Intel Core i5-46x0K/i7-47x0K- infa,recenze, zkušenosti
- PaulCZE
- Začátečník

-
Re: Nejde taktovat
V tomto případě jsi se s návrhem sestavy měl obrátit na někoho znalejšího, nejspíš by to nedopadlo takhle. Máš taktovatelný procesor a základní desku s čipsetem, který taktování nepodporuje. Nejsem si jist, ale i některé modely z řad čipsetu B85 taktování podporují (alespoň v případě Pentia G3258), ovšem s aktuálními biosy. Prvně bych se tedy podíval po nejnovějším biosu a nahrál jej. Pokud to nepomůže a ty si budeš chtít zataktovat, budeš potřebovat desku s čipsetem Z87 či Z97.
- trodas
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
BIOS pro Gigabite b75-hd3 vypadá takto:
http://www.youtube.com/watch?v=Eji-vs9jj9s
...tedy BIOS pro Gigabite b85-hd3 bude jistě overclocking podporovat.
Zkus tu první záložku "M.I.T" a pak "Advanced Frequency Settings" ... nicméně pokud moc taktování ani počítačům nerozumíš, pak bude nejlepší, aby se za tebou někdo, kdo už má nějaké zkušenosti s overclockem zastavil a předvedl ti to osobně. Zatím si poříď nejlepší chladič, co můžes a budeš tak připraven
Nebo si připrav foťák a mi ti tady krok po kroku zkusíme poradit, nicméně ... otázk jaký máš chladič a jaké máš teploty bude jedna z prvních
http://www.youtube.com/watch?v=Eji-vs9jj9s
...tedy BIOS pro Gigabite b85-hd3 bude jistě overclocking podporovat.
Zkus tu první záložku "M.I.T" a pak "Advanced Frequency Settings" ... nicméně pokud moc taktování ani počítačům nerozumíš, pak bude nejlepší, aby se za tebou někdo, kdo už má nějaké zkušenosti s overclockem zastavil a předvedl ti to osobně. Zatím si poříď nejlepší chladič, co můžes a budeš tak připraven
Nebo si připrav foťák a mi ti tady krok po kroku zkusíme poradit, nicméně ... otázk jaký máš chladič a jaké máš teploty bude jedna z prvních
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
- SKEER
- Nováček

-
Chlazeni jsem koupil http://www.czc.cz/corsair-h100i-digital ... 99/produkt
Uz jsem taktoval jen si nevim rady s timto cpu a deskou . Doufam ze chlazeni bude v pohode kdyz hraju battlefield 4 mam teploty na 53 stupnich. Jinak diky zitra se pokusim zajit do M.I.T.
Uz jsem taktoval jen si nevim rady s timto cpu a deskou . Doufam ze chlazeni bude v pohode kdyz hraju battlefield 4 mam teploty na 53 stupnich. Jinak diky zitra se pokusim zajit do M.I.T.
- Dithius
- Pokročilý

Jde vidět že jste se neporadil s pořízením sestavy jen ohledně desky, ale i chlazení. a to protože:
1) 4770K má pod rozvaděčem tepla (ochranný kovový kryt na jádře CPU na kterou se dává chladič) místo běžné pajky, kdy je připájeno jádro k rozvaděči, nějakou zatraceně špatnou teplovodivou pastu. To zapříčiňuje velmi špatné vedení tepla do chladiče, a proto koupě velmi výkonného chladiče často není řešení, nebo spíš se da říct že chladič za 1000,- udělá stejnou práci.
2) H100i je tzv AiO (all in one "vodní" chlazení) které nemá výkon. Drahe chladiče za 2000,- někdy chladí lepe než toto.
Zbytečně jste dvojnasobně vyhodil prachy ktere jste mohl dát do lepší zakladní plnohodnotné desky s Z97 chipsetem
1) 4770K má pod rozvaděčem tepla (ochranný kovový kryt na jádře CPU na kterou se dává chladič) místo běžné pajky, kdy je připájeno jádro k rozvaděči, nějakou zatraceně špatnou teplovodivou pastu. To zapříčiňuje velmi špatné vedení tepla do chladiče, a proto koupě velmi výkonného chladiče často není řešení, nebo spíš se da říct že chladič za 1000,- udělá stejnou práci.
2) H100i je tzv AiO (all in one "vodní" chlazení) které nemá výkon. Drahe chladiče za 2000,- někdy chladí lepe než toto.
Zbytečně jste dvojnasobně vyhodil prachy ktere jste mohl dát do lepší zakladní plnohodnotné desky s Z97 chipsetem
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 420mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom Fedora 43 (installed ground UP from cmd nonGUI).
- trodas
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
...ale no tak! Pasta se dá vyměnit a není to nijak těžké a hned se teploty zlepší. A ten Corsair není tak špatný a měl by být i celkem tišší...?
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
- cameroncz
- Středně pokročilý

