Je disk vadný? Rady + výpisy ze SMARTu
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- TomTom
- Začátečník

-
Re: Je disk vadný? Rady + výpisy ze SMARTu
Přesně tak, zazálohovat a disk dát na reklamaci. Je to závažný 
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Podivej se, co tvůj smart znamená, 2 sektory už byly vadný a jsou realokovaný, a dašlích 10 je vadnejch ale jsou teprve pending realokace se provede až se na ně bude příště zapisovat. Těch 10 sektorů, to už jsou data které pravděpodobně nepůjdou přečíst, tzn ztracená.logingame píše:Ted se mi to vubec nehodi, je to systemovy a pracuju na projekty... Myslis ze je to hodne zavazny? Zaznamenal jsem, akorat posledni dobou ze po startu PC trva chvilicku nez mohu zapinat programy atd.. je to zamrzly mi to pripada.
Pokud je systémový tak je to snad OK protože ty projetky by jsi měl ukládat mimo systémovej a zálohovat. Tak jako tak ten disk musí pryč, jeho smrt je neodvratná, pokud chce pokračovat a na vše spěcháš tak obratem kup jinej disk, naklonuj ten starej přes Acronis (ten si poradí i s vadnými sektory pokud jich neni tuna), až se to naklonuje tak je jen prohodíš a jedeš dál bez větší prodlevy.
- WOB
- Červená karta

-
mohu se taky zeptat na plotnový disk 500Gb ?
Pochopil jsem že 2043 x se zapnul vypnul, jede dohromady 9517 hodin, ale nechápu co je power cycle count s hodnotou 1818 a raw read error?
varování 1 sector je vadný?
a u CRC to varování znamená co? Používám to jako odkladiště bordelu, můžu a nebo je to taky do šrotu? Po záruce už to je.
Mockrát děkuji
Pochopil jsem že 2043 x se zapnul vypnul, jede dohromady 9517 hodin, ale nechápu co je power cycle count s hodnotou 1818 a raw read error?
varování 1 sector je vadný?
a u CRC to varování znamená co? Používám to jako odkladiště bordelu, můžu a nebo je to taky do šrotu? Po záruce už to je.
Mockrát děkuji
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

CZC je komunikace s řadičem, to při nízkém počtu ignoruj, read raw error jsou chyby čtení, moc jich tam nemáš, ale odtud asi vzniknul ten 1 vadnej sektor. Ten pending sector je problém, ale zatim je jen jeden no, s tim bych ještě nepanikařil.
- Baneshee
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
Power Cycle Count je pocet zapnuti disku, Start/Stop Count je pocet roztoceni plotny. Kdyz mas komp zaplej, ale mas nastaveni uspani disku pri necinnosti (zastavi se plotna), tak start/stop naskakuji, ale power cycle zustavaji - ty pribyvaji jen pri uplnym vypnuti/zapnuti disku.
1 CRC error je nic, to vetsinou udela kabel, ale 1 chyba nestoji ani za rec, ani za vymenu kabelu.
Zbytek viz ZENITH
Ten pending sector by mohl zmizet pri dlouhym formatu disku - pripadne se realokovat, pokud bude fakt vadnej
1 CRC error je nic, to vetsinou udela kabel, ale 1 chyba nestoji ani za rec, ani za vymenu kabelu.
Zbytek viz ZENITH
Ten pending sector by mohl zmizet pri dlouhym formatu disku - pripadne se realokovat, pokud bude fakt vadnej
Ryzen 7800X3D | Noctua C12P SE14 | 2x32GB Kingston Fury 6000MHz | Sapphire Pulse 9070XT 16GB | ASRock X870 Pro RS | Micron 2TB NVMe & Kingston KC3000 4TB | FD North Black TG | Seasonic GX 750W | Dell G3223Q
- WOB
- Červená karta

-
A to se relokuje samo nebo to musím udělat nějak já? Dal jsem rychlej error test a HD tune označil všechny sektory že jsou v pořádku.
OK, díky
OK, díky
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Jestli jsi udělal scan povrchu v HDtune (ne quick scan, ten plnej) a vše je zelený tak to můžeš ignorovat. Ten sektor se realokuje nebo označí za OK pří příštim zápisu na něj. V tvém případě spíš ozačí jako OK když vyšel test povrchu zeleně.
- JJ
- Začátečník

