Vodní chlazení - vybíráme komplet

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

Odpovědět
Maor
Začátečník
Začátečník

Re: Vodní chlazení - vybíráme komplet

Příspěvek od Maor »

pokud se da UT60 srovnat s nejobycejnejsim 240mm tak ja mam v zatezi CPU 40°C a GPU 55°C dle speedfanu
E: noctui jedou 900rpm
Naposledy upravil(a) Maor dne ned 12. kvě 2013, 11:54, celkem upraveno 1 x.
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

pokud "tiše" je pro tebe max 1500rpm tak dva fany v push pull to zvládnou.
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Karlos.s
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Karlos.s »

no to teda není moc tiše. Jak daleko ten komp budeš mít od sebe?
Já ho mám tak do metru a 800rpm noctua je max co snesu (v noci když je ticho)

PC: Intel Core i5 3570K 3,4GHz | ASUS P8Z77-V Pro | Crucial Ballistix Sport 8GB (2x4GB) DDR3 1600 CL9 | ASUS GTX660 DirectCU2 OC 2GB |SSD Intel 520series 180GB + Kingston V+ 96GB + WD2500KS | LITE-ON DVD-RW LH20A1L SATA | CHIEFTEC MA01BL bigtower + Enermax MODU82+ 525W | Microsoft Sidewinder X6 + X8 + SAITEK Aviator | ViewSonic VP191s
Zvuk: ASUS XONAR Essence ST | M-Audio Studiophile BX5 | Sennheiser PC360
Vodník: 2xLaiing D5 Vario (Swiftech+Alphacool) + EK serial Dualtop + Radiator Extreme III (3x120) + 3x Noctua NS-F12-800, EK Supremacy, MIPS RAM Freezer3, HDD homemade Cu blok, EK RES 400 rev2
Karlos.s
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Karlos.s »

MaWa píše:
takových skříní je hromada, ale chce to připlatit...
Corsair Obsidian 800D
CM HAF 932, 942
Bitfenix Shinobi XL
Xigmatek Elysium
Aerocool Strike-X ST
NZXT Switch 810
NZXT Phantom 820

do všech bez problémů nacpeš dva radiátory (obvykle 3x120 nebo 3x140 a 2x120 nebo 2x140), expanzku, pumpu a cokoliv dalšího co je na chlazení potřeba...
osobně mám nejraději xigmatek elysium a nzxt phantom 820...do obou 3x140, 2x120 a 1x140 a to stačí i na Tri-Sli nebo Tri-Cross sestavy...
Uff, tak jsem dvě hodiny browsdal :-).
No tak nevim, asi jsem magor, ale mám o Full Toweru jiné představy :-), ikdyž je to dáno spíš jiným poměrem stran než má moje stará bedna (670 (H)x460 (D)x210(W) mm). Moje postřehy níže:
Corsair Obsidian 800D - moc fulltowerově to nevypadá (609mm X 609mm X 229 mm) ale asi se mi to jen zdá a design se mi líbí, 3x120 rad se tam vejde, ale další teda nevim
CM HAF 932 - (H)545 x (D)575 x(W)230 mm - to je nějakej polo tower, design teda nevim, 3x120 rad nahoru půjde
CM HAF 942 - 230*550(H)*590 (D)mm - taky nějaké podivné rozměry, taky takový přeplácaný, nějakej rad se nahoru vleze
Bitfenix Shinobi XL - 570 x 245 x 557mm opět divné rozměry, ale design decentní, dle mého gusta
Xigmatek Elysium - (W)230 x (H)618 x (D)663 mm - velikost vypadá dobře, design celkem taky, není to úplně hladké, ale zas ani přeplácané, jen si říkám, jestli to není škoda, že ten panel s I/O udělali vyvýšený. To už mohli rovnou celou skříň
Aerocool Strike-X ST - tak ta bude asi dost velká 635mm (H)x 230mm(W)x 700mm (D), ale totálně přeplácáná, moc členitý, jeden rad 3x120 v pohodě
NZXT Switch 810 - design jakžtakž i když to působí dost plastově, velikost 595x585x235mm, 3x120 rad se nahoru asi vejde, snad i s fanama, další rad teda nevim.
NZXT Phantom 820 - 650 (H)x612 (D)x235 (W)mm, jeden rad 3x120 by šel nahoru ale další nevim. Design teda moc decentní není

Asi bych shrnul moje favority takto:
Xigmatek Elysium - http://www.techpowerup.com/reviews/Xigm ... ium/5.html
Corsair Obsidian 800D - http://www.guru3d.com/articles_pages/co ... iew,9.html
Bitfenix Shinobi XL - http://www.techpowerup.com/reviews/Bitf ... _XL/5.html

Mám ale obecnou otázku, kam se dává ten druhý radiátor? Jako dolů? Kam pak dám pumpu? Nebo do předu?
Neexistuje ještě něco podobného komplet v hliníku?

//edit to MaWa: tak jsem ještě koukal na tvym eshopu na Temjim11, ale ten má debilně umístěnou desku (a je pekelně drahý), podle mě zbytečně ubírá místo pro rady. Temjim 07 má umístění klasické, ale je to "little" tower :-) . U lianli jsem nic rozumného neobjevil.

