Vodní chlazení - vybíráme komplet
Moderátor: morke
- brin12
- Začátečník
-
Re: Vodní chlazení - vybíráme komplet
Zdravím, tak jsem něco smontoval a mám dotaz. Jak dostanu z okruhu ty za****y bublinky?:-) Dělají hroznej rachot při průchodu nevím konkrétně čím.
i5 2500K, ASUS Maximus IV Gene-Z, AMD 6950 @ 6970, OCZ Agility 2 120GB, 12 GB RAM, Samsung FX2490HD, Logitech klávesnice a myš, Chlazení: Mo-Ra 3, Laing D5 ultra + Alphacool setup, etc...Nabízím technické překlady z AJ do ČJ, dlouhá praxe, důraz na kvalitu
- TOC
- Začátečník
Jestli voda opravdu protýká, tak by se to mělo po nějaké chvíli v expě odvzdušnit.
EDIT: Až zpětně jsem si uvědomil, jakou blbost jsem napsal...
EDIT: Až zpětně jsem si uvědomil, jakou blbost jsem napsal...
Naposledy upravil(a) TOC dne pát 21. říj 2011, 20:07, celkem upraveno 1 x.
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16" (R7 5800H, RTX3060, 16GB, 2TB) ///
Periferie: Razer BlackWidow Elite (yellow) / Razer Orbweaver Chroma / Roccat Nyth / Dell S3220DGF + Dell U2719D (portrait) + Alza Ergo ///
Audio: Sennheiser HD650 / Cambridge Audio Dacmagic / Hypa 1 ///
Periferie: Razer BlackWidow Elite (yellow) / Razer Orbweaver Chroma / Roccat Nyth / Dell S3220DGF + Dell U2719D (portrait) + Alza Ergo ///
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
tuhle hloupost bych radeji smazalTOC píše:(nezapomeň jí nechat otevřenou, jinak ten vzduch nebude moct dobře utíkat).
k dotazu - dej tomu par minut a musi to vsechno vybublat. kolik mas v expe vody ? pokud mozno naplnit co nejvic. ta mora je velka jak krava, je v ni vzdycky vzduchu strasne moc...
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- brin12
- Začátečník
-
Ta expa je na takhle rychlý čerpadlo trošku moc malá:-) Bubla to tam jako v akvarku. Už jsem to parkrat vypnul a dolil vodu:-)
i5 2500K, ASUS Maximus IV Gene-Z, AMD 6950 @ 6970, OCZ Agility 2 120GB, 12 GB RAM, Samsung FX2490HD, Logitech klávesnice a myš, Chlazení: Mo-Ra 3, Laing D5 ultra + Alphacool setup, etc...Nabízím technické překlady z AJ do ČJ, dlouhá praxe, důraz na kvalitu
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Tam mas uz oba bloky nebo jen jeden ?
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- brin12
- Začátečník
-
Jeden, nestihnul jsem nic koupit tak narychlo... Ale už se to ustaluje...
- thorgal
- Začátečník
To Brin12: Jsem si všiml tvojí odpovědi ve vláknu o HD6950, ale tam by ten dotaz byl OT, tak to šoupnu raději sem.
Já mám s devíti ventilátory na 5V na MoRa-3 při maximálním stabilním OC na procesoru (1055T@3800MHz] i grafice HD6950@6970 940/1425MHz) po spuštění Linx na 5 jader + Furmark teploty na procesoru 55°C a grafice okolo 62°C (ustálené po 10-15 minutách). To chladím asi 190W na procesoru a 280W na grafice. Když pustím jen Furmark, tak mi klesnou teploty grafiky na 59°C a když přidám ventilátory i pumpu na max, tak se dostanu ještě o 6°C níž, ale i tak je to pořád 53°C. 40°C mám v zátěži teplotu vody na výstupu z radiátoru předtím než ji proženu přes procesor a grafiku (při teplotě v místnosti 22-24°C). Za jakých podmínek jsi těch 40°C změřil a čemu říkáš zátěž?
