DOPORUČTE LCD/PLAZMOVOU TELEVIZI

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
izerS18
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: DOPORUČTE LCD/PLAZMOVOU TELEVIZI

Příspěvek od izerS18 »

Mastodont píše:Našel by se tu někdo, kdo by mi poradil nějakou kepku okolo 10k? 32" a víc.
http://led-televize.heureka.cz/lg-37le4500/ :wink:
AsRock Z370 Taichi | 8700K @ 4,9GHz 1.28v @ Corsair 110i GT | Crucial Ballistix 2 x 16 GB 3200MHz CL 16 | Evga RTX 3080 Ti Ultra | Corsair MP510 1GB + 20TB Capacity | Seasonic Prime 1200 W Platinum | PHANTEKS Enthoo Elite
Mastodont
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od Mastodont »

Objednal jsem podobnou ale bez led.
izerS18
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izerS18 »

Mastodont píše:Objednal jsem podobnou ale bez led.
Ona to taky neni LED tv, ale jen EDGE LED. Tedy podsviceni led na okrajich. Full LED by byla min o pulku drazsi. Na sledovani TV ale neni treba priplacet, pac tv jako zdroj zatim nic moc:(. Ceske uz vubec
AsRock Z370 Taichi | 8700K @ 4,9GHz 1.28v @ Corsair 110i GT | Crucial Ballistix 2 x 16 GB 3200MHz CL 16 | Evga RTX 3080 Ti Ultra | Corsair MP510 1GB + 20TB Capacity | Seasonic Prime 1200 W Platinum | PHANTEKS Enthoo Elite
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

Mrtvola
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mrtvola »

Dobrý den, rád si nechám poradit. Televize úhlopříčka 117-127cm, spotřeba není zase tak důležitá. Cena do max. 22 (když se vyplatí tak i 23)tisíc. 3D nepotřebuji. Bude to zejména na sledování TV a HD filmů. Koukal sjem že LED jsou od 17500, plasmy už i od 13500,-, nevím jaký je ale v praxi rozdíl mezi kontrastem 1milion a 5milionů, jestli je to vůbec poznat. Samozřejmě, maximální cena je opravdu maximálnbí (rád ušetřím :-) Nejsme žádný Videofil, ale rozmazaný obraz fakt nechci. Děkuji moc.
i5 3570K, Asus P8Z77 M-Pro, Kingston HyperX XMP 1600Mhz 8GB, GB HD7870, Crucial M4 128GB, Cosmos S (díky Pejsku :-) ), Seasonic X560W
izerS18
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izerS18 »

http://led-televize.heureka.cz/lg-47le8500/ FULL LED, žádný edge s podsvícením jen okolo.
Nádherný obraz, super spotřeba, maximum portů...
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Ber plazmu. FULL HD třeba od LG vyjde na 13.500,- a obraz má excelentní. Za ty peníze není co řešit. Sám jsem zbvažoval, zda LCD (LED, nebo klasiku) a nebo Plazmu a když jsem pak obraz viděl ne v krámu, kde mají jeden signál roztažený do desítek TV a světlo ze zářivek všude kolem, ale za "domácích" poodmínek, je Plazma jednoznačně lepší v podání barev a lépe zvládá "akční" scény.

Před tím jsem měl (vlastně mám, jen je u malé v pokojíku) LCD od Samsungu a zpátky už bych se nevracel. A to jsem se té plazmy fakt bál.
izerS18
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izerS18 »

A nebo plazmu kolem 15 000 tis. Na TV a HD Filmy ok. Ale co jsem viděl FULL LED, tak paráda. Pravda, mám to i na PC, tam je FULL LED lepší díky statickému obrazu
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

On obraz na LCD vypadá kontrastnější než na Plazmě a LED podsvícení to ještě zvýrazní. O tom žádná, ale musíš ty TV mít vedle sebe a u plazmy je to dané tím, jak je konstruována obrazovka (sklo, odrazy, ...). Pokud to vedel sebe nemáš, tak kontrast fakt řešit nebudeš. Naopak, viděl jsem BD signál na srovnatelné LED a Plazmě (dětský film Jak zkrotit draka). Drak na Plazmě krásně černý, na LED pouze hodně tmavě modrý. Ale opět, musí to člověk mít vedle sebe se stejným obrazem.