PC: Intel Core i5 3570K 3,4GHz | ASUS P8Z77-V Pro | Crucial Ballistix Sport 8GB (2x4GB) DDR3 1600 CL9 | ASUS GTX660 DirectCU2 OC 2GB |SSD Intel 520series 180GB + Kingston V+ 96GB + WD2500KS | LITE-ON DVD-RW LH20A1L SATA | CHIEFTEC MA01BL bigtower + Enermax MODU82+ 525W | Microsoft Sidewinder X6 + X8 + SAITEK Aviator | ViewSonic VP191s
Vodník: 2xLaiing D5 Vario (Swiftech+Alphacool) + EK serial Dualtop + Radiator Extreme III (3x120) + 3x Noctua NS-F12-800, EK Supremacy, MIPS RAM Freezer3, HDD homemade Cu blok, EK RES 400 rev2
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Do Obsidianu 800D dáš nahoru 3x120mm tlustý max 65mm + fany a dozadu 1x140mm.
Do Elysium dáš nahoru 3x140mm nebo 3x120mm tlustý max 65mm, dolu 2x140mm nebo 2x120mm a dozadu 1x140mm. Případně ještě dopředu 2x120mm pokud dáš na dno "jen" 2x120mm místo 2x140mm. Dolu a dopředu jen po vyndání nějakých HDD pozic.
Do Shinobi XL dáš nahoru 3x120mm max 60mm, dozadu 1xx140mm a dolu 2x120mm.

Pokud máš v jakékoliv case na dně radiátor tak se pumpy dávají obvykle do 5.25" pozic, tzn když máš DDC tak například http://www.alphacool.cz/produkt/Alphaco ... ation.html a když máš D5 tak http://www.alphacool.cz/produkt/Alphaco ... ation.html

Nad TJ11 ani neuvažuj, maximálně kdybys jí někde sehnal tak za dvojku. ta case má tolik bugů až to hezký není.
TJ07 neznám, nedokážu poradit.
Lian Li obvykle moc watercooled friendly není. Dobrá je PC-D8000 ale to je trochu jiný level :)

Pokud chceš něco full alu tak ti doporučím Obsidian 900D. Akorát cena přes 9 tisíc a je to novinka dostupná tak za měsíc.. Ale nacpeš dovnitř zároveň bez jakýchkoliv modifikací 1x 360, 1x 120 a TŘI KUSY 4x120 nebo 3x140 radiátorů.
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Karlos.s
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Karlos.s »

OK dík.

Pumpy mám dvě D5ky v sérii v EK Dual topu (ostatně viz podpis). To rozhodně měnit nebudu, protože ten výkon je znát. Pokud bych přidával rad, tak to bude potřeba. Teď jsem si uvědomil, že ten dual top vlastně umožňuje montáž do dvou 5,25 pozic. Já ve svý bedně nemám místo, protože tam mám samodomo vodní chladiče na HDD - měďěný pláty na boku disku, na to naletované měděné trubičky a to celé v tišící hmotě v casech od cdromek - nic lepšího neexistuje :-).

Na ten Silverstone a Lianli kašlu. Mě se jen líbí designově a zpracováním. Už mi není dvacet, takže mám rád decentnější a kvalitnější věci.

Jinak tem Obsidian 900, tak to je mazec, tomu říkám bedna. Přesně moje gusto :-)
http://www.corsair.com/900d koukněte dole na to video
Rozhodně měsíc nebo dva počkám, zda se objeví recenze a jaká bude cena. Ale na základě toho videa se mi to jeví jako absolutně ultimátní bedna - na celej život :-)

LuckyPlumule
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LuckyPlumule »

Zdravim,
vzdycky se mi libili fotky casu,ktere byli komplet chlazene vodnikem,prospikovane hadickama,takze zvazuju a chcu vymenit svou H100 za tento set ,neocekavam,ze s nim asi bude mit mnoho lidi zkusenosti osobni,spise by me zajimalo tak obecne co se od toho da cekat,recenze jsem cetl.

Dale mam par dalsich dotazu ohledne custom vodnika a taky i tohodle setu:

1) Jak poznám, zda je treba Fanu s velkym statickym tlakem ci vysokym prutokem,souvisi s tim i tloustka radiatoru a parametry zebrovani?

EDIT:mam v planu tyhle fany,pokud muzete prihodit nazor,budu rad,absolutni ticho nepotrebuju,taky nepotrebuju vice nez 1700 otacek.
Tady
2) Jaka tlouska je tak optimalni v pomeru velikost/chladici ucinek
3) Dale optimalni delka radiatoru (tady se jeste rozepisu v dalsich bodech)
4) Jak casto je treba dolevat vodu,jak casto je treba kontrolovat hadice atp.
5) Jaky je asi nejlepsi prumer hadic,fitinek
6) Bude pumpa,rezervoar tohoto setu stacit na chlazeni pripadne CPU(i52500k),RAM(4x2GB Kingston),mosfetu Asus P8Z68V/Gen3 a 2xGPU(Sapphire HD 7870)?
7) Bude pumpa schopna protahnout vodu skrze 1x240mm + 1x360mm + 1x120mm raditor,vse push/pull konfigurace?