Je mi jasné že se moje bloky nedají srovnávat s EKW, ale že by byl rozdíl až tak markantní je těžké uvěřit, takže uvítám jakékoliv vysvětlení.
Já mám s devíti ventilátory na 5V na MoRa-3 při maximálním stabilním OC na procesoru (1055T@3800MHz] i grafice HD6950@6970 940/1425MHz) po spuštění Linx na 5 jader + Furmark teploty na procesoru 55°C a grafice okolo 62°C (ustálené po 10-15 minutách). To chladím asi 190W na procesoru a 280W na grafice. Když pustím jen Furmark, tak mi klesnou teploty grafiky na 59°C a když přidám ventilátory i pumpu na max, tak se dostanu ještě o 6°C níž, ale i tak je to pořád 53°C. 40°C mám v zátěži teplotu vody na výstupu z radiátoru předtím než ji proženu přes procesor a grafiku (při teplotě v místnosti 22-24°C). Za jakých podmínek jsi těch 40°C změřil a čemu říkáš zátěž?
Je mi jasné že se moje bloky nedají srovnávat s EKW, ale že by byl rozdíl až tak markantní je těžké uvěřit, takže uvítám jakékoliv vysvětlení.
GAME: ASRock Z77 Extreme4-M, Core i5 3570K + EK-Supremacy, 4x8GB Patriot G2 DDR3 + EK-RAM Dominator X4 CSQ + XSPC Memory Side Plate, EVGA GTX 680 SuperClocked + EK-FC680 GTX CSQ, Asus Xonar XD, Kingston HyperX 3K SSD 240GB, Mo-ra 3 + EK-DCP 4.0 + Cawedog Expa Cyclon1, Corsair GS800, 28" Samsung U28D590D, WCPC Case
HTPC: ASUS E45M1-I DELUXE, 2x4GB Kingston HyperX DDR3, Kingston SSD V 64GB + 2x3TB WDC RED, Samsung SH-B083L, PicoPSU-80, Casemod EuroCase MC 8107
iZ3D a TriDef Stereoskopie, Grub4DOS RamDrive, Seznam užitečných programů, RepRap Prusa-Mendel, Case WCPC
HTPC: ASUS E45M1-I DELUXE, 2x4GB Kingston HyperX DDR3, Kingston SSD V 64GB + 2x3TB WDC RED, Samsung SH-B083L, PicoPSU-80, Casemod EuroCase MC 8107
iZ3D a TriDef Stereoskopie, Grub4DOS RamDrive, Seznam užitečných programů, RepRap Prusa-Mendel, Case WCPC
- brin12
- Začátečník
-
No, ty teploty jsou trošku komplikovanější, ale já používám 4 x 160 mm fany na MORA 3 (takže ne pasiv). Pumpa jede na max, nereguluju, nemám zatím čím. i5 je taktovaná na 4,5Ghz, ale ta je bez zátěže a na kartě jel bitcoin miming (přetaktovaná na 930 MHz jádro). Nevím, asi mám opravdu studený komponenty. Nicméně na procesoru se mi při max. zátěži teploty nepřehouply přes 60°C, takže to by odpovídalo, já tomu dávám docela dost voltů...
- thorgal
- Začátečník
Chybka se vloudila. Popletl jsem si ty čísla s dvěma Noctuama na radiátoru. Přeměřil jsem to s 9 AC F12 a EK-DCP 4.0 při 5V a vypadá to o něco líp.
http://thorgal.wz.cz/MoRa3/Idle.2monitory.147W.26C.jpg
Se dvěma monitory se spotřeba pohybuje okolo 147W a teplota vody je 26°C (v místnosti je 23°C).