Bez diskuse je, že Plazma není vhodná na statický obraz a ani blbé zastavení scény třeba z pouště, kde je to hodně prosvětlené, není ideální. Já to stopnul na pár minut (musel jsem) a pak jsem tam ještě tři minuty viděl na pozadí duny a slunce. Ale ztratilo se to a konstrukčně už s tím nové plazmy počítají (je tam nějaká ochrana proti přepálení posunem obrazu a tak, nevím přesně).

Obráceně. Hodně drahé LED TV mají podsvícení tvořené třeba tisícovkou led a umí jakž takž řešit tmavé a světlé scény. Například město brané zhora, nebo záběry z vesmíru. Ale pořád se to nedá srovnat s Plazmou, která prostě umí každý bod řešit samostatně a je fakt rozdíl i několik tisíc led proti 2mil bodů. Levné LED, tedy to o čem se tu vede řeč, mají buď boční podsvícení a rozvod přes světlovodné materiály a nebo zadní s rozptylem (pár led, nikoli tisíce) a pracovat takto s tmavou scénou prostě neumí.

Za mne ... nehrozí-li častý statický obraz, vzít plazmu. Za tu cenu ideál. Připojím PC? Jít do LCD (je jedno zda klasika, nebo LED). Nakonec i rozdíl mezi LED a klasikou je vidět jen když ty TV jsou vedle sebe a nelze se orientovat dle toho ce vidíš v krámu, kde má každý výrobce jiný režim pro demo (za účelem zvýraznění barevnosti, kontrastu, potlačení vlivu světla z okolí, ...) na pultu a pak na každé TV ten obraz jej jiný. Ale když na všech místo "dema" nahodíš normál, velký rozdíl fakt nenajdeš. Dokonce se ti může stát, že LED bude méně kontrastní než stará LCD od jiného výrobce a podobně.
izerS18
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izerS18 »

To alisan - plně s tebou souhlasím.
Jen pořád bacha na edge LED a Full (direct) LED. Takové TV se nedají srovnat.
Zde ta plazma na TV a filmy bude max stačit
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Však jasně ... jsem si vědom rozdílu mezi edge a direct. Ale otázkou je, co je vhodnější. Bčoní podsvícení a rozptyl přes světlovodné materiály je levné, TV může být díky tomu tenčí a v krámu proto dražší. Jelikož co je tenčí, to je lepší :) Ale o nějakém lepším lokální podsvícení dle scény nemůže být řeč. Direct realizovaný "za obrazem" už lokální podsvícení umožňuje, ale jde o to, jaký je systém. Pokud je tam pár diod a zas se to rozptyluje přes světlovodný materiál, opět nějaký Local Dimming nehorzí. Je to jak blikat do scény lustrem. Pak takový panelák proti noční obloze, když mu svítí okna, vypadá, jak by měl kolem sebe "auru". Tohle všechno Plazma řešit nemusí. Tady vede na plné čáře. Stejně jako v rychlosti vykreslení scény a díky tomu minimální tvorbou "duchů" v rychlých záběrech.

Ten rozdíl mezi Plazmou v lokálním podsvícení stírají, a nebo někdy i překonávají drahé LED s právě enormním množstvím led diod a s možností hodně slušného lokálního řešení podsvícení. A díky tomu, že LCD (což LED také je) technologie se jeví jako kontrastnější, pak ten obraz může být fakt slušný. Ale cenový rozdíl je už značný a pak se Plazma za 15.000,- s úhlopříčkou 50" srovnává s LED TV za 30.000,- a úhlopříčkou 42". A to ta plazma je pořád lepší na dynamické scény.

U plazmy je prostě větší problém s odrazy a jakýmsi "šednutím" obrazu v závislosti na intenzitě osvětlení v místnosti, případně přímého osvícení obrazovky. Proto se jeví jako méně kontrastí.