-
Zdravím,
chtěl bych se zeptat, jestli má smysl sledovat SMART disků pomocí nějakého softwaru kontinuálně nebo jestli má dostatečnou vypovídací hodnotu i pohled na aktuální stav SMART. Nevím, jestli jsem se vyjádřil dost jasně. Když načtu SMART, tak vidím aktuální hodnotu a nejhorší hodnotu. Nevím ale, jestli to byl úlet nebo jestli se problém opakoval. Podle mne by tedy mělo smysl, aby trvale běžela nějaká aplikace, která bude SMART data ukládat a bude schopna třeba zobrazit nějaký graf vývoje jednotlivých parametrů a z něj odhadnout, jestli se blíží problém.
Co si o tom myslíte? Má to cenu? A jaký program použít?
Díky
chtěl bych se zeptat, jestli má smysl sledovat SMART disků pomocí nějakého softwaru kontinuálně nebo jestli má dostatečnou vypovídací hodnotu i pohled na aktuální stav SMART. Nevím, jestli jsem se vyjádřil dost jasně. Když načtu SMART, tak vidím aktuální hodnotu a nejhorší hodnotu. Nevím ale, jestli to byl úlet nebo jestli se problém opakoval. Podle mne by tedy mělo smysl, aby trvale běžela nějaká aplikace, která bude SMART data ukládat a bude schopna třeba zobrazit nějaký graf vývoje jednotlivých parametrů a z něj odhadnout, jestli se blíží problém.
Co si o tom myslíte? Má to cenu? A jaký program použít?
Díky
CPU: Core i7-6700K ; MB: Gigabyte Z170X Gaming 5; RAM: Corsair Vengeance LPX Red 16GB (2x8GB) DDR4 3000; Chladič: Noctua NH-U12F with ULNA; GK: Zotac GT 430 ZONE Edition 1GB, PCI-E; SSD: Samsung 850 Pro 256GB; HDD: 2x Samsung SP2504C, 250GB, 8MB, SATA + 1x WD caviar black 640GB; DVD-RW Samsung DVD-RW; Case: Apluscase X-Blade; Zdroj: Corsair RM550x; Fan: 2x Noctua NF-S12 with ULNA; Čtečka karet: Enermax ECR301CU3E Monitor: EIZO L997-K; Repro: Homemade Hi-Fi speakers (Seas, Vifa)
- Baneshee
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
Nema to cenu sledovat kontinualne. Ty hodnoty current, worst, threshold jsou stejne uplne k nicemu a nemaji zadnou vypovidaci hodnotu. Zajima te jen hodnota Data a ta zustava - nevynuluje se pokud problem na cas zmizi. Takze to staci obcas sledovat a vsimat si, jestli ti tam nepribyva neco, co by nemelo.
Ryzen 7800X3D | Noctua C12P SE14 | 2x32GB Kingston Fury 6000MHz | Sapphire Pulse 9070XT 16GB | ASRock X870 Pro RS | Micron 2TB NVMe & Kingston KC3000 4TB | FD North Black TG | Seasonic GX 750W | Dell G3223Q
- Mr Lucas
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že stačí čas od času hodit oko na hodnoty. Náhlá smrt samozřejmě může přijít kdykoli a ani SMART nepomůže, proto důležitá data zálohovat, zálohovat a zálohovat 
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
- logingame
- Začátečník

-
DOC_ZENITH:
Díky za rady, každým dnem pocituju ze system nekdy zasekne a ve spravce uhloh vyleti na 100% vyuzití disku, pritom nedelam nic... mam vyuzity cca 250GB/1TB. Klonovani disku jsem slysel, ale nikdy jsem to neprovadel. Objednal jsem jiny disk a zkusim to, stary poslu na reklamaci. K reklamaci mi uz nekdo poradil staci dolozit screenshot z HD tune ze ma vadne sektory a napsat neco kratce o problemu ?. Posledni dotaz jestli doporucujete uplnou instalaci windowsu nebo staci klonovat. Jsem linej ted instalovat znovu vsechny programy co pouzivam atd..
Díky za rady, každým dnem pocituju ze system nekdy zasekne a ve spravce uhloh vyleti na 100% vyuzití disku, pritom nedelam nic... mam vyuzity cca 250GB/1TB. Klonovani disku jsem slysel, ale nikdy jsem to neprovadel. Objednal jsem jiny disk a zkusim to, stary poslu na reklamaci. K reklamaci mi uz nekdo poradil staci dolozit screenshot z HD tune ze ma vadne sektory a napsat neco kratce o problemu ?. Posledni dotaz jestli doporucujete uplnou instalaci windowsu nebo staci klonovat. Jsem linej ted instalovat znovu vsechny programy co pouzivam atd..
- M42
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
naklonovat softu je na to spousta
- Ripper6
- Začátečník

