ATi Radeon HD48(3|5|7|9)0 - Problémy a jejich řešení 2

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
Weedie
Nováček
Nováček

Barevne obdelnicky.. .)

Příspěvek od Weedie »

Zdravim vsechny,
minuly tydne jsem si koupil od asusu ati HD 4850.. a jakmile hraju napr.: Crysis nebo Counter Strike Source, tak mi obcas na obrazovce vylitnou ruznobarevne obdelnicky, zkousel jsem nainstalovat ovladace, ktere byly dolozene s kartou a take i nejaktualnejsi verzi ovladacu primo ze stranek vyrobce, a nic nepomohlo, zvlastni je ze mi to treba pri hrani WoW ci Assassin's Creed nedela, tak se chci zeptat jestli nevite cim to je, predem dekuji :)

//Krteq - sloučení
beardie
Čestný člen
Čestný člen

Re: Barevne obdelnicky.. .)

Příspěvek od beardie »

je mozne ze je poskodena pamat, pre istotu skontroluj chladic, ci dobre dolieha, ale inak by som ju reklamoval
¿ʇı ʇ,usı 'ƃuıʎouuɐ ʎʇʇǝɹd sı uʍop ǝpısdn ƃuıpɐǝɹ
Mirek Koci
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Re: ATi Radeon HD4830/HD4850/HD4870 - Problémy a jejich řešení 2

Příspěvek od Mirek Koci »

Kartu jsi netaktoval? Zkus případně nějaký syntetický benchmark v loopu, ci Furmark. Pokud to karta dela na zakladnich frekvencich, jasna reklamace. Zkontroluj take teploty ...
alea iacta est
Sledujte PCTuning na Facebooku a Twitteru.
Obrázek Obrázek
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Weedie píše:...jakmile hraju napr.: Crysis nebo Counter Strike Source, tak mi obcas na obrazovce vylitnou ruznobarevne obdelnicky...
Na jaké základní desce tu kartu provozuješ? Uveď zbytek sestavy a projdi si FAQ pro tyto karty, není tu jen pro ozdobu:
Krteq píše:Půjde mi Radeon HD3/4xxx na desce s PCI-Express 1.1?
Ano půjde. Ale v některých případech (při zapnutém AA/AF) se však zvyšují nároky na sběrnici a může dojít k degradaci výkonu. U starších desek se doporučuje pro jistotu updatovat BIOS kvůli možným problémům se zpětnou kompatibilitou (starší BIOSy "neznají" standart PCI-E 2.0).

Po upgradu na HD3xxx/4xxx se nedostanu do Windows, mám ve windows modré čtverečky, zobrazuje se BSOD apod. a nepomáhá ani reinstall systému. Co s tím?
Updatujte BIOS základní desky.
Michael24
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael24 »

Weedie píše:...a jakmile hraju napr.: Crysis nebo Counter Strike Source, tak mi obcas na obrazovce vylitnou ruznobarevne obdelnicky...
jak již tu někdo řekl, viděl bych to na paměti. A jaká je tak teplota na pamětích třeba v Crysis? Třeba jen nedoléhá chladič a mohlo by to být přehřátím. Kdyby ne tak určitě reklamace :)
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
fefeczech
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Nefunkcni grafika? Prosim o nazor.

Příspěvek od fefeczech »

Ahoj,

poskladal jsem PC. Po zapnuti na grafice sviti dve diody, ale vetrak se netoci. Do monitoru nejde zadny signal. Nevite kde by mohl byt problem. Predem diky.

//beardie: temy zlucene
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Nefunkcni grafika? Prosim o nazor.

Příspěvek od yuri.cs »

Jestlize nenapises ANI TYP garficke karty tak ti TEZKO nekdo poradi...
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
fefeczech
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fefeczech »

Je to ASUS EAH4850/HTDI 512MB DDR3. Btw: Ty diody co tam svitijou jsou dve a jsou cerveny...
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

Coz takhle se podivat do FAQ Radeony HD4000?
Diagnostické LED diody a jejich význam
(Diagnostické LED diody najdete na zadní straně PCB. U každé z nich je drobným bílím písmem napsané jejich označení.)

