Vodní chlazení - diskuze
- wector
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
- Cujo
- Mírně pokročilý
- Vivec
- Středně pokročilý
- Cujo
- Mírně pokročilý
wector imho mysli http://www.aquatuning.de/index.php/cat/ ... lauch.html
tady - http://www.aquatuning.de/ sem to co chces videl otazka jestli to tam jeste maji
\\edit Gr8 Vivec: jo, to sem myslel i já
tady - http://www.aquatuning.de/ sem to co chces videl otazka jestli to tam jeste maji
\\edit Gr8 Vivec: jo, to sem myslel i já
- myom
- Středně pokročilý
inspirace pro alesshi: http://www.aquatuning.de/popup_image.ph ... 15/imgID/1
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom
- AlesShi
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
pekny, ale pouzili netypicky fitinky s normalnima to je docela honickamyom píše:inspirace pro alesshi: http://www.aquatuning.de/popup_image.ph ... 15/imgID/1
u vikendu konecne udelam neco na cpu
- X3ME
- Začátečník
-
To bych teda rad vedel jak. Jelikoz to tom opravdu "neco" vim a z okna ted koukam na rady procesnich vymeniku tepla (at uz kapalina/kapalina nebo kapalina/vzduch) tak bych rad vedel tu inovaci, ktera me, kolegy i partnery z ABB minula.myom píše:X3ME: nevim, jak hodne jsi v tomhle znaly (ale predpokladam, ze o tom neco vis), ale i tak si pletes pojem a prujem a jeste k tomu to v realite je uplne jinak.
WOW, ted mi rekni ktere principy se nahle zmenily nebo jsou rafinovane skryte, ze vsichni designeri vymeniky je neberou v potaz?myom píše:psal jsi, ze je lepsi aby v radiatoru byla voda rychla a aby se tam predalo co nejvice objemove energie. opet rikam ANO v tomhle mas castecne pravdu, ale jak rikam, tak praxe je uplne jina (respektive stejna, ale ty si to predstavujes, jako hurvinek atomovku).
Hmmm. Pokud bych byl designer toho vymeniku, asi bych navrhl vymenik tak aby efektivni prurez lamel odpovidal fitince na vstupu/vystupu a tim i celemu okruhu, jinak bych zvysil hydraulicky odpor vymeniku, tak, jak to popisujes ty. Pokud vezmu vymeniky dva a zdvojnasobim efektivni prurez vymeniku a klesne mi rychlost. Zakonite. Zhorsi se prestup tepla, protoze laminarni vrstva na teplosmenne plose bude tlutsi. Ono turbulentni proudeni ti nevznikne v celem objemu, urcita vrstva na povrchu vymeniku si ho zachova stale (je ruzne tlusta, zalezi na rychlosti proudeni) a ta zpusobuje nejvetsi odpor prestupu tepla.myom píše: uvedom si, jaka je velikost (prumer) jedne lamely v radiatoru. pak si pres rovnici kontinuity spocitej rychlost proudeni v 1 lamele a vydel poctem lamel a dojdes k zaveru, ze rychlost vody je i pri (relativne) pomalem proudeni dostatecne rychla, aby vznikalo turbulentni proudeni. z toho plyne, ze je zbytecne urychlovat (nebo nemenit) rychlost proudeni vody v radiatoru. a tim se dostavame k druhemu problemu. ---->>>>
Tomu se taky rika tlakove ztraty. Zpusobuji ji kolena, zuzeni, mereni prutoku, vymeniky, bloky... vnitrni pnuti teda fakt neznam...teda obcas ho mam ale to s pritelkyni vzdy vyresime. Jinak jsem zvedav jak to meril? Ze by tlakomery na okruhu?myom píše: proto je lepsi dat radiatory paralelne. co tim ziskam:
1. nizsi odpor (mel by byt teoreticky o polovinu mensi, ale diky treni a vnitrnimu pnuti kapaliny a proste, ze neni kapalina dokonale tekuta, je odpor cca (jak zjistoval Highlander) 20% mensi.
Doba prodleni ve vymeniku nema na prestup tepla ZADNY vliv. Podivej se na rovnice prestupu tepla, pokud tam najdes neco o case dej vedet. Zalezi na delta T (myslim rozdil teplot na obou stranach vymeniku zde voda/vzduch - hnaci silu), teplosmenne plose a koeficientu prostupu tepla a to se integruje pres delku vymeniku. Z toho dostanes to Qmyom píše: 2. zajistim teoreticky 2x delsi dobu, kterou stravi voda ve vymeniku. tim padem ma vetsi dobu na ochlazeni. to souvisi s tim, jak jsem psal, ze odevzdane teplo vzhledem k casu nema linearni prubeh!!! tedka placnu: z vody je snazsi dostat 500J kdyz je v ni plnych cca4200J, nez kdyz ma jenom 700J na m3. takze kdyz zvetsime dobu, kterou voda probiha radiatorem, MUSIME zajistit i vetsi plochu (je to nelogicke ale v podstate je to tak-vysvetlim treba potom) a to zajistuje prave ten druhy radiator paralelne zapojeny.