Bez zátěže mám na procesoru 32°C a na grafice 36°C. Pokud bych měl připojený jen jeden monitor, pak díky nižším taktům a napětí na grafickém jádru teplota klesla na cca 33°C.
http://thorgal.wz.cz/MoRa3/LinX-6C.2mon ... 7W.28C.jpg
Zátěž v LinX dělá 357W. Při tom se po téměř dvaceti minutách teplota vody ustálí na 28°C. Nárůst spotřeby o necelých 170W (210*0,8) se projeví 18°C na procesoru navíc. Grafická karta přímo úměrně reaguje na nárůst teploty vody v okruhu. Když se místo samostatného LinXu spustí Furmark, je to v podstatě to samé jen se prohodí teploty na 39°C u procesoru a 50°C na grafice.
http://thorgal.wz.cz/MoRa3/LinX-5C+Furm ... 7W.32C.jpg
Největší záběr dostane počítač při spuštění Furmarku a na zbývajících pěti jádrech LinX. Spotřeba stoupla k 527W a teplota vody se ustálila na 32°C, což je 4°C navíc. Úměrně tomu vzrostla teplota na procesoru. Grafická karta si díky vysokým základním taktům v dvou monitorovém režimu řekne už "jen" o dalších cca 140W navíc (170*0,8) a teplota se tím srovnala s procesorem - 54-55°C.
Kdybych ventilátory a pumpu pustil na 12V, tak se dostanu k 48-50°C na grafice i procesoru. Takže jsme na tom asi dost podobně a největší rozdíl je v tom, že moje HD6950@6970 potřebuje pro 925MHz na jádru 1,175V. Aby držela frekvenci, tak ji ještě navíc zvyšuji Powertune na +10 až 20% což jsou další watty navíc. Teď už mi to dává větší smysl.
http://thorgal.wz.cz/MoRa3/Idle.2monitory.147W.26C.jpg
Se dvěma monitory se spotřeba pohybuje okolo 147W a teplota vody je 26°C (v místnosti je 23°C).
Bez zátěže mám na procesoru 32°C a na grafice 36°C. Pokud bych měl připojený jen jeden monitor, pak díky nižším taktům a napětí na grafickém jádru teplota klesla na cca 33°C.
http://thorgal.wz.cz/MoRa3/LinX-6C.2mon ... 7W.28C.jpg
Zátěž v LinX dělá 357W. Při tom se po téměř dvaceti minutách teplota vody ustálí na 28°C. Nárůst spotřeby o necelých 170W (210*0,8) se projeví 18°C na procesoru navíc. Grafická karta přímo úměrně reaguje na nárůst teploty vody v okruhu. Když se místo samostatného LinXu spustí Furmark, je to v podstatě to samé jen se prohodí teploty na 39°C u procesoru a 50°C na grafice.
http://thorgal.wz.cz/MoRa3/LinX-5C+Furm ... 7W.32C.jpg
Největší záběr dostane počítač při spuštění Furmarku a na zbývajících pěti jádrech LinX. Spotřeba stoupla k 527W a teplota vody se ustálila na 32°C, což je 4°C navíc. Úměrně tomu vzrostla teplota na procesoru. Grafická karta si díky vysokým základním taktům v dvou monitorovém režimu řekne už "jen" o dalších cca 140W navíc (170*0,8) a teplota se tím srovnala s procesorem - 54-55°C.
Kdybych ventilátory a pumpu pustil na 12V, tak se dostanu k 48-50°C na grafice i procesoru. Takže jsme na tom asi dost podobně a největší rozdíl je v tom, že moje HD6950@6970 potřebuje pro 925MHz na jádru 1,175V. Aby držela frekvenci, tak ji ještě navíc zvyšuji Powertune na +10 až 20% což jsou další watty navíc. Teď už mi to dává větší smysl.