HD4850 LED
D1601 -> Zapnutá teplotní ochrana
D1602 -> Chyba externího napájení
Zkontroluj zapojeni pridavneho napajeni, popripade zkus konektor z jine vetve.
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
Valen
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Valen »

100% je to napájanie mne to tiež robilo musel som vymeniť zdroj ale skus dotlačiť koncovky niekedy od výrobi idu ťažšie zasunút do karty skus :wink:
CPU - Ryzen 5950X/ MB - Gigabyte GA-X570 AORUS ELITE/ RAM - G.SKILL 64GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Trident Z Neo AMD / GPU - Sapphire NITRO+ RX 7900 XT Vapor-X / HDD - Gigabyte M.2 512GB SSD, Western Digital Purple 6TB, Power Supply Seasonic Prime Gold 1300W
vsn
Začátečník
Začátečník

4870 1G - ve 2D se mi meni stále takty 2D/3D co s tím?

Příspěvek od vsn »

zdravím.

mám problém viz obrázek nevíte někdo jak to opravit?:

díky

Obrázek
Naposledy upravil(a) Krteq dne ned 9. srp 2009, 11:40, celkem upraveno 1 x.
Důvod: sloučení
d3moon
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od d3moon »

Mám malej problém ,koupil jsem si kartu hd 4850 1gbddr3 od gigabite a nejak mi na ni nejede pár věcí jako regulace otacek na vetracku atd ... ke GK jsem dostal program GAMeR HUD kde mi v tabulce VGA system info behaji tyto červene řádky,jakoby snad bylo něco špatně : Lower RDS (on) MOSFET
ferrite core choke
Lower ERS solid cap

nevíte někdo co s tím ??? mám pocit že GK je sem tam i jakási zpomalená a vůbec nejde taktovat,jinak ovladače mám nejnovější ,dokonce sem je i reinstaloval ... a před tím jsem měl v pc integrovanou grafiku od ati ale system sem nepreinstaloval jak se doporucuje pri koupi nove GK ... nevíte někdo co s tím?? ... třeba nějaké nadstavení v biosu?? GK na pcie mam poprvé :)
polo
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od polo »

Mam problem dve HD4870 v crossfire ovladace najnovsie a OS ci hry aktualizovane...
Vo vecsine hier sa pri zapnutom crossfire prejavuje rozpadanie textur,zasekavanie ci hra vytuhne deje sa tak od zaciatku co ten komp mam OS a vsetko bolo opakovane preinstalovane (vyskusane XP, Vista ci Seven)...
Napr. Crysis,Bioshock,Cryostasis,Call of Duty 4 a 5 a desiatky dalsich..

CoD 5 bezi najnovsie s fialovou farbou...(velka cast textur uz v uvodnom videu)
'Cause life is like a game sometimes
Michael24
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael24 »

vsn: To je problém s přepínáním režimů 2D a 3D. Zkus třeba ATI Tray Tools a tam nastavit, popř. ručně přehazovat...

d3moon: Na té kartě od Gigabyte je chladič Zalman, že? Ten nejde regulovat, možná jen softwarem od výrobce, ale to neznám :( Na X1950Pro od Gigabyte to nešlo :oops: Zkus ještě sem hodit screen těch řádků v programu :)

polo: Viděl bych to, že se přehřívají možná jsou dokonce vadné paměťové čipy na jedné z grafik. Můžeš zkusit vypnout CF a dát vždy jen jednu kartu a uvidíš 8)
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

d3moon píše:... ke GK jsem dostal program GAMeR HUD kde mi v tabulce VGA system info behaji tyto červene řádky,jakoby snad bylo něco špatně : Lower RDS (on) MOSFET
ferrite core choke
Lower ERS solid cap

nevíte někdo co s tím ???
To je naprosto v pořádku... je to jen výpis použitých součástek. U GigaByte tomu říkají Ultra Durable 2 (kvalitnější MOSFETy, cívky s feritovým jádrem a kondenzátory s pevným dielektrikem). Problém to určitě není.

Co se týče výkonu, postni sem výsledek nějakého benchmarku (3DMark 06/Vantage) ať vidíme jestli je opravdu "zabržděná".
polo
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od polo »

S jednou kartou som to samozrejme tiez skusal (taktiez ich prehodit a tak to vyskusat na jednej ci dvoch) a skusal som tie karty aj v inom kopme(tam to ide korektne)...A nedosiel som tim vsetkym k ziadnemu vysledku taktiez som skusal iny disk ci zdroj....

Vydim to na dosku ( o dva dni tu budem mat na skusku MSI K9A2 teraz mam GIGABYTE 790X UD4 ) som zvedavi co to povie...
'Cause life is like a game sometimes
Vacil
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vacil »

čus. Mam menší "problém" s HD 4870tkou. Aktuálně na ní mam Accelero S1 s červenenym plechem z původního chladiče. Teplota v zážeži do 60°, VRM sou kolem 87, ale GPT Temp MEMIO de klidně na 97°C. Předtim bejval rozdíl kolem 15°C, teď se zvětšil a nepomáhá ani znova nasazení Accelera (dělá to i s původnim chladičem - rozdíl cca 25 °). Tak mě napadá že za tim musí bejt něco jinýho než špatně nasazenej chladič..

