FAQ: Výběr ventilátoru do skříně - aktualizace 12.1.2015

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
shelby_nr
Čestný člen
Čestný člen

Re: FAQ: Jaký ventilátor použít.

Příspěvek od shelby_nr »

- napr. Enermax UCTB12, Scythe Gentle Typhoon 800rpm, Nanoxia DX 900rpm, Noctua S12B FLX
- mám už vyše roka Noctuu S12B FLX na U.L.N.A = nepočuteľná...zatiaľ max. spokojnosť aj keď som ju ešte nemal možnosť porovnať s inými ventil.
- tiež záleží na aký kus natrafíš
- ak budeš mať dobre vyriešený airflow, dobrý cablemanagement tak to uchladíš aj s 1x outtake a 1x intake
PC: Fractal R3+ Noiseblocker eLoop B12-PS, Noctua S12B FLX@ U.L.N.A + King Mod Premium, Seasonic X-560, G630 (dočasne) + Prolimatech Armageddon, MSI ZH77A-G43, 2x4 Kingston Blu, WD 6400AAKS. Monitor: Dell P2314H
NB: IBM/Lenovo T60 + 9 cell
SquirrelCZE
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SquirrelCZE »

dekuju tedy za tip na ten zdroj, ten Enermax vypada slibne :)
P.S: nanoxii mam doma 92mm a jsem s ni spokojen, takze se pridavam ke kladnemu hodnoceni :)
laginoo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od laginoo »

zdravim vsechny ve spolek
uvazuji nad koupi par vetracku a vyhlidl sem si dva modely od Noctuy.
Jedna se o http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... N0BU0CKFQL a http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... N0BU0CKOY5 .
Zajima me jaky je vnich rozdil, popripade ktery je lepsi (parametrove sou oba temer shodne,ale kazdy ma jinou konstrukci), kupovat je budu asi postupne jelikoz vyplaznout najednou 3tisice za 6 ventilatoru se mi fakt nechce, 3 by mely byt osazeny do skrine a 3 na chladice. Dik predem za odpovedi
MB: TUF B550M+ CPU: Ryzen 5 5600 RAM: Crucial Ballistix 4X8GB DDR4 3200@3666 VGA: XFX RX 6700XT HDD: SSD 990EVO 1TB, 2xHDD WD 4TB AUDIO:Logitech Z-5500 PSU: Focus GX-750W CASE: NZXT Phantom, Mugen Max, Noctua redux
Dvorix
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Dvorix »

P12 je spíš na chladiče, S12 je do skříně nebo do zdroje.
shelby_nr
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od shelby_nr »

P12 má väčší statický tlak čiže je skôr pre chladiče. Porozmýšľal by som ešte nad Nanoxia DX12 600rpm a Scythe Gentle Typhoon 800rpm na intake do skrine. S12B FLX na outtake.
PC: Fractal R3+ Noiseblocker eLoop B12-PS, Noctua S12B FLX@ U.L.N.A + King Mod Premium, Seasonic X-560, G630 (dočasne) + Prolimatech Armageddon, MSI ZH77A-G43, 2x4 Kingston Blu, WD 6400AAKS. Monitor: Dell P2314H
laginoo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od laginoo »

aha tak zatim asi pujdu do tech P12 na chladice (CPU+VGA) a skrin pozdeji, zatim dik
MB: TUF B550M+ CPU: Ryzen 5 5600 RAM: Crucial Ballistix 4X8GB DDR4 3200@3666 VGA: XFX RX 6700XT HDD: SSD 990EVO 1TB, 2xHDD WD 4TB AUDIO:Logitech Z-5500 PSU: Focus GX-750W CASE: NZXT Phantom, Mugen Max, Noctua redux
shelby_nr
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od shelby_nr »

...ak pasív na gpu nemá moc husté rebrovanie a nemáš topiace gpu tak stačí vyššie spomínaný Gentle Thypoon 800rpm
Oneeye_IO
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oneeye_IO »

Máte někdo tip na 140mm fan? Mám skříň Antec three hundred, kde je 140mm jako outtake na vrchní straně. Jde mi hlavně o ticho. Samozřejmě je jedna z možností Noctua NF-P14-FLX ale raději bych něco levnějšího. Našel jsem ještě :arrow: Scythe Slip Stream, což vypadá zajímavě. Zvlášť podle :arrow: tohoto testu, kde třeba noctua docela propadla. :mrgreen: Dělají ho ve 4 verzích rychlostí - 1700, 1200, 800 a dokonce 500 otáček. Doufám, že Scythe by měla být taky záruka kvality. :)
PC: AMD Athlon II X4 640 :: Gelid Tranquillo :: Gigabyte GA-870A-UD3 rev. 2.1 :: Kingston DDR3 4GB :: Powercolor HD5750 SCS3 :: ESI Maya 44 :: Chieftec APS-500S :: Antec Three Hundred :: W7 x64
Lenovo X61: 1,8GHz :: 2GB
Miranda IM | Opera | Gimp | Inkscape | WWFSMD? I want to believe
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

nemusi byt spatny. osobne se mi docela zamlouva napr. Silverstone 140mm Fan AP141 UV Air Penetrator :oops:
shelby_nr
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od shelby_nr »

Scythe by som celkovo nebral ako záruku kvality výnimka je iba séria Gentle Typhoon. Ten Slip Stream má iba klzné ložiská, MTBF 20.000 h., montážne diery pre 120mm ventil. (čiže to nie je klasický 140mm ventil.)...
Zober buď Enermax UCTB14 alebo Nanoxia DX14-700rpm.