Jeste bych rad abys mi vysvetlil ten pojem a prujem. Fakt nerozumim.
MB: Gigabyte X58 Extreme, CPU: Intel Core i7 920@3.6, RAM: 6GB DDR III OCZ Reaper 1866, VGA: BFG GTX 280, HDD: OCZ Vertex Turbo 120 GB system, HDD 750+1500 GB, LG BRay HDvideo, PSU: Seasonic X-750, Case: CoolerMaster Mystique 632 Alu Silver + 2 x Noctua NF-S12 case fans, Monitors: 19'' LG 1970HR-BF + 19" Philips P7, Creative Gigaworks T40, Logitech G11 + G5
Water cooling: Laing DDC-1RT Plus 18W + Alphacool top + Alphacool expansion top, Alphacool NexXxos Extreme III rad, 3 x Scythe SlipStream 120 custom LED, CPU block Thermaright XWB-1, D-tek FuZion GFX 2 + Unisink GF2xx, Cape Coolplex 25 + lighting module...etc....
Water cooling: Laing DDC-1RT Plus 18W + Alphacool top + Alphacool expansion top, Alphacool NexXxos Extreme III rad, 3 x Scythe SlipStream 120 custom LED, CPU block Thermaright XWB-1, D-tek FuZion GFX 2 + Unisink GF2xx, Cape Coolplex 25 + lighting module...etc....
- myom
- Středně pokročilý
fitiny jsou normalni plug-in a ty sezenes na gumexu.AlesShi píše: pekny, ale pouzili netypicky fitinky s normalnima to je docela honicka
http://www.gumex.cz/cz/spony_a_spojky/N ... IZENI/5/15
plastove jsou levne, ale ty mosazne vypadaji cool.
- AlesShi
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
nj, tydle jsou na mensi klic, klasicky fitinky co tu nejspis vsichni pouzivame jsou na 14ku a ty vedle sebe do viscoolu nevtlacim, musim to trochu vyosytmyom píše:fitiny jsou normalni plug-in a ty sezenes na gumexu.AlesShi píše: pekny, ale pouzili netypicky fitinky s normalnima to je docela honicka
http://www.gumex.cz/cz/spony_a_spojky/N ... IZENI/5/15
plastove jsou levne, ale ty mosazne vypadaji cool.
- myom
- Středně pokročilý
hmmm. to co jsi tedka napsal vylucuje jakoukoliv chybu v navrhu. tj. ze TY navrhnes dokonaly radiator, ktery bude naprosto nejlepsi a nikdy nebude vyrobeny konstrukcne lepsi... nemyslis, ze kdyby tohle byla pravda, tak existuje pouze 1 druh vymeniku a ne stovky? rekl bych, ze nic neni dokonale a zadny radiator, ktery lze koupit nema dokonale proudeni kapaliny... uvedom si, ze u PC jsou vyrobci limitovani na 120mm vetrone...X3ME píše:Hmmm. Pokud bych byl designer toho vymeniku, asi bych navrhl vymenik tak aby efektivni prurez lamel odpovidal fitince na vstupu/vystupu a tim i celemu okruhu, jinak bych zvysil hydraulicky odpor vymeniku, tak, jak to popisujes ty. Pokud vezmu vymeniky dva a zdvojnasobim efektivni prurez vymeniku a klesne mi rychlost. Zakonite. Zhorsi se prestup tepla, protoze laminarni vrstva na teplosmenne plose bude tlutsi. Ono turbulentni proudeni ti nevznikne v celem objemu, urcita vrstva na povrchu vymeniku si ho zachova stale (je ruzne tlusta, zalezi na rychlosti proudeni) a ta zpusobuje nejvetsi odpor prestupu tepla.
Sry nevedel jsem ze v tom delas, tak jsem to rekl polopate. Vnitrni pnuti kapaliny zpusobuji sily mezi molekulami a i ohebnosti vazby mezi atomy latky. jeste bych zminil viskozitu latky...X3ME píše:Tomu se taky rika tlakove ztraty. Zpusobuji ji kolena, zuzeni, mereni prutoku, vymeniky, bloky... vnitrni pnuti teda fakt neznam...teda obcas ho mam ale to s pritelkyni vzdy vyresime. Jinak jsem zvedav jak to meril? Ze by tlakomery na okruhu?
podivej se na rovnici prenosu tepla jeste jednou a poradne a zjistis, ze tam cas hraje kurewsky dulezitou fci (podivej se na jednotky jednotlivych velicin )X3ME píše:Doba prodleni ve vymeniku nema na prestup tepla ZADNY vliv. Podivej se na rovnice prestupu tepla, pokud tam najdes neco o case dej vedet. Zalezi na delta T (myslim rozdil teplot na obou stranach vymeniku zde voda/vzduch - hnaci silu), teplosmenne plose a koeficientu prostupu tepla a to se integruje pres delku vymeniku. Z toho dostanes to Q
POJEM a PRŮJEM jsou uplne odlisne veciX3ME píše: Jeste bych rad abys mi vysvetlil ten pojem a prujem. Fakt nerozumim.