Ano, pasta se dá vyměnit, ale budeš opravdu spoléhat na to, že bude řezat do procesoru za 9litrů jen kvůli tomu, aby snížil teplotu o pár(desítek) stupňů? U někoho kdo se taktování aktivně věnuje a je to pro něj zábava tak předpokládat lze, ale zde to neni argument.
Za tři tisíce a ještě k Haswellu to byla zatraceně špatná volba. Uchladil by to v pohodě i chladič za 6stovek. U chladiče za litr by již nebyl problém s taktováním/hlukem a pokud by vzal noctuu za cca 2litry tak by byl uplně někde jinde než s tím co si pořídil.
Za tři tisíce a ještě k Haswellu to byla zatraceně špatná volba. Uchladil by to v pohodě i chladič za 6stovek. U chladiče za litr by již nebyl problém s taktováním/hlukem a pokud by vzal noctuu za cca 2litry tak by byl uplně někde jinde než s tím co si pořídil.
CPU: 9900k @ 5Ghz @ D15 GPU: EVGA 980ti SC+ MB:ASUS ROG STRIX Z390-H RAM: 32GB HDD: WD Red 2TB SSD: 970 EVO 500GB, 850 PRO 1TB CASE: CM Storm Stryker Monitor: 27" PG279Q PSU: Corsair RM750i
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
ta deska je strašnej krám na 4770K. Jak někdo může koupit highend CPU a lowend desku...
. Pokud máš navíc novou revizi té desky, tak potěš koště, ta je ještě horší jak původní revize 1.x
Chlazení není špatné, H100i, pokud začne člověk řešit vyšší volty, tak přebije výkonem Noctuu NHD14. I když pasta pod IHS 4770K je mizerná, stejně to dokáže H100i uchladit o něco lépe než Noctua.
Vyměň desku, kup aspo%n B85-PRO Gamer a budeš moci taktovat, ale skutečně se vyhni levným deskám - ty jsou určené pro uzamčené Celerony, Pentia a nebo max core i3/i5
Chlazení není špatné, H100i, pokud začne člověk řešit vyšší volty, tak přebije výkonem Noctuu NHD14. I když pasta pod IHS 4770K je mizerná, stejně to dokáže H100i uchladit o něco lépe než Noctua.
Vyměň desku, kup aspo%n B85-PRO Gamer a budeš moci taktovat, ale skutečně se vyhni levným deskám - ty jsou určené pro uzamčené Celerony, Pentia a nebo max core i3/i5
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
- SKEER
- Nováček

-
desku mam rok a pul a cpu asi 3 mesice , nechtel jsem menit i desku ale asi po vanocich budu muset . Jeste k tomu chladici , vodnika jsem koupil je diky tomu ze kdyz jsem spoustil hru na i7 4770k v tu ranu mel procak 90-100 stupnu . Mel jsem tam vzudove chlazeni Cooler Master Hyper 612 . Desku vymenim Nejake navrhy do tech 6-7 tis . ?
- Walker1134
- Moderátor

