Z těch tříventilátorových chladičů bude nejvýhodnější Sapphire Tri-X. Gigabyte je o dost hlučnější, Accelero je o dost tišší, ale není jednoduché jej namontovat a také vyjde dráž. Sapphire má původní referenční PCB, takže nic ořezaného.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600.Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
icebosss píše:
co říkáte na tu gigashit verzi? Bude lepší jak Sapphire tri-x nebo to bude osekanej šmejd jako vždy?
No jestli je pravda že na Gigabytu jsou paměti Elpidy, tak bych vzal radši tu Sapphire TRI-X s Hynixama. Hladič na Sapphire je mohutnější a myslím si že bude líp chladit. Ale rozdíl mezi nimi asi moc velký nebude (Gigabyte je zase o 1cm kratší ).
Viem ze to su Xka ale podla mna tam moc rozdiel nebude aj ked som moc prekvapeny ze asus je az taky hlucny aj teplotu ma najhorsiu http://www.tomshardware.com/reviews/r9- ... 710-2.html
Zatial to vyzera ze tiez kupim sapphire tri-x aj ked skoda tych 2 rokov ale co uz
Moc neverim ze MSi gaming na tom bude lepsie mozno tak len verzia Lightning
Ryzen 9 5950X//Noctua NH-D15 Chromax Black//ASUS PRO WS X570-ACE//SAPPHIRE NITRO+ AMD Radeon RX 9070 XT//G.Skill Trident Z Neo 64GB (4x16GB) 3600 MHz CL14 OC//Corsair MP600 PRO XT 2TB//Corsair MP600 2TB//WD201KRYZ 20TB, WD2003FYYS 2TB//Corsair HX750//Phanteks Enthoo Evolv X//Dell Alienware AW3423DWF//Teufel Concept E450 Digital//Logitech G PRO X Headset//ASUS ROG Harpe Ace Aim Lab Edition //ASUS ROG STRIX SCOPE II 96 WIRELESS//ROG Hone Ace Aim Lab Edition//
Tak mi taky došla Sapphire Dual-X R9 280X. Bohužel jí docela dost hlasitě pískají cívky a to i při nízkém frame ratu. Dost mi to vadí, protože sem ji kupoval na hry. Paradoxně při LTC miningu nepíská vůbec.
Nějaký tip, jak se pískání zbavit? Cívky jsou uzavřené, takže lakem na nehty to nepude. Od včerejška ji zkouším "zapéct" v menu v Crysis, ale to taky zatím nepomáhá.
Dotaz: Jaké má R9 290 default Vcore ? A kam se dá cca zvednout bez nějakého rizika ?
Karta mi bez změny Vcore jede max na 1100 MHz, pak už se začnou objevovat artefakty.
EDIT: Nainstaloval jsem poslední Afterburner 2.3.1 a nezobrazuje mi Vcore a ani nejde měnit ... i když v menu odemknu Voltage control a monitoring. Taky se mi nezobrazují informace v On screen display. Netušíte co s tím ?
OC GPU, pamětí a ovládání Fan control funguje.
Naposledy upravil(a) theedge dne pát 10. led 2014, 20:39, celkem upraveno 6 x.
theedge píše:Dotaz: Jaké má R9 290 default Vcore ? A kam se dá cca zvednout bez nějakého rizika ?
Karta mi bez změny Vcore jede max na 1100 MHz, pak už se začnou objevovat artefakty.
EDIT: Nainstaloval jsem poslední Afterburner 2.3.1 a nezobrazuje mi Vcore a ani nejde měnit ... i když v menu odemknu Voltage control a monitoring. Taky se mi nezobrazují informace v On screen display. Netušíte co s tím ?
OC GPU, pamětí a ovládání Fan control funguje.
Dneska mi došla karta R9 290 v referenčním provedení od Sapphire. Co jsem se bavil tak 100mV bez jakéhokoliv rizika.
Taky jsem narazil na strop 1100Mhz bez zvýšení napětí, potom je to nestabilní a začne padat ovladač nebo Windows do BSOD.
Jinak k tomu MSI Afterburneru, mám verzi 3.0.0 Beta 18 a napětí jde měnit a pokud ti nejede ten screen display, zkus HWinfo a jít přes něj, ale i tak by to mělo fungovat a nebo aktualizuj RivaTuner ručně.