GAME: ASRock Z77 Extreme4-M, Core i5 3570K + EK-Supremacy, 4x8GB Patriot G2 DDR3 + EK-RAM Dominator X4 CSQ + XSPC Memory Side Plate, EVGA GTX 680 SuperClocked + EK-FC680 GTX CSQ, Asus Xonar XD, Kingston HyperX 3K SSD 240GB, Mo-ra 3 + EK-DCP 4.0 + Cawedog Expa Cyclon1, Corsair GS800, 28" Samsung U28D590D, WCPC Case
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
No proto, me to prislo jako strasne moc, kdyz jsi v predchazejicim prispevku psal ze mas teplotu vody 40 stupnu a grafiky 63 stupnu a pritom na tom radiatoru devet ventilatoru na 5V...kdyz dam na moru devet ventilatoru na 5V tak tim na 40 stupnu voda a 63 stupnu grafiky uchladim pc typu i7 na 4.5ghz a dve dvoucipovy grafiky..coz je trochu neco jineho
- Corgan
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Takže sem přemýšlel že si dopřeju trochu ticha. Co na to rikate? doporučili by jste nějakou změnu. Radu atd? http://www.alphacool.cz/Nakupni%20kosik ... NzI6MXw%3d Dikes
ASUS Crosshair IV Formula, AMD Phenom X6 3300MHz, 4x2048MB Kingston 1600Mhz, Gainward HD4870 GS
- Flegy
- Mírně pokročilý
-
osobne bych sel spis do 10mm ID hadic, mene se lamou. a misto toho bloku bych vzal ten high flow
- Corgan
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Dikes. jinak tam asi mám vše co potřebuju nebo něco chybí?
ASUS Crosshair IV Formula, AMD Phenom X6 3300MHz, 4x2048MB Kingston 1600Mhz, Gainward HD4870 GS
- CyberDeath
- Začátečník
Radiator bys mel lepsi tento http://www.alphacool.cz/produkt/Alphaco ... 240mm.html
Hadice opravdu dej minimalne 13/10
Na vodu se zkus podivat na hotove smesi od EK Water Blocks EK-Ekoolant , sou levnesji a maji jeste i barvicky (nebo The Feser F1 ale tam si nejsem jist jestli maji primesi proti korozi atd ja mam cernou musel bych se ale mrknout na obal co se tam pise)
A hodne lidi pise nagativni veci o 5.25 expanznich nadobach ale stim ti ja neporadim ja nikdy zadnou nemel.
Hadice opravdu dej minimalne 13/10
Na vodu se zkus podivat na hotove smesi od EK Water Blocks EK-Ekoolant , sou levnesji a maji jeste i barvicky (nebo The Feser F1 ale tam si nejsem jist jestli maji primesi proti korozi atd ja mam cernou musel bych se ale mrknout na obal co se tam pise)
A hodne lidi pise nagativni veci o 5.25 expanznich nadobach ale stim ti ja neporadim ja nikdy zadnou nemel.
Tiger Lake ES 0000 8c/16t 4.7Ghz, Erying H570, 64GB DDR4 3200 CL22 Samsung, Asus A21, SST-ET700-MG, 2TB Faxiang S790
2TB Samsung PM9A1,Asus RTX 3070 Dual OC 8GB 350W mod + EKWB FullCover, All Water Cooled - GPU, CPU, 2x360 rad, ARCTIC P12 PWM
Building - 7945hx+48gb RAM+7800XT , ITX all on Air
2TB Samsung PM9A1,Asus RTX 3070 Dual OC 8GB 350W mod + EKWB FullCover, All Water Cooled - GPU, CPU, 2x360 rad, ARCTIC P12 PWM
Building - 7945hx+48gb RAM+7800XT , ITX all on Air
- Corgan
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
no prave nevim. chtel sem nejaky top na pumpu. jinak nevim proc by mel byt sni problem. ja mel za to ze je jedno kde je umistena a jaka. akorat uvazuju jak to poskladam mam skrin CM HAF 922, ten hruby radiator asi zevnitr nenacpu a kdyz uz tak bez vetraku. snima by to docela dost zasahovalo do desky. a ješte se zeptám jinak. navrhnete nekdo teda vodnika za cca 5-6k neco podobneho. Dik
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ta pumpa ti bude v 5.25" pozici dělat bordel, na to bych kašlal.
