ATI/AMD R9xx informace, spekulace, novinky

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Zamčeno

O kolko percent bude Cayman vykonnejsi ako Cypress?

0 - 20 %
19
15%
21 - 30 %
36
28%
31 - 40 %
45
35%
41 - 50 %
18
14%
51+ %
9
7%

Celkem hlasů: 127
theedge
Začátečník
Začátečník

Re: ATI/AMD R9xx informace, spekulace, novinky

Příspěvek od theedge »

no-X píše:
theedge píše: Na druhou stranu během toho měsíce mohou vyprodat zbytky HD5800 za slušné ceny, namísto toho, aby je pak prodávali pod cenu na čínských trzích, nebo nechali zbytek čipů zrecyklovat.
Myslíš že toto je ten důvod mlčení ? Že by reklama a informace o HD6900 ohrozily tyto OEM prodeje nasmlouvaných sestav s HD5800 ?
AMD Ryzen 7 5800X3D || Scythe Ninja 4 || ASUS Rog Strix B550-F Gaming || 32GB DDR4 Crucial Ballistix 3200@3600 CL16|| Gainward RTX 5080 Phoenix 16GB || SSD M.2 NVMe Samsung 980 PRO 2TB + Samsung 970 EVO 500GB || 3x HDD WD Red 3 TB || Creative X-Fi Titanium HD + Shure SRH840 || FRACTAL Define R4 + Corsair HX850 850W|| Razer DeathAdder 3500 || 27" Gigabyte Aorus FI27Q-P (1440p + 165 Hz)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

To ne. Důvod odkladu bude jiný. Není toho moc, co by se za 2-3 týdny dalo vyřešit, takže spekulace o výtěžnosti, nové revizi nebo úpravách frekvencí nemají smysl.

Nedostupnost toho mosfetu mi nepřijde mimo (podobný problém už se v minulosti stal). Další možnost by byla v nedostatečné výrobní kapacitě - dokážu si představit situaci, kdy si nasmlouvali odbyty na určité množství HD6800 a aby dohodnuté objemy stíhali dodávat, museli část výrobní kapacity v TSMC přealokovat z Caymanu na Bartse a Cayman v důsledku toho odložit, než bude hotová další várka waferů.

Do toho, co se děje uvnitř firmy, není vidět, takže ač některá rozhodnutí zdánlivě vypadají jako blbost, mohou být správná.

Doprodání HD5800 za slušné ceny je imho spíš taková cena útěchy :-)
Nejlepší moderátor ve výslužbě
anti.77
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od anti.77 »

No,já vcelku počítal s tim 22.11. a i 29.11. jsem skousnul,5850 už jsem prodal a tak mě čekání do ledna na 6970 docela znechutilo.Navíc právě to utajování ze strany AMD člověka nepřesvědčí,že dělá dobře.V košíku v jednom eshopu už mám hozenou GF580 jen stále váhám s potvrzením objednávky,vcelku by mi nevadilo,kdyby se po vydání Caymana karta o 2litry zlevnila,při tý ceně se to ztratí ale furt ve mě hlodá myšlenka,na kterou tu už někdo narazil,že AMD Cayman bude třeba extra třída a 580 brutálně utře..... myslím,že je maximální chyba PR,že nezveřejní bližší údaje ,takovejch blbců jako jsem já,které už nebaví slepě čekat a tak šáhnou k dostupné konkurenci, je určitě víc ....
Case: Fractal Design Meshify C - DarkTG ,MB:Asus Maximus VIII Gene,proc:i7 6700K(cooler: Corsair H80i v2 Extreme),GK: EVGA GeForce GTX1080Ti SC BE Gaming ICX,4x8GB ram: DDR4 Corsair Vengeance LPX Black,disky:SSD A-Data XPG SX900 128GB, HDD : Toshiba P300 3TB, Seagate Barracuda7200.14 -1TB,ext.WD Elements Portable 750GB USB 3.0,zdroj:Seasonic Focus Plus Gold 750W,monitor: Samsung C27H711,klávesnice:GIGABYTE Force K85,myš:Asus Echelon,Windows 10 Home 64bit
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