Ve zkratce planuji nakoupit prozatim zaklad stredni tridy custom chlazeni pro CPU a na tomto zaklade stavet, pripadne neni problem neco casem vymenit, ale zase ne cely zakoupeny zaklad.

Mam case NZXT Phantom, zvazuji tedy 1x360mm radiator nahoru misto 2x200mm fanu,
dale dolu misto H100 1x240mm raditor a v zadu na case 1x120mm raditor.

Rezervoar setu bude v nejspodnejsich dvou 5,25" pozicich i s pumpou, od tamtud do CPU, pak dolu do 240mm, pak na grafiky, pak do 360mm radu ,pak na RAM + Mosfety, dale na 120mm rad a zpet.
Opravdu jsem to nikdy nestavel, budu to delat poprve, pokud je v tomhle nekdo dobry a dokaze to vse vycist z udaju a nebo spocitat budu moc vdecny, at vim, zda brat ten set a pak z nej stavet, nebo rovnou zacit dily zvlast ,kde je cena trochu vyse.

Pro uplnost uvedu celou sestavu tak jak ji chci provozovat:
PSU: Gigabyte SuperB 720W
CPU: Core i5 2500k (overclock na 5.0GHz, pri 1,425V Vcore,ted s H100 teploty kolem 89°C v prime95)
Mobo: Asus P8Z68-V/Gen 3
GPU: 2xSapphire Radeon HD 7870 GHz edition(1100,5000 frekvence,teploty max 80°C v zatezi s fany na 65%)
RAM: 4x2GB Kingston hyper Genesis grey DDR3 1600Mhz CL9,1.65V

Case je momentalne dobre vetrany, dole je vyndana klec na dalsi disky,plus ta velka uz je urezana a zkracena tak,aby se tam vesel push/pull radiator od H100 a ten tam ted sedi.

Co se upravy case tyce,zaden problem si to rozrezat,upravit nemam,spise me ted zajima,zda brat tento set,ci nikoliv a pokud bych tedy chtel 1x360mm+1x240+1x120mm radiatory,zda je treba nejaka extra silna pumpa.Dekuji vsem za pomoc.
Naposledy upravil(a) LuckyPlumule dne čtv 13. čer 2013, 15:52, celkem upraveno 4 x.
CPU:Intel Core i5 2500k (5 Ghz@1,424V), RAM: 8GB DDR3 Kingston 1600 Mhz CL9, MOBO:Asus P8Z68-V/Gen3,
GPU:
Crossfire Sapphire HD 7870 GZ ed.(1100/5000Mhz), PSU:Gigabyte SuperB 720W, SSD: 128 GB Kingston V200+,
DATA: 2TB Samsung SpinPoint 3,5", AUDIO: Asus Xonar DG, NZXT Hue + NZXT Phantom
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

a odkaz na ten set co chceš vzít je kde ? :lol:

edit: sorry, jsem slepej :oops:

večer ti odpovím, když to nikdo nestihne rychleji :wink:
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Nejdřív k tomu setu - není špatný, ale má svoje mouchy, což se vzhledem k ceně dá očekávat. Radiátor je pouze tenký, takže žádná výkonnostní hitparáda se nekoná. Pumpa byla v minulé revizi relativně hlučná a poruchová, prý to opravili, ale to ukáže až čas. Blok je sice výkonnostní špička, ale aby se zalíbili "tuzerům" tak je z plexi i uchycení, což sice s LEDkou vypadá fajnově ale jen do té doby, než se to utáhne víc než je vhodné a praskne to. Na což se samozřejmě záruka nevztahuje...

Pokud chceš ten nejlepší CPU blok tak vybírej mezi EK-Supremacy, Watercool Heatkiller, Koolance CPU-370. Všechny mají kovové uchycení takže jsou OK. nebo pokud něco levnějšího tak Alphacool XP3, který je skoro stejně dobrý jako ty tři co jsem psal ale stojí o pětikilo míň.

Pokud chceš pumpu a expanzku do dvou 5.25" pozic tak osvědčená kombinace je Alphacool VPP655 a Alphacool Repack D5 Bay Station. Nebo pokud chceš aby to vypadalo lépe tak Koolance RP-452X2.

