečník
Začátečník

Re: Samsung 830

Příspěvek od Deegr »

mi_ho píše:Ahoj, tak sem disk poridil a vse fungovalo k plne spokojenosti. Az do vcerejska. Zkusil jsem aktualizovat FW a nepovedlo se. Bohuzel az pri samotnem flashovani. Takze disk je uplne mrtvej, neni ani v BIOSu (UEFI), proste mrtvej. Nedoslo k zadnemu vypadku site a vse jsem udelal podle navodu k SSD Magician v3.1.1 cerstve stahnuteho od Samsungu. Jen pro informaci mam W7 64b. Nevite jestli a pripadne kde je nejaky servis. Ale mozna ze se s tim uz nelze udelat nic ani tam.
To se mi stalo také, při flashovaní naběhla chyba a potom i modrá smrt. Po restartu PC jsem neměl SSD ani v BIOSu. Naštěstí mě pomohlo notebook vypnout a zapnout a vše jelo normálně. Ale tento problém jsem měl se starší verzi SSD Magician 3.0.
Goldmax X7, Core i 7 4800MQ 2.7Ghz (Turbo 3.9Ghz@4.1Ghz), 8GB RAM 1600Mhz CL8,
GeForce GTX 780M 4GB (770/5000Mhz@980/6000Mhz), 750GB HDD 7200, 17.3" LED 90% NTSC GAMUT,
Samsung SSD 830 Series 128GB,
van Bellen
Začátečník
Začátečník

kyselinka: skusim ho vypnut uplne,co to urobi.predtym som len nastavil 100mb

jája: a nebude sa tym nicit disk,ked ten pagefile sa tam necha?
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

mi_ho píše:Ahoj, tak sem disk poridil a vse fungovalo k plne spokojenosti. Az do vcerejska. Zkusil jsem aktualizovat FW a nepovedlo se. Bohuzel az pri samotnem flashovani. Takze disk je uplne mrtvej, neni ani v BIOSu (UEFI), proste mrtvej. Nedoslo k zadnemu vypadku site a vse jsem udelal podle navodu k SSD Magician v3.1.1 cerstve stahnuteho od Samsungu. Jen pro informaci mam W7 64b. Nevite jestli a pripadne kde je nejaky servis. Ale mozna ze se s tim uz nelze udelat nic ani tam.

mě to hodilo modrou smrt 0X000000F4 a mr.ám to disk stál dost na to abych ho zkurvil jede mě skvěle takže nový fimrware mám na háku.
Kyselinka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kyselinka »

Netreba zase s diskom zaobchadzat v rukavickach. Vycapis za neho nemale peniaze a budes sa obmedzovat? Vyprdni sa na to, ved nech sa neflaka, ked uz tolko stal :wink:
Kazdopadne poskusat mozes vsetko, aspon uvidis co vsetko ako funguje.
BTW kazdy tvrdi, ze treba bezprostredne vypinat Superprefetch, no ja som ho este vypnuty nikdy nemal :-D
Ale samozrejme hlavne defragmentacii sa treba vyhybat, aj tak to nicomu nepomoze, len uskodi.
Jája
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Jája »

van Bellen: Pokud máš 8GB ram, tak těch zápisů bude málo na to aby se dalo mluvit o nějakém "ničení" a aspoň k něčemu využiješ rychlost SSD. Nemá cenu se zbytečně omezovat, někteří se k SSD chovají jako by to byla nějaká nadpřirozená bytost která se rozplyne jakmile se na ni škaredě podíváš.
Vyplatí se nepoužívat to co ti nic nepřináší a jen ničí disk - defragmentace a hibernace. Prefetch/superfetch mám taky vypnuto, protože jeho zapnutím se nic nezrychlilo. A pak má ještě smysl nastavit downloadery/torrenty na plotnový disk.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Kyselinka píše:Netreba zase s diskom zaobchadzat v rukavickach. Vycapis za neho nemale peniaze a budes sa obmedzovat? Vyprdni sa na to, ved nech sa neflaka, ked uz tolko stal :wink:
Kazdopadne poskusat mozes vsetko, aspon uvidis co vsetko ako funguje.
BTW kazdy tvrdi, ze treba bezprostredne vypinat Superprefetch, no ja som ho este vypnuty nikdy nemal :-D
Ale samozrejme hlavne defragmentacii sa treba vyhybat, aj tak to nicomu nepomoze, len uskodi.
Prefetch/superfetch si vypni.....jsou to spis omezujici funkce nez prinosne. U klasickych disku to dost zpomalovalo a stale hrabalo na disk. U SSD to zbytecne zapisuje bez uzitku.
Kyselinka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kyselinka »