-
WD My Book mam to resit nejak moc? Menit disk uz? Externi disk, prevazne vypnuty me po letech hodil tohle...
20.02.2016 - nyni

5.11.2015 - sel jeste tak

20.02.2016 - nyni

5.11.2015 - sel jeste tak

Win 11, AMD 7950x3D, SSD M.2 PCIe 5.0 Samsung 9100 Pro 2TB Gen5, PCIe 4.0 Seagate FireCuda 530 4TB, 2x SSD SATA Crucial 4TB, 2x HDD Toshiba ent MG09 18TB. MB Asus ROG CROSSHAIR X670E HERO, RAM G.Skill Trident Z5 Neo 96GB CL28 6000Mhz (AMD Expo), GPU Gigabyte RTX 4090 OC 24G, Case Fractal Design Meshify 2 XL, MSI zdroj MEG Ai1300P PCIE5 1300W, BDXL VERBATIM UHD 4K USB BD-RW. Monitor Sony Bravia 65x95L (Dolby Vision), Sound PC Onkyo HT-S7805 (Atmos,DTS X)
- zigo
- Černá karta

-
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Je to velkej nárůst za 3 měsíce z nuly na 30+ (a při scanu povrchu by se asi oběvilo i více), hned zálohuj, smrt se blíží. Po dokočení zálohy reklamuj, pokud už neni v záruce tak udělej HDtunem plnej scan povrchu, kdyby byly vadné sektory ve zhluku na začítku či na konci tak bych doporučil smazat partition a vytvořit novou tak aby se jim vyhnula, zbytek disku by měl bejt ještě použitelnej. Pokud by byly chaoticky rozsetý všude tak se tim ani nezabejvej.
- zigo
- Černá karta

-
Dříve, než ten disk odepíšeš, tak můžeš zkusit tuhle utilitu, která by měla vyřadit všechny vadné sektory. A jestli vydrží ten low level formát až do konce, pak ještě možná nebude na vyhození. Za zkoušku nic nedáš, pak uvidíš, jak se bude chovat.
http://hddguru.com/software/HDD-LLF-Low ... rmat-Tool/
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Tohle bych v žádném případě nedělal, z 0 na 30 se nestane náhodou a znamená to že se to ani na těch 30 nezastaví. Něco jako low-level format se dnes nedělá (disky to ani neuměj, to se dělalo naposledy ny začátku 90tých let.). Zero-fill či random-fill kterej disk přinutí přemapovat nebo vyřadit vadné sektory tu udělá i HDtune. To že ale zmizej neznamená že je to OK, za chvíli budou zpět a bude to ještě horší. Tyhle řešení maj šanci když je jich tam1 či 2, pokud 30+ tak je malér a člověk by si udělal akorát placebo že "hele je to lepší" a ve skutečnosti se mu data ukládaj na nestabilní oblasti které jsou na chvíli po tom formátu čitelné.zigo píše:Dříve, než ten disk odepíšeš, tak můžeš zkusit tuhle utilitu, která by měla vyřadit všechny vadné sektory. A jestli vydrží ten low level formát až do konce, pak ještě možná nebude na vyhození. Za zkoušku nic nedáš, pak uvidíš, jak se bude chovat.
- PET5
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Zrovna minulý týden jsem vyřadil svůj letitý WD Green, který již více než rok vykazoval 60 zápisů v položce Current Pending Sector. Každopádně již nabylo možné vytvoření celkového obrazu tohoto disku na nově zakoupený disk, protože několik souborů bylo nečitelných a způsobovaly pád aplikace. Takže jsem všechna zbývající data musel přesouvat ručně.
Current Pending Sector je důležitý parametr a lze předpokládat, že k některým dílčím datům se již nebude možné dostat. Takže rozhodně je třeba důležitá data co nejdříve přesunout jinam a se spolehlivostí disku už nepočítat.
Current Pending Sector je důležitý parametr a lze předpokládat, že k některým dílčím datům se již nebude možné dostat. Takže rozhodně je třeba důležitá data co nejdříve přesunout jinam a se spolehlivostí disku už nepočítat.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
- Ripper6
- Začátečník