ad 1) Fan s velkým statickým tlakem je potřeba především u radiátorů s vysokým FPI (viz dále).
ad 2) Obecně čím tlustější radiátor tím lepší. Faktem ale je, že radiátory nad 60mm tloušťky obvykle jsou na push pull konfiguraci, protože fan z jedné strany je neprofoukne, teda pokud to není 3000rpm Gentle Typhoon :roll:
To "obecně" píšu proto, že další podstatnou vlastností je FPI - Frames per Inch, laicky řečeno kolik lamel v radiátoru je, jak jsou husté. Čím vyšší FPI, tím výkonnější radiátor ALE POUZE s výkonným ventilátory. Pokud na radiátor s vysokým FPI dáš málo výkonný ventilátor, tak ho to ani neprofoukne a výkon naopak bude slabý. Prakticky je tedy vhodné vytvořit nějaký kompromis mezi tloušťkou radiátoru, hustotou lamel a kvalitou ventilátorů. Nemá smysl dávat 3000rpm fany na 30mm radiátor s FPI 12, stejně jako nemá smysl dát fan za 80.- Kč na 80mm radiátor s FPI 30...
ad 3) Záleží co chladíš.
ad 4) Podle velikosti expanzky. Pokud budeš mít expanzku do dvou 5.25" pozic a na začátku jí naplníš až nahoru tak stačí dolévat tak jednou za rok. Kontrolou hadic myslíš co ? Obecně je dobré první týden provozu chlazení každý den osahat všechny spoje (fitinky, hadice, bloky) jestli někde něco nekape. Pokud se to udělá dobře tak pak už problém nebude.
ad 5) 13/10 mm nebo 16/11 mm. Větší je lepší o pár desetin stupně Celsia ale o dost dražší. Takže je to o kompromisu.
ad 6) Výkon pumpy a velikost expanzky nemají na chlazení téměř žádný vliv, tedy pokud neplánuješ k 9x140 mm radiátoru pořídit pumpu za 500,- Kč :roll:
ad 7) Bude ale moc bych to nedoporučil, viz začátek textu...

Pokud plánuješ jeden CPU a dvě grafiky, tak je 360 mm a 240 mm radiátor víc než dost. Ten zadní 120 mm je úplně zbytečný. A taktéž je zbytečný push pull. Raději kup méně ventilátorů a kvalitních než hromadu šmejdů a ze všech stran je obalit na radiátor :!:

Co se týká stavby tak obecné pravidlo je to, že hadice by se nikde neměly křížit, prostě a jednoduše proto, že to pak z boku vypadá fujtajbl. Taktéž je zbytečnost tahat hadice z jednoho konce case na druhý a pak zase zpátky. Jediné pravidlo co je potřeba dodržet je to, že výstup z expanzky musí jít do vstupu do pumpy a že expanzka musí být výš než pumpa. Ale pokud koupíš pumpu i s expanzkou do 5.25" pozice tak se tě to netýká.

Jinak pokud máš Sapphire Radeon HD 7870 GHz Edition OC 2GB GDDR5 s part number 11199-19 tak na ní existují jen bloky na jádro, žádný full cover.
thorgal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od thorgal »

Informace k expanzce s pumpou máš zde

Mawa už mě předběhl, ale stejně to postnu:
1, Čím hustější žebrování tím větší potřeba ventilátoru s vysokým statickým tlakem. čím širší tím větší CFM potřebuješ, aby byl radiátor dostatečně efektivní.
2, Čím tlustší tím efektivnější (pokud do rozměru budeš počítat i namontované ventilátory). Tohle je spíš otázka provozních vlastností, protože asi nebudeš chtít sedět u turbíny, která bude potřeba na profouknutí tlustého radiátoru. Obvykle je 45mm tloušťka dobrý kompromis poměru cena/rozměr/výkon/hlučnost.
3, Obecně čím delší a tenší tím restriktivnější a tím výkonnější pumpa je potřeba. Jinak je to o ploše žebrování, spíš než o délce radiátoru. Takže můžeš mít 2x12cm tl.66mm, 3x12cm tl.45mm a nebo 4x12cm tl.30mm a výkon bude při stejné hustotě řebrování s adekvátními ventilátory přibližně srovnatelný.
4, S PVC hadicemi a při dobře utěsněných fitinkách je potřeba jednou ročně zkontrolovat okruh a případně dolét 0,5dl :D Pokud okruh na začátku otestuješ a pak do něj nezasahuješ, držíš kapalinu do 40°C a máš kompresní fitinky, tak kontrola hadic prakticky není potřeba.
5, 13/10 je při cca 2m hadic v okruhu dostatečný průměr a mají stejnou tlakovou strátu jako 3m hadice 16/11. Ty jsou dnes skoro stejně drahé, takže bych šel rovnou do nich. Hadice 19/13 se hodí především do high flow okruhů nebo při větší délce hadic, ale vzhledem k tloušťce je problém je ohýbat mezi vodními bloky. Na okruhu, kde máš všechny části vodníka ve skříni, je s nimi víc problémů než užitku.
6, Ve velikosti rezervoáru není problém, spíš si dej pozor, aby fillpost byl dostupný, kvůli zavodňování okruhu. Pumpa je dostatečná. Tady si to můžeš zpočítat:
Pumpa XSPC 750 má při 1GPM (cca 227l/h) tlak +1,60PSI.
Blok CPU XSPC RayStorm má tlakovou ztrátu -0,91PSI
Radiátor XSPC RX240 má tlakovou ztrátu asi -0,11PSI
2m hadice 13/10 má tlakovou ztrátu asi -0,42PSI
6 fitinek bude mít celkem ztrátu ztátu do -0,12PSI
Takže set si sám o sobě udrží víc než dostatečný průtok.
S polovičním průtokem v okruhu (115l/h), by jsi s tímto čerpadlem utáhl navíc dva nerestriktivní univerzální GPU bloky (např. XSPC RayStorm GPU universal) a 360+120 mm radiátory (např. AlphaCool NexXxoS Extreme Rev.2), ale zapomeň na full cover blok desky a chladič pamětí. Bylo by taky lepší jít do hadic 16/11 a v tomto počtu i HF fitinek.
7, Push/pull na restriktivitu nehraje roli. Jak jsem psal v bodě 6, záleží na tom, jak restriktivní radiátory použiješ, obecně ale radiátory bývají až na vyjímky méně restriktivní než bloky na procesoru a grafice, takže pokud nepůjdeš do nějakých extrémních kousků od HW Lab nebo Koolance a budeš vybírat radiátory s tloušťkou 45mm a více, tak jsi celkem v klidu. Troufám si ale říct, že ten 1x120mm vůbec nepotřebuješ. Nejen, že jeho poměr cena výkon je naprosto tragický, ale hlavně už tam máš 2+3 x 120mm rady, které to zvládnou zcela s přehledem. Neohlížej se na zkušenosti s H100, který sotva stačil uchladit procesor. Obdobné je to s pull ventilátory, které ti spíš než výkon zvednou cenu a hlučnost. Ikdyž mě možná někteří budou kamenovat, tak 5x Xilence Red Wings 120mm za stovku s regulátorem otáček, udělá to tu samou službu jako pět Noctuí při srovnatelném výkonu a hlučnosti. Jediný rozdíl je v tom, že za dobu životnosti Noctuy ty Xilence budeš muset 2x vyměnit :D. A když si vezměš regulátor na více okruhů se zatížitelností aspoň 10W na okruh, tak budeš moct regulovat jedním kolíkem ventilátory, druhým tu vodní pumpu a třetím třeba zbývající ventilátory ve skříni :D.