Za ideálního osvětlení v místnosti je tohle nedůležité. Doporučuji přisvítit místnost led pásem umístěným za TV. Ne lustrem, nebo stolní lampičkou. Tedy pokud vadí u sledování úplná tma.

Paradoxně se může stát, že levná LCD TV s LED podsvícením s malým počtem diod a nulovou schopností řešit lokální podsvícení, na tom v tomto ohledu může být hůř, než klasická LCD s několika trubicemi a alespoň částečnou úpravou podsvícení na každé trubici. Například u záběru na planetu proti noční obloze.

A pak je snad ještě na zvážení spotřeba. Ale ... třeba Plazma od LG má průměrnou spotřebu menší, než stejně velká LCD. LED na tom bude lépe, o tom žádná. Navíc, spotřeba u plazmy je hodně závislá na charakteru zobrazované scény. Čím víc tam bude tmavé, tím menší, až skoro nulová spotřeba (tu nulu brát s rezervou). LCD (je jedno zda trubice, či LED) umí totéž. Pokud bude scéna černá, to podsvícení se utlumí také. Ale rozdíl ej tam, kde je část tmavá a část naopak hodně světlá. Tam LCD bez pořádného lokálního řešení podsvícení nakopne kvůli kontrastu diody na velký jas a černá není černá, spotřeba je téměř max. a prd z toho. Plazma pak jede na cca. 1/2 max. spotřeby, protože tu tmavou část (pokud je tmavé a světlé po 1/2) utlumí a zbytek žere energii.

A v praxi je ten rozdíl ve spotřebě mezi plazmou a LED (u LCD je rozdíl minimální) tak nezajímavý, s ohledem na jiné užitné vlastnosti, že nemá smysl jej řešit. Ne u nové generace plazmových TV. A rozdíl v ceně je naopak krutě ve prospěch plazmy.

Ovšem prodejce má nejvíc právě na LED TV s bočním podsvícením, frčí to, tak proč by to neprosazoval na úkor jiných řešení. Holt mít doma LED, to je panečku něco :)

A ještě drobnost, kterou stojí za to zmínit. Plazma se obecně lépe popere s horším signálem, netrpí pak tolik na "kostičky" a "duchy" jako LCD. V krámu se člověk namlsá u BD signálu a doma kouká na UPC v mizerné kvalitě a diví se.
Mrtvola
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mrtvola »

Díky hoši, čili Edge jsem díky Vám již zcela jistě zavrhl. Ale ta Full LED za 23000,-, to mě vrtá, ale zase ušetřit několik tisíc za kvalitní plazmu...peníze sice mám, ale neznamená, že je musím utratit. Teď jste mě dala brouka. Používat se bude jak jako televize, tak a to asi hlavně na filmy přes PC a nějaké fotky a spol. Takže rozhodnutí je někde mezi :)(
i5 3570K, Asus P8Z77 M-Pro, Kingston HyperX XMP 1600Mhz 8GB, GB HD7870, Crucial M4 128GB, Cosmos S (díky Pejsku :-) ), Seasonic X560W
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Pokud budeš připojovat PC a hrozí, že budeš často mít statický obraz, ber LCD/LED. Plazma prostě není stavěná jako monitor k PC a jak tam necháš deset minut stát "ikony", uvidíš je pak dalších deset minut i ve filmu. Ale pokud PC bude jen zdrojem zdrojem videa, pak ta úspora je fajn a obraz mají full HD plazmy nové generace perfektní. Určitě je podání barev věrnější, než na jakékoli LED.
wallot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od wallot »

na kvalitni plasme nic "vypaleneho" po deseti minutach neuvidis ovsem obraz proste neni tak ostry jako na LCD
7800X3D, 9070XT Nitro+, QMK GMMK2 - TTC Frozen V2, Razer Naga V2 Pro, TCL 34R83Q + Dell P3223QE, Fractal Design Scape
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Omyl ... pusť si světlý statický obraz, nech ho pár minut a pak uvidíš jak jeho "otisk" postupně bledne. Netvrdím, že ti tam zůstane ten zastavený obraz jako fotka, ale vidíš jak Plazma postupně obnovuje kontrast a jas v místech, kde ve statickém obraze byla právě jasná a kontrastní místa. Vidíš to tam jako duchy. Ale krátce. Leč ruší to.