Home PC:CPU: AMD Ryzen 7950X3D +XPG Levante X 360mm (Corsair AF120 Slim); MB:Asus Prime X670E-PRO Wi-Fi; VGA: Gigabyte RTX4090 Gaming OC@UV; RAM: 2x48GB Kingston Fury Beast RGB 6400 CL32 (1:1); HDDs: Samsung 990PRO 4TB; PSU: Seasonic Prime 750W Titanium; Case: Fractal Design North; LCD:32" ASUS ROG Swift PG32UCDM
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

To samé pozoruju i na svojí HD 4870 512MB. S přetaktem co jsem měl (860 na GPU při 1.33V) se teploty MEMIO v zátěži vyšplhali až ke 130°C i s waterblockem - ATi Radeon HD4850 / HD4870 - taktování a vše okolo.
Na taktování a zvyšován voltáže jsem se nakonec vyprdnul a teploty MEMIO se teď při max. zátěži pohybují okolo 90°.

Co jsem se díval na jiná fóra, tak teploty MEMIO jsou vždycky o něco vyšší, problém to není.
Vacil
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vacil »

Tak mě mate ten rozdíl 37 °C. V podstatě přesně před rokem byl ten rozdíl max 15 °C.

Jinak dík za uklidnění :-)

EDIT : Rozdíl teplot mezi DISPO/SHADERCODE a MEMIem ...

Home PC:CPU: AMD Ryzen 7950X3D +XPG Levante X 360mm (Corsair AF120 Slim); MB:Asus Prime X670E-PRO Wi-Fi; VGA: Gigabyte RTX4090 Gaming OC@UV; RAM: 2x48GB Kingston Fury Beast RGB 6400 CL32 (1:1); HDDs: Samsung 990PRO 4TB; PSU: Seasonic Prime 750W Titanium; Case: Fractal Design North; LCD:32" ASUS ROG Swift PG32UCDM
aRIva
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aRIva »

Zdravím, mám problém s novou Sapphire Radeon HD 4870 Vapor-X 1GB DDR5.

Dělal jsem si srovnání ve vestavěném benchmarku v Trackmanii United Forever. Se svojí bývalo HD 4670 jsem měl na extrémní kvalitu, 1024x768, 4xAA a 16xAF kolem 48 FPS. Teď s 4870 je to jenom něco kolem 57 FPS, což je podle mě celkem malý rozdíl, karty jsou rozdílné o třídu.

Sestava:

Core 2 Duo E7300 (myslím) 2,8GHz (box)
Motherboard Asus P5QL
2GB RAM 800 MHz DDRII Corsair
Sapphire Radeon HD4870 Vapor-X 1GB DDR5
Zdroj Seasonic 500W 80Plus
Seagate Barracuda 7200.9 250 GB

kontroloval jsem práci grafiky v RivaTuneru. Při spuštění benchmarku se takty přepnou do správných 700/900 takže v tom problém není. Kvůli špatným výsledků i předtím na asi měsíc starých Windows 7 jsem přeinstaloval kompletně systém, takže grafika jede na Windows 7 nainstalovaném dneska. Ovladače mám asi týden staré z webu Ati (CCC).

Porovnával jsem výsledky s jiným člověkem, který vlastní GTX 260 a lepší procesor (kolem 3,4 GHz, také Core 2 Duo) a ten měl v tom samém benchamrku na rozlišení 1280x1024 a stejné nastavení grafiky přes 100 FPS (rozdíl 40 FPS, karty jsou podle mého výkonostně skoro totožné).

Nevím, nakolik by práci této grafiky mohl ovlivnit procesor, jedinou možností pro mě je koupit nový chladič a přetaktoval ho třeba na 3,5GHz.

Dalším problémem je poměrně hlučné chlazení a imho i docela vysoká teplota. V testech hodnotí verzi Vapor-X jako jedno z nejtišších a nejefektivnějších řešení v této třídě. Moje grafika má ale v idle (2D, přepíná se na 500/900) přes 60 °C, v zátěži jsem to ještě nestihl pořádně změřit ale 75°C určitě není problém. Ve specifikacích je uvedena hlučnost myslím 30 DBa, ale i na 40% otáčky je to slyšet celkem solidně i ve vedlejší místnosti (rozhodně o hodně hlučnější než 4670).

Díky za rady, sand jsem napsal všechno.
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“