arach píše:... 11 litru za grafiku da ted jen zelenej mozecek nebo blazen...
Nj, highend byl vždy (a vždy bude) cenově někde jinde => co když bude stát Cayman také okolo 11 litrů?
Také nazveš jeho kupce "červeným mozečkem nebo bláznem"?
Proč?
Holt "nadsazená" cena (+ špatný poměr cena/výkon) je "synonymem" highendu... To je (a bude) realita. :|
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Lidi si zvykají na nižší ceny... před 5 lety stály nejvýkonnější jednočipové karty jako novinky mezi 15-20 tisíci. Dnes stojí kolem 10 tisíc, průměrná mzda je od té doby o třetinu vyšší, takže reálná pořizovací hodnota je tak poloviční, ale lidi si na to zvykli a čekají, že každý další produkt bude levnější a levnější...

Není se ale čemu divit - dříve se nastavila cena, která jen nepatrně klesala, ohlašovaly se slevy o $10-$20 jako velká událost a cena high-end produktu nikdy úplně nepadla - když vyšla grafika za 16, tak v době, kdy se dostala na 12 jí už nahradil nový model zase za 16... Tak lidi prostě brali jako fakt, že high-end produk má určitou hodnotu. Dneska, když vidí, že se vydá produkt za 14, měsíc na to přijde konkurence s něčím zajímavým, sleví se na 8 a pořád jsou na tom dobrý marže, protože je výrobce za čtvrtletí 100 mega v plusu, tak jsou si lidi vědomi toho, že ta karta reálně nemá hodnotu 12 tisíc a záleží jen na vydání konkurenčního produktu, aby se dostala třeba na 9...
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

no-X píše:... tak jsou si lidi vědomi toho, že ta karta reálně nemá hodnotu 12 tisíc a záleží jen na vydání konkurenčního produktu, aby se dostala třeba na 9...
To je pravda, ale někdo (nadšenec) si tu kartu koupí i za 12 litrů a o to výrobcům při uvedení nové highendové karty jde.
=>
Proto si myslím, že nadšenec ≠ bláznu nebo "barevnému" mozečku (jak bylo uvedeno o 4 posty výše).
Souhlasím s tím, že nejde o nejlepší koupi, ale to je a bude údělem úplných novinek v highendu.

Kde je ta doba, kdy skoro highendová HD4890 či GTX275 stála okolo 5-6 litrů... :sad:
Naposledy upravil(a) Shit dne pát 12. lis 2010, 23:01, celkem upraveno 1 x.
anti.77
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od anti.77 »

arach píše:
theedge píše: 11 litru za grafiku da ted jen zelenej mozecek nebo blazen, kdyz 99% her beha krasne na 6870 nebo gtx470 za pet a pul litru, o gtx460 ani nemluve

dalsi vec nechapu, uz par mesicu je pro zeleny mozecky normalne dostupna za devet litru gtx480, ktera ma stejnou spotrebu a vykon o 15% mensi nez o dva dva a pul litru drazsi 580
Ty máš taky dost,osobně se za zelenej mozeček nepovažuju,preferuju ATI ale jelikož už jsem znechucenej jejich nesmyslnym utajovánim o nyní i dalším odkladem prostě na jedno období pravděpodobně zezelenám :-) ..... a k tý 6870,určitě to je dobrá karta ale já měl o trochu pomalejší 5850 a Metro jsem si na "nejvyšší" nezahrál a teď přijde Crysis2 a další hry.....někdo si kupuje každej rok nový auto,někdo prochlastá za den litr či víc,někdo si kupuje značkový hadry ..... každej si dělá radost jinak.... tak nevím proč vyskakuješ ....
Case: Fractal Design Meshify C - DarkTG ,MB:Asus Maximus VIII Gene,proc:i7 6700K(cooler: Corsair H80i v2 Extreme),GK: EVGA GeForce GTX1080Ti SC BE Gaming ICX,4x8GB ram: DDR4 Corsair Vengeance LPX Black,disky:SSD A-Data XPG SX900 128GB, HDD : Toshiba P300 3TB, Seagate Barracuda7200.14 -1TB,ext.WD Elements Portable 750GB USB 3.0,zdroj:Seasonic Focus Plus Gold 750W,monitor: Samsung C27H711,klávesnice:GIGABYTE Force K85,myš:Asus Echelon,Windows 10 Home 64bit
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

