Vodní chlazení - vybíráme komplet

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

Odpovědět
brin12
Začátečník
Začátečník

Re: Vodní chlazení - vybíráme komplet

Příspěvek od brin12 »

Zdravím, tak jsem něco smontoval a mám dotaz. Jak dostanu z okruhu ty za****y bublinky?:-) Dělají hroznej rachot při průchodu nevím konkrétně čím.
i5 2500K, ASUS Maximus IV Gene-Z, AMD 6950 @ 6970, OCZ Agility 2 120GB, 12 GB RAM, Samsung FX2490HD, Logitech klávesnice a myš, Chlazení: Mo-Ra 3, Laing D5 ultra + Alphacool setup, etc...Nabízím technické překlady z AJ do ČJ, dlouhá praxe, důraz na kvalitu
TOC
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TOC »

Jestli voda opravdu protýká, tak by se to mělo po nějaké chvíli v expě odvzdušnit.
EDIT: Až zpětně jsem si uvědomil, jakou blbost jsem napsal... :oops:
Naposledy upravil(a) TOC dne pát 21. říj 2011, 20:07, celkem upraveno 1 x.
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16" (R7 5800H, RTX3060, 16GB, 2TB) ///
Periferie: Razer BlackWidow Elite (yellow) / Razer Orbweaver Chroma / Roccat Nyth / Dell S3220DGF + Dell U2719D (portrait) + Alza Ergo ///
Audio: Sennheiser HD650 / Cambridge Audio Dacmagic / Hypa 1 ///
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

TOC píše:(nezapomeň jí nechat otevřenou, jinak ten vzduch nebude moct dobře utíkat).
tuhle hloupost bych radeji smazal :wink:

k dotazu - dej tomu par minut a musi to vsechno vybublat. kolik mas v expe vody ? pokud mozno naplnit co nejvic. ta mora je velka jak krava, je v ni vzdycky vzduchu strasne moc...
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
brin12
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od brin12 »

Ta expa je na takhle rychlý čerpadlo trošku moc malá:-) Bubla to tam jako v akvarku. Už jsem to parkrat vypnul a dolil vodu:-)
i5 2500K, ASUS Maximus IV Gene-Z, AMD 6950 @ 6970, OCZ Agility 2 120GB, 12 GB RAM, Samsung FX2490HD, Logitech klávesnice a myš, Chlazení: Mo-Ra 3, Laing D5 ultra + Alphacool setup, etc...Nabízím technické překlady z AJ do ČJ, dlouhá praxe, důraz na kvalitu
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Tam mas uz oba bloky nebo jen jeden ?
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
brin12
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od brin12 »

Jeden, nestihnul jsem nic koupit tak narychlo... Ale už se to ustaluje...
thorgal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od thorgal »

To Brin12: Jsem si všiml tvojí odpovědi ve vláknu o HD6950, ale tam by ten dotaz byl OT, tak to šoupnu raději sem.

Já mám s devíti ventilátory na 5V na MoRa-3 při maximálním stabilním OC na procesoru (1055T@3800MHz] i grafice HD6950@6970 940/1425MHz) po spuštění Linx na 5 jader + Furmark teploty na procesoru 55°C a grafice okolo 62°C (ustálené po 10-15 minutách). To chladím asi 190W na procesoru a 280W na grafice. Když pustím jen Furmark, tak mi klesnou teploty grafiky na 59°C a když přidám ventilátory i pumpu na max, tak se dostanu ještě o 6°C níž, ale i tak je to pořád 53°C. 40°C mám v zátěži teplotu vody na výstupu z radiátoru předtím než ji proženu přes procesor a grafiku (při teplotě v místnosti 22-24°C). Za jakých podmínek jsi těch 40°C změřil a čemu říkáš zátěž?

Je mi jasné že se moje bloky nedají srovnávat s EKW, ale že by byl rozdíl až tak markantní je těžké uvěřit, takže uvítám jakékoliv vysvětlení.
GAME: ASRock Z77 Extreme4-M, Core i5 3570K + EK-Supremacy, 4x8GB Patriot G2 DDR3 + EK-RAM Dominator X4 CSQ + XSPC Memory Side Plate, EVGA GTX 680 SuperClocked + EK-FC680 GTX CSQ, Asus Xonar XD, Kingston HyperX 3K SSD 240GB, Mo-ra 3 + EK-DCP 4.0 + Cawedog Expa Cyclon1, Corsair GS800, 28" Samsung U28D590D, WCPC Case
HTPC: ASUS E45M1-I DELUXE, 2x4GB Kingston HyperX DDR3, Kingston SSD V 64GB + 2x3TB WDC RED, Samsung SH-B083L, PicoPSU-80, Casemod EuroCase MC 8107
iZ3D a TriDef Stereoskopie, Grub4DOS RamDrive, Seznam užitečných programů, RepRap Prusa-Mendel, Case WCPC
brin12
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od brin12 »