Ano prefetch mam vypnuty, ale so superprefetchom mam o dost sviznejsi start OS (2-3 sec - zavisi od taktu CPU/RAM), co mi dost casto pomaha. Cize ten vypinat nemienim :)
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Ta takhle se stopkama jsem to nikdy nemeril :)
Kyselinka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kyselinka »

No ked si na to clovek zvykne, tak to pomalsie uz nechce mat :-D

Obrázek
van Bellen
Začátečník
Začátečník

kyselinka: co mas za utilitu na meranie bootu?ja pouzivam soluto:

http://www.pcworld.com/article/197095/s ... blems.html

presne vypise,ktory program sa ko dlho spusta.
Kyselinka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kyselinka »

Ved na tom okne to je napisane :)
http://www.softpedia.com/get/System/Sys ... imer.shtml
Je to utilita merajuca cisto len boot systemu.
mi_ho
Nováček
Nováček

Příspěvek od mi_ho »

Takze moje aktualni zjisteni:
- Volal jsem na podporu Samsungu a byla to bida. Vubec nevedeli co je to SSD a nakonec me odkazali na Seagate, ze prebral podporu HDD. Dost velke zklamani.
- V ramci pripravy na reklamaci, respektive dohadovani s prodejcem jsem se jal, priznavam ze dost pozde , dukladne studovat manual k Magician programu. A opet sok z pristupu Samsungu. Temer na uplnem konci navodu je upozorneni ze pokud pouzivate chipset od AMD a AMD AHCI ovladac, tak Magician nefunguje. Je potreba bud prejit na IDE nebo zmenit AHCI na standartni z W7. JInak je doporuceny postup pres pres bootovatelne USB nebo DVD takze predpokladam pred DOS nebo neco podobneho. Velmi ale opravdu velmi me zarazilo ze tak dulezita informace je az na samem konci manualu a neni o tomto problemu ani zminka nebo odkaz v kapitole o updatu FW. To je podle me velka chyba.
- moc bych chtel podekovat tielkovi, ja totiz vcera nekolikrat jen restartoval pocitac a to opravdu nepomahalo a BIOS nevidel SSD. Dnes od rana jsem resil co s vadnym SSD a kde co nejrychleji sehnat nejaky vhodny a rychle dostupny jiny SSD. Mel jsem ho objednany na pondeli a popravde tise zuril ( na sebe, ze jsem to zkousel, na Samsung ze to upozorneni maji az na konci ...). Ale ze zapujceneho noteboku jsem se dnes vecer docetl o tom ze tielkovi stacilo vypnout a zapnout pocitac a vse fungovalo. Plny pochyb jsem tedy pred okamzikem zkusil PC zapnout a hle , heureka , BIOS uz zase SSD vidi a system normalne nabehl. Po kontrole verze FW jsem zjistil ze je tam samozrejme ten stary. Takze pri chybe behem prubehu nahravani noveho FW pomuze (jestli pokazde nevim ) vypnuti a zapnuti pocitace. Ted jen stojim pred dilema, jestli tu zmenu FW zkusit znovu, tentokrat pres DOS. Popravde nevim, asi se na to vykaslu.
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

Už nic neflashuj jestli je disk OK, dobrá rada nad zlato. :)
Zamek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zamek »

Zajimave. Je fakt ze s predchozim firmware nebyl problem. Pokud Vam to delalo na starsi verzi Magicianu, tak proc to nezkusit na nove, kterou vyrobce vydal zaroven s firmwarem? Dobra, na AMD to asi nebude snadne, ale na Intelu tutovka ne.
CPU: Ryzen 9 5900X H2O MB: ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO+ EK Monoblock RAM: G.Skill 2x16GB DDR4 3200@3600MHz 16-16-16-34, TridentZ VGA: Asus RTX 4080 Strix 16GB H2O , SSD: Samsung 990 Pro 1TB, Samsung 970 Pro 512GB, Samsung 870 EVO 2TB CASE: Lian Li PC-O11 Dynamic XL ROG + EK-Quantum Reflection PC-O11D XL D5 PWM D-RGB - Plexi Zdroj: Corsair RM750X Monitor/TV: 32" ASUS ROG Swift PG329Q, LG OLED B9 55" OS: Windows 11
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

Osobně sem použil to nejnovější co vydaly,dělal jsem to i přes DOS a byly tam nečitelné znaky tož sem to vzdal.
Odpovědět

Zpět na „SSD a flash disky“