anti.77 píše:....někdo si kupuje každej rok nový auto,někdo prochlastá za den litr či víc,někdo si kupuje značkový hadry ..... každej si dělá radost jinak...
Přesně tak. Pokud člověk má patřičné finanční prostředky, tak proč by si neudělal radost klidně i předraženou grafikou... A přitom se nemusí jednat o "blázna"...

Každý koníček bývá (i je) drahým špásem... :) :sad:
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Promaz OT a flame - držte se prosím tématu :x

UNlock
svicko
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od svicko »

no pravda je to ze taky moc nechapu proc AMD nerekne aspon neco... aby navnadili zakazniky pri cekani... ale ohledne 6800 taky nic nerekli a myslim si ze i tak je produkt velice povedeny ne?

rad bych o5 odkazal na to co tu nekdo postnul (ten anglicky text) o tom ze 6800 je novy pristup k cena/vykon... a popravde receno pokud by cayman byl tak silnej jako 5970 za cenu 9-10k tak cela 480/580 muze jit do kopru a nebo na ceny pod caymana... ne? NV by nemohla prodavat produkt co by byl horsi a navic drazsi nez by mela konkurence... ne?

co se tyka tech hadek co jsem tu cetl tak nechapu... 580 je jen 480 s lehkym liftingem a lidi do toho rvou o nekolik tisic vic nez by meli za 480 :) a hlavni argument tu zaznelo jen to ze si to muzou dovolit :D to je trochu trapny... spis mi to prijde ze zakazdou cenu to budou obhajovat a tvarit se ze na to maji nez aby uznali ze to byla krapanek kravina a ze jejich prehmat... ale to jejich vec...
aktualní PC:
CPU: AMD Phenom II 1090T BE + CM Hyper 212+ MB: MSI 890FXA-GD70 RAM: ADATA 4GB (kit 2x 2GB) 1600+ MHz GPU: Sapphire Radeon HD 6950@6970 ZDROJ: Seasonic S12II-620W HDD: sys. OCZ 60GB Vertex 2, 2x samsung 160GB SATA2, WD CB WD6402AAEX 3.5" 640GB, ext. toshiba 600GB LCD: LG E2350T-PN 23" case: CM HAF 912 Plus
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

svicko píše:no pravda je to ze taky moc nechapu proc AMD nerekne aspon neco... aby navnadili zakazniky pri cekani...
Presne to by mohli udelat. Leda si myslej, ze maji na vsechno casu dost a nvidie GTX580 se moc neprodava, takze ji neberou jako konkurenci a ohrozeni jejich zisku. Ale ona se nvidia GTX580 celkem prodava, takze by bodlo kdyby nejake informace pustili. Take porad vyckavam.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
richie08
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od richie08 »

Ono je zvláštní že nVidia představuje architekturu a čipy dopředu (Fermi) aby tím navnadila co nejvíc zákazníků a ti nešli ke konkurenci, zatím co ATi zarytě mlčí a dělá tajnosti. Zdá se že přístup nVidie je logicky lepší...... ALE! Když se na to podíváte z jiného úhlu, tak nVidia tohle praktikovala u Fermi vlastně jen proto, že neměla absolutně nic čím by konkurovala ATi (výrobu G200 musela zrušit kvůli nerentabilitě), a tedy si nemohla snížit i vlastní prodeje - mohla uškodit jen konkurenci.

Jenže nyní je ATi/AMD v trochu jiné situaci - na skladech má nemálo HD5800 a těch je třeba prodat co nejvíc za slušnou cenu ještě před příchodem nové řady. Řekl bych že z obchodního hlediska se jim prostě vyplatí nepoškodit si prodeje končící řady, i za cenu toho že konkurence bude nerušeně chvíli prodávat své produkty. IMHO jde především o objemy karet - HD5800 je na trhu v oběhu podstatně víc, než se prodá do konce roku GTX580 a HD6900 dohromady. Prostě se jim to obchodně vyplatí. Ostatně nV se taky s GTX580 také dopředu vůbec nechlubila - tím by si zabila prodeje vlastní řady úplně.

