mouldy píše: ↑stř 3. črc 2024, 15:54
Kolik vám CPU drží all core v OCCT CPU testu s AVX2? Nemělo by to být podstatně vyšší?
Tohle je prave problem a hlavni pain pro X3D nejsi panem nastaveni.
AVX2 dokonce dle buildzoida vytezuje CPU vyse nez AVX 512.... nechapu proc ale v Testech AVX2 bere vice proudu a pada rychleji nez s AVX2.
Tezko rict jestli to ze pada drive je vyzsi teplotou uvnit jader kdyz bere vice proudu nebo proste vetsim vytizenim tranzistoru obecne? Popripade kombinaci?
Aspon takhle o tom uvazuju ja.
Jinak 4.3~4.4GHz je normalni hodnota v syntetickem AVX2 loadu.
Strasne me by zajimalo kolik zvlada prave 5800X3D a 7800X3D kdybys vypl Overdrive a napevno dal Allcore nasobice ale stim ze bys nemohl zvysit Voltage nad kritickou hodnotu pro Vcache.
Nevim ted kolik to je ale tusim ze nekdo rikal ze 1.35V sustain je harmfull pro VCACHE.
Planuju Koupit Taichi lite s eCLK. Dat maximalni custome Strap, coz by melo byt 36x (nasobic). A pak jsem na sve desce soucasne zjistil ze Voltage se umerne zveda s Frekvenci interpolacne podle toho na jake jede frekvenci. (ne nasobici protoze jsem zkousel tu interpolaci delat prez BCLK na sve soucasne non-eCLK desce).
Pak vytocit LLC na predposledni nejvyzsi hodnotu. Zatim co jsem videl u Buildzzoida tak vsechny AM5/AM4 desky a vyrobci maji u Maximalniho LLC vetsi Overshoot napeti ale pak i vetsi Voltage dropy.
Do toho jeste by mel prijit delid. Chci si stim jen for fun pohrat protoze uvidim co to dokaze na sklonku 7000 ery kdyz 9000 je zarohem a Taichi Lite B650E bude podporovat i 9000 CPUcka.
Jinak dva rumory jsou ze nejakym zpusobem 9000X3D bude podporovat OC. Podle me prez nasobice ale ono napeti bude omezene nejakou max hodnotou.
Dalsi rummor je ze 9950X3D ma mit vCache na obou CCDckach coz by davalo smysl s Infrm ze EPIC AM5 varianta ma mit taky prave 2xVCache na EPIC 9950X3D PRO akorat ma mit silnejsi podporu ECC pameti na platforme..... Coz by bylo chytre od AMD nektere Servrove specificke Workloady dle me musi benefitovat z Vcache ne jen hry.
Jinak by se nevyrabely Vcache EPYC servry Pro Velke Big Iron sockety :
https://www.amd.com/en/newsroom/press-r ... he-te.html
Takze jestli ma nekdo nejake typy na eCLK OC pro 7800X3D, 7950X3D tak sem snimi.
Ackoliv 7950X3D mi nepride tak zajimavy bohuzel kvuli tomu ze jeden CCX bez Vcache by prez Nasobic umel daleko vetsi frekvenci nez umozni pouhy eCLK. a separovat jestli jeden nasobic projedno CPU z hibridnimi CCX nejde.
alienGT píše: ↑stř 3. črc 2024, 20:23
1,15V 6000cl30 low timmnigs
1,1V mi jelo taky ale měl jsem mirne pochyby o stabilitě, tak jsem trochu pridal
1,05V už stabilní nebylo určitě
Tady zas z videii to vypada tak ze vysoky SOC Voltage sice pomuze vysokum FCLK trebas 2200MHz ale zase pametovy radic to nema rad takze pak clovek muze mit problem atakovat agresivnejsi Mem Frekvence RAM?
Takze kdyz nekdo ma 2200 MHz FCLK a ktomu napriklad 6200 MHz DDR5 tak musi vysoko tahat dalsi napeti coz je harmfull?
Takze osobne bych dal prednost vysokemu FCL a vyladil Ram na 6GHz s nizsima casovanima protoze Vcache pokryje Latency ztraty efektivneji....
Tak ci tak ale tady se bavime o jednotkach procent vykonu v syntetickych testech... ale samozrejme jsme na PCTuning foru kde jinde nez tady to diskutovat.
Dalsi drowback ale vysokeho FCLK s nutnym vyzsim SOC Voltage je vyzsi teplota CPU == nizsi prumerny nasobic?
-------------
EDIT
Samoc co jsem tady vyblil muze byt neuplne a zavadejici, ale vsadim boty ze DOC by do toho mohl vnest vice svetla.
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 420mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom Fedora 43 (installed ground UP from cmd nonGUI).