Ten Silverstone AP141 je celkom fajn, ale je iba na intake kvôli zadnej strane ktorá usmerňuje prúd vzduchu...
Oneeye_IO
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oneeye_IO »

Paráda. Díky za tip. :) Ten Enermax vypadá solidně a o tom Silverstonu popřemýšlím jako o intake fanu ve 120mm verzi. :)
PC: AMD Athlon II X4 640 :: Gelid Tranquillo :: Gigabyte GA-870A-UD3 rev. 2.1 :: Kingston DDR3 4GB :: Powercolor HD5750 SCS3 :: ESI Maya 44 :: Chieftec APS-500S :: Antec Three Hundred :: W7 x64
shelby_nr
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od shelby_nr »

Ten Silverstone je ok ak "využiješ" to usmernenie vzduchu (ak nebude mať za sebou prekážku...) a ak ti nebude vadiť, že bude trochu hlučnejší. Osobne by som trochu ušetril a zobral buď Enermax UCTB12, Scythe Gentle Typhoon 800rpm alebo Nanoxia DX12 900rpm.
Oneeye_IO
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oneeye_IO »

A ještě takový dotaz. S tím UCTB14 máš osobní zkušenost? Co jsem tak hledal, tak zas tak moc chvály se o něm nepíše. Párkrát jsem četl, že je dost "levně" vyrobený.
shelby_nr
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od shelby_nr »

Osobne nemám. Ja čo som čítal tak je celkom fajn, ale za takú cenu nečakaj nič extra, vždycky lepšie ako iné 140mm ventil. v tej cene. Keď tak pozerám na poruchovosť na czc.cz tak by som fakt do neho asi nešiel, samozrejme záleží aké by si mal šťastie, ale radšej zober Nanoxiu DX14.
Pepa1
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Pepa1 »

Oneeye_IO píše:Máte někdo tip na 140mm fan?
Osobně mám velmi pozitivní zkušenosti z NoiseBlockerSilent Pro 120mm, který jsem použil po enermaxu UCTB12 se kterým jsem po stránce hluku nebyl až tolik spokojený. Noiseblocker dělá i 140 mmm více zde: http://www.noiseblocker.de/en/BlackSilentPro140.php
a poté co mám zkušenosti s provedením, příslušenstvím i provozem 120 mm verze Ti ho mohu jen doporučit.
Oneeye_IO
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oneeye_IO »

Tak jsem se dočetl ještě jednu zajímavou věc. Když chci ten ventilátor na ležato - horizontálně tak se prý nehodí ložiska "sleeve bearing" ale má mít ložiska kuličková (ball bearing). :( To se už potom hodně špatně vybírá.
Thomas142
Nováček
Nováček

Příspěvek od Thomas142 »

Oneeye_IO píše:Tak jsem se dočetl ještě jednu zajímavou věc. Když chci ten ventilátor na ležato - horizontálně tak se prý nehodí ložiska "sleeve bearing" ale má mít ložiska kuličková (ball bearing). :( To se už potom hodně špatně vybírá.
neco na tom urcite bude, protoze kdyz jsem mel 120mm Xilenc v horizontalni poloze, tak po 3 mesicich zacaly divne sustit loziska, ale kdyz byly ve vertikalni poloze tak bezely klidne pul roku ci rok bez znamky opotrebeni.
Oneeye_IO
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oneeye_IO »

Pepa1 píše:
Oneeye_IO píše:Máte někdo tip na 140mm fan?
Osobně mám velmi pozitivní zkušenosti z NoiseBlockerSilent Pro 120mm, který jsem použil po enermaxu UCTB12 se kterým jsem po stránce hluku nebyl až tolik spokojený. Noiseblocker dělá i 140 mmm více zde: http://www.noiseblocker.de/en/BlackSilentPro140.php
a poté co mám zkušenosti s provedením, příslušenstvím i provozem 120 mm verze Ti ho mohu jen doporučit.
Tak jsem jim napsal dotaz jak to mají s těmi ložisky, protože používají jiné a teoreticky by se to mělo dát použít. Jsem zvědav na odpověď. Zatím to vypadá na horkého kandidáta.

Každopádně ten výběr je tady obecně dost mizerný a teď ještě tohle s těmi ložisky. :|
Thomas142
Nováček
Nováček

Příspěvek od Thomas142 »

vezmi ventilator od Noctuy, tam s horizontalnim behem nebude zadnej problem...
shelby_nr
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od shelby_nr »

Na NB PK1 som zabudol :facepalm: ...čo som čítal tak bývajú trochu poškodené ložiská ak pri preprave si nedávajú pozor a krabica z fanmy im je*ne a ložiská sú v ťahu.

To je pravda, že s Noctua P14 FLX v horizont. behom nebude problém, ale bude o niečo hlučnejšia ako PK1/DX14 keďže má vyšší statický tlak a štartuje cca od 6.5V
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“