Navíc je tu ještě ta věc, že když se nadmíru povede HD6900, všichni majitelé GTX580 budou kvůli ukvapenému rozhodnutí naštvaní, protože si nepočkali když už ne přímo na koupi HD6900, tak alespoň na slevy GTX580 plynoucí z cenové války. Resumé zní: ATi na tom nemůže prodělat :)
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

to mozna ano,ale co se tyce gtx 580 ci nadchazejiciho highendu ati v podobe 69(5/7/9)0 je totak, ze se jich stejne proda v pomeru s mainstreamem relativne mizive procento. :roll:
Comby
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Comby »

Hm, bol Cayman odložený kvôli spoločnému uvedeniu s 3DMark 11?

http://img84.imageshack.us/img84/2527/msij.jpg
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Karty s jádrem Cayman by měli spatřit světlo světa 13. prosince 2010
TweakTown píše:AMD is getting closer to the elusive Christmas sales - without a high end replacement for the smash hit Radeon 5k high end cards. This is set to change for the better in the next month with a release of the NDA on the 13th of December.

The Radeon team has said they're "going to take a bit more time before shipping the AMD Radeon HD 6900 series."
Objevila se taky aktuální (opravená) roadmapa
Obrázek

Viz.: AMD promises December 13th launch for Radeon HD 6900 series
svicko
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od svicko »

spatri svetlo sveta jako ze bude v obchodech a nebo to bude ten paper-launch?
aktualní PC:
CPU: AMD Phenom II 1090T BE + CM Hyper 212+ MB: MSI 890FXA-GD70 RAM: ADATA 4GB (kit 2x 2GB) 1600+ MHz GPU: Sapphire Radeon HD 6950@6970 ZDROJ: Seasonic S12II-620W HDD: sys. OCZ 60GB Vertex 2, 2x samsung 160GB SATA2, WD CB WD6402AAEX 3.5" 640GB, ext. toshiba 600GB LCD: LG E2350T-PN 23" case: CM HAF 912 Plus
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Paper-launch?
richie08
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od richie08 »

Pokud by byly pravdivé spekulace o 30-50% větším výkonu než HD5870, kolik by musela mít minimálně shaderů/SIMDS? Pokud by byla stejně efektivní jako Bart, tak by potřebovala těch 21-22 SIMDs jako minimum. To by znamenalo 1760-5D/1408-4D. Je tak no-xi? :)
Zub
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Zub »

anti.77 píše:No,já vcelku počítal s tim 22.11. a i 29.11. jsem skousnul,5850 už jsem prodal a tak mě čekání do ledna na 6970 docela znechutilo.Navíc právě to utajování ze strany AMD člověka nepřesvědčí,že dělá dobře.V košíku v jednom eshopu už mám hozenou GF580 jen stále váhám s potvrzením objednávky,vcelku by mi nevadilo,kdyby se po vydání Caymana karta o 2litry zlevnila,při tý ceně se to ztratí ale furt ve mě hlodá myšlenka,na kterou tu už někdo narazil,že AMD Cayman bude třeba extra třída a 580 brutálně utře..... myslím,že je maximální chyba PR,že nezveřejní bližší údaje ,takovejch blbců jako jsem já,které už nebaví slepě čekat a tak šáhnou k dostupné konkurenci, je určitě víc ....
potřebuješ výkonou grafiku k práci? nebo k čemu? kdyby ti unikaly zisky tak tomu rozumim, ale tobě jde o to jen vlastnit top grafiku a mohl sis hrát svojí oblíbenou hru s pár fps navrch :))))) sry za OT ale fakt se musim smát temhle bláznum, co berou jako životní rozhodnutí zda vzít jednu nebo druhou grafiku. tak dál slepě čekej :D
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Zamčeno

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“