No, ty teploty jsou trošku komplikovanější, ale já používám 4 x 160 mm fany na MORA 3 (takže ne pasiv). Pumpa jede na max, nereguluju, nemám zatím čím. i5 je taktovaná na 4,5Ghz, ale ta je bez zátěže a na kartě jel bitcoin miming (přetaktovaná na 930 MHz jádro). Nevím, asi mám opravdu studený komponenty. Nicméně na procesoru se mi při max. zátěži teploty nepřehouply přes 60°C, takže to by odpovídalo, já tomu dávám docela dost voltů...
thorgal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od thorgal »

Chybka se vloudila. Popletl jsem si ty čísla s dvěma Noctuama na radiátoru. Přeměřil jsem to s 9 AC F12 a EK-DCP 4.0 při 5V a vypadá to o něco líp.
http://thorgal.wz.cz/MoRa3/Idle.2monitory.147W.26C.jpg
Se dvěma monitory se spotřeba pohybuje okolo 147W a teplota vody je 26°C (v místnosti je 23°C).
Bez zátěže mám na procesoru 32°C a na grafice 36°C. Pokud bych měl připojený jen jeden monitor, pak díky nižším taktům a napětí na grafickém jádru teplota klesla na cca 33°C.

http://thorgal.wz.cz/MoRa3/LinX-6C.2mon ... 7W.28C.jpg
Zátěž v LinX dělá 357W. Při tom se po téměř dvaceti minutách teplota vody ustálí na 28°C. Nárůst spotřeby o necelých 170W (210*0,8) se projeví 18°C na procesoru navíc. Grafická karta přímo úměrně reaguje na nárůst teploty vody v okruhu. Když se místo samostatného LinXu spustí Furmark, je to v podstatě to samé jen se prohodí teploty na 39°C u procesoru a 50°C na grafice.

http://thorgal.wz.cz/MoRa3/LinX-5C+Furm ... 7W.32C.jpg
Největší záběr dostane počítač při spuštění Furmarku a na zbývajících pěti jádrech LinX. Spotřeba stoupla k 527W a teplota vody se ustálila na 32°C, což je 4°C navíc. Úměrně tomu vzrostla teplota na procesoru. Grafická karta si díky vysokým základním taktům v dvou monitorovém režimu řekne už "jen" o dalších cca 140W navíc (170*0,8) a teplota se tím srovnala s procesorem - 54-55°C.

Kdybych ventilátory a pumpu pustil na 12V, tak se dostanu k 48-50°C na grafice i procesoru. Takže jsme na tom asi dost podobně a největší rozdíl je v tom, že moje HD6950@6970 potřebuje pro 925MHz na jádru 1,175V. Aby držela frekvenci, tak ji ještě navíc zvyšuji Powertune na +10 až 20% což jsou další watty navíc. Teď už mi to dává větší smysl.
GAME: ASRock Z77 Extreme4-M, Core i5 3570K + EK-Supremacy, 4x8GB Patriot G2 DDR3 + EK-RAM Dominator X4 CSQ + XSPC Memory Side Plate, EVGA GTX 680 SuperClocked + EK-FC680 GTX CSQ, Asus Xonar XD, Kingston HyperX 3K SSD 240GB, Mo-ra 3 + EK-DCP 4.0 + Cawedog Expa Cyclon1, Corsair GS800, 28" Samsung U28D590D, WCPC Case
HTPC: ASUS E45M1-I DELUXE, 2x4GB Kingston HyperX DDR3, Kingston SSD V 64GB + 2x3TB WDC RED, Samsung SH-B083L, PicoPSU-80, Casemod EuroCase MC 8107
iZ3D a TriDef Stereoskopie, Grub4DOS RamDrive, Seznam užitečných programů, RepRap Prusa-Mendel, Case WCPC
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

No proto, me to prislo jako strasne moc, kdyz jsi v predchazejicim prispevku psal ze mas teplotu vody 40 stupnu a grafiky 63 stupnu a pritom na tom radiatoru devet ventilatoru na 5V...kdyz dam na moru devet ventilatoru na 5V tak tim na 40 stupnu voda a 63 stupnu grafiky uchladim pc typu i7 na 4.5ghz a dve dvoucipovy grafiky..coz je trochu neco jineho :)
Corgan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Corgan »

Takže sem přemýšlel že si dopřeju trochu ticha. Co na to rikate? doporučili by jste nějakou změnu. Radu atd? http://www.alphacool.cz/Nakupni%20kosik ... NzI6MXw%3d Dikes
ASUS Crosshair IV Formula, AMD Phenom X6 3300MHz, 4x2048MB Kingston 1600Mhz, Gainward HD4870 GS
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

osobne bych sel spis do 10mm ID hadic, mene se lamou. a misto toho bloku bych vzal ten high flow
Corgan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Corgan »