Pokud budeš chtít použít tento set, tak mi to vychází asi takto.
GAME: ASRock Z77 Extreme4-M, Core i5 3570K + EK-Supremacy, 4x8GB Patriot G2 DDR3 + EK-RAM Dominator X4 CSQ + XSPC Memory Side Plate, EVGA GTX 680 SuperClocked + EK-FC680 GTX CSQ, Asus Xonar XD, Kingston HyperX 3K SSD 240GB, Mo-ra 3 + EK-DCP 4.0 + Cawedog Expa Cyclon1, Corsair GS800, 28" Samsung U28D590D, WCPC Case
HTPC: ASUS E45M1-I DELUXE, 2x4GB Kingston HyperX DDR3, Kingston SSD V 64GB + 2x3TB WDC RED, Samsung SH-B083L, PicoPSU-80, Casemod EuroCase MC 8107
iZ3D a TriDef Stereoskopie, Grub4DOS RamDrive, Seznam užitečných programů, RepRap Prusa-Mendel, Case WCPC
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

thorgal píše: 3, Obecně čím delší a tenší tím restriktivnější a tím výkonnější pumpa je potřeba. Jinak je to o ploše žebrování, spíš než o délce radiátoru. Takže můžeš mít 2x12cm tl.66mm, 3x12cm tl.45mm a nebo 4x12cm tl.30mm a výkon bude při stejné hustotě řebrování s adekvátními ventilátory přibližně srovnatelný.

Ikdyž mě možná někteří budou kamenovat, tak 5x Xilence Red Wings 120mm za stovku s regulátorem otáček, udělá to tu samou službu jako pět Noctuí při srovnatelném výkonu a hlučnosti. Jediný rozdíl je v tom, že za dobu životnosti Noctuy ty Xilence budeš muset 2x vyměnit :D.
se vším více méně souhlas, kromě těhle věcí...

ad 3) Opravdu bych si netroufl tvrdit, že výkon těch radiátorů co píšeš bude přibližně srovnatelný. Protože to by musel být vzduch v každém místě průchodu tím tlustým radiátorem stále stejně teplý a to právě nebude, protože se bude postupně "oteplovat" a to docela výrazně. A to udělá dost rozdíl. Takže 4x 120 mm tenký 30 mm bude o dost výkonnější než 2x120 tlustý 60 mm...vše stejné FPI.

A k tomu dalšímu. Ano, pokud koupíš tenký low FPI radiátor tak je v podstatě jedno, jakýma ventilátorama je zaplácneš. Ale pokud koupíš něco jako UT60, SR1 nebo XSPC RX tak tam už bude rozdíl dost výrazný. A to je to co říkám pořád, raději koupit menší a kvalitnější radiátor a kvalitnější fany než koupit hromadu šmejdů a na to naplácat šmejdy...teda pokud jde i o hlučnost...
LuckyPlumule
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Pani,
tak takhle pro me vypovidajici odpoved jsem necekal,nicmene mnohokrat dekuju.

Precetl jsem ti nekolikrat,tudiz me rozhodnuti, vzhledem ze grafiku mam Sapphire Radeon HD 7870 GHz Edition OC 2GB GDDR5 s part number 11199-16-20G, tak full cover by byt mel, tusim, ze jsem jej videl i s backplate na strankach, kde jsem chtel kupovat set, nicmene set nekoupim.