Já bych to poskládal takto http://www.alphacool.cz/Nakupni%20kosik ... OTM6MXw%3d a pokud je to moc drahý tak bych klidně ušetřil na pumpě a vzal třeba jen http://www.alphacool.cz/produkt/EK_Wate ... _Pump.html címž ušetříš litr a rozdíl bude minimální...
Já bych to poskládal takto http://www.alphacool.cz/Nakupni%20kosik ... OTM6MXw%3d a pokud je to moc drahý tak bych klidně ušetřil na pumpě a vzal třeba jen http://www.alphacool.cz/produkt/EK_Wate ... _Pump.html címž ušetříš litr a rozdíl bude minimální...
- TOC
- Začátečník
Za 6k nic moc neposkládáš no.
Spíš si obměň HW, kup si SB nebo už třeba IB a hoď na to nějakej vzduchovej chladič a budeš to mít lepší.
Vodníka kupuj, až budeš mít na něco pořádnýho (tak kolem těch 10k a budeš chladit i GPU).
Pokud bys to chtěl stavět, tak bych vzal toho Lainga DDC-1T a dal na něj XSPC Expanzní TOP.
Co se týče bloku, tak moc nevím, ale třeba ten, co postoval MaWa a radiátor NexXxoS XT45 (240mm).
Hadice 10/13 a s tím i související fitinky.
Co se týče směsí, tak bych koupil normální destilku v drogérce nebo autodestliku a dal do toho nějakou antikorozivní směs nebo to nechal jen tak.
Spíš si obměň HW, kup si SB nebo už třeba IB a hoď na to nějakej vzduchovej chladič a budeš to mít lepší.
Vodníka kupuj, až budeš mít na něco pořádnýho (tak kolem těch 10k a budeš chladit i GPU).
Pokud bys to chtěl stavět, tak bych vzal toho Lainga DDC-1T a dal na něj XSPC Expanzní TOP.
Co se týče bloku, tak moc nevím, ale třeba ten, co postoval MaWa a radiátor NexXxoS XT45 (240mm).
Hadice 10/13 a s tím i související fitinky.
Co se týče směsí, tak bych koupil normální destilku v drogérce nebo autodestliku a dal do toho nějakou antikorozivní směs nebo to nechal jen tak.
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Náhodou, i tohle za 6k bude výkonem uplně někde jinde než jakýkoliv vzduch nebo i "instatní" vodníci jako H60 a H80...a pokud vezme dobrý komponenty, tak to do budoucna může rozšiřovat a přikupovat co chce...
- Corgan
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
jo no koukam mam tu stary popis. jinak mam desku ASUS Crosshair IV Formula s AMD X6 na 3.4Ghz grafika stale HD4870. 4GB ram zatim. no nevim. prave nechapu proc ta pumpa s expanzkou v 5.256 pozici mela delat binec. jen me to zajima. jako s chlazenim nemam problem jen tech 7 vetraku neni zrovna idealni uz . sem otevrenej vsem radam a nazorum. a myslim ze do tech 6 by se dalo enco slusneho poskladat. a gpu zatim resit nehodlam. behem pul roku chci poridit neco silnejsiho a zase by se musel porizovat blok.
- TOC
- Začátečník
Ono by se to dalo vyřešit univerzálním blokem na GK.
Ale jestli máš X6, tak asi nic moc nového není potřeba kupovat no.
Každopádně by bylo dobré koupit kvalitní základ, to jest radiátor, pumpa a hadice.
Bloky si pak můžeš vyměňovat a přidávat jak chceš.
Možná by nebylo od věci koupit větší radiátor (pro 3x 120mm) a vyvést ho externě, mimo skříň.
Ale jestli máš X6, tak asi nic moc nového není potřeba kupovat no.
Každopádně by bylo dobré koupit kvalitní základ, to jest radiátor, pumpa a hadice.
Bloky si pak můžeš vyměňovat a přidávat jak chceš.
Možná by nebylo od věci koupit větší radiátor (pro 3x 120mm) a vyvést ho externě, mimo skříň.