Teploty při 1100Mhz s Accelerem v Crysis 3 max 62 - 63°C. Accelero napojeno na 7V na zdroj.
icebosss píše:stáhněte si OCCT a dejte si GPU 3D test s shader complexity na 7 a Error check a uvidíte, jak máte ty vaše takty na stock napětí a 1100 mhz stabilní
Hrál jsem Crysis 3 asi hodinu, dále Dotu 2, Skyrim cca 30 minut a 3 benchmarky Valley. Nespadlo to a ani nic tomu podobné, pokud jsem takt zvýšil na 1110, začlo to padat a tak dále
For PET5:
Takze som nahodil ten gelid icy vision rev 2+ Alpenfoehn passive VRM kit, vysledky su:
15 min test FurMark1.12.0.0
Load:
GPU temp 69 st
VRM1: 75 st
VRM2: 59 st
Idle:
GPU: 32
VRM1: 27
VRM2: 29
Gelid bezal na 2000 otackach( GPU-Z ukazuje 20% ale to znamena max)
Vysledky su velmi podobne ako u tvojho accelera
Inak instalacia cisty horor, aj chladic vyzera ovela lacnejsie ako accelero, aj instalacia je horsia, hororova:-)))porovnavam to s accelerom extreme plus II ktory som prvy krat v zivote montoval na HD 5850 a Gelid je tazsi na namontovanie
Alpenfoehn kit je tiez taka dvojsecna zbran, diery na velky chladic VRM1 nepasuju, da sa pouzit len jedna, druhu treba vyvrtat do pasivu, ja som pouzil vrtak 2.5 mm a donho som praskol samoreznu skrutku, ktora mi doma zostala z nejakeho notebooku:-))) da sa to aj prilepit s prilozenym lepidlom, to som nechcel:-)na chladenie VRM2 tam nie su ziadne vhodne pasivy, tak som vyrobil z dvoch jeden v tvare T a zlepil som to dokopy s lepidlom z alpenfoehn kitu, a to T-cko som termo paskou prilepil k vrm, s tou istou termo paskou som lepil aj ostatne pasivy k pamatiam, termo paska ale nie je sucastou kitu alpenfoehn, tu som pouzil z Gelidu, takze,, vela prace vseho druhu,, zmiesane pocity, vysledok fajn aj teploty aj hluk oproti referencii.
Otestoval som tento Gelid aj hodinovym hranim BF4 MP tu su namerane teploty
GPU max: 56
VRM1 max: 52
VRM2max: 51
Takze parada:-)))
Referencna karta hodina BF4 MP:
GPU max 94
VRM1 max: 64
VRM2 max: 82
CPU:Ryzen 9 5900x,Be Quiet Dark Rock 4 PRO,2x16Gb G.Skill RipJaws V DDR4-3200 D CL16,Gigabyte Aorus X570 Pro AX, Fractal Desing Define R6, Powercolor Hellhound RX 6700 XT, PSU Corsair RM850x,Kingston HyperX Savage 240Gb,Kingston KC2500 1Tb, ,Toshiba P300 3TB,Monitor:LG 27GK750F
@kody33: Díky za tvé poznatky. Ty teploty VRM kaskád jsou dost podobné. Skoro to vypadá, že ty teploty se ani s výkonnějšími prvky nijak zásadně nesníží. Na druhou stranu jsou v praxi na bezpečené hodnotě. Furmark nikdo dlouho nehraje
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600.Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
icebosss: njn jenomže mě stačí když to je stabilní ve hrách a ne v nějakým HC total brutal testeru testery nehraju ...
to je prostě artefakt scanner, aspoň vidíš, jak reálně to máš stabilní bez artefaktů... pak se nediv jestli ti někde něco ve hře problikne... většinou to házelo artefakty v obraze po pár sekundách testu, za vyzkoušení nic nedáš viď
Tak jsem si dneska chvilku hrál s Afterburnerem.
Moje stabilní maximum ( ve hrách a 3DMarku bez artefaktů ) je 1160 MHz, ale už do toho musím cpát +80mV. Vzhledem k tomu že na 1100 MHz mi to jede bez zvednání Vcore, tak to moc nemá smysl lámat přes koleno.
Když jsem taktoval paměti tak to nepřinášelo vůbec žádný efekt, takže se tím nemá vůbec smysl zabývat - jen to zvyšuje spotřebu ( měřák spotřeby tu teď nemám tak kolik si to na max bere nevím ). CPU jsem kvůli tomu na max. nezkoušel - dlouhodobě jedu s i5 2500k na 4,6GHz na def. Vcore.