1) Vzhledem k tomu, ze grafiky by melo byti mozne chladit taky, pripada po tve rade v moznost pouze 3x120 a 2x120mm radiatory, paklize tedy push/pull ma valnejsi vyznam jen tehdy, chtel bych -li hrube radiatory a ty se mi teda moc nelibi, mam radeji neco mid size, tak budu volit neco do tloustky 38-50mm, s nejvetsi pravdepodobnosti ale 44mm.

ad 1) Volba padla zde na tyto dva: c. 1 , c. 2

2) Pumpa a expanzni nadoba, to je stale vec, kde vaham, ale zase mam rad prostor v case a cim mene rezani a dalsich nakladu, tim lepe, navic se mi libi komplexni reseni, takze na 90% pujdu do dvou 5,25" pozic,stejne je mam volne,tak se tam nebude prasit:)

ad 2) Mno jak se tak divam na ceny pump a expanzek, tak mozna jeste zvazim ten set, ne vazne jsem nevedel, ze ta cena je tak pomerne vysoko. Tady budu muset hledat dele,nez si pro sebe najdu kompromis cena/vykon/kompatibilita/vzhled.

3) Hadice tedy beru 13/11, stejne jsem se dival jen na tyhle, desetinky ber cert,jde o stupne a to asi taky i spise v radech alespon jednotek, s radem desitek budu spokojeny az az :)

Kazdopadne takovy kompletni set vodnika neni zadna sranda. Mel by si treba, nebo co by jsi slozil sobe na chlazeni Core i5 2500k, pokud by jsi mel chladit prozatim tohle a pak zbytek? Zajimala by me spise cena,jakou by jsi nastavil da se rici jako minimum, protoze ja si sice stanovuji cenovou hladinu, nicmene nemam poneti v jakem rozpeti bych se mel pohybovat.

Prozatim jsem tedy moc vdecny za rady a informace,diky bohu,ze jsem to nerushnul jako jine veci a pak nezaplakal.
CPU:Intel Core i5 2500k (5 Ghz@1,424V), RAM: 8GB DDR3 Kingston 1600 Mhz CL9, MOBO:Asus P8Z68-V/Gen3,
GPU:
Crossfire Sapphire HD 7870 GZ ed.(1100/5000Mhz), PSU:Gigabyte SuperB 720W, SSD: 128 GB Kingston V200+,
LuckyPlumule
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Obema Vam dekuju,trosku mi trva to cele precist, nasledne spravne pobrat a pak jeste odpovedet. Cely set naraz urcite kupovat pro me nebude mozne, tudiz ted bych rad vymenil tu H100 za neco opravdu lepsiho.
Vzhledem ale k tomu jaky je cil, tak bych tedy vzal rovnou prvne 3x120mm, ten co jsem postnul vyse.

Co se CPU bloku tyce, montaz urcite celekov, zadny plast, ani tomu kovu uz pomalu neverim, ze dneska nema plast:)
Nic osobniho proti plastum, teda:)
Vzhled nejlepe bud cerne barvy nebo cele plexi, ale tady radeji objetuji vzhled a vemu rekneme do 1400,- cokoliv s maximem kvalita/vykon.

Co se hadic tyce, vzdalenosti az bude cely okruh uplne komplet, budou opravdu male, ne ze by Phantom mel malo mista, nicmene vzdalenosti mezi bloky a radiatory velike nebudou (myslim,ze maximalne 50cm). Tudiz bych radeji opravdu tenci i kvuli lepsimu proudeni vzduchu v case obecne, teplo vydavane do okoli vsim v case se moc nezmeni,leda by to bylo schopno stahnout teploty o 20°C, takze tusim, ze vetrat by se to stejne melo.Nemam nic proti tomu mit v PC lednicku, jen kdyby to nebylo tak drahe:)
Tady urcite tedy 13/11.

Fitinky a veskere upevnovani hadic tam bych asi nesetril, nerikam, zbytecne za kus davat vysoke castky taky ne, ale volil bych maximum spolehlivost vykonavane funkce, ale zbytecne neplatit navic. Precijen je to asi nejkritictejsi bod, takze tady asi setrit nema smysl.

Budu me to stat zrejme vice casu, nez jsem myslel, nicmene aspon se toho o to vice naucim, dekuju vam obema za trpelivost.

EDIT: Porad melu, ale jedno dulezite kriterium jsem taky vynechal a tim je hlucnost, v zasade jsem chlap, mam rad vykon, u aut i poradny rachot motoru, takze snesu i turbinu, ale tky by to muselo muj CPU chladit tak,ze npoznam,ze jede v zatezi. Chci tim ale rici, ventilatory dodavane s H100 na absolutni max otacky uz jsou moc,tudiz jak rikam,vim,ze do 1700otacek,prutok okolo 90m3 je pro me max snesitelne u hrani atp (neni to zase tak hrozne,navic odpadne protivny zvuk grafik). Navic regulator pouziji od NZXT co u Phantoma je,5ti kanal s max 20W na kanal, pouzivam, mam tam asi 10 fanu a jsem spokojeny,navic mam v planu jej doma predelat a dodelat si i displey,ale to az nekdy,nicmene zakladni regulator a mit z ceho vychazet mam, takze kdyz bude PC idle vecer jen rekneme stahovat,tak manualne dam vse na minimum otacky a grafiky se vypinaji,takze by to mela zvladnout ty radiatory samotne:)
GPU:
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Vejde se ti vůbec 45 mm radiátor + 25 mm ventilátory nahoru do case ? Co se dívám na fotky tak si teda myslím, že se ti to tam nevejde...podle mě nahoru max 30 mm radiátor a 25 mm fany. nejlepší, když změřiš kolik tam máš místa než to tady hádat podle fotek... :wink:

Za druhé, ty karty máš tedy tyto http://www.sapphiretech.com/presentatio ... 1487&leg=0 ?