Podle čeho jsi měřil teploty??SKEER píše:Jeste k tomu chladici , vodnika jsem koupil je diky tomu ze kdyz jsem spoustil hru na i7 4770k v tu ranu mel procak 90-100 stupnu . Mel jsem tam vzudove chlazeni Cooler Master Hyper 612 .
Tolik peněz není třeba stačí: http://www.czc.cz/asus-z97-pro-gamer-in ... 53/produktSKEER píše: Desku vymenim Nejake navrhy do tech 6-7 tis . ?
PC: Monitor: Dell S2417DG@144Hz + G-SYNC, Case: Be quiet! Pure Base 500, CPU: Ryzen 7 5700x3D, Cooler: Artic Freezer 34, MB: GIGABYTE B450 GAMING X, GPU: Asus Dual RTX5070 12GB, RAM: 2x16GB Corsair LPX DDR4@3600Mhz, NVMe SSD: Samsung 970 Pro 512Gb, SSD2: Kingston A400 960GB, OS: Windows 10 Pro, HDD: Western Digital Blue EX 1Tb, HDD2: Western Digital 250GB PSU: Seasonic Focus Plus Platinum 650W
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
jj, stačila by i B85-PRO Gamer, která je ještě o ěnco levnější a jako jedna z výjimek umožňuje násobičové taktování CPU
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
- Dithius
- Pokročilý

ale asi na ni nepojede Broadwell. Volil bych zlatý střed v podobě H97 Gamer
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 420mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom Fedora 43 (installed ground UP from cmd nonGUI).
- trodas
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Nejen, že na to budu spoléhat, budu to navrhovat.budeš opravdu spoléhat na to, že bude řezat do procesoru za 9litrů jen kvůli tomu, aby snížil teplotu o pár(desítek) stupňů?
Pokud si pořídí pořádnou žiletku (do hoblíků nebo tu s kovovým krytem na jedné straně na práci) nebo skalpel ze zdravotnických potřeb a zkusí si to na nějakém old crap CPU, mrkne na pár videjí na YewTube, tak to zvládne také a je v pohodě.
Protože jen tohle mu opravdu sníží teploty... (osobně uvažuji o ofrézování části chladiče tak, aby mi šel přímo na DIE CPU a heatspreaderu jsem se tak kompletně zbavil... to jen tak "mimochodem", jak to vidím já, že by se to mělo dělat)
- tmaven
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Tak vzhledem k tomu, ze si pro i7 4770k koupil B85 desku. Tak bych rekl, ze to neni nadsenec jak ostatni zde.. takze bych to nedoporucoval..
ASUS ROG STRIX B550-I GAMING ~ AMD Ryzen 7 5800X3D ~ GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G ~ G.SKill Trident Z RGB 32GB (2x16GB) DDR4 3600 CL17 ~ Corsair SF750W ~ Samsung 980 PRO 1TB ~ Cooler Master MasterBox NR200P ~ Scythe Fuma 2 ~ Dell S2721DGF + BenQ XL2411Z + Samsung 2233RZ ~ www.flyingbbq.cz - Blog o BBQ!
- Dithius
- Pokročilý