Dikes. jinak tam asi mám vše co potřebuju nebo něco chybí?
ASUS Crosshair IV Formula, AMD Phenom X6 3300MHz, 4x2048MB Kingston 1600Mhz, Gainward HD4870 GS
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CyberDeath »

Radiator bys mel lepsi tento http://www.alphacool.cz/produkt/Alphaco ... 240mm.html

Hadice opravdu dej minimalne 13/10

Na vodu se zkus podivat na hotove smesi od EK Water Blocks EK-Ekoolant , sou levnesji a maji jeste i barvicky :-) (nebo The Feser F1 ale tam si nejsem jist jestli maji primesi proti korozi atd ja mam cernou musel bych se ale mrknout na obal co se tam pise)

A hodne lidi pise nagativni veci o 5.25 expanznich nadobach ale stim ti ja neporadim ja nikdy zadnou nemel.
Tiger Lake ES 0000 8c/16t 4.7Ghz, Erying H570, 64GB DDR4 3200 CL22 Samsung, Asus A21, SST-ET700-MG, 2TB Faxiang S790
2TB Samsung PM9A1,Asus RTX 3070 Dual OC 8GB 350W mod + EKWB FullCover, All Water Cooled - GPU, CPU, 2x360 rad, ARCTIC P12 PWM
Building - 7945hx+48gb RAM+7800XT , ITX all on Air
Corgan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Corgan »

no prave nevim. chtel sem nejaky top na pumpu. jinak nevim proc by mel byt sni problem. ja mel za to ze je jedno kde je umistena a jaka. akorat uvazuju jak to poskladam mam skrin CM HAF 922, ten hruby radiator asi zevnitr nenacpu a kdyz uz tak bez vetraku. snima by to docela dost zasahovalo do desky. a ješte se zeptám jinak. navrhnete nekdo teda vodnika za cca 5-6k neco podobneho. Dik :)
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Ta pumpa ti bude v 5.25" pozici dělat bordel, na to bych kašlal.

Já bych to poskládal takto http://www.alphacool.cz/Nakupni%20kosik ... OTM6MXw%3d a pokud je to moc drahý tak bych klidně ušetřil na pumpě a vzal třeba jen http://www.alphacool.cz/produkt/EK_Wate ... _Pump.html címž ušetříš litr a rozdíl bude minimální...
TOC
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TOC »

Za 6k nic moc neposkládáš no. :(
Spíš si obměň HW, kup si SB nebo už třeba IB a hoď na to nějakej vzduchovej chladič a budeš to mít lepší.
Vodníka kupuj, až budeš mít na něco pořádnýho (tak kolem těch 10k a budeš chladit i GPU). :wink:

Pokud bys to chtěl stavět, tak bych vzal toho Lainga DDC-1T a dal na něj XSPC Expanzní TOP.
Co se týče bloku, tak moc nevím, ale třeba ten, co postoval MaWa a radiátor NexXxoS XT45 (240mm).
Hadice 10/13 a s tím i související fitinky. :)
Co se týče směsí, tak bych koupil normální destilku v drogérce nebo autodestliku a dal do toho nějakou antikorozivní směs nebo to nechal jen tak. :)
Periferie: Razer BlackWidow Elite (yellow) / Razer Orbweaver Chroma / Roccat Nyth / Dell S3220DGF + Dell U2719D (portrait) + Alza Ergo ///
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Náhodou, i tohle za 6k bude výkonem uplně někde jinde než jakýkoliv vzduch nebo i "instatní" vodníci jako H60 a H80...a pokud vezme dobrý komponenty, tak to do budoucna může rozšiřovat a přikupovat co chce...
Corgan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Corgan »

jo no koukam mam tu stary popis. jinak mam desku ASUS Crosshair IV Formula s AMD X6 na 3.4Ghz grafika stale HD4870. 4GB ram zatim. no nevim. prave nechapu proc ta pumpa s expanzkou v 5.256 pozici mela delat binec. jen me to zajima. jako s chlazenim nemam problem jen tech 7 vetraku neni zrovna idealni uz :D. sem otevrenej vsem radam a nazorum. a myslim ze do tech 6 by se dalo enco slusneho poskladat. a gpu zatim resit nehodlam. behem pul roku chci poridit neco silnejsiho a zase by se musel porizovat blok.
TOC
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TOC »

Ono by se to dalo vyřešit univerzálním blokem na GK. :)
Ale jestli máš X6, tak asi nic moc nového není potřeba kupovat no.
Každopádně by bylo dobré koupit kvalitní základ, to jest radiátor, pumpa a hadice.
Bloky si pak můžeš vyměňovat a přidávat jak chceš.
Možná by nebylo od věci koupit větší radiátor (pro 3x 120mm) a vyvést ho externě, mimo skříň.
Odpovědět

Zpět na „Voda“