Pokud ti jde o cenu tak se naprosto vykašli na backplate.

Pokud ti jde o výkon tak se vykašli na to, že se ti tlustý radiátor nelíbí a dopředu vezmi UT60. Je o dost výkonnější než XT45 a stojí jen o 250,- Kč dražší.

NexXxoS Xtreme řadu neber, je to už starý model. Ber ST30, XT45 nebo UT60.

Pokud ti jde o cenu tak vem třeba kombinaci http://www.alphacool.cz/produkt/Laing_D ... l_TOP.html a http://www.alphacool.cz/produkt/Alphaco ... Clear.html

Pokud chceš super blok za rozumný peníze tak vezmi http://www.alphacool.cz/produkt/Alphaco ... cetal.html

Hadice potřebuješ cca 3 metry.

Fitinky http://www.alphacool.cz/produkt/Sroub_1 ... -10mm.html a http://www.alphacool.cz/produkt/Sroub_L ... ocny-.html

Na grafikách počítej v plný zátěži kolem 45 stupňů a na CPU pokud ho máš na 5 GHz tak 75.
LuckyPlumule
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Vejit by se to opravdu melo,mel sem H100 namontovanou nahore komplet push/pull a ty kovove packy byly uchycene do tech nejvrchnejsich 120mm fanu,smerem ode dna casu ty pull.A veslo se to kolem RAM a vseho i bloku na CPU od H100,ja bych ale montoval ten radiator namisto 2x200fanu,takze k mistu 25*2+30(tusim ma H100 radiator)+30 (NZXT 200mm fany),myslim,ze kdyz opravdu hodim 360mm rad primo na "kostru" case,tak tam ventilatory vejdou,zmerit to neni problemale vychazim z prace s mym case,myslim,ze ano.

Grafiky mam tyto,part number jsem opsal primo z krabice, nevim,kde se to hleda v PC,takze to byla jistota http://www.sapphiretech.com/presentatio ... id=1&leg=0

Mno po precteni tech teplot je to vlastne to co potrebuju,drzim se speficikaci vyrobcu,takze grafiky netreba resit,tam se to oplati asi opravdu vyrazne.
CPu intel rika ze IHS ma mit max 75°C,takze pokud jadra skoci na 75°C a budou se tam drzet,budu moc spokojeny,mozna vice,nez jsem cekal.
Za predpokladu,ze tyto vysledky lze dosahnout sestavou,kterou jsi poslal,je to vlastne vyresene.

Budu tedy tenhle zbytek pak stacit i na RAM pameti a Mosfety+pripadne chipset desky(ale nevim,zda pod ty dve atiny neco nacpu)?

A taky se tedy nevyplati brat v budoucnu ten 1x240mm? Jde o to,zda to zlepsi teploty vyrazneji,nez zanedbatelne mnozstvi,jelikoz takhle postaveny vodnik splnuje me vykonostni predstavy.A plytvat jen tam z rozmaru dalsi penize na zbytecnost je ptakovina:)
GPU:
LuckyPlumule
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Nerikam, ze jsem to ten neslozil velice rychle dle tvych rad, to jsem totiz presne udelal:

tady kosik

Takze v porovnani s tim setem,ktery jsem chtel koupit a timto, je rekneme minimalne kvalitativni rozdil za primerene priplaceni 2k nahoru, ale s tim, ze to taky neni tak hlucne a ma to vetsi potencial i s grafikami a deskou,chapu spravne?

EDIT:Jeste, kdyz vezmu v uvahu tento okruh, je nejaka moznost cist otacky pumpy sotfwarove,tedy v OS,pokud ano asi to zaridi 3pin? Ridit by se asi dala prez software jen v pripade 4pin,nebo se pletu?
Dale je nejaka moznost kontrolovat teplotu vody jinak nez hodne zkreslene receno teplomerem,nebo se kupuje cidlo a umistuje se nekam primo do vody?Tohle je pro me zcela nove,neznam moznosti.
GPU:
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

360 mm XT45 ti cpu a dvě 7870 uchladí, pokud ti nebudou vadit o pár stupňů vyšší teploty než jsem psal předtím a pokud na něj dáš opravdu dobrý fany. třeba scythe gentle typhoon, noctua, noiseblocker.

ram, mosfety, chipset je dohromady dejme tomu 20 wattů, takže to není žádný rozdíl...ale každopádně podle mě to nemá smysl. chipset skoro nepeče, ram asi taky ne takže maximálně by mělo smysl třeba do budoucna chladit mosfety...

co se týká košíku - chybí ti tam fitinky, barevnou hadici nepotřebuješ když budeš mít barevnou kapalinu (tzn můžeš něco ušetřit) a kapalinu bych vazl jinou malinko lepší. a hadice potřebuješ víc.