Ve svěráku s použitím kladiva a dřevěného hranolu dosáhne člověk stejneho výsledku, paradoxně s větší bezpečností, než kdyby měl seřezat CPU. (vypadá to nanejvýš barbarsky ale je to ideální řešení)trodas píše:Nejen, že na to budu spoléhat, budu to navrhovat.budeš opravdu spoléhat na to, že bude řezat do procesoru za 9litrů jen kvůli tomu, aby snížil teplotu o pár(desítek) stupňů?
Pokud si pořídí pořádnou žiletku (do hoblíků nebo tu s kovovým krytem na jedné straně na práci) nebo skalpel ze zdravotnických potřeb a zkusí si to na nějakém old crap CPU, mrkne na pár videjí na YewTube, tak to zvládne také a je v pohodě.
Protože jen tohle mu opravdu sníží teploty... (osobně uvažuji o ofrézování části chladiče tak, aby mi šel přímo na DIE CPU a heatspreaderu jsem se tak kompletně zbavil... to jen tak "mimochodem", jak to vidím já, že by se to mělo dělat)
https://www.youtube.com/watch?v=Q2JlrBQGYEU
- trodas
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Metodu, kterou si zvolí, nechám na něm. Já se s věcmi snažím zacházet šetrně a údery mě přímo děsí zlomením CPU či jádra. Vím, že se to s nejvyšší pravděpodobností nestane... ale děsí mě to.
Nicméně video vypadá také docela něžně a jemně... prostě smykem ustřihne tu gumu a je to - myslím, že to je vynikající.
Shodně mám za to, že jemné a nežné "obřezání" gumy není nijak problematické (snad jen možným zamaštěním pinů na spodku CPU, ale od toho jsou chirurgické rukavice a líh) a hlavně není to žádné násilí... Nicméně volba je na každém z nás
Špatným záběrem břitu lze CPU zlikvidovat. Naproti tomu svěrák a hranol a ne kladivo, ale kladívko - tam to nevypadá na to, že by šlo něco zkazit... (nicméně nepodceňovat lidi, ti jistě vymyslí co zkazit!
)
Koupit si vodníka a mít stále zbytečně vysoké teploty pro "pastu šedivku", co jen s odřenýma ušima překonává 40 let starou Ruskou pastu, to je fakt úchylné... Ale to je možná jen můj názor.
Nicméně video vypadá také docela něžně a jemně... prostě smykem ustřihne tu gumu a je to - myslím, že to je vynikající.
Shodně mám za to, že jemné a nežné "obřezání" gumy není nijak problematické (snad jen možným zamaštěním pinů na spodku CPU, ale od toho jsou chirurgické rukavice a líh) a hlavně není to žádné násilí... Nicméně volba je na každém z nás
Špatným záběrem břitu lze CPU zlikvidovat. Naproti tomu svěrák a hranol a ne kladivo, ale kladívko - tam to nevypadá na to, že by šlo něco zkazit... (nicméně nepodceňovat lidi, ti jistě vymyslí co zkazit!
Koupit si vodníka a mít stále zbytečně vysoké teploty pro "pastu šedivku", co jen s odřenýma ušima překonává 40 let starou Ruskou pastu, to je fakt úchylné... Ale to je možná jen můj názor.
- l.zdvorak
- Žlutá karta Bazar

-
Když je clovek aspoň trochu sikovny tak si stim dokaze pohrát a nic neskurvit
H100i je vyborny když budeš Mit dobry kus křemiku dostaneš se i na 4,7ghz a h100i ti to v poradku uchladi,sundej ihs a dej mu :Coollaboratory Liquid Ultra a budes vysmatej jak

H100i je vyborny když budeš Mit dobry kus křemiku dostaneš se i na 4,7ghz a h100i ti to v poradku uchladi,sundej ihs a dej mu :Coollaboratory Liquid Ultra a budes vysmatej jak
- dexterav
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
trocha zamyslenia čo a komu radíte chlapci by pomohlo
tak ako PC neni lego, ani dávanie IHS len tak hlavne nie pre niekoho kto sa nevyzná
ked to potom nejde alebo sa niečo poserká je neskoro
tak ako PC neni lego, ani dávanie IHS len tak hlavne nie pre niekoho kto sa nevyzná
ked to potom nejde alebo sa niečo poserká je neskoro
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
- trodas
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
...máš pravdu. Doporučuji tedy nadále, aby mu to udělal někdo, kdo už nějaké ty heatspreadery sundával...
- TonzaCZ
- Žlutá karta Bazar

-
Takt 4690K
Ahoj,
Taktoval jsem procesor přes program Ai Suite (Dual Inteligent Procesor 5).
Program CPU nataktoval na 4,2 Ghz a napětí na jádrech 1.200V.
Je to OK?
Kdyžtak přiložím screen.
Díky
Taktoval jsem procesor přes program Ai Suite (Dual Inteligent Procesor 5).
Program CPU nataktoval na 4,2 Ghz a napětí na jádrech 1.200V.
Je to OK?
Kdyžtak přiložím screen.
Díky
- ulver
- Začátečník

Re: Takt 4690K
nie, nie je to ok, tvoj cpu musi zvladat 4500@ 1,3V!!!
„Štěstí řídí naši věc lépe, než jsme si dovedli přáti. Neboť hleď, příteli Sancho Panzo, tamto se ukazuje třicet nebo ještě o trochu více ohromných obrů, s nimiž míním zápasit a všechny je pobít a jejich kořistí počne naše bohatství. A bude to spravedlivý boj a velká zásluha před bohem odstranit takové býlí s tváře země.“