Konec konců, nenajdeš jedinou prodejnu, ke by ti plazmu doporučili k připojení k PC: Asi ví proč. Každopádně já si to u své (nové) ověřil u filmu Kazatel. Záběr do pouště jsem tam nechal pausnutý moc dlouho a pak jsem artefakty scény viděl dalších pár minut právě jako duchy. Ale nic strašného, přežít se to dá :)

Ostrost ... co tím myslíš? Plazma trpí na odrazy, dáno sleněným povrchem panelu, což LCD nemívají. Ale spíš než o ostrost jde o kontrast. Ten je díky tomu zdánlivě lepší na LCD. Ovšem to platí pri stav, kdy ti na TV jde světlo. Čím víc, tím hůř a tak v krámu vpadá LCD obraz paradoxně lépe. Pusť si film z BD večer doma, zvol vhodné osvětlení a Plazma se teprve ukáže v plné síle právě díky schopnosti řešit kontrast scény bod po bodu a ne jako LCD v ploše.

Kde naopak dobře vynikne kvalita obrazu plazmy vůči LCD jsou jemné přechody barev. Na LCD často vidíš skokové přechody, plazma tohle zmákne lépe.

Ale v praxi je to všechno fuk. Pokud obě technologie nemá člověk vedle sebe, nebude nikdy trpět pocitem, že to či ono je v daném okamžiku lepší. Bez přímého srovnání to prostě nejde a tedy nemá smysl to až tak hrotit.

Smysl má řešit výbavu/výkon/cenu a tady s přehledem vede Plazma.
Pak spotřebu, třeba právě připojení PC a tady zas vede LED.
LCD s trubicemi je někde mezi.

Každopádně 50" LED s výbavou Plazmy za 13.500,- nekoupíš.
Mrtvola
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mrtvola »

A kdyby jsme zůstali u plazmy, tak nějaký konkrétní model? Díky.
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Tam to máš celkem fuk. Držel bych se s ohledem na cenu 50" úhlopříčky s FULL HD rozlišením a pak řešil výbavu. Respektive asi konektory. V drtivé většině případů bude všechno 600Hz a kontrast či jas plus mínus stejný. Já koupil LG 50PK350 a jsem naprosto spokojen. Umí vše co potřebuju a video dává i z USB. Obraz na tu cenu super. Upřímně, čekal jsem to horší. 3D neužiju, tak pohoda. Pouštím na tom BD a je to pokoukáníčko :)

Koukal jsem i na uživatelské recenze a 99% kladné, jen jeden ji obdržel chcíplou, tak si stěžoval.

A za mne má jediné mínus ... nepříliš stabilní stojan. Ne že by spadla, to ne, ale na svou váhu by potřebovala lepší. Leč podobné to bylo i u jiných modelů v této ceně (i jiných výrobců).

Nastavit se na ní dá naprosto vše (až moc) a výbava za ty peníze výborná. Kdybych koupil cokoli dražšího, dnes bych si škubal hlavu. To jsem raději pořešil nákup dalších komponent.
Mrtvola
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mrtvola »

Co třeba tahle, je o vlastně skoro jediná TV bez 3D :-)
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=89722
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

To je ve všech ohledech stejné jako model 50PK350 ... koukal jsem, zda se něčím neliší a dle specifikací ne. Tak těžko říct. Každopádně tohle nebo PK. Za typrachy :)
Mrtvola
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mrtvola »

Co říkáte na tuhle TV?
LG 50PK760 http://www.scorpion-elektro.com/katalog ... pk760.html

Jinak nějaká jiná Full LED kromě té LG 47LE8500? Díky.
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“