AlesShi: jn, ja mam dokonce na fitinkach 17... nejak se s tim poper stoji to za to... jeste me napadlo, ze vstup dat na stred a vyusteni z boku pres "L" jak je vstup normalne. odpor bude asi stejny, ale zlepsis prutok ve stredu bloku.
- AlesShi
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
z boku takova "fajfka"myom píše: AlesShi: jn, ja mam dokonce na fitinkach 17... nejak se s tim poper stoji to za to... jeste me napadlo, ze vstup dat na stred a vyusteni z boku pres "L" jak je vstup normalne. odpor bude asi stejny, ale zlepsis prutok ve stredu bloku.
musi to taky nejak vypadat
hlavne taky chci aby to bylo co mozna nejmensi
- myom
- Středně pokročilý
to se zda, ale ta fajfka nebude moc videt... jeste me napadlo asi nejlepsi reseni, ale tezky na udelani. pokud by jsi obe fytinky dal po uhlem, tak to bude nejlepsi, ale musel by jsi kvuli tesneni bud udelat ten vrsek pod uhlem, nebo by to mozna zpravilo hooodne teflonove pasky...AlesShi píše: z boku takova "fajfka"
jestli me nechapes, tak nakreslim
- AlesShi
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
no ty voe, co sis strelilmyom píše:to se zda, ale ta fajfka nebude moc videt... jeste me napadlo asi nejlepsi reseni, ale tezky na udelani. pokud by jsi obe fytinky dal po uhlem, tak to bude nejlepsi, ale musel by jsi kvuli tesneni bud udelat ten vrsek pod uhlem, nebo by to mozna zpravilo hooodne teflonove pasky...AlesShi píše: z boku takova "fajfka"
jestli me nechapes, tak nakreslim
takhle to komplikovat...
slo by to, aby to nechcalo tak by se dala i vybrousit rovina na fitinky pod nakym uhlem, ale zbytecnej voser kuli nicemu
vykutam to dremlem a bude
- myom
- Středně pokročilý
vsak proc to delat jednoduse, kdyz to jde delat slozite?AlesShi píše: no ty voe, co sis strelil
takhle to komplikovat...
slo by to, aby to nechcalo tak by se dala i vybrousit rovina na fitinky pod nakym uhlem, ale zbytecnej voser kuli nicemu
vykutam to dremlem a bude
- Vivec
- Středně pokročilý
nová expa
miluju fitinky od EK, casemodding je má v nabídce, vnitřní 10mm, hadice se úžasně snadno se nandavá i sundavá hadice, ale zároveň tesní a neni třeba nijak stahovat, poniklovaný a o kroužek, od tý doby co mi přišel EK blok to byl můj sen
pohled na vnitřek, trubička je dost nepřesně vyrobená, spíš mi to přijde jako vyvrtanej válec, protože stěny jsou nerovnoměrný, na konci je závit takže se dá nahradit fitinkou a hadicí, asi to udělám protože trubička má ID jen 8mm
a celkovej pohled, moc pěkný, sem spokojenej
miluju fitinky od EK, casemodding je má v nabídce, vnitřní 10mm, hadice se úžasně snadno se nandavá i sundavá hadice, ale zároveň tesní a neni třeba nijak stahovat, poniklovaný a o kroužek, od tý doby co mi přišel EK blok to byl můj sen
pohled na vnitřek, trubička je dost nepřesně vyrobená, spíš mi to přijde jako vyvrtanej válec, protože stěny jsou nerovnoměrný, na konci je závit takže se dá nahradit fitinkou a hadicí, asi to udělám protože trubička má ID jen 8mm
a celkovej pohled, moc pěkný, sem spokojenej
- myom
- Středně pokročilý
jj tohle je pekna expa. ten nejmensi model je teda spise lepsi fillport, takze se hodi vsude do case... kdyz mi prisla moje Cape Coolplex Pro 50, tak me prekvapilo, jaky to je kus plexi... je to dobre udelana expaGr8 Vivec píše:...
- Vivec
- Středně pokročilý
- kupca
- Začátečník
- wector
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
- Luděk
- Začátečník
-
pokud mas ty fitinky z casemoddingu tam vnitrni prumer maji 8mm a vnejsi 10-12mm (v nejsirsim bode 12)Gr8 Vivec píše:nová expa