celkem by to tedy vypadá takto http://www.alphacool.cz/Nakupni-kosik?a ... ODA6OHw%3d

a ano, za ty dva tisíce navíc dostaneš cpu blok skoro stejně výkonný ale nepraskající, výkonnější pumpu, větší expanzku a výkonnější radiátor.

ta pumpa má 3pin jako má klasický ventilátor, kde se dají číst otáčky. a pak má 4pin molex pro napájení. pokud jí chceš regulovat, tak potřebuješ tenhle kabel http://www.alphacool.cz/produkt/Aqua_Co ... Pumps.html a regulátor, který zvládne alespoň 15 wattů - tzn určitě to nepřipojovat na základní desku.

pokud chceš číst teplotu vody tak potřebuješ http://www.alphacool.cz/produkt/Aqua_Co ... rough.html a nějaký monitorovací panel, který má 2pin vstup na teplotní senzor, nebo http://www.alphacool.cz/produkt/Aqua_Co ... _Blue.html co má rovnou i malý display.
thorgal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od thorgal »

To Mawa: Xilence/Airen Red Wings (1200-1400RPM, 37CFM) je možná levný a vypadá jako šunt, ale podle několika nezávislých měření je na tom dost podobně, jak co do výkonu, tak do hlučnosti, jako Noctua S12 (1200RPM, 40CFM). Někdy výjde hlučněj Noctua, jindy Xilence, ale v zásadě se oba pohybují kolem 20-25db(A). A ani jeden z těchto ventilátorů není na 60-66mm tlusté radiátory, ale na 30-45mm bych je klidně dal.

A co se týká tloušťky a výkonu tak jsme se asi nepochopili. Pokud budu mít radiátor 4x120mm tl. 30mm a na něm 4x 40CFM ventilátory, tak na 2x120mm tl. 60mm budu muset mít celkem pochopitelně jen 2 ale zato výrazně výkonnější ventilátory (aspoň 80CFM každý), abych dosáhl stejného chladícího účinku. Asi to nebude fungovat takhle lineárně, ale pro zjednodušení to myslím stačí.

Z toho co máš v e-shopu vychází podle testů např. zde nejlíp asi Scythe SlipStream PWM, alespoň podle poměru výkon/hlučnost/cena.
GAME: ASRock Z77 Extreme4-M, Core i5 3570K + EK-Supremacy, 4x8GB Patriot G2 DDR3 + EK-RAM Dominator X4 CSQ + XSPC Memory Side Plate, EVGA GTX 680 SuperClocked + EK-FC680 GTX CSQ, Asus Xonar XD, Kingston HyperX 3K SSD 240GB, Mo-ra 3 + EK-DCP 4.0 + Cawedog Expa Cyclon1, Corsair GS800, 28" Samsung U28D590D, WCPC Case
HTPC: ASUS E45M1-I DELUXE, 2x4GB Kingston HyperX DDR3, Kingston SSD V 64GB + 2x3TB WDC RED, Samsung SH-B083L, PicoPSU-80, Casemod EuroCase MC 8107
iZ3D a TriDef Stereoskopie, Grub4DOS RamDrive, Seznam užitečných programů, RepRap Prusa-Mendel, Case WCPC
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Ano, dalo by se souhlasit s tím, že Noctua S12B má možná podobný výkon jako Xilence Red Wing, jenže Noctuu S12B by si na radiátor dal jen idiot. Na radiátor má přijít P nebo F řada, tam je výkon naprosto o něčem jiném při stejné hlučnosti.
Samozřejmě, pokud někdo raději koupí ventilátor za 100,- Kč a mění ho každý rok nebo dva než aby koupil ventilátor za 400,- Kč a měl ho 10 let, tak je to jeho volba - krátkodobě sice ušetří ale dlouhodobě na tom prodělá kalhoty. Ale to už je každého věc.

Jinak ten odkaz je pěkný, akorát jim tam pár fanů chybí - například Scythe Gentle Typhoon...
thorgal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od thorgal »

To MaWa: S tou S12 máš pravdu pokud se budeme bavit o klasickém radiátoru a ne ofukování pasivních věží nebo radiátorů, kterým nízký statický tlak nevadí.

Skoro bych s tebou i souhlasil, ale z vlastní zkušenosti mohu říct, že ani ta Noctua nevydrží 10 let. Možná jsem měl smůlu na kusy, ale po roce a půl už jsem v nich začal slyšet mírné vrčení a po dvou a půl začel jeden slyšitelně klapat. Naštěstí přišel upgrade, tak jsem je dal všechny pryč. A z měření frekvenční charakteristiky vím, že není ani tišší, jen dělá hluk ve frekvenčním pásmu, které subjektivně člověk míň vnímá, takže akustický tlak na konkrétní frekvenci je stejný jako u jiných ventilátorů, jen výsledné dB(A) vychází nižší. A nevím jak F řada ale P nejde pod 900RPM a to má stále 13dB(A) o kterých budeš v noci vědět a je to o to horší, protože rezonuje na hlubokých frekvencích, které se nesou celým bytem.

Netvrdím, že je to souhrn všeho na trhu, ale je to jeden z obsáhlejších testů, co znám. Z toho co jsem četl o Gentle Typhoon, tak vychází hlučnější, než Scythe uvádí.
Odpovědět

Zpět na „Voda“