-
Dekuji za info
Tehdy jsem jeste byl hloupejsi a zakoupil WD MyBook edici, kde se disk casto uspava a potom par sec trva probuzeni. Proti treba reseni, kde si postavim sam...lepsi disk + ramecek kde se to toci furt po dobu pusteni. Vesmes exter disky mam vypnuty, zapnu je a nekdy se toci treba 1 den a potom to uz dlouho nepoustim. I tak WD Book moc nevydrzel, je z roku 07.11.2010.
http://www.czc.cz/wd-my-book-essential- ... 70/produkt
Ano data vzdy presouvam, takovej disk zkusim opravit a nechat treba jen jako nouzovku pro docasnou zalohu mene dulezitych veci. Ja pouzivam na disky pro treba vadny sektory HDD Regenerator. Jsem ale rad ze mi to vzdy PC predem rekne / zjistim to vcas. Takhle jsem uz zachranil nejednou data.
http://www.czc.cz/wd-my-book-essential- ... 70/produkt
Ano data vzdy presouvam, takovej disk zkusim opravit a nechat treba jen jako nouzovku pro docasnou zalohu mene dulezitych veci. Ja pouzivam na disky pro treba vadny sektory HDD Regenerator. Jsem ale rad ze mi to vzdy PC predem rekne / zjistim to vcas. Takhle jsem uz zachranil nejednou data.
Win 11, AMD 7950x3D, SSD M.2 PCIe 5.0 Samsung 9100 Pro 2TB Gen5, PCIe 4.0 Seagate FireCuda 530 4TB, 2x SSD SATA Crucial 4TB, 2x HDD Toshiba ent MG09 18TB. MB Asus ROG CROSSHAIR X670E HERO, RAM G.Skill Trident Z5 Neo 96GB CL28 6000Mhz (AMD Expo), GPU Gigabyte RTX 4090 OC 24G, Case Fractal Design Meshify 2 XL, MSI zdroj MEG Ai1300P PCIE5 1300W, BDXL VERBATIM UHD 4K USB BD-RW. Monitor Sony Bravia 65x95L (Dolby Vision), Sound PC Onkyo HT-S7805 (Atmos,DTS X)
- Ripper6
- Začátečník

-
Posilam zajmavost od kamose...
http://cbnymburk.wz.cz/clanky/plosnak.jpg
"ja bych ho zkusil rozebrat a vygumovat vespod ty plosky
blby je ze ho pak musis preformatovat idealne fullformatem aby si znova osahal povrch ploten.
Tyhle plosky to je zrovna zalezitost vsech disku. Musej byt leskle stribrny, jakmile jsou takhle zasedly tak je to spatne.
ukazkovy kurvitko:-):-)
jsou casto zdrojem chyb...ted je otazka jestli zustanou natrvalo v pameti nebo se preformatovanim casem smazou
v it firme ti nikdo disk hardwarove opravovat nebude, to se vsad....na tohle jsem prisel ja sam pac jsem se nudil a zajimalo me jestl existuje nejakej zpusob jak opravit disk nebo co vubec zpusobuje poruchy
vsude na netu ti napisou hlavicky....ale ona to uplne pravda neni
souvisi to s hlavickama...ale ne ze by odesly ale to, ze ztratej kontakt s elektronikou na desce"
http://cbnymburk.wz.cz/clanky/plosnak.jpg
"ja bych ho zkusil rozebrat a vygumovat vespod ty plosky
blby je ze ho pak musis preformatovat idealne fullformatem aby si znova osahal povrch ploten.
Tyhle plosky to je zrovna zalezitost vsech disku. Musej byt leskle stribrny, jakmile jsou takhle zasedly tak je to spatne.
ukazkovy kurvitko:-):-)
jsou casto zdrojem chyb...ted je otazka jestli zustanou natrvalo v pameti nebo se preformatovanim casem smazou
v it firme ti nikdo disk hardwarove opravovat nebude, to se vsad....na tohle jsem prisel ja sam pac jsem se nudil a zajimalo me jestl existuje nejakej zpusob jak opravit disk nebo co vubec zpusobuje poruchy
vsude na netu ti napisou hlavicky....ale ona to uplne pravda neni
souvisi to s hlavickama...ale ne ze by odesly ale to, ze ztratej kontakt s elektronikou na desce"