Warhawk: Nejsi jediný, kdo s dobrým úmyslem udělá blbost

Počti si, co jsem loni udělal já: Sigma má komoru se zrcadlem uzavřenou tenkou skleněnou destičkou, která funguje jako UV filtr, IR filtr a protiprachová zástěna. Takže si dokážeš představit, kolik problémů tenhle systém může ušetřit. Jenže jednoho krásného dne jsem na matnici uzřel smítko a samozřejmě mě nenapadlo nic lepšího, než sundat IR filtr a pokusit se to očistit. Čímž se samozřejmě dovnitř dostal venkovní vzduch, ve kterém byl prach, takže čip vypadal, jako každý druhý. Takže jsem se objednal do AWH servisu na čištění čipu a když jsem si byl foťák vyzvednout, bylo mi řečeno, že jednu prachovou částici nelze vyčistit, protože je na čipu pod IR filtrem (což je samozřejmě blbost, protože Foveon IR filtr na čipu nemá - ten je integrovaný v tom protiprachovém skle - takže nevím, co si to vymyslel, zřejmě už neměl náladu to poslední smítko čistit, tak si vymyslel dost hloupou výmluvu). Jedno smítko by nevadilo, ale postupem času se zase začaly objevovat další. Oni tam sice vyčistili senzor, ale zřejmě už ne komoru, takže tam ten bordel za pár měsíců zas napadal zpět
A teď k objektivům: Pokud jsou tam prachové částice, nemá to na nic vliv. Jsou mimo hloubku ostrosti - stejně jako vzduchové bublinky v Zeissech a Meyerech. Stejně tak obvykle nemá vliv ani škrábanec na přední čočce. Je daleko lepší přední čočka se škrábancem, nebo ťukancem na antireflexu, než vlasové stopy po čištění, pokud jsou husté - ty dokážou snížit kontrast. Škrábanec ale může mít vliv, pokud je na zadní čočce. Prach má vliv jen pokud by s ním byla některá čočka rovnoměrně zasypaná.
Dál na na kontrast mohou mít vliv různé povlaky. Ty jsou obvykle vidět po prosvícení, ale ne všechno, co se na čočce po prosvícení jeví jako mléčný povlak je skutečně mléčný povlak. Některé starší japonské objektivy mívají na některých čočkách antireflex, který je po prosvícení jakoby bělavý. To je samozřejmě v pořádku a není to defekt. Povlaky se většinou vytvářejí na těch površích, kde čočky sousedí s clonou nebo ostřícím šnekem a jde o zkondenzované výpary z maziva. Případně pokud byl objektiv ve vlhkosti, zkondenzovala v něm voda atp...
V objektivech se toho dá najít docela dost a často i v těch, které nikdy nebyly rozebrané. Oprýskanou vnitřní černící vrstvu, prach (ten ale bývá i v nových objektivech) a třeba pro takumary jsou typické krátké odstřižky vlasů. Nechápu, proč si Japonci při montáži objektivů holili hlavy, ale narazil jsem na to celkem na třech padesátkách a jedné pětatřicítce. Samozřejmě to